Meny Stäng

Spanien

Resa till Spanien? Resan går från norr till söder genom Spaniens bästa resmål. Tycker du om härliga stränder, färgstarka städer eller kanske god mat och goda viner? Här kommer våra bästa tips för dig som vill resa till Spanien! Är du med? Nu åker vi!

Varför resa till Spanien?

31 januari 2019

Sol och bad

Spanien har en otroligt lång kust mot Medelhavet, många långa sandstränder och bra klimat.

31 januari 2019
31 januari 2018

Härliga städer

Det finns många fantastiska städer i Spanien, inte bara Barcelona utan också till exempel Sevilla, Valencia och Tarragona.

31 januari 2018
31 januari 2017

Historiska sevärdheter

Det kryllar av historiska sevärdheter, såsom kyrkor, Alhambra och lämningar från romartiden.

31 januari 2017
31 januari 2016

God mat

Du hittar förstås goda tapas, men också fantastisk skinka och gott fläskkött från Iberico-grisen.

31 januari 2016
31 januari 2015

Låga priser

Prisläget är bra och det är relativt billigt att äta och dricka ute på restaurang.

31 januari 2015
Zarautz

Zarautz, Baskien

Zarautz ligger vid Spaniens norra kust och är väldigt vackert. Här finns en fin sandstrand, trevliga gator med butiker och restauranger, samt en camping med fantastisk utsikt. (2014)

Picos de Europa Spanien

Picos de Europa

Picos de Euroa är ett bergsmassiv i nordvästra Spanien. Bergen är svindlande höga och man kan vandra i den vackra naturen. (2014)

Empuriabrava

Empuriabrava, Katalonien

Empuriabrava, som ligger på ostkusten relativt nära franska gränsen, är den största marinan för boende i Europa. Här kan man promenera runt bland charmiga gränder och vattenvägar, eller kanske ta en båttur. (2015)

Glasriket
Casa Batllo Barcelona

Barcelona

Barcelona är en spännande stad som du inte vill missa under din resa till Spanien. Här hittar du intressant arkitektur, en strand mitt i stan och ett livligt nattliv. Missa framför allt inte Gaudis fantastiska verk, som La Sagrada familia och Casa Battló. Det är också trevligt att strosa runt i El Barri Gotic, de gotiska kvarteren. (2013)

Tarragona

Tarragona

I Tarragona (Tarraco) finns massor av historiska byggnader från romartiden, som amfiteater, cirkus och begravningsplatser. Staden lever under beskydd av Unesco! Vi var här under påsken och att se påskprocessionerna i Tarragona var en speciell upplevelse. (2015)

restips om Spanien

El Templo del Sol, Katalonien

El Templo del Sol är en mycket fin naturistcamping i L’hospitalet d’enfant, söder om Tarragona: arabisk stil, stor jacuzzi och vacker sandstrand. (2015)

Peniscola

Peniscola

Peniscola är en fin semesterort med en lång strandpromenad, en fin sandstrand och en gammal borg. Här finns också flera campingar och ställplatser för husbilar. (2015)

Valencia

Valencia

Valencia är en vacker stad, med både historiska byggnader och modern arkitektur. I mars varje år firas den häftiga festivalen Las Fallas, med enorma statyer, fyrverkerier och en imponerande blomsterparad. (2015)

Benidorm

Benidorm

Benidorm har en häftig kombination av skyskrapor, lång sandstrand och en charmig gammal stadsdel. Det är turistigt och delvis brittiskt, men man har inte tråkigt här! (2015)

Sevilla

Sevilla

Sevilla är en vacker och trevlig stad att promenera runt i. Missa framför allt inte den fascinerande parken Maria Luisa. Ännu fler tips kan du få i vår intervju med Annika Elwing, som bott länge i Sevilla. Om du reser med husbil finns en ställplats som ligger centralt. (2015)

Granada

Granada

Granada är en speciell stad med massor av studenter och utsikt över bergskedjan Sierra Nevada. Den gamla stadsdelen Albaicín är värd ett besök liksom borg- och palatsområdet Alhambra. (2015)

Alhambra

Alhambra

Alhambra är ett mäktigt borg- och palatsområde i arabiskt stil i Granada, byggt av morerna på 1200-och 1300-talet. Området består av trädgårdar och byggnaderna från den sista islamiska dynastin i Spanien och är ett mycket populärt turistmål. (2015)

Roquetas de mar

Roquetas de Mar

Roquetas de Mar ligger vid havet, strax väster om Almería. Här finns en stor fin camping och en lång fin strand, med grus. (2015)

Torre del mar

Torre del Mar

Torre del Mar är en trevlig semesterort strax öster om Malaga. Här finns en fin strandpromenad, en lång fin strand (med grus), många restauranger och två campingar. (2015)

Tarifa

tarifa, Cádiz

Europas sydligaste spets finns i Tarifa, och det är lite svindlande att titta ut över havet. Om du vill se lite mer under din resa till Spanien kan du härifrån också ta båt till Marocko. (2015)

Gran Canaria

Kanarieöarna

Kanarieöarna består av flera olika öar, bland annat Gran Canaria, Teneriffa och Lanzarote. Öarna passar bra för sol och bad vintertid eftersom klimatet är behagligt, och det inte är alltför långt att flyga. (2005)

Läs mer

Peter och Helena Bergström, resemagasinet FREEDOMtravel.se

Saker du inte visste om Spanien?

 • I Spanien står världens äldsta fyr som heter Herculestornet. Den byggdes på 100-talet och finns i nordvästra Spanien i staden Corunna. Värt ett besök kanske?
 • Springa naken på stadens gator i Spanien? Det finns ingen lag på att ha kläder på sig konstigt nog i det katolska landet. Kanske är det fler som ser dig om du klär av dig naken? Selfietime!
 • 700 personer har efternamnet Japón efter Hasekura de Japón, i den lilla staden Coria del Río nära Sevilla. En stor delegation med japaner, spanjorer och portugiser avseglade från japan 1613, som skulle förbi Nueva Espana (dagens Mexico), och till slut nå Cadíz 1614 i Spanien. Här skulle japanerna knyta nya kontakter under 7 år, och när de skulle återvända 1620 hade läget förändrats i Japan. Inga Japaner med kristen tro fick komma tillbaka om man inte sa av sig den. Många valde att stanna och finns än idag med efternamnet Japón. Haiii!
 • Vi förknippar Spanien med tjurfäktning och det är gigantiskt. Las Ventas i Madrid är den största tjurfäktningsarenan i landet. Den speciella tjur sorten Toro Bravo har sitt ursprung till Iberien och är tydligen extra aggressiv, eller tjurig… Den användes ofta i romerska arenaspel. Ibland kunde en tjur vara extra modig och charmig… Publiken slängde ut sina vita näsdukar för att visa direktören för arenan att de ville att tjuren skulle förlåtas (Indultado). När det hände fick tjuren en benådning för att sitta, och lukta på blommor för resten av sitt liv. Slutet gott, allting gott!
 • I Spanien visar man dubbel kärlek med en puss på varje kind.
 • Den ursprungliga paellaen är med kanin, kyckling och sniglar. Skaldjuren tillkom senare.
 • Siestan i Spanien skämtar man inte om. Den är och förblir 14.00 – 17.00. Det här glömmer vi alltid, haha.

Fest och flest

 • Det röda spanska vinet är inte klassat som det bästa, men för mig det absolut bästa prisvärda vinet du kan hitta.
 • Spanien har mest och flest barer i Europa. Boka på!
 • Tänk att det alltid är fest någonstans i Spanien. Det finns många mer fester än det finns dagar i detta härliga land.
 • Här äter man inte toast med smör och sylt, för det är i tomatens tecken allt går som i Tostada de Tomate.
 • Spaniens fotbollslag var rankade som det bästa i världen i hela 5 år i rad mellan 2008 och 2013.
 • 44 fantastiska UNESCO världsarv har Spanien och det är tredje största efter Italien och Kina.
 • Sagrada Familia i Barcelona är ett av världsarven som började byggas 1882. Det beräknas att vara klart 2026 och det innebär 144 års byggnadsverk. Katedralen är den mest fantastiska vi har sett och boka på om du inte har varit där.
La Sagrada Familia Barcelona
Kommer den någonsin få sitt centrala torn?

Oljor, turism och gränser

 • Andalusien är känd för sin speciella cherry (Fino Cherry). Den ska ligga i 100 år, puh! Vilken tur att ens farfar/morfar tänkte på att nästa generation ska smaka av den.
 • Spanien ligger i topp med turism. Det tredje mest besökta landet i världen med över 60 milj besökare. Oh my god!
 • Över 40 % av världens olivolja kommer härifrån!
 • Vet du att det finns en Zipline som går mellan Sanlucar de Guadiana i Andalusien ,Spanien och över floden Guadiana i Alcoutim i Portugal, som är över 720 meter lång. Du kan flyga över gränsen i 70 km i timmen, åka tillbaka en timme i tiden, ta en öl och ta båten tillbaka med båten över floden som ingår i biljetten. Allt för 15 Euro och kanske ett pass om det finns någon kontrollant där uppe.
 • Du vet väl vid det här laget att i Spanien finns det fyra språk. katalanska, baskiska, galiciska och aranesiska.
 • Är du sugen på både värme och sol så är Spanien är utmärkt resmål. Pyrenéerna och Granada har sina skidbackar och här kan du också åka i Bikini på våren i sierra Nevada.
 • Diggar du kitesurfing så tar du dig till Tarifa, Cadiz och tittar på världsmästerskapen i grenen en gång om året. Cadiz är också 3000 år gammal och gör den till den äldsta staden i Västeuropa som fortfarande finns kvar.
Kitesurfing
En kite-surfare vid Rewa

Lite smått och gott

 • Från Andalusien kommer Antonio Banderas, Pablo Picasso, Paco de Lucia.
 • Restaurante Botín är den äldsta i hela världen och ligger i Madrid. Det är bara att åka! selfie tack!
 • Den första boken efter bibeln som översattes till fler språk är den spanska Don Quixote av Miguel de Cervantes. Tänk att vara med på att ha den bästa bok i historien, och den första romanen som översattes. WOW!
 • Här kommer världens sötaste mus och byter dina tappade tänder mot en liten överraskning på natten under kudden. Inte fasen har spanjorerna en tandfe… De har Musen Ratoncito pérez såklart!
 • Eiffeltornet var planerat att byggas 1888 i inte mindre än Barcelona! Det avslogs för att det var lite konstigt och väldigt dyrt. Tänk om de hade tornet också… Hur jäkla många turister hade de haft då?
 • Boka nästa resa till Bunol! Sista onsdagen i augusti varje år sedan 1945 är det ”La Tomatina” festivalen. Det är världens största tomatkrig och det går åt 140 ton tomater. Är du påååååååå!

Info och fakta om Spanien

 • Huvudstad? Madrid
 • Språk? Spanska, samt i vissa områden även katalanska, baskiska med flera minoritetsspråk (en del pratar också engelska)
 • Invånare? 46,6 miljoner (2017)
 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Billigt (billigare än Sverige)
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? Kristendom (mestadels katolicism)
 • Flagga? Spaniens flagga är gul och röd
 • Nationalsång? La Marcha Real
 • Se upp med? I vissa områden kan det vara bra att ha lite extra uppsikt över sina värdesaker.
 • Tänka på? Passet kan behövas i alla möjliga sammanhang; på campingen, när man ska betala i mataffären eller om man ska köpa lokalt sim-kort.

Resa till Spanien

 • Det finns direktflyg från Sverige till flera destinationer i Spanien, bland annat Malaga, Barcelona, Alicante, Madrid och även till Kanarieöarna. Flygtiden från Stockholm till Spaniens fastland ligger på runt 4 timmar, medan flygtiden till Kanarieöarna ligger på runt 6 timmar.
 • Det går också bra att resa till Spanien med bil. Körtiden från Stockholm till Madrid ligger på ca 33 timmar (313 mil), räknat i ren körtid.

Mat och dryck

 • Det spanska köket är ett medelhavskök och man använder olivolja, färska grönsaker, oliver och kryddor som vitlök, lök, paprika och färska örter.
 • Vid kusterna är det vanligt med färsk fisk och härliga skaldjur. Vår favoritfisk vid medelhavskusten är den fisk som i Spanien heter dorada (seabream), och som är väldigt god att grilla.
  Boquerones är små fiskar som man steker hela i olja, och som också är väldigt goda.
 • Tapas är populära smårätter som egentligen kan vara allt möjligt, som till exempel små grytor, korvar, kroketter med kycklingfyllning, tortilla (potatisomelett), friterade calamares, gambas al ajillo (räkor i vitlöksolja), ansjovis, sallader, spanska ostar etcetera.
 • I Baskien äter man pintxos (pinchos) istället för tapas. Pintxos är också smårätter, men brukar oftare vara små brödbitar med ett smarrigt pålägg och en tandpetare rakt igenom.
 • Spanjorerna är kända för risrätten paella. En paella görs på ris som sedan blandas med till exempel skaldjur eller kyckling samt grönsaker, och som ofta kryddas med saffran.
 • Gazpacho är en soppa som serveras kall, vilket passar perfekt under de heta sommarmånaderna. Soppan lagas bland annat på tomat, gurka, lök och vitlök.
 • I turistorterna är det vanligt att servera en ”set menu” med tre rätter, det vill säga förrätt, huvudrätt och efterrätt för ett färdigt pris. Kvaliteten kan variera, men dessa menyer kan ofta vara mycket prisvärda.
 • Churros är ett spanskt bakverk som ofta säljs i stånd på marknader. En churro består av friterad deg, kan vara rak eller böjd, och serveras ibland med chokladsås, vaniljkräm eller kolasås, så kallad dulce de leche.
 • Spanien är världens tredje största producent av vin. Det mest kända distriktet är Rioja, där man framställer de goda röda Riojavinerna.
 • Spanien är också känt för det vita mousserande vinet som kallas cava, som bland annat produceras i Katalonien. Huvudstaden för Cava ligger sydväst om Barcelona och heter Sant Sadurni d’Aniola och här tillverkas 95 % av all Cava. De tre viktigaste druvorna för Cava är Parellada, Xarel.lo och Macabeo. Cava betyder källare på spanska.
 • ”Una cerveza por favor!” Öl heter ”cerveza” på spanska och de vanligaste flaskölen är San Miguel och Cruzcampo.

Boende

 • Det finns gott om hotell, lägenheter och hus att hyra i alla olika prisklasser. Sök till exempel på Booking.com, på Airbnb eller leta bland våra boende-länkar.
 • Om du reser med husbil eller campar på annat sätt kan du läsa mer om campingar och ställplatser i Spanien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare

1 kommentar

Skriv kommentar →

 1. Estepona säger:

  Ni har glömt Estepona, sydkustens trädgård! Marbella är också värt ett besök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.