Meny Stäng

Att göra på Åland – 30 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man göra på Åland? Detta självstyrande och svenskspråkiga lilla örike är inte bara vackert, utan också spännande att besöka. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra på Åland.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Åland

Åland är en ögrupp och ett självstyrande område inom republiken Finland, och språket som talas här är svenska. Åland är för övrigt också en demilitariserad zon, vilket innebär att det inte får finnas någon militär aktivitet här. Öriket bjuder på fantastiskt vacker skärgårdsnatur, tillsammans med historiska sevärdheter och härliga lokala delikatesser. Vi var här tidigt i somras, med vår husbil, och nu har vi samlat våra bästa tips.

Utsikt vid Soltuna i Geta

Åland ligger mellan Sverige och Finland.

Vad kan man göra på Åland?

Vad kan man då göra på Åland? Oavsett om du gillar natur, historia eller mat finns det massor att upptäcka. Här är våra bästa tips.

1. Upplev Mariehamn

Mariehamn är huvudort i den självstyrande regionen Åland, och hit reser många svenskar, med färja från Kapellskär, Grisslehamn eller Stockholm. Här kan du bland annat strosa i den charmiga Sjökvarteret eller besöka museer som Ålands sjöfartsmuseum och Ålands kulturhistoriska museum. Dessutom kan du uppleva fantastisk natur på Nåtö och Järsö.

Att göra på Åland - Mariehamn

2. Se fartyget Pommern

En av de mest intressanta sevärdheterna i Mariehamn är segelfartyget Pommern. Fartyget byggdes 1903, och under den åländska skeppsredaren Gustav Eriksson gjorde det senare många seglatser, mestadels till Australien. Idag är man välkommen att kika runt på skeppet, på egen hand eller med audioguide.

Att göra på Åland - Pommern

3. Semestra i Eckerö

Till Eckerö, i den västliga delen av Åland, kan man komma direkt från Grisslehamn, med Eckerölinjen, eller så kan man förstås ta sig hit via Mariehamn. I Eckerö hittar du bland annat Käringsunds fiskeläge, som bjuder på en charmig och unik miljö med fiskebodar, restaurang och museum. Du kan också välja att semestra på Kärungsund Resort eller på Degersand Resort.

Att göra i Eckerö på Åland

4. Besök Eckerö post- och tullhus

I Eckerö kan du också passa på att besöka Eckerö post- och tullhus. Till att börja med är byggnaden fascinerande. Den uppfördes när Åland tillhörde det ryska riket, och Ryssland vill visa upp en mäktig fasad emot väst. År 1928 stod en pampig byggnad i empirestil klar. Idag fungerar byggnaden som ett säsongsöppet besöksmål, med ett litet museum om postväsendet samt tillfälliga utställningar med åländsk konst och konsthantverk.

5. Fascineras av Kastelholms slott

Kastelholms slott, som ligger i Sund på Åland, hade sin historiska storhetstid under Gustav Vasa och hans söner, på den tiden då Åland och Finland var en del av Sverige. Borgen brann flera gånger och förföll slutligen, och idag är detta en välbevarad ruin, som är mycket intressant att besöka. Samtidigt kan man passa på att kika in i fängelsemuseet Vita Björn.

Att besöka Kastelholms slott på Åland

6. Tidsres på Jan Karlsgårdens friluftsmuseum

Alldeles intill Kastelholms slott hittar du friluftsmuseet Jan Karlsgården. Här finns ett 20-tal äldre byggnader som samlats ihop från olika delar av Åland, och du kan kika runt bland allt från bostadshus till kvarnar och en utställning som berättar om den historiska Postvägen.

Att göra på Åland

7. Ta en drink på Åland Distillery

I Sund, precis intill Jan Karlsgården, ligger Åland Distillery där du kan kika in för en drink eller en bit mat. Bland annat gör de färgglada longdrinks här och de tillverkar även egen gin. I enlighet med Finlands alkohollagar går det utmärkt att även köpa med sig longdrinks hem medan starkare drycker, såsom gin, endast får handlas på Alko, det vill säga Finlands motsvarighet till Systembolaget.

WIFI.se
Att göra på Åland

8. Ät på Smakbyn

I Sund ligger också Smakbyn, som är vida känt för sitt bränneri och sin krog. Vid restaurangen finns också en liten bod med delikatesser, och på platsen arrangeras olika aktiviteter såsom matlagningskurser och dryckesprovning.

Att göra på Åland - Smakbyn

9. Imponeras av Bomarsunds fästning

Bomarsunds fästning började byggas 1832, på den tiden då Åland och Finland var en del av Ryssland. Fästningen hann inte ens bli klar, innan den attackerades och förstördes av brittisk-franska trupper. Idag finns ett stort område med olika ruiner samt ett mycket fint besökscenter, där man genom bland annat fina filmer kan leva sig in i de olika historiska epokerna. Ett mycket intressant besök och något du inte vill missa att göra på Åland!

10. Besök Geta nostalgi- och motormuseum

Geta nostalgi- och motormuseum är för dig som gillar fina gamla veteranbilar. I museet finns en lång rad välskötta bilar från olika epoker, men också motorcyklar och andra föremål. Museet visas för närvarande enbart enligt överenskommelse, men det går bra att kika förbi och se om någon är här, eller att slå en pling. När vi hade vägarna förbi pågick en träff, och då var det fullt av liv och rörelse!

Att göra på Åland - Geta nostalgi- och motormuseum

11. Vandra vid Soltuna

Soltuna Restaurang & Café ligger högt upp i Getabergen och bjuder på en fantastisk utsikt över både hav och dramatiska klippformationer. Här finns flera vandringsleder, såsom den 5 kilometer långa Grottstigen och den 1 kilometer långa Trollstigen. Båda är fina och längs den senare, som är tänkt för barnfamiljer, får man leva sig in i trollens liv, genom riktigt fantasifulla berättelser. På platsen finns för övrigt också stugor samt ställplatser för husbilar.

Att göra på Åland

12. Njut av lugnet vid Havsvidden Resort

Havsvidden Resort ligger i Geta, i den norra delen av den åländska skärgården. På en fantastiskt vacker plats, med milsvid utsikt över Bottenhavet, hittar du denna exklusiva semesteranläggning. Här finns bland annat restaurang, bar, jacuzzi och så kallade ”klipphus”, med möjlighet till boende längst ut på klipporna. Dessutom finns gästhamn och möjlighet ett upptäcka naturen med exempelvis kanot eller terrängcykel.

Att göra på Åland

13. Slappa på Lola’s Seaside

Charmiga Lolo’s Seaside Café & Restaurant i Geta bjuder på en fantastisk miljö vid havet. Namnet ”Lolo” betyder morfar/farfar på filippinska och har valts för att hedra den kvinnliga ägarens morfar. Det säger lite om den personliga och omtänksamma touchen på det här stället. Här kan du äta allt från hamburgare och ålandspannkaka till filippinska vårrullar. Dessutom kan du handla med dig lokala marmelader och äppelmust från familjeföretaget Snäckö frukt. Missa inte denna pärla!

Att göra på Åland

14. Campa eller glampa

Det finns ett 15-tal campingplatser på Åland där du kan övernatta med husbil, husvagn, tält eller i stuga. Många av campingarna ligger naturskönt vid vattnet och bjuder på härliga avslappnade miljöer. Vill du testa lyxig glamping så finns möjlighet till det också, exempelvis vid Snäckö Canvas Hotell & Kajak i Geta.

Att göra på Åland
Sandösunds Camping på Vårdö på Åland

15. Ät på Kallas Skärgård

Om du uppskattar god mat i vacker miljö kan vi tipsa om restaurangen Kallas Skärgård på Sandö i Vårdö, i Ålands östra skärgård. Här kan man välja mellan att sitta i den fantastiska trädgården, i det lilla växthuset eller den charmiga och vackert inredda lilla huvudbyggnaden. Till exempel kan man välja dagens fisk som ackompanjeras av en härlig blandning av lokala grönsaker. Om du inte skulle ta dig till Vårdö finns dessutom en systerrestaurang i Mariehamn, med namnet Kallas Stadskrog.

Att göra på Åland

16. Cykla på Åland

Åland bjuder på härlig natur, och ett sätt att uppleva den är att cykla. Du kan göra kortare cykelutflykter eller planera en hel cykelsemester, till exempel genom att cykla Ålands Ringväg, Gamla postvägen eller någon av alla andra rutter som finns att välja på. Längs vägen kan du bo på hotell, bed & breakfasts eller camping.

Att göra på Åland - cykla

17. Frossa i äpplen och äppelmust

En sak som du absolut inte vill missa att göra på Åland är att frossa i äpplen och olika äppelprodukter. Öriket är en storproducent när det kommer till äpplen och mer än 70 procent av alla Finlands äpplen odlas här och skördas för hand. Förutom färska äpplen kan du prova äppelmust, äppelmos, äppelchutney och många andra delikatesser. På Öfvergårds musteri kan du dessutom ta del av ”äpplevelser”, i form av äppelsafari och picknick i äppelträdgården.

äppelmust på Öfvergårds

18. Prova Ålandspannkaka

Till de mest kända delikatesserna på Åland hör ålandspannkakan. Detta är en variant av ugnspannkaka, som lagas av mannagrynsgröt och smaksätts med kardemumma. Traditionellt serveras pannkakan med grädde och sviskonkräm, men det är också vanligt att man kan välja jordgubbssylt som tillbehör. Denna åländska specialitet serveras på nästan varenda restaurang och café, så du behöver inte leta länge för att hitta den.

Ålandspannkaka

19. Smaka åländska delikatesser

Åland bjuder på fler delikatesser än äpplen och ålandspannkaka. Du kan till exempel testa klassiskt svartbröd, som är ett slags mörkt, sötat rågbröd. Det finns också gott om lokala företag som producerar sånt som sylt, marmelad, honung, senap och choklad. Faktum är att Kökar senap prisats som världens bästa senap. Ost finns både i form av ”Ålands Special” och mer småskaligt från Mattas Gårdsmejeri. Dessutom kan du köpa lokalproducerade drycker i form av exempelvis öl, cider och gin.

delikatesser

20. Delta i Skördefesten på Åland

En gång om året, på hösten, arrangeras Skördefesten på Åland. Detta är ett evenemang som varje år lockar massor av både ålänningar och turister. Under skördefesten finns det möjlighet att uppleva småskaligt mathantverk och konsthantverk, och det finns alltid ett program som berättar vad som är på gång. Utöver detta evenemang arrangeras varje år också ”Åland Grönskar” i maj månad och ”Åland Glimrar” i december månad.

21. Släck törsten med öl från Stallhagen

Stallhagen är Ålands äldsta och största bryggeri, och tillverkar en rad olika ölsorter. Du hittar ölen både i butiker och på restauranger. Du kan också göra ett besök på bryggeriet i Godby, där det finns gårdsbutik och pub med restaurang.

Stallhagen

22. Testa öl på Open Water Brewery

Ytterligare ett bryggeri på Åland, som är lite mindre, är det som heter Open Water Brewery. Här tillverkas många sorters hantverksöl och cider samt en spännande dryck som heter ”Köldknäpp”, som kan beskrivas som ett slags äppeldessertvin. Under begränsade tider på sommaren finns det möjlighet att kika förbi bryggeriet och dess butik i Lemland, på södra Åland. Övriga tider kan du hitta vissa av produkterna på Alko samt i vissa åländska butiker och restauranger.

Open water brewery

23. Drick limonad från Amalias Limonadfabrik

När du är i Lemland kan du också besöka Amalias Limonadfabrik. Här produceras drycker för hand i en liten charmig fabrik, och i butiken hittar du drygt 40 olika limonader och andra drycker i gammeldags glasflaskor. Dessutom finns alkoholhaltiga drycker samt handgjorda chokladpraliner från Mercedes Chocolaterie. Förutom att produkterna är goda så är miljön underbar och man blir helt enkelt glad av att komma hit.

Amalias Limonadfabrik

24. Spana in Skeppargården Pellas

Inte långt från Amalias Limonadfabrik ligger Skeppargården Pellas. Detta museum, som håller öppet på sommaren, berättar om den åländska bondeseglationen under andra hälften av 1800-talet och början av 1900-talet, samt om familjen Eriksson som bott på gården i flera generationer. På Skeppargården finns även en liten kaffestuga.

Skeppargården Pellas

25. Res till Föglö

Föglö är en fantastiskt åländsk pärla och du tar dig enkelt hit med bilfärja från Svinö i Lumparland, på fasta Åland. På Föglö kan du bland annat upptäcka den charmiga huvudorten Degerby, där du till exempel kan njuta av en middag på restaurang Seagrams eller på Carlsro badhotell. Dessutom finns vacker natur, och den som vill kan fortsätta till Kökar med ännu en färja.

Att göra på Föglö i Åland

26. Njut av spa på Carlsro badhotell

Om du vill unna dig något extra lyxigt på Föglö kan du med fördel passa på att njuta av spa på Carlsro badhotell. Detta spa, som ligger precis vid vattnet, är otroligt fint inrett, i en härlig sekelskiftesstil. Här kan du njuta av bastu, bubbelpool och havsbad, kanske i kombination med badhotellets fantastiska frukost.

27. Upplev Kökar

Kökar är en fantastiskt fin ö i den sydöstra delen av Ålands skärgård. Man kan ta färja hit från exempelvis Långnäs på fasta Åland, eller från Föglö. Väl framme på ön kan vi bland annat rekommendera Sandvik Gästhamn & Camping samt restaurang Brudhäll. Om du gillar historia är det intressant att besöka både Kökar kyrka och Otterböte bronsåldersboplats.

Att göra på Kökar

28. Följ med på båtutflykt till Källskär

En av de mest spännande saker du kan göra på Åland, med utgångspunkt från Kökar, är att följa med på en båtutflykt till Källskär. Detta är till att börja med en vacker ö med väldigt speciella bergsformationer. Dessutom bjuder ön på både sevärdheter och berättelser från den tid då friherre Göran Åkerhielm höll till här och lät uppföra olika byggnader. Båtturerna, som utgår från Brudskär, tar en halvdag och inkluderar guidning.

29. Ta färja vidare till Sverige

Från Åland kan du naturligtvis fortsätta till (eller åka tillbaka till) Sverige. Vilka rutter som går kan variera över tid, och vilken som är bäst beror till exempel på vart du ska och om du har fordon med eller inte. Vi åkte senast med Finnlines, från Kapellskär till Långnäs, vilket fungerade utmärkt med husbilen. Man kan också åka Grisslehamn – Eckerö med Eckerölinjen. Dessutom trafikerar Viking Line och Tallink Silja.

30. Ta färja vidare till Finland

Du kan också ta färja från Åland till Finland. Du kan åka med Finnlines till Nådendal eller med Viking Line eller Tallink Silja till Åbo. Dessutom kan du resa med Ålandstrafiken. Vi reste till exempel från Kökar till Galtby i fasta Finland, och kunde därefter fortsätta genom Åboland och mot Åbo. En trevlig resa!

Mer att göra på Åland för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att uppleva på Åland, utöver våra tips. Här hittar du ännu fler förslag på saker att göra på Åland för dig som gillar kultur och historia.

 • Postrodden arrangeras varje år till minne av den historiska rodden, som gjordes under mer än 250 år.
 • Ålands jakt- och fiskemuseum är ett intressant litet museum i Eckerö.
 • Ålands konstmuseum visar upp åländsk konst och presenterar olika utställningar.
Ålands jakt- och fiskemuseum i Eckerö

Mer att göra på Åland för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen eller på vattnet? Här hittar du ännu fler tips på saker att göra på Åland, som kanske passar för dig.

 • Fågelskåda kan du göra på många ställen, till exempel på Kökar.
 • Kajak eller kanot är ett fantastiskt sätt att uppleva den åländska naturen.
 • Kobba klintar kan besökas med egen båt, samt under sommaren med turbåt från Mariehamn.
 • Segla till och runt Åland kan du göra, och det finns många gästhamnar.
Att göra på Åland - kajak

Mer att göra på Åland med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra på Åland för familjer med barn eller tonåringar.

 • Badplatser, som ofta kallas ”simstrand” på Åland, finns det gott om.
 • Discgolf är mycket populärt på Åland, och det finns ett 15-tal discgolfbanor runt om på öarna.
 • Mariebad är ett badhus i Mariehamn med pooler och vattenrutschbana samt bastu och spa. 
 • Smart Park är en upplevelsepark i Eckerö med pedagogiska aktiviteter och lekfullt lärande.
Att göra på Åland - SmartPark

Var kan man bo på Åland, eller stå med husbilen?

På Åland finns många hotell och andra boendemöjligheter att välja på. Dessutom finns det gott om campingar, där man kan bo med husbil, husvagn, tält eller i stuga. Det finns inte så många ställplatser för husbilar – men ett fåtal – och det är också möjligt att fricampa, så länge man följer lagar och regler, och är rädd om naturen.

På Gröna Uddens Camping i Mariehamn

Mer att se och göra i närheten av Åland

På den svenska sidan om Åland kan du till exempel besöka Grisslehamn och Norrtälje. Om du istället reser till Finland kan du upptäcka Åbo och Nådendal. Ännu fler tips på saker att se och göra i Finland hittar du nedan.

Ännu fler saker att göra på Åland?

Har du besökt Åland? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra på Åland? Berätta gärna!

Alla våra bästa tips om Åland. Klicka på bilden!

Fakta om Åland

 • Land: Finland
 • Läge: Mellan Egentliga Östersjön och Bottenhavet, och mellan Egentliga Finland och Sverige.
 • Självstyre: Åland har en särställning i Finland. Ålands parlament, lagtinget, får stifta egna landskapslagar och Åland har en egen flagga, egna frimärken, registreringsskyltar och en egen polis.
 • Folkmängd: Knappt 30 000 invånare
 • Namnet: Åland på svenska och Ahvenanmaa på finska
 • Språk: Svenska
 • Läs mer: Du hittar mer information på destinationens webbplats.

Ålands historia

 • 4000 före Kristus: Åland befolkades av människor som tillhörde dem kamkeramiska kulturen, från det förhistoriska Finland.
 • 1000-talet: Kristendomen slog igenom.
 • 1200-talet: De äldsta stenkyrkorna byggdes.
 • 1300-talet: Bygget av fästningen Kastelholm gav Åland viss militär betydelse.
 • Medeltiden: Åland kom att tillhöra Åbo ärkestift.

1800-talet

 • 1800-talet: Bönderna började bygga skepp och bedriva handel med omvärlden. Varje socken hade runt 40 skepp med skeppare och sjömän. Vissa rederier hade bland de största segelflottorna i världen, och fartyget Pommern är ett minne från denna tid.
 • 1809: Sverige föreslog att Åland skulle bli kvar i det svenska riket, med Ryssland motsatte sig detta av historiska och militära skäl.
 • 1854: Bomarsunds fästning intogs av brittiska och franska trupper.
 • 1856: Åland demilitariserades vid fredsförhandlingarna.

1900-talet

 • 1917: Åland blev en del av Finland när Finland utropade sin självständighet.
 • 1918: Ålands befolkning röstade om att återförenas med Sverige. Under det finska inbördeskriget landsteg svenska trupper på Åland i en intervention mellan ryska trupper och röda och vita trupper. Snart ockuperades öarna av tyska trupper, på begäran av de vita.
 • 1921: Nationernas förbund som beslöt att Åland skulle fortsätta vara en del av Finland, som en autonom region. Finland tvingades garantera rätten till det svenska språket och den inhemska kulturen, och Åland deklarerades som en demilitariserad zon.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev