Meny Stäng

Festivalen Las Fallas i Valencia – fest i Spanien

Om du någon gång befinner dig i närheten av Valencia i mars får du inte missa den fantastiska festivalen Las Fallas! Eller varför inte resa hit just för den här långa färgsprakande festen? Las Fallas är en flera dagar lång fest som innehåller allt från enorma statyer till blomsterparader och “smällfyrverkerier”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Folkfesten Las Fallas

Festivalen Las Fallas pågår i huvudsak den 15-19 mars, men smygbörjade i år redan den 1 mars. Och förberedelserna har nog pågått större delen av året! På stan igår var det fullt av folk i festyra. Gatorna var fulla av stånd som serverade öl och allt tänkbart ätbart, barnen sprang runt med smällare och utanför varenda liten bar och restaurang trängdes unga som gamla.

Vi hade den fantastiska turen att få lokala guider! Vi fick nämligen möjlighet att träffa våra bloggvänner bakom den spännande bloggen Svensson mot strömmen, som handlar både om Spanien och om design. Eva och Peter bor i Valencia och är hängivna Las Fallas-deltagare. Bättre guider kunde vi verkligen inte ha! Och dessutom hade vi en väldigt trevlig dag och kväll tillsammans!

Peter med våra bloggvänner och fantastiska Valencia-guider, Peter och Eva
Peter med våra bloggvänner och fantastiska Valencia-guider, Peter och Eva

Festival med lång historia

Las Fallas har en lång historia och, om vi fattat det hela rätt, handlade det från början om att fira in våren och vårdagjämningen. Senare associerades firandet med snickarnas helgon Saint José. På medeltiden var snickarna under den mörka årstiden tvungna att arbeta i skenet av oljelampor, som hängde från någon slags träfigurer.

När den ljusa årstiden kom gjorde snickarna en ceremoni av att elda upp träfigurerna. Med tiden blev figurerna mer och mer mänskliga, för att till slut resultera i enorma och helt fantastiska skulpturer, “fallas”, som fortfarande eldas upp i slutet av festivalen!

Idag är skulpturerna enorma och helt fantastiska skapelser
Idag är skulpturerna enorma och helt fantastiska skapelser

Mascleta – dagliga “smällfyrverkerier”

Varje dag kl. 14:00, från den 1 mars till den 19 mars, är det mascleta på Plaza del Ayuntamiento i Valencia. Tillsammans med massor av människor trängdes vi på torget för att uppleva “smällfyrverkerierna” som var en eskalerande ljudupplevelse, mer än en synupplevelse. Under tiden som ljudet steg mot ett crescendo och marken vibrerade fylldes luften av tät dimma.

Mascleta
Människor trängs för att uppleva mascletan på Plaza del Ayuntamiento

Dagens fallas – enorma statyer i hela stan

Det som man i första hand kopplar ihop med festivalen Las Fallas är alla de enorma och helt fantastiska statyer som ställs upp runt om i hela staden. Statyerna reses under den 15 mars och vid skymningen den 16 mars ska alla vara klara. Varje staty har någon form av tema, och många gånger är det kändisar eller politiker som visas upp i olika satiriska eller humoristiska situationer. Statyerna är byggda av frigolit ovanpå träställningar och bränns upp under festliga former i slutet av festivalen.

Spanien, Valencia
Spanien, Valencia
Spanien, Valencia

Sammanlagt är det ungefär 500 statyer från lika många olika lokala föreningar, som sedan tävlar mot varandra i olika prisklasser. Varje förening ställer dessutom upp med två statyer – en “vuxenstaty” och en “barnstaty”. Den dyraste statyn har en budget på 230 000 euro, så det är en hel del pengar som satsas!

Las fallas festival
En av statyerna, som handlar om det problematiska förhållandet mellan Spanien och Storbritannien under historien, håller på att färdigställas
Fallas statyer
Här ses toppen av den staty som har störst budget – 230 000 euro!
Stadens egen falla, som eldas upp sist av alla
Stadens egen falla, som eldas upp sist av alla

Blomsterparad

En annan del av Las Fallas är blomsterparaden, så människor alla regionala föreningar deltar med medlemmar i traditionella kläder, fanbärare och egen musikkår. Blommorna bärs fram till Plaza de la Virgen, där helgonet Our Lady of the Forsaken kläs med alla blommor. Du kan se ännu fler bilder i vårt inlägg om blomsterparaden i Valencia.

Spanien, Valencia
Tåg efter tåg med byarnas nationaldräkter och det pågick från morgon till kväll

Las fallas by night

Festligheterna under Las Fallas i Valencia tar ju inte slut för att det blir kväll och natt. Tvärtom! Det är folk överallt och de små stånden på gatorna serverar allt från öl, fruktdrinkar och mojitos till godisremmar, churros och allt som går att fritera. De enorma statyerna lyses upp och ser om möjligt ännu mer imponerande ut.

Valencia
Fallas

Man kan också uppleva imponerande “ljusshower” och fyrverkerier. Två olika ljusshower tävlade mot varandra när vi kollade. I båda fallen var det enorma ställningar som byggts upp, och när det var dags blev det trångt, trångt på gatorna av alla människor som ville se ljusspelen, som ackompanjerades av musik.

ljusshow

Fyrverkerier

Vid midnatt är det dags för fyrverkerier, och här sparar man inte heller på krutet. Det allra största fyrverkeriet är det som kallas “Nit del Foc” (Night of Fire) som arrangeras den sista kvällen. Vi laddade med sangria och grillade hamburgare hemma hos våra vänner Eva och Peter. Perfekt uppladdning! Eva och Peter hade en svensk kompis på besök och hade också bjudit över ett par ryska vänner, och det blev en väldigt trevlig kväll.

Nit del foc
Peter, Eva, deras kompis Mange och Helena under ett stopp på väg mot fyrverkerierna

Vid 01:30 på natten samlades massor av människor vid Paseo de la Alameda för att se det avslutande och mest mäktiga fyrverkeriet under Las Fallas. Över 2,5 ton krut användes och fyrverkeriet pågick under 20 minuter. Och ja, det var nog det mäktigaste fyrverkeri vi sett. Men tro inte att festivalen är över för det! Efter detta är det dags för eldparad och bränning av statyer …

Nit del foc fireworks
Stort och imponerande fyrverkeri vid midnatt

Brinnande avslutning på Las Fallas

Efter flera dagars festival är det dags för “Cabalgata del Fuego” (eldparaden) och “La Crema”, bränningen av alla de fantastiska statyerna. Detta innebär att 500 statyer, ibland 20-25 meter höga och byggda av trä och frigolit, brinner i trånga gränder mitt inne i stan samtidigt som stadens alla människor trängs för att titta på. Det skulle knappast ha varit tillåtet i Sverige …

Spanien, Valencia
Alla våra bästa tips om Spanien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev