Meny Stäng

Att göra i Karleby i Finland – 17 tips

Annons

Vad kan man göra i Karleby i Finland? Denna mysiga stad ligger vid kusten och bjuder på allt från historisk trähusbebyggelse till sol, bad och båtutflykter. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Karleby.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Karleby i Finland

Karleby, eller Gamlakarleby som staden hette från början, är en av 15 städer som Gustav II Adolf grundade år 1620. I staden finns två traditionella stadsdelar – Neristan och Oppistan. I Neristan bodde hantverkare och sjömän, medan de mer förmögna höll till i Oppistan. Idag är Neristan en fantastiskt fin och välbevarad trähusstad, medan Oppistan har moderniserats.

Karleby är en fin stad att besöka, där du förutom trähusstaden hittar museer, parker och många fina utflyktsmål. När det kommer till språket är detta en tvåspråkig kommun med finska som majoritetsspråk. Under vårt besök, på vår husbilsresa, kunde vi prata svenska på många ställen, men inte överallt.

Att göra i Karleby i Finland

Karleby, eller Kokkola som staden heter på finska, ligger i Mellersta Österbotten i Finland, cirka 120 kilometer nordost om Vasa.

Vad kan man göra i Karleby?

Vad kan man då göra i Karleby? Först och främst vill du förstås spana in den fina trähusstaden, men det finns också många fina utflykter att göra. Här är våra bästa tips.

1. Spana in trähusstaden Neristan

Trähusområdet Neristan täcker hela tolv kvarter, med hundratals trähus och innergårdar. De äldsta byggnaderna är från 1700-talet, och du hittar massor av charmiga och färgglada hus. Här kan du strosa runt på egen hand, gärna med en förklarande broschyr från turistbyrån i handen.

Några byggnader som du kan upptäcka är till exempel Snellmanhuset, där filosofen J.V. Snellman bodde under sina ungdomsår och Rahmska gården som byggdes av skeppsredaren Johan Rahm.

2. Upptäck museikvarteret och Rooska gården

I Neristan hittar du museikvarteret som rymmer byggnader från fyra århundraden och är en del av K.H. Renlunds museum. Den röda byggnaden Pedagogiet, som stod klar år 1696, är Finlands äldsta bevarade profana träbyggnad i stadsmiljö.

Mitt emot Pedagogiet hittar du det Lassanderska huset från år 1748. I museikvarterets nybygge finns ”Kieppi”, Karleby naturhistoriska museum. Dessutom ligger det historiska hemmet “Fredrik och Anna Drakes hem” här, som endast visas på beställning.

I närheten ligger Rooska gården, med K.H. Renlunds museum. Här finns bland annat en värdefull konstsamling samt fotografen Leo Torppas kamerasamling.

Att göra i Karleby i Finland
Pedagogiet i museikvarteret

3. Ät våfflor

På museikvarterets gård ligger ett väldigt mysigt och mycket populärt våffelcafé där man kan äta söta våfflor med sylt och glass eller salta våfflor, till exempel med lax.

Att göra i Karleby i Finland - våffelcafé

4. Fascineras av kyrkan

Karleby har haft ett flertal olika kyrkor. Den första träkyrkan revs 1876 för att ge plats åt en större kyrka, vilken förstördes i en brand 1958. Den nuvarande kyrkan ritades av arkitekt Aarne Nuortila och stod färdig 1960.

5. Ät glass på Salutorget

Salutorget i Karleby överraskade oss med att rymma enormt många glasskiosker. Vi tror att vi räknade till sex eller sju glasskiosker på detta lilla torg. Här kan du alltså passa på att njuta av en glass, och ta dig tid att hitta din favorit. Vår favoritglass i Finland är “vanilj och hjortron” från Ingman. god!

Ingman glass

6. Strosa i Engelska parken

I Karleby finns en fantastiskt fin engelsk park. Parken är anlagd i det område där det gamla tjärtorget fanns, under den tid mellan 1600- och 1800-tal då tjära var stadens viktigaste exportprodukt.

Idag är det fint att strosa i parken – eller kanske promenera eller cykla genom den på vägen från campingen. I parken har man låtit plantera alla trädarter som finns i Finlands natur, och här finns också några olika skulpturer, inklusive en trästaty som föreställer Gustav II Adolf.

I parken visas också en engelsk barkass, det vill säga en landstigningsbåt, som erövrades vid slaget vid Halkokari under Krimkriget 1854. Nio engelsmän dog i striden och är begravda på Marie begravningsplats i Karleby.

7. Häng i Havsparken

Havsparken är ett väldigt fint område vid vattnet i Karleby, strax intill Kokkola Camping. Här finns bland annat badstrand, grillplatser, beachvolleyplaner, frisbeegolfbana, utegym, padelbana och lekplats. På sommaren håller strandrestaurangen Burger Village öppet. Från Havsparken avgår dessutom M/S Jennys kryssningar till skärgården och fyrön Tankar.

Att göra i Karleby i Finland
Att göra i Karleby i Finland - havsparken

8. Besök fyrön Tankar

Ett av de absolut mest populära ställena att besöka i Karleby är fyrön Tankar, och många tipsade oss om att ta en tur hit. Dessvärre blev det inte så för vår del, eftersom vädret var så regnigt, men kanske hittar du hit en soligare dag!

På Fyrön Tankar möter vacker natur och en charmig rödvit fyr. På ön finns också Café Tankar, sälfångstmuseum, hotell, bastu, naturstig och en liten kyrka. Båten M/S Jenny går under sommarsäsongen regelbundet till Tankar från Havsparken, vid Kokkola Camping.

9. Upptäck Karleby nationalstadspark

I Finland finns nationalstadsparker som lyfter fram stadsliv, kultur och natur. Karleby nationalstadspark grundades år 2020 och lyfter fram skärgårdslivet och det havsnära kulturarvet. Större delen av området är ett vattenområde, som sträcker sig från Karleby järnvägsstation och ut i skärgården, ända till Tankar fyr.

Området kan till exempel upplevas med cykel eller båt, och här finns hamnar, fågeltorn och badstränder. På sommaren kan man exempelvis besöka sandstränderna Rödbergen och Vitasand på Trullön.

10. Spana in Karleby hembygdsmuseum

Karleby hembygdsmuseum ligger i stadsdelen Kyrkbacken och visar upp allmogekultur från 1800-talet. Här kan man se en rad olika byggnader från förr, såsom smedja, rökbastu, väderkvarn och prästgård. Museet, med utställningar, håller öppet några dagar i veckan under högsäsong.

I närheten av hembygdsmuseet kan du också spana in Karleby medeltida stenkyrka, vars äldsta delar har dateras till 1460-talet. Under slutet av 1700-talet utvidgades kyrkan, under ledning av Anders Chydenius, och blev då en korskyrka.

kyrka

11. Handla på Caravanlandia

Reser du med husbil eller husvagn? Då kan vi rekommendera att kika in i campingbutiken Caravanlandia i Karleby, för att byta ut eller fylla på sånt som behövs. Här hittar du allt från reservdelar till rengöringsmedel, och vi fick mycket bra hjälp här.

12. Åk Sju broars väg

Sju broars väg (regionalväg 749) sträcker sig från Karleby och söderut, via Larsmo och Jakobstad, till Nykarleby. Detta är en väldigt fin sträcka att köra längs med kusten, som passar utmärkt om du vill fortsätta resan till Jakobstad och Nykarleby. På vägen kan du dessutom uppleva Café Bryggan, Köpmanholmen och tomtevärlden ”Tyynelän Tontut”.

Sju broars väg

13. Fika på Café Bryggan

Café Bryggan är ett fantastiskt mysigt fik som ligger ute i skärgården. Här kan du fika på bryggan och det finns också möjlighet att bada och att hyra kanot eller SUP-bräda.

Att göra i Karleby i Finland - Cafe bryggan

14. Gör en utflykt till Larsmo

Larsmo är en kommun och en ö, som ligger i havsbandet mellan Karleby och Jakobstad. Här kan vi varmt rekommendera två upplevelser: båttur till Köpmanholmen med lunch samt besök på tomtegården Tyynelän Tontut. Du kan läsa mer om båda dessa upplevelser i vårt reportage om Jakobstad.

15. Besök Toivonens djurpark och bondemuseum

Strax nordost om Karleby hittar du Toivonens djurpark och bondemuseum. Här kan du lära dig mer om livet på landsbygden i Mellersta Österbotten förr i världen och även se traditionella lantrasdjur. På sommaren visas olika utställningar och på området finns också ett mysigt café.

Toivonens djurpark och bondemuseum

16. Se konst och fika på Jukkolanmäki ladugård

Jukkolanmäki ladugård ligger på Jukkolanmäentie på väg ut mot Vattaja och Ohtakari, norr om Karleby. Detta är en ladugård som inretts till en vacker festlokal. Sommartid finns en mysigt café här och när vi var här visades också en riktigt läcker konst- och designutställning med modeskaparen Jukka Rintalan.

17. Upptäck Vattaja och Ohtakari

Cirka 4 mil norr om Karleby hittar du de fantastiska sanddynerna i Vattaja. Sandstranden, som är över 15 kilometer lång, är en av Nordens allra längsta. Förvänta dig dock inga turistkomplex eller stora turistströmmar. Detta är ett relativt orört naturområde som passar för alla som vill vandra, cykla, skåda fågel, surfa på vågorna eller sola och bada i lugn och ro. Mycket vackert!

Strax intill Vattaja ligger Ohtakari, som är en charmig liten ö med en fiskeby. Här finns idag små fritidsbostäder samt gästhamn, sommarcafé, naturstig, utsiktstorn och en ställplats för husbilar. Det ska finnas ett litet fiskemuseum också, även om vi missade detta.

Othakari

Mer att se och göra i Karleby

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Karleby utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips.

 • Fiskebyn i Öja kan besökas med till exempel båt eller cykel. Här finns sommaröppet café, badstrand, hopptorn och museum.
 • Kelviå hembygdsmuseum ligger 1,5 km från Kelviå kyrkby och öppnar vid förfrågan.
 • Lochteå hembygdsmuseum har en omfattande föremålssamling.
 • Sandskata erbjuder naturstig, fågeltorn, frisbeegolf, sandstrand med mera.

Var kan man bo i Karleby, eller stå med husbilen?

I Karleby finns flera olika hotell att välja mellan. Dessutom finns rum och lägenheter, och exempelvis möjlighet att bo på fyrön Tankar. Vi reser med husbil och tog in på Kokkola Camping. Denna camping ligger fint vid Havsparken, på promenad- och cykelavstånd in till centrala Karleby.

På campingen finns allt man behöver, och det finns även en minigolfbana. Strax intill finns båthamn, sandstrand, sommarrestaurang och olika aktiviteter såsom padel och utegym.

Mer att göra i närheten av Karleby

Från Karleby är det relativt nära till den fina staden Jakobstad, som har mycket att bjuda på. Om du istället reser norrut kan du ta dig till de vackra sandstränderna i Kalajoki, eller kanske till den charmiga lilla staden Brahestad. Nedan hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Finland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Ännu fler tips på saker att göra i Karleby?

Har du besökt Karleby i Finland? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i Karleby? Berätta gärna!

Fakta om karleby

 • Land: Finland
 • Landskap: Mellersta Österbotten
 • Folkmängd: Cirka 48 000 (2021)
 • Namnet: Karleby på svenska och Kokkola på finska.
 • Språk: 84 % finska och drygt 12 % svenska
 • Valuta: Euro
 • Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.

Att ta sig runt i Karleby

 • Promenera/cykla: Du kan med fördel promenera eller cykla i Karleby. Det går bland annat en fin promenad/cykelled mellan campingen och centrum.
 • Bil/husbil: Det går bra att köra med bil eller husbil i staden, och det är relativt enkelt att hitta parkeringsplatser.

Karlebys historia

 • 1375: Ortnamnet finns dokumenterat från denna tid. Det berättas om en flicka från “Karlaby” som gått vilse och vandrat ensam i skogen i 10 dagar. Flickans far lovade Heliga Birgitta att han skulle vallfärda till Vadstena om flickan återfanns, och dagen efter hittade hon hem. Familjen gjorde en pilgrimsresa till Vadstena, där deras berättelse nedtecknades.
 • 1620: Gamlakarleby var en av de 15 städer som Gustav II Adolf grundlade detta år. Grundläggningsbrevet för “Gamble Karlebij” utfärdades den 7 september och samma dag grundade han en annan stad strax bredvid som fick namnet Nykarleby.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev