Meny Stäng

13 saker att göra i Barcelona på semestern

Letar du efter tips på saker att göra i Barcelona på semestern? Då har du hittat rätt!  Vi presenterar  en lista med våra 13 bästa tips för din Barcelonaresa. Här hittar du tips på både sevärdheter och saker att göra i Barcelona, som passar oavsett om du planerar en weekend i Barcelona eller vill göra en rundresa i Katalonien. Barcelona är en härlig semesterstad som bjuder på allt från sol och bad till folkliv, god mat, arkitektur, konst och historia. Kataloniens huvudstad är helt enkelt en stad som det är lätt att bli förälskad i!

Sevärdheter i Barcelona

Barcelona är en stad som bjuder på massor av saker att se och uppleva! När det gäller sevärdheter sticker mästerverken av Antoni Gaudi ut – man behöver inte vara intresserad av arkitektur för att fascineras av de här fantasifulla skapelserna. Den som är intresserad av historia hittar också många fantastiska slott och kyrkor. Om du hellre vill aktivera dig på semestern finns det många saker att göra i Barcelona, allt från att sola och bada till att äta god katalansk mat eller testa på nattlivet. Här följer vår stora lista på 13 saker att göra i Barcelona på semestern.

Barcelona

1. Promenera på La Rambla

La Rambla: En av alla saker man måste göra i Barcelona på semestern är att strosa upp och ner längs promenadgatan La Rambla. Denna gågata är full av turister och kommers, och här ligger också den kända matmarknaden Bouquiera, där du kan botanisera bland ostar, frukt och bakverk.

Barcelona på semestern: Peter på La Rambla

Barcelona på semestern: Peter på La Rambla

2. Strosa i El Barri Gotic

El Barri Gotic: “de gotiska kvarteren”, är en stadsdel i Barcelona, och är den äldsta delen (gamla stan) i den historiska stadskärnan i Barcelona. Här kan man bland annat besöka de judiska kvarteren och se gott om kyrkliga, kulturella och politiska byggnader, inklusive en mäktig katedral och ett kungligt slott.

Det finns många fantastiska sevärdheter i Barcelona!

Många sevärdheter i Barcelona! Glöm inte Santa Maria del Mar.

3. Gå på guidad stadsvandring

Guidad stadsvandring: Att strosa runt själv i de gamla kvarteren är mysigt, men om man vill få sig lite historia till livs är det perfekt att boka en tur med en guide. Vi bokade turen Barcelona Highlights tour via Expedia, och fick en riktigt bra upplevelse. Guiden var mycket kunnig och vi fick lära oss en hel del spännande detaljer om stadens historia. Höjdpunkten på turen var besöket i La Sagrada Familia!

Här berättar vår guide entusiastiskt utanför Catedral i El barri Gotic

Vår guide berättar entusiastiskt om sevärdheter i Barcelona, utanför Catedral i El Barri Gotic

De här gamla romerska pelarna upptäcktes när man skulle bygga, och har nu bevarats inuti en byggnad

De här romerska pelarna har bevarats inuti en annan byggnad

Det finns massor av fantastiska sevärdheter i Barcelona, här ett kungligt slott

Det finns massor att göra i Barcelona, guidad tur till ett kungligt slott

4. Besök La Sagrada Familia

La Sagrada Familia började byggas 1882 och 1883 tog den katalanska arkitekten Antoni Gaudi över arbetet. Han ägnade resten av sitt liv åt det här enorma projektet, som fortfarande inte är färdigt. Planen är att kyrkan ska färdigställas till 2026, men det verkar oklart om det blir så. Bland annat återstår byggandet av det centrala, och allra högsta, kyrktornet.

La Sagrada Familia Barcelona

Kommer den någonsin få sitt centrala torn?

Att Gaudi ritade den här skapelsen för mer än 100 år sedan är svårt att förstå. Interiören är designad för att efterlikna en katalansk medelhavsskog där pelarna ska påminna om träd som förgrenar sig upp mot taket. Ljusarmaturen som är infälld i takkonstruktionen är menad att efterlikna dagsljus, som tränger igenom övervegetationen i en skog. Vi kan varmt rekommendera ett besök här! Man kan naturligtvis besöka kyrkan på egen hand, men köerna är långa och det finns därför fördelar med att köpa så kallade “Skip the line”-biljetter.

La Sagrada Familia Spanien

Interiören ska efterlikna en medelhavsskog

Kyrka Barcelona

Gammal och futuristisk på samma gång

5. Upplev gaudis mästerverk Casa batllo

Casa Batllo, eller “Huset av ben” som det kallas i folkmun, är ett annat av Gaudis mästerverk. Huset ligger på Passeig de Gracia, och designades i början av 1900-talet av Antoni Gaudi åt familjen Batllo. Idag visas det för allmänheten – och det är definitivt värt att se bland alla vackra byggnader!

Casa Batllo

Den katalanska arkitekten Antoni Gaudi föddes 1852, och gick bort 1926. Gaudi inledde sin karriär som arkitekt i nygotisk, morisk och orientaliserande stil, men med tiden utvecklade han en egen stil med organiska, expressionistiska och surrealistiska drag. Mycket av det han skapat känns fantasifullt och nästan lite levande.

Casa Batlló I Barcelona

Casa Batlló i Barcelona

Casa Batllo är verkligen ett fantasieggande hus, nästan helt utan raka linjer och med inspiration från naturens mjuka former och sagans gränslösa fantasi. Gaudi tänkte dessutom mycket på ljuset, och i alla rum finns avancerade former för ljusinsläpp.

Casa Batllo Barcelona

Även skorstenarna smälter in i designen!

6. Promenera runt i Parc Guell

Parc Guell: En tredje sevärdhet och saker som tillhör att göra i Barcelona, signerad Antoni Gaudi är Parc Guell, som byggdes i början 1980-talet. Parken är helt gratis att besöka, men om man också vill få tillträde till husen får man betala inträde. Från parken har man dessutom fin utsikt över hela staden.

Parc Guell

Redo för en weekend i Barcelona? Missa inte Parc Güell och utsikten över staden! Foto: Pixabay

6. Se konst på Picassomuseet

Picassomuseet måste vara Barcelonas mest kända museum. Pablo Picasso föddes i Malaga 1881 och som ung studerade han på olika konstskolor i Barcelona. Trots att han därefter spenderade resten av sitt liv i Frankrike valde han att förlägga museet över sin konst i staden där han bott som ung.

7. Ta dig upp på Montjuic-berget

Montjuic-berget: Ytterligare en sak att göra i Barcelona är att ta sig till Montjuic-berget, där en hel rad intressanta sevärdheter finns samlade. Här hittar du bland annat ett kastell, ett konstmuseum, den olympiska stadion, staden Poble Espanyol med sin speciella arkitektur, Mirómuseet och den kända fontänen Fount Magica, som på kvällarna lyses upp på ett effektfullt sätt.

Montjuic-berget: Här hittar man gott om sevärdheter i Barcelona!

Det finns gott om sevärdheter i Barcelona!

8. Ät katalansk mat

Katalansk mat är inte detsamma som spansk mat, vilket betyder att tapas egentligen inte är inhemsk mat i Barcelona. Trots detta kan man förstås hitta många tapas-restauranger, och tapas är ju aldrig fel! Katalansk mat äts ofta mer traditionellt med förrätt, huvudrätt och efterrätt, gärna sent på kvällen och helst tillsammans med ett glas vin.

Tapas i Barcelona - gott, men egentligen inte inhemskt

Tapas – gott, men egentligen inte inhemskt i Katalonien

9. Upplev Barcelonas nattliv

Barcelonas nattliv: Man går ut sent, så tänk på att inte börja alltför tidigt om du vill uppleva stadens nattliv. Vi började på en mexikansk bar/restaurang som heter Rosa Negra. Hit går man för stämningen och den galna inredningen, med dockor och färgglada flipflops på väggarna. Stämningen var på topp och Mojitos tillverkades på löpande band. Vid halv ett-tiden tog vi en taxi till den stora klubben Opium, som ligger vid Barcelonas strand. Klubben är riktigt fräsch, med stora lokaler och en fin utomhusbar, där man kan sitta skönt tillbakalutad i vita soffor och blicka ut över stranden.

Att göra i Barcelona: Testa nattlivet!

Varför inte en weekend i Barcelona med härligt nattliv? I baren på Rosa Negra

Opium Barcelona

Nattklubben Opium

10. Sola och bada

Sola och bada: Vill du kanske bara ta det lugnt och njuta av en avslappnad weekend i Barcelona? Mitt i staden ligger en lång och fin sandstrand. Om du kommer hit rätt tid på året är det alltså bara att ta med sig badkläder och handduk till stranden.

Stranden i Barcelona

Barcelona ligger precis vid havet. Foto: Pixabay

11. Besök Camp Nou

Camp Nou: En annan typ av sevärdheter i Barcelona kanske? Om du gillar fotboll vill du kanske besöka den enorma fotbollsstadion Camp Nou. Om du har tur kan du få tag på biljetter till en match, eller så kan du gå en guidad tur på arenan.

Camp Nou

Camp Nou, foto: Pixabay

12. Slappa på ett centralt hotell

Centralt hotell: När man besöker Barcelona på semestern, behöver man förstås ett hotell där man kan gå in och hämta kraft mellan varven. Något av det viktigaste när du ska välja hotell är att välja ett hotell med bra läge. Vi bodde på ett hotell som heter Petit Palace Barcelona och som ligger centralt i stan. Här trivdes vi utmärkt!

Petit Palace Barcelona

Weekend i Barcelona: bo på hotell

Hög standard och mysigt på samma gång

13. Lär dig mer om Katalonien

Katalonien: När du är i staden kan du också passa på att lära dig lite mer om Katalonien! Visste du att Katalonien är en autonom region och att Barcelona är huvudstad i den här regionen? Visste du också att språket som talas är katalanska? Detta är ett romanskt språk, som också talas i Andorra, vissa delar av Frankrike samt i staden Alghero på Sardinien.

Det katalanska Barcelona

Det katalanska Barcelona

Under Francos styre förbjöds invånarna i Spanien att tala katalanska och han blev med andra ord inte omtyckt av katalanerna. Enligt vår guide på halvdagsturen firar katalanerna fortfarande med stor glädje Francos dödsdag. I Barcelona är katalanska det största språket, men skyltar och menyer står ofta både på katalanska och spanska (eller kastillanska).

Katalonien Barcelona

Fler saker att göra i Barcelona på semestern?

Göra i Barcelona. Se mer på din rundresa i Katalonien eller under din weekend? Förutom de saker vi listat kan man bland annat utforska området El Raval, som bjuder på butiker vintage och annorlunda utbud. Det finns också flera parker, som parken Parc de la Ciudadella, eller kanske den enorma loppmarknaden Els Encants vells.

Om du har gott om tid kan du också resa vidare utanför Barcelona längs kusten och besöka den historiska och charmiga staden Tarragona, som är väldigt trevlig, men ofta hamnar i skymundan till förmån för Kataloniens huvudstad.

Barcelona gränder

Slå dig ner och Njut av Barcelona på semestern!

Resa till Barcelona

Flyg: Det går massor av flyg från Sverige och även lågpris som vi tar upp här, och flygresan tar ca 3 timmar. Det finns två flygplatser att välja på strax utanför Barcelona.

Barcelona Spanien

Läs mer: Resmål i Spanien – din guide till Spaniens pärlor