Meny Stäng

Att göra i Bamberg – 14 tips till en härlig tysk pärla

Vad kan man se och göra i Bamberg i Tyskland? Denna fina och härliga tyska stad, vars centrala delar är upptagna på Unescos världsarvslista, är en riktig pärla. Här är våra bästa tips!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bamberg i Tyskland

Bamberg är känt för sitt vackra gamla rådhus, som man ofta ser avbildat på foton över staden. Staden bjuder på medeltida historia, vindlande gränder, vackra slott och rökig öl. Häng med till mysiga Bamberg!

Göra i Bamberg

Bamberg ligger cirka 6 mil norr om Nürnberg, i förbundslandet Bayern.

Vad kan man göra i Bamberg?

Vad kan man då se och göra i Bamberg? Vi besökte staden i somras, med vår husbil, och blev väldigt förtjusta i den här mysiga platsen. Vi har nu samlat våra bästa tips i en lista.

1. Beundra gamla rådhuset i Bamberg

Det gamla rådhuset (Altes Rathaus) i Bamberg är utan tvekan en av stadens mest fascinerande byggnader. Byggnaden nämndes första gången 1387, och byggdes därefter om på 1400-talet för att få den form den har idag.

På 1700-talet fick rådhuset en barock- och rokokostil, och 1755 skapades de ursprungliga fasadmålningarna av Johann Anwander. Eftersom målningarna skadades av tidens tand gjordes nya av målaren Anton Greiner 1956-1962. Korsvirkeshuset, som hänger på sidan av byggnaden, har fungerat som boende för vaktledningen.

2. Ta en öl på Obere Brücke

I anslutning till det gamla rådhuset hittar du Obere Brücke (övre bron). När vi var här, på sommaren, var bron fylld av bord där man kunde slå sig ner för en öl. Det såg verkligen inbjudande ut!

3. Promenera i Gamla stan

Den gamla stadsdelen i Bamberg, inklusive det gamla rådhuset, är upptagen på Unescos världsarvslista. Bamberg anses vara ett enastående exempel på en tidig medeltida stad i centrala Europa och arkitekturen hade starkt inflytande på länderna i Centraleuropa från 1000-talet och framåt. Idag bjuder staden på en otroligt mysig miljö för promenader och cafébesök.

4. Shoppa

Om du gillar att shoppa hitta du många mysiga små butiker i den gamla stadsdelen, med allt från kläder och accessoarer till inredning och presenter.

Butik i Tyskland

Vi fastnade bland annat ett tag i butiken Inge-Glas Manufaktur, som är proppfull av kreativt och annorlunda julpynt.

5. Upplev Lilla Venedig

Klein Venedig (Lilla Venedig) är ett område med charmiga hus som ligger precis intill vattnet, i den centrala delen av stan. Det föra detta fiskardistriktet passar idag perfekt för pittoreska foton.

Göra i Bamberg - Lilla Venedig

Man kan spana på husen från andra sidan vattnet, eller så kan man åka förbi på en flodkryssning.

Göra i Bamberg - Lilla Venedig

6. Imponeras av Bambergs domkyrka

Bambergs domkyrka (Bamberger Dom) är en imponerande kyrkobyggnad med fyra torn, som präglar stadens stadsbild. Redan år 1004 lades den första grundstenen och år 1012 invigdes kyrkan. Vid ett tillfälle skadades kyrkan av en brand, men den byggdes upp på nytt på 1200-talet.

7. Upptäck gamla domstolen och historiska museet

Den gamla domstolen (Alte Hofhaltung) rankas bland de mest imponerande byggnaderna i Bamberg, och fungerade en gång som biskopsbostad. Innergården består av vackra korsvirkeshus och här hittar man också det historiska museet.

Göra i Bamberg - historiska museet

8. Se Nya Residenset

Det Nya Residenset (Neue Residenz) är en mäktig och imponerande byggnad i centrala Bamberg, och var en gång hem åt furstbiskoparna. Idag kan man följa med på guidade turer här, då man kan se både vackra rum och konst.

Göra i Bamberg - Nya residenset

9. Strosa i Rosenträdgården

Strax intill det Nya Residenset ligger den vackra Rosenträdgården. Grönskan, blommorna och statyerna gör att det är värt att ta ett varv här.

Göra i Bamberg - Rosenträdgården

Inte minst är det fint att upptäcka utsikten, från Rosenträdgården och ut över hustaken i Bamberg.

Göra i Bamberg

10. Följ Bamberger Kreuzweg

Bamberger Kreuzweg (Bambergs korsväg) från 1503 är den äldsta helt bevarade korsvägen i hela Tyskland. Korsvägen leder i sju stationer från sjukhuskyrkan Sankt Elisabeth till kyrkan Sankt Getreu, och skapades en gång i tiden för att de troende skulle kunna känna empati med Kristi lidande i Jerusalem.

Kreuzweg - korsväg

11. Besök Sankt Jacobs kyrka

Det finns gott om kyrkor i Bamberg, och Sankt Jacobs kyrka är den enda helt romanska kyrkan i staden. Kyrkan uppfördes på 1000- och 1100-talen, och på 1700-talet tillkom barockfasaden.

Göra i Bamberg - Sankt Jacobs kyrka
Interiör i kyrka

12. Kika in i Sankt Martins kyrka vid Grüner Markt

Sankt Martins kyrka byggdes av bröderna Dietzenhofer och är Bambergs enda barockkyrka. Efter en byggtid på bara sju år invigdes kyrkan år 1693.

Sankt Martins kyrka vid Grüner Markt

Vi kikade in och måste säga att denna kyrka är otroligt vacker invändigt.

Sankt Martins kyrka vid Grüner Markt

13. Gör en utflykt till palatset Seehof

Palatset Seehof (Schloss Seehof) ligger strax nordost om centrala Bamberg. Byggnaden uppfördes från 1684 till 1695 som sommarresidens och jaktstuga åt Marquard Sebastian Schenk von Stauffenberg, som var furstbiskop av Bamberg.

Palatset är väldigt vackert, samtidigt som det blivit slitet av tidens tand. När vi var här pågick rejäla renoveringar, med byggnadsställningar runt halva palatset, och när detta är klart kommer platsen antagligen vara ännu finare att besöka.

Även om renoveringar pågick för fullt kunde vi följa med på guidad tur i några av de vackra rummen, för en begränsad avgift. Har du sett den smidiga lilla “sängtoaletten” förresten, som efter användning kan trollas bort genom att rullas in i väggen …?

14. Testa Rauchbier (Rököl)

I Bamberg finns bryggeripuben Brauerei Heller (Schlenkerla), som är känt för att tillverka Rauchbier (Rököl). Ölen kan också köpas på andra ställen, och vi inhandlade två flaskor i en liten butik mitt i stan, för att testa senare i husbilen. Alldeles för rökigt för vår smak, men det var intressant att testa. Kanske tycker du annorlunda?

Rököl - Rauchbier

Mer att göra i Bamberg för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna intressanta stad? Här hittar du fler förslag på saker att se och göra i Bamberg, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Altenburgs slott ligger på den högsta av de sju kullarna i Bamberg, och nämndes första gången 1109. (Altenburg 1)
 • Carmeliteklostret grundades på 1100-talet och förvandlades till en byggnad i barockstil 1692-1701. (Karmelitenplatz 1)
 • Diözesanmuseum visar bland annat upp en samling av medeltida textilier. (Domplatz 5)
 • E.T.A. Hoffmann-Haus visar upp författarens och kompositörens hus. (Schillerplatz 26)
 • Borgen Lisberg, som ligger strax väster om Bamberg, är en av de äldsta borgarna i Franken. (Burg 1, Lisberg)
 • Michelsberg kloster är ett före detta benediktinerkloster, och är en del av Unescoarvet i staden. (Michelsberg 10)
 • Obere Pfarre är en kyrka som egentligen heter Pfarrkirche Unsere Liebe Frau. (Frauenplatz 1)
Göra i Bamberg - muralmålning

Mer att göra i Bamberg med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ytterligare några tips på saker att göra i Bamberg här. Fast alla dessa tips passar minst lika bra för enbart vuxna också …

 • Båtturer utgår från Gamla stan och går förbi “Lilla Venedig”.
 • City tour kan göras som en guidad tur med buss från DerBambergbus.
 • Gondolturer kan också göras på floden.
 • Naturhistoriska museet visar bland annat naturskåp med anor från furstbiskoparnas tid. (Fleischstrasse 2)
 • Sandkerwa är en årlig folkfest som arrangeras i augusti, med bland annat tornerspel av båtsmän samt fyrverkerier.
Göra i Bamberg - guidad busstur

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Det finns förstås många olika hotell och andra boendealternativ i Bamberg att välja på. Vi besökte Bamberg med husbil och stannade på ställplatsen “Reisemobilstellplatz Heinrichsdamm”.

Här står man utmärkt, med service och promenadavstånd till centrum. Under högsäsong gäller det dock att komma tidigt på dagen, eftersom platsen är populär. Ett alternativ är den camping som heter Campingplatz Insel.

Ställplats i Bamberg

Mer att se och göra i närheten

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Bamberg. Du kan till exempel besöka fantastiska Nürnberg, intressanta Würzburg eller vackra Bayreuth, som är fyllt av slott, trädgårdar och operor. Ännu fler tips till Tyskland hittar du nedan.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden!

Ännu mer att se och göra i Bamberg?

Har du varit i Bamberg? Berätta gärna om dina erfarenheter och om din relation till staden! Har du kanske ännu fler tips på saker att se och göra i Bamberg?

Fakta om bamberg

 • Land: Tyskland
 • Förbundsland: Bayern
 • Invånare: Drygt 77 000 (2019)
 • Flod: Regnitz
 • Läs mer: Du hittar mer information på stadens webbplats.

Resa till bamberg

 • Flyg: Du kan flyga till Nürnberg. Därifrån kan du ta tåg (cirka 40 min) eller hyrbil.
 • Bil: Att köra med bil från Rostock i Tyskland till Bamberg tar cirka 6 timmar, om man räknar ren körsträcka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev