Meny Stäng

Att göra i Österbotten i Finland – 12 tips

Annons

Vad kan man göra i Österbotten i Finland? Detta är ett intressant område att resa i, fyllt av vacker natur, pittoreska trästäder och historiska sevärdheter. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Österbotten, med fokus på sommarhalvåret.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Österbotten

Österbotten är ett landskap i Finland, som har Vasa som huvudort. Landskapet inkluderar 14 kommuner varav sex städer: Jakobstad, Kaskö, Kristinestad, Närpes, Nykarleby och Vasa. Stora delar av Österbotten är tvåspråkigt med svenska som majoritetsspråk. Den största staden Vasa är också tvåspråkig, men har finska som majoritetsspråk. Det går bra att prata svenska nästan överallt i detta område.

Vi reste runt här förra sommaren, med vår husbil, och vi uppskattade verkligen den härliga naturen, de fina städerna och det stora lugnet. Till exempel hade vi aldrig problem att få plats på en camping eller ställplats, trots att vi reste i juli och trots att vi aldrig bokade. Det kändes helt enkelt väldigt avslappnat att resa här!

Vi kan varmt rekommendera att resa i detta område, och här har vi nu samlat våra bästa tips på vad man kan se och göra i Österbotten, med fokus på sommarsäsongen.

Österbotten ligger i Finland, vid landets västra kust. Du kan ta dig hit söderifrån (till exempel via färja till Åbo), via Wasaline (färja Umeå – Vasa) eller norrifrån (landvägen från Haparanda).

Vad kan man göra i Österbotten?

Vad kan man då göra i Österbotten? Oavsett om du gillar natur, historia eller kultur finns det massor att upptäcka. Här är våra allra bästa tips. Om du reser söderifrån ligger de platser vi tipsar om i följande ordning:

 • Kristinestad
 • Närpes
 • Solf
 • Vasa
 • Oravais
 • Nykarleby
 • Jakobstad
 • Larsmo

1. Strosa i charmiga trästäder

I Österbotten finns fina och välbevarade trästäder. Framför allt vill du inte missa mysiga Kristinestad, som är en av få städer i Norden som inte brunnit ner. Det är också väl värt att göra ett besök i fina Jakobstad, där du hittar det mysiga trähusområdet Skata.

Att göra i Kristinestad i Finland
Trähusidyllen Kristinestad i Österbotten

2. Handla på marknad

Marknader kan arrangeras på olika håll i Österbotten och inte minst i Kristinestad, där årligt återkommande marknader har arrangerats ända sedan 1873. Följande marknader kan du besöka i Kristinestad, varav sommarmarknaden är den absolut största. Denna brukar locka inte mindre än 60 000 besökare.

 • Vårmarknad (början av april)
 • Sommarmarknad (tredje helgen efter midsommar)
 • Gammaldags torgdag (första lördagen i september)
 • Mikaelimarknad (början av oktober)

Du kan också passa på att uppleva stadsfestivalen ”Jakobs dagar”, som varje år arrangeras i slutet av juli i Jakobstad. Festivalen bjuder bland annat på marknad, men också på olika kulturella evenemang.

På sommarmarknaden i Kristinestad

3. Upptäck friluftsmuseer

Det finns några riktigt fina friluftsmuseer i Österbotten, som är väl värda att spana in. Vi kan rekommendera besök i Öjskogsparken i Närpes, där du hittar ett antal historiska museibyggnader, inklusive en charmig lanthandel, samt en läcker vridläktare som används för teater.

Vi kan också rekommendera besök på Stundars friluftsmuseum, som ligger i Solf i Korsholms kommun, strax söder om Vasa. Här finns 60 historiska byggnader, varav många är inredda som gårdar, stugor och hantverksmiljöer från förr i tiden.

WIFI.se
Stundars friluftsmuseum
På Stundars friluftsmuseum söder om Vasa

4. Spana in intressanta museer

Utöver friluftsmuseer finna många andra museer som är värda att besöka. Här är några exempel på intressanta museer som du du kan spana in under din resa genom Österbotten (och ja, det finns många fler!):

 • Apoteksmuseet i Öjskogsparken i Närpes, visar upp en lång rad gamla apoteksföremål.
 • Carlsro Museum, Kristinestad, är en 1800-talsvilla fylld av 11 000 antika föremål.
 • Kuddnäs Museum, Nykarleby, visar upp hemmet där den kände författaren Zacharias Topelius växte upp.
 • Lebellska köpmansgården, Kristinestad, visar upp hur en rik köpmansfamilj bodde på 1700- och 1800-talen.
 • Nanoq, Jakobstad, är ett arktiskt museum där man kan lära om arktiska folk, kulturer och seder.
 • Österbottens museum, Vasa, berättar om lokal kultur genom århundradena, och visar också upp områdets flora och fauna.
Österbottens museum i Vasa

5. Se konst

Om du gillar konst finns det en hel del att upptäckta, inte minst i Österbottens största stad Vasa. Där kan du se konst på Österbottens museum, Kuntsi museum för modern konst och Vasa konsthall. Dessutom kan du spana in Wasa Graffitilandia, som bjuder på en lite annorlunda konstupplevelse.

Kuntsi Museum för modern konst i Vasa

6. Besök historiska platser

Österbotten är fyllt av historiska platser som berättar om svunna tider. Här är några platser där du kanske vill göra ett stopp på vägen:

 • Gamla Vasa brann ner i en våldsam eldsvåda år 1852, och idag finns på platsen den gamla hovrätten, ruiner samt ett fint museum.
 • Oravais slagfält är platsen där slaget vid Oravais stod år 1808, då svenskarna förlorade Finland till Ryssland.
 • Söderfjärdens meteoritkrater, söder om Vasa, uppstod för cirka 520 miljoner år sedan, när en brinnande meteorit slog ner.
Vid Oravais slagfält finns ett flertal minnesmärken

7. Beundra fina kyrkor

Det finns gott om fina historiska kyrkor i Österbotten. Här är några som kan vara lite extra värda att spana in:

 • Närpes kyrka är en vacker medeltidskyrka och intill finns de unika kyrkstallarna, där man förr inkvarterade sina hästar.
 • Pedersöre kyrka, i Jakobstad, är en både mäktig och vacker kyrka, ombyggd på 1700-talet.
 • Ulrika Eleonora kyrka, i Kristinestad, är en fin gammal träkyrka som är omtalad på grund av sitt lutande torn.
Närpes kyrka

8. Fascineras av Replotbron och Kvarkens skärgård

Kvarkens skärgård är, tillsammans med Höga Kusten i Sverige, upptagen på Unescos världsarvslista, och berättar om den landhöjning som uppstått efter den senaste istiden. Via Replotbron, som ligger norr om Vasa, kan du exempelvis ta dig till Sommarsund, Klobbskat eller Svedjehamn på ön Björkö, i Kvarkens skärgård. Bron, som är Finlands allra längsta, invigdes 1997 och mäter hela 1045 meter.

Replotbron är Finlands längsta bro

9. Vandra, cykla eller paddla

Det finns många ställen i Österbotten där du kan vandra, cykla eller paddla, och exempelvis kan du ägna dig åt dessa aktiviteter i Kvarkens skärgård. I Svedjehamn på ön Björkö finns två populära vandringsleder: Bodvattnet runt och Björköby-Panike vandringsled.

Cirka 800 meter från Svedjehamn hittar du också det populära utsiktstornet Saltkaret, varifrån du har en härlig vy och kan se de unika moräner som kallas ”de Geer-moräner”. 

Utsiktstornet Saltkaret i Kvarkens skärgård

10. Åk på båtturer

På sommaren är det mysigt att ge sig ut på olika båtturer i havsbandet. Vi gjorde till exempel en kort liten båttur till Köpmanholmen i Larsmo kommun, där man kan spendera några timmar med promenader, slappande och restaurangbesök. Härligt!

I området runt Vasa kan du till exempel kryssa med m/s Corina från Världsarvsporten/Replotbron eller med m/s Tiira i Vasas inre skärgård. Med utgångspunkt från Jakobstad kan du åka båt till ön Mässkär, där det finns vacker natur och en sommaröppen restaurang.

Båttur till Köpmanholmen i Larsmo kommun

11. Prova lokala delikatesser

När man är på resa är det alltid spännande att prova lokala delikatesser. Missa till exempel inte de fantastiska tomaterna när du besöker tomatstaden Närpes – du kan exempelvis prova dem på härliga Linds kök, eller varför inte i form av tomatglass?

Du kan också passa på att testa ”finska grisar”, som är en slags munk med sylt i fyllningen. Annat som vi uppskattade var det stora utbudet av färsk abborre, den goda finländska glassen samt möjlighet att på landet köpa ägg direkt från små ”äggbodar”.

Lunch med fantastiska tomater på Linds kök i Närpes.

12. Lär dig om dialekter i Österbotten

Österbottniska är ett samlingsnamn på de finlandssvenska dialekter som talas i Österbotten. Allra mest känd är den dialekt som talas i Närpes, och som är så speciell så att den kan vara svår att förstå för andra svensktalande. Den svenska språkforskaren och programledaren Fredrik Lindström har intresserat sig för dialekten och bland annat hävdat att Närpesmålet liknar den svenska man talade i Stockholm på 1500-talet. Fascinerande, eller hur!?

Skylt med text på Närpes-dialekt, riksvenska, finska och engelska

Mer att göra i Österbotten för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att uppleva i Österbotten, utöver våra tips. Här hittar du ännu fler förslag på saker att göra i Österbotten för dig som gillar kultur och historia.

 • Brändö är en gammal arbetarstadsdel i Vasa, där du bland annat hittar Vasa sjöfartsmuseum.
 • Kaskö är Finlands minsta stad och ligger på ön Bockholmen utanför Närpes.
 • Strömsö ligger i Västervik, i Vasa, och bjuder på båthamn och fina villor, känt från TV-programmet ”Strömsö”.
Trästadsbebyggelse i Kaskö

Mer att göra i Österbotten för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen eller på vattnet? Här hittar du ännu fler tips på saker att göra i Österbotten, som kanske passar för dig.

 • Aspegrens trädgård, i Jakobstad, är en härlig oas med blommor, orangeri, lusthus, bygdemuseum och restaurang. 
 • Fäboda är ett populärt område vid kusten utanför Jakobstad, med sandstrand, klippor, vandringsleder och mysig kaffestuga.
 • Sju broars väg (regionalväg 749) är en vacker väg som sträcker sig från Nykarleby, via Jakobstad och Larsmo, till Karleby.
Fäboda utanför Jakobstad

Mer att göra i Österbotten med barn

Här följer också några fler tips på saker att göra i Österbotten för familjer med barn eller tonåringar.

 • Sandö strand är en badplats som ligger mitt i centrala Vasa, på ön Sandö, med badvakter och hopptorn.
 • Tropiclandia är en vattenpark i Vasa, och hit kan man ta sig med ”Lilla tåget” från Top Camping Vaasa.
 • Tyynelän Tontut, i Larsmo, är en fantastisk gård med handgjorda tomtar och vackra museimiljöer. Obs, inte bara för barn – för alla!
Fantastiska Tyynelän Tontut i Larsmo

Var kan man bo i Österbotten, eller stå med husbilen?

I Österbotten finns många hotell och andra boendemöjligheter att välja på. Dessutom finns det gott om campingar, där man kan bo med husbil, husvagn, tält eller i stuga. Det finns också ställplatser för husbilar, och dessutom är det möjligt att fricampa.

Ställplats för husbilar i Oravais hamn

Mer att se och göra i närheten av Österbotten

Det finns förstås ännu mer att se och uppleva i närheten av Österbotten. Strax söder om Österbotten kan du besöka den vackra Unesco-staden Raumo. Om du istället tar dig norrut kan du passa på att upptäcka charmiga Karleby och sanddynerna i Kalajoki. Ännu fler tips på saker att se och göra i Finland hittar du nedan.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Ännu fler saker att göra i Österbotten?

Har du besökt Österbotten? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i Österbotten? Berätta gärna!

Fakta om Österbotten

 • Land: Finland
 • Läge: Vid Finlands västkust.
 • Folkmängd: Drygt 180 000 (2019)
 • Kommuner: Jakobstad (Pietarsaari), Kaskö (Kaskinen), Korsholm (Mustasaari), Korsnäs, Kristinestad (Kristiinankaupunki), Kronoby (Kruunupyy), Laihela (Laihia), Larsmo (Luoto), Malax (Maalahti), Närpes (Närpiö), Nykarleby (Uusikaarlepyy), Pedersöre (Pedersören kunta), Vasa (Vaasa) och Vörå (Vöyri).
 • Namnet: Ordet ”botten” återfinns även i exempelvis Bottniska viken, Bottenhavet och Västerbotten. På finska: Pohjanmaan maakunta.
 • Språk: Elva av Österbottens 14 kommuner tvåspråkiga med svenska som majoritetsspråk. Kaskö och Vasa är tvåspråkiga med finska som majoritetsspråk. Laihela är enspråkigt finskt. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev