Meny Stäng

Att göra i Nådendal – 15 tips till en finsk skärgårdspärla

Annons

Vad kan man göra i Nådendal? Denna finska lilla stad är en riktig skärgårdspärla som du inte vill missa. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Nådendal.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nådendal i Finland

Nådendal har en historia ända sedan 1400-talet, då ett birgittinkloster grundades här. Senare, under andra halvan av 1800-talet, fungerade staden som en populär bad- och kurort.

Idag lockas många turister hit på sommaren, tack vare den pittoreska miljön i kombination med att den populära temaparken Muminvärlden ligger här. Språket som talas är i första hand finska, men man klarar sig utmärkt på engelska och ibland kan även svenska fungera.

Att göra i Nådendal

Nådendal, eller Naantali som staden heter på finska, ligger cirka 15 kilometer nordväst om Åbo, i den finska skärgården.

Vad kan man göra i Nådendal?

Vad kan man då göra i Nådendal? Detta är en fantastiskt fin liten stad som bjuder på allt från charmiga miljöer till restauranger, museer och en populär temapark. Här är våra bästa tips.

1. Strosa bland trähusen i Gamla stan

Gamla stan i Nådendal är fantastiskt fin med vackra trähus i härliga färger, och med fina detaljer. Det är mysigt att bara strosa runt på egen hand, och på sommaren anordnas även guidningar vissa dagar, då man kan få veta lite mer om husen och stadens historia.

2. Beundra Nådendals klosterkyrka

Nådendals klosterkyrka är den nästa största medeltida stenkyrkan i Finland, efter Åbo domkyrka. Kyrkan byggdes intill det katolska birgittinerkloster som fick byggnadstillstånd år 1443, och som en gång var störst, mest känt och mest förmöget av de finländska klostren. Idag används kyrkan för olika konserter, bland annat under Nådendals Musikfestspel.

3. Häng på en uteservering vid hamnen

En sak som man inte vill missa att göra i Nådendal en fin sommardag är att hänga på någon av alla fina uteserveringar. Den ena restaurangen är vackrare än den andra, och många har fin utsikt över vattnet.

Att göra i Nådendal - restauranger

Det finns också flera mysiga caféer och pubar samt ett våffelställe, Amandis, som man inte ska missa om man gillar goda våfflor.

Att göra i Nådendal - pub
En pub med lummig entré i Nådendal

Vi åt en dag lunch på restaurang Merisali som ligger i en fantastiskt vacker byggnad, som en gång i tiden fungerade som Nådendals spahotells festsal. Maten sticker inte ut här, men det smakade gott och miljön är fantastisk.

4. Träffa mumintrollen i Muminvärlden

Muminvärlden i Nådendal är en temapark med fokus på Tove Janssons mumintroll och deras vänner. Parken passar perfekt för barnfamiljer, men också för alla andra som älskar mumintroll. Här kan man möta de populära figurerna, kliva in i deras hus, se teater och mycket annat.

Att besöka Muminvärlden

5. Promenera Kärleksstigen

Kärleksstigen är en sandad gångväg som går längs vattnet i Nådendal. Tydligen fick stigen sitt namn i början på 1800-talet, då det fanns många ryska sjöofficerare i Nådendal. Om bygdens unga kvinnor ville träffa de stiliga soldaterna kunde de dra sig undan folks blickar på stigen vid vattnet. Ett tag fanns det dessutom paviljonger längs vägen, som med tiden kom att kallas ”pusskojor” …

Att göra i Nådendal - kärleksstigen

6. Se utsikten från Kopparbergets klippor

Från Kärleksstigen kan man ta sig vidare till Kopparbergets klippor, som ligger nära Gamla stan i Nådendal. Från toppen av klipporna har man en fantastiskt fin utsikt över viken vid Nådendal och omgivningarna.

Att göra i Nådendal - Kopparbergets klippor
Att göra i Nådendal - Kopparbergets klippor

7. Lär om historia på Nådendals museum

Nådendals museum ligger i gamla stan och är väl värt ett besök om man vill veta lite mer om staden. Museet består av två hus, och i det första berättas om det birgittinklostret som grundades här år 1443. Dessutom visas olika tillfälliga utställningar här.

I det andra huset kan man titta in i ett borgarhem från 1800-talet.

Att göra i Nådendal - museum

8. Besök Casa Haartman

Mitt i centrala Nådendal ligger konstnärshemmet Casa Haartman. Här bodde en gång i tiden konstnären Axel Haartman och hans fru Hedvig, och här hade konstnären också sin ateljé. Axel arbetade dock inte enbart som konstnär, utan var i första hand också kritiker och intendent för Åbo konstmuseum.

Casa Haartman

Paret ansåg att hemmet var Axels viktigaste konstverk, och ville därför att det skulle bevaras i sitt ursprungliga skick. I huset finns verk målade av Axel, men också av många andra konstnärer, såsom Wäinö Aaltonen. Konstnärshemmet håller öppet sommartid och på plats finns guider som gärna berättar mer och svarar på frågor.

9. Se Gullranda trädgård vid presidentens sommarbostad

Finlands president har sitt sommarresidens i Gullranda i Nådendal. Här finns en av Finlands finaste trädgårdar, och denna brukar visas för turister under guidade turer. För närvarande är trädgården helt stängd på grund av renovering, men enligt plan ska den öppna för turister igen sommaren 2025.

blommor

10. Njut av spabad på Naantali spa

Nådendal var en gång i tiden en populär bad- och kurort. Idag finns det också annat som lockar i staden, men Naantali spa håller traditionerna vid liv. På detta stora och populära spahotell kan man njuta av pooler, bastu och olika behandlingar. Du kan naturligtvis också bo på hotellet, antingen i ett ”vanligt” rum eller i ett rum med Mumintema.

Dessutom finns det förstås sandstrand i Nådendal, för den som vill bada ute i naturen.

strand

11. Ta en tur med ångbåten UkkoPekka

Under sommaren kryssar ångbåten UkkoPekka från Åbo till Nådendal, och sedan tillbaka till Åbo efter två timmar. Ombord finns möjlighet att beställa mat och dryck.

UkkoPekka

12. Upptäck Åbo

Från Nådendal är det inte långt till Åbo, som en gång i tiden var Sveriges näst största stad. Faktum är att det bara tar femton minuter att komma till Åbo centrum med bil. Om du har lite tid vill du alltså inte missa denna fina stad. I Åbo kan du bland annat promenera längs Aura å och spana in Åbo slott och Klosterbacken.

Åbo

13. Upplev Merimasku och öarna utanför Nådendal

Till Nådendal hör en skärgård med ett flertal fina öar. Vi besökte Merimasku, som bjöd på vacker skärgårdsmiljö och möjlighet att slå sig ner på den mysiga restaurangen Rantamakasiin.

I Merimasku hittar du också Merimasku kyrka, som byggdes år 1726 och är den sjätte äldsta träkyrkan i Finland som fortfarande används.

14. Gör en utflykt till Villnäs slott

Villnäs slott, som kanske mer kan anses vara en herrgård, uppfördes på 1650-talet och visar upp en slottsarkitektur som är ovanlig i Finland.

Villnäs slott

Slottet har bland annat bebotts av släkterna Fleming och Mannerheim. Marskalken av Finland, Gustaf Mannerheim, föddes här år 1867, och växte upp här tillsammans med sina sex syskon.

I slottet kan man idag se inredning både från 1600-talet och från 1800-talet, och det finns gott om vackra möbler och fina målningar. Inte minst kan man se fantastiskt vackra tak! Dessutom finns utställningar i gårdshuset samt museibutik och café.

15. Åk med Finnlines till Åland

Från Nådendal kan du ta Finnlines färja till Långnäs på Åland, och även vidare till Kapellskär i Sverige om du vill. På Åland finns mycket att upptäcka. I närheten av Långnäs kan du bland annat uppleva Mariehamn och Föglö.

Mariehamn Åland
Sjökvarteret i Mariehamn på Åland

Mer att se och göra i Nådendal

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Nådendal utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips.

 • Fiskartorpet Herrankukkaro är ett mötes- och rekreationscenter med bland annat underjordisk rökbastu. (Luotojentie 245)
 • Lilla turisttåget kör från centrum till Naantali spa.
 • Nådendals konstrum är ett galleri för samtidskonst vid stranden i gamla stan. (Mannerheimskatu 5)
 • Shoppa kan du göra i olika små butiker, till exempel mode, souvenirer och mumin-prylar.

Var kan man bo eller stå med husbilen?

I Nådendal finns olika boenden att välja på, allt från hotell till lägenheter. Vi reste med husbil och tog oss först till Nådendal camping. På den huvudsakliga campingplatsen var det fullt när vi kom, men det visade sig att campingen förfogar över ytterligare en plats, där vi kunde stå.

Camping Nådendal

På den här platsen finns ingen personal och toaletterna ligger i lite halvtråkiga baracker, men det funkade ändå ok att stå här någon natt.

camping

Ytterligare en variant är att åka ut till Merimasku i skärgården utanför Nådendal. Här finns en BestPark-ställplats, där man bokar och betalar via BestParks webbplats.

BestPark Merimasku

Platsen ligger väldigt fint vid vattnet och det finns också en trevlig restaurang alldeles intill.

BestPark Merimasku

Mer att se och göra i närheten av Nådendal

Från Nådendal är det nära till Åbo och Åland, men också relativt nära till huvudstaden Helsingfors, som har massor att bjuda på i form av konst, kultur, matställen och båtturer. Nedan hittar du ännu fler tips på saker att se och uppleva i Finland.

Alla våra bästa tips om Finland. Klicka på bilden!

Ännu fler tips på saker att göra i Nådendal?

Har du besökt Nådendal? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra i Nådendal? Berätta gärna!

Fakta om Nådendal

 • Land: Finland
 • Landskap: Egentliga Finland
 • Folkmängd: Drygt 19 000 (2021)
 • Namnet: Nådendal på svenska och Naantali på finska. Naantali är en förfinskning av det svenska namnet.
 • Språk: Drygt 96,4 % finska och 1,4 % svenska
 • Valuta: Euro
 • Läs mer: Du hittar mer information på turistbyråns webbplats.

Resa till Nådendal

 • Flyg: Du kan flyga till flyga till Helsingfors och därifrån fortsätta med annat transportmedel.
 • Färja: Finnlines kör Kapellskär – Långnäs – Nådendal. Både Viking Line och Tallink Silja kör från Stockholm till Åbo.

Att ta sig runt i Nådendal

 • Promenera: Om du bara ska ta dig runt i centrala Nådendal går det fint att promenera.
 • Cykla: Det går också bra att ta sig runt i stan med cykel.
 • Bil/husbil: Det går bra att köra fram till de centrala delarna av stan och du kan till exempel parkera på Kopparbergets parkeringsplats, där det är kostnadsfritt att stå.

Nådendals historia

 • 1443: Nådendals kloster, ett birgittinkloster, flyttades hit detta år, från Karinkylä by.
 • 1628: Klosterkyrkan tömdes och skadades svårt under reformationen.
 • 1660: Per Brahe den yngre upprustade klosterkyrkan.
 • 1800-talet: Under andra halvan av detta århundrade var Nådendal en känd badort.
 • 1923: Från och med detta år har presidenten sitt sommarresidens, Gullranda, här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev