Meny Stäng

Festivalen Las Fallas i Valencia – Spanien

Om du någon gång befinner dig i närheten av Valencia i mars får du inte missa den fantastiska festivalen Las Fallas! Eller varför inte resa hit just för den här långa färgsprakande festen? Vi har nu upplevt en första dag av festligheter och har flera framför oss. Vi börjar med att berätta om firandet på dagtid i början av festivalen. Vi återkommer snart med fler reportage!

Folkfesten Las Fallas

Festivalen Las Fallas pågår i huvudsak den 15-19 mars, men smygbörjade i år redan den 1 mars. Och förberedelserna har nog pågått större delen av året! På stan igår var det fullt av folk i festyra. Gatorna var fulla av stånd som serverade öl och allt tänkbart ätbart, barnen sprang runt med smällare och utanför varenda liten bar och restaurang trängdes unga som gamla.

Vi hade den fantastiska turen att få lokala guider! Vi fick nämligen möjlighet att träffa våra bloggvänner bakom den spännande bloggen Svensson mot strömmen, som handlar både om Spanien och om design. Eva och Peter bor i Valencia och är hängivna Las Fallas-deltagare. Bättre guider kunde vi verkligen inte ha! Och dessutom hade vi en väldigt trevlig dag och kväll tillsammans!

Peter med våra bloggvänner och fantastiska Valencia-guider, Peter och Eva

Peter med våra bloggvänner och fantastiska Valencia-guider, Peter och Eva

Festival med lång historia

Las Fallas har en lång historia och, om vi fattat det hela rätt, handlade det från början om att fira in våren och vårdagjämningen. Senare associerades firandet med snickarnas helgon Saint José. På medeltiden var snickarna under den mörka årstiden tvungna att arbeta i skenet av oljelampor, som hängde från någon slags träfigurer. När den ljusa årstiden kom gjorde snickarna en ceremoni av att elda upp träfigurerna. Med tiden blev figurerna mer och mer mänskliga, för att till slut resultera i enorma och helt fantastiska skulpturer, “fallas”, som fortfarande eldas upp i slutet av festivalen!

Idag är skulpturerna enorma och helt fantastiska skapelser

Idag är skulpturerna enorma och helt fantastiska skapelser

Mascleta – dagliga “smällfyrverkerier”

Varje dag kl. 14:00, från den 1 mars till den 19 mars, är det mascleta på Plaza del Ayuntamiento i Valencia. Tillsammans med massor av människor trängdes vi på torget för att uppleva “smällfyrverkerierna” som var en eskalerande ljudupplevelse, mer än en synupplevelse. Under tiden som ljudet steg mot ett crescendo och marken vibrerade fylldes luften av tät dimma.

Mascleta

Människor trängs för att uppleva mascletan på Plaza del Ayuntamiento

Dagens fallas – enorma statyer i hela stan

Det som man i första hand kopplar ihop med festivalen Las Fallas är alla de enorma och helt fantastiska statyer som ställs upp runt om i hela staden. Statyerna reses under den 15 mars och vid skymningen den 16 mars ska alla vara klara. Varje staty har någon form av tema, och många gånger är det kändisar eller politiker som visas upp i olika satiriska eller humoristiska situationer. Statyerna är byggda av frigolit ovanpå träställningar och bränns upp under festliga former i slutet av festivalen.

Spanien, Valencia

Spanien, Valencia

Spanien, Valencia

Sammanlagt är det ungefär 500 statyer från lika många olika lokala föreningar, som sedan tävlar mot varandra i olika prisklasser. Varje förening ställer dessutom upp med två statyer – en “vuxenstaty” och en “barnstaty”. Den dyraste statyn har en budget på 230 000 euro, så det är en hel del pengar som satsas!

Las fallas festival

En av statyerna, som handlar om det problematiska förhållandet mellan Spanien och Storbritannien under historien, håller på att färdigställas

Fallas statyer

Här ses toppen av den staty som har störst budget – 230 000 euro!

Stadens egen falla, som eldas upp sist av alla

Stadens egen falla, som eldas upp sist av alla

Spanien, Valencia

Tåg efter tåg med byarnas nationaldräkter och det pågick från morgon till kväll

Spanien, Valencia