Meny Stäng

Att göra på Föglö på Åland – våra 10 bästa tips

Vad kan man göra på Föglö på Åland? Denna lilla pärla, i den åländska skärgården, har en hel del att erbjuda. Vi blev väldigt förtjusta i denna fina ö, och delar med oss av våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Föglö i Åland

Föglö består av ett flertal öar som skiljs åt av flera smala sund, och som kopplas samman av flera broar. Den vanligaste vägen att ta sig till Föglö är med bilfärja från Svinö i Lumparland, på fasta Åland.

Färjorna går regelbundet, och man kan inte boka plats, utan åker bara ner till färjeläget när det är dags. Vi körde ombord med vår husbil (observera att man betalar för motorfordon) och en halvtimme senare, efter en fin skärgårdstur, var vi framme i Degerby på Föglö.

Föglö ligger i den sydöstra delen av Åland.

Vad kan man göra på Föglö?

Så, vad kan man då se och göra på Föglö? Mer än vi anade kan vi säga! Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra på Föglö.

1. Promenera runt i Degerby

Till att börja med vill man förstås upptäcka Degerby, som är Föglös centrum. Före grundandet av Mariehamn år 1861 var Degerby centralort för Ålands skärgård, och fortfarande på 1920-talet hade Degerby fler invånare än Mariehamn.

Det kan förklara varför det finns så många fina hus i Degerby, inte minst stora och vackra trävillor. Här finns också turistinformation, museum och några restauranger och butiker.

2. Spana in Lotsstugan

Ett av de lite mer intressanta byggnaderna som ligger i Degerhamn är Lotsstugan, som byggdes 1860 och var i bruk fram till 1968. Lotsstugan är inredd med gamla föremål och en utställning, som håller öppet under högsäsong, berättar om hur verksamheten såg ut en gång i tiden.

Att göra på Föglö i Åland - Lotsstugan

3. Besök Föglömuseet

I Degerby finns också ett litet museum, Föglömuseet, som är inhyst i ett gammalt packhus och berättar om “Föglö förr och nu”.

Att göra på Föglö i Åland - museum

Bland annat kan man lära sig om två världskända Föglöbor. Warner Sallman (1892-1968) beskrivs visserligen som en amerikansk konstnär, men hans pappa utvandrade från Föglö, och hans porträtt av Jesus har sålts i 500 miljoner kopior.

Haddon Sundblom (1899-1976) var på samma sätt en amerikansk konstnär med rötter från Föglö, och han är känd för att ha skapat bilder av jultomten för Coca-Cola på 1930-talet.

Att göra på Föglö i Åland - museum

4. Övernatta i den historiska gården Enigheten

Enigheten är en restaurerad historisk gård som ligger i Degerby. Här kan man övernatta i kulturminnesskyddade byggnader, eller kanske äta en bit mat på restaurangen. Gården bjuder på en fantastiskt charmig miljö!

5. Se Föglös medeltida kyrka

Föglös kyrka är helgad åt Maria Magdalena, och kyrkans äldsta delar anses härstamma från slutet av 1300-talet. Den här lilla kyrkan är fantastiskt fin, och om du får chans att kika in kan du spana efter ett relikkrucifix i silver från 1400-talet.

Att göra på Föglö i Åland - kyrka

6. Ät middag på Seagrams

Om du vill äta middag på restaurang kan vi varmt rekommendera ett besök på Seagrams i Degerby.

Att göra på Föglö i Åland - seagrams

Restaurangen har ett fint läge vid vattnet och en stor härlig uteservering. När vi var här passade vi på att spendera en kväll med min (Helenas) vän och tidigare kollega, som har hus på Föglö, samt hennes väninna. En väldigt trevlig kväll i kvällssolen blev det!

Att göra på Föglö i Åland - Seagrams
Middag på Seagrams med Elinor och Eva

Vad kan man äta på Seagrams då? Peter slog till på bakad åländsk torsk med friterad tång och jag (Helena) valde oxfilé med gräddstuvade svartrötter. Mycket, mycket gott! Rabarbersmulpajen satt perfekt som avslutning.

7. Spisa frukost på Carlsro badhotell

Om du vill unna dig en mysig och lyxig upplevelse kan vi också rekommendera frukost på Carlsro badhotell. Det här hotellet öppnade 2020 och är ett helt fantastiskt ställe. Ägarparet, som har rötter på Åland respektive i Danmark, har skapat en sekelskiftesdröm med oändliga vackra detaljer.

Att göra på Föglö i Åland - Carlsro badhotell

Direkt när man kliver in genom dörrarna möts man av en underbar liten butik, med lokala produkter och fläktar från tidigt 1900-tal.

Att göra på Föglö i Åland - Carlsro badhotell

Frukosten är ingen buffé, utan serveras vid bordet. Varje ingrediens är genomtänkt och nästan allt kommer från lokala producenter. Äppeldrycken är från Öfvergårds, skinkan från Dahlmans och grönsakerna från gårdar i närheten. Men några detaljer är också danska: den goda osten, den smarriga nötkakan och den klassiska påläggschokladen.

Det vackra sekelskifteshuset, den pittoreska utsikten och den svala musiken i bakgrunden gjorde upplevelsen komplett. Vi har ätit många hotellfrukostar i vårt liv, men denna får det bästa betyget av alla! Och naturligtvis kan man äta middag här också om man vill – exempelvis i form av danska smörrebröd.

Att göra på Föglö i Åland - frukost på Carlsro badhotell

8. Njut av spa på Carlsro badhotell

När du ändå är i krokarna. Ytterligare en sak du vill göra på Föglö är att unna dig bastu och spa på Carlsro badhotell. Från hotellet promenerar man en liten bit ner till vattnet, där hotellet låtit iordningsställa ett spa, där allt går röd-vitrandig sekelskiftesstil. Här har ingen detalj missats i interiören.

Att göra på Föglö i Åland - spa och bastu på Carlsro badhotell

Vi njöt av en härlig förmiddag med bastu och bubbelpool, och efter detta var vi som nya människor.

9. Vandra Hastersboda naturstig

Om du tycker om naturupplevelser kan du ta dig till Hastersboda och vandra en fyra kilometer lång vandringsled med titeln “havsstränder och trolsk barrskog”. Stigen går dels över klippor med härlig utsikt över havet, och dels genom orörd gammal barrskog. Här och där finns informationsskyltar som berättar om hur skärgårdsborna genom tiderna levt av och med naturen.

Vid Hasterboda finns för övrigt också en stugby, en ställplats för husbilar och husvagnar, en discgolfbana och en liten självservicebutik, där man kan köpa snacks genom att lägga kontanter i en låda.

10. Fortsätt med färja till Kökar

När du är på Föglö har du möjlighet att fortsätta äventyret! Från Överö går en färja vidare till Kökar, och att resa hit är en spännande upplevelse. Färjan tar cirka två timmar och bör bokas i förväg via Ålandstrafiken. Väl framme på Kökar finns upplevelser i form av camping, restauranger, historiska sevärdheter och härliga båtutflykter.

Färja till Kökar

Mer att göra på Föglö för dig som gillar natur

Trivs du bäst i skog och mark, eller längs kuster och stränder? Då hittar du ännu fler tips här på saker att göra på Föglö.

 • Björkör naturreservat ligger på en ö, dit man kan åka med egen båt eller med någon lokal entreprenör.
 • Cykla kan vara trevligt att göra på Föglö, och det är också möjligt att cykla från Mariehamn till Föglö.
 • Fiska kan man göra med fiskekort, som finns att köpa på turistinformationen i Degerby under sommarhalvåret.
 • Jyddö naturstig är en fem kilometer lång vandringsled på Jyddö, med lövträd och ett tio meter högt fågeltorn.
 • Paddla kajak kan vara ett utmärkt sätt att upptäcka öar och skär.
Att göra på Föglö i Åland

Mer att göra på Föglö med barn och tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Här följer några fler idéer om vad man kan göra på Föglö och omnejd med familjen.

 • Degerby simstrand är en fin strand på Föglö med hopptorn, toalett, omklädningsrum.
 • Discgolf  kan spelas i Hastersboda, strax intill vandringsleden och Isakssons stugby.
 • Föglödagen arrangeras varje sommar traditionsenligt på torget i Degerby, med marknad och underhållning.
discgolf

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns flera olika hotell och andra boenden på Föglö, såsom Carlsro badhotell och gästhemmet Enigheten. Om du, liksom vi, reser med husbil finns en ställplats i Degerby, strax intill där färjan lägger till. Här finns el och vatten vid platsen, och servicehus och toaletter finns i hamnen.

ställplats i Degerby

Det finns också en enkel liten ställplats vid Isakssons stugby i Hastersboda. Här finns el och en liten servicestation, med bland annat färskvatten.

ställplats i Hastersboda

Mer att se och göra i närheten av Föglö

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Föglö. I närheten av Svinö, i Lumparland, hittar du till exempel Amalias limonadfabrik, Skeppargården Pellas och Open Water Brewery.

Du kan ta dig till huvudorten Mariehamn eller upptäcka platser som Bomarsunds fästning, Kastelholms slott eller Vårdö. Dessutom kan du fortsätta ut till fina Kökar, och kanske besöka den fina ön Källskär. Läs gärna också alla våra tips om saker att göra på Åland. Nedan hittar du ännu fler tips till Åland och Finland

Fler förslag på vad man kan se och göra på Föglö?

Vi hade verkligen fina dagar på Föglö och kan varmt rekommendera ett besök här. Har du varit här? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra på Föglö?

Alla våra bästa tips om Åland. Klicka på bilden!

Fakta om Föglö i Åland

 • Land: Finland
 • Landskap: Åland
 • Läge: Föglö ligger i den sydöstra delen av Åland
 • Öar: Hummersölandet, Kyrklandet, Degerö, Sonnbodalandet, Östersocknen med flera
 • Centrum: Degerby
 • Folkmängd: Cirka 500 bofasta. På sommaren många fler då sommarstugorna fylls av sommarboende.
 • Läs mer: Du hittar mer information på kommunens webbplats.

Att ta sig till Föglö

Från Mariehamn till Degerby på Föglö

 • Bil eller buss till Svinö: Svinö i Lumparland ligger cirka 2,5 mil från Mariehamn. Enklast är att resa med egen bil, men det går också bussar från Mariehamn till Lumparland.
 • Färja från Svinö till Degerby: Föglölinjen (färjan m/s Skarven) går från Svinö till Degerby. Färjeturen tar cirka 30 minuter. Passagerare utan fordon åker gratis, medan avgift tas ut för fordon och cyklar. Man kan inte boka plats. Turlistor finns på Ålandstrafikens webbplats.

Från Mariehamn till Överö på Föglö

 • Bil till Långnäs: Långnäs hamn i Lumparland ligger cirka 3 mil från Mariehamn.
 • Färja från Långnäs till Överö: “Södra Linjen” går till Överö på Föglö. Båtresan tar cirka 40 minuter och avgift tas ut för cyklar och motorfordon.

Från fasta Finland till Överö på Föglö

 • Bil till Galtby: Färjan avgår från Galtby i Åbolands skärgård.
 • Färja Galtby till Överö: Färja går från Galtby i Åbolands skärgård, via Kökar och Sottunga.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev