Meny Stäng

Gruvan i Rammelsberg – ett Unesco världsarv i Goslar

Gruvan i Rammelsberg är ett Unesco världsarv i den tyska staden Goslar, som ligger i bergsområdet Harz. Vi besökte gruvan i somras, och det visade sig vara mycket intressant.

Gruvan i Rammelsberg

Gruvan i Rammelsberg är en plats där man under tusen år arbetade med utvinning av metaller. Gruvverksamheten upphörde 1988 och år 1992 blev platsen upptagen på Unescos världsarvslista, under namnet ”Rammelsbergsgruvan, gamla staden i Goslar och Oberharz vattenledningssystem”.

Gruvan i Rammelsberg

Gruvan i Rammelsberg ligger strax söder om staden Goslar, i det tyska förbundslandet Niedersachsen.

Ett Unesco världsarv

Att gruvan i Rammelsberg är ett världsarv beror på att den har mycket att berätta om gruvdriften i Europa, under bland annat medeltiden och renässansen. Gruvan, där man under olika perioder bröt silver, koppar eller bly, var kontinuerligt i drift från 1000-talet och fram till 1980-talet.

Vattenledningssystemet konstruerades på medeltiden av cisterciensermunkar, och utvecklades sedan i stor skala mellan 1500-talet och 1800-talet. Det komplexa systemet inkluderar konstgjorda dammar, kanaler, tunnlar och underjordiska avlopp, som tillsammans möjliggjorde vattenkraft för användning i gruvdrift och anses som en viktig innovation.

Gruvan i Rammelsberg

Att besöka gruvan i Rammelsberg

Vi körde till gruvan i Rammelsberg med vår husbil, och parkerade strax utanför. Vi bokade ingenting i förväg, vilket inte behövs om man kan tänka sig en tur på tyska. Om man önskar en tur på engelska kan man prova att mejla i förväg och se om det går att ordna.

Gruvan i Rammelsberg

Guidad tur i gruvan i Rammelsberg

När vi kom fanns flera olika turer att välja på. Om vi minns rätt så valde vi den som heter ”Fire and Water: The Roeder Gallery”. Som alternativ finns bland annat en tur då man åker med vagnar ner i gruvan, och denna tur passar även för den som har svårt att gå eller använder rullstol.

Turen var på tyska (eftersom vi inte ens försökt boka något annat i förväg), men guiden kunde prata bra engelska och vände sig till oss när han fick tid över och översatte vissa delar. Det var vi förstås mycket tacksamma över!

Guidad tur i Gruvan i Rammelsberg

Turen startade utomhus, och vi passerade bland annat en sjö vars vatten förr användes för att driva de stora hjulen under jord.

Damm vid Gruvan i Rammelsberg

Guiden släppte sedan in oss i gångarna i gruvan i Rammelsberg. Här fick man verkligen känslan av det hårda arbetet som pågick förr!

Längs gruvans väggar kan man se olika fäger, vilket beror på mineraler i berget.

Mineral

Det finns också stora trähjul nere i gruvan. Hjulet Peter står vid är en rekonstruktion av det ursprungliga hjulet, men man förstår hur det en gång fungerade nere i gruvan.

Museet i Rammelsberg

Det finns också ett museum vid gruvan i Rammelsberg. Att besöka museet är inte alls samma upplevelse som att gå ner i gruvan, enligt oss, men det kan ändå vara ett trevligt och intressant komplement.

Museum vid Gruvan i Rammelsberg
Museum vid Gruvan i Rammelsberg

Mer att se och uppleva i Goslar

När du besökt gruvan i Rammelsberg vill du förstås passa på att besöka staden Goslar, som också ingår i världsarvet. Den här staden är otroligt charmig, fylld av fina korsvirkeshus och gamla kyrkor. Här vill du heller inte missa att besöka det fina slottet.

Goslar

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Om du vill bo på hotell finns olika alternativ inne i Goslar. Vi, som reser med husbil, stannade på parkeringen Füllekuhle, på Bertha von Suttner Strasse. Den här parkeringen är helt gratis, man får lov att stå med husbil här, och man har utmärkt utgångsläge för att besöka staden. Däremot finns ingen service.

Ställplats i Goslar

Mer att se och göra i närheten

I närheten av Goslar finns flera andra fina tyska städer, som vi varmt kan rekommendera. Besök gärna charmiga Wernigerode och minst lika mysiga Quedlinburg. Missa heller inte den dramatiska naturen i Thale och Tysklands längsta hängbro.

Alla våra bästa tips om Tyskland. Klicka på bilden

Har du besökt gruvan i Rammelsberg?

Har du besökt gruvan i Rammelsberg? Eller har du kanske besökt någon annan intressant gruva? Berätta gärna!

Fakta om gruvan i rammelsberg

 • Adress: Bergtal 19, Goslar
 • Kommun: Goslar
 • Förbundsland: Niedersachsen
 • Land: Tyskland
 • Unesco världsarv: Från 1992
 • Läs mer: Du hittar mer info på gruvans webbplats

Service och praktisk info

 • Öppettider: Gruvan håller vanligtvis öppet varje dag förutom 24 och 31 december, på högsäsong 9-18 och på lågsäsong 9-17. Observera att den sista guidade turen kan gå några timmar innan stängning. Kolla gärna webbplatsen för aktuell information.
 • Pris: En guidad tur samt besök i museet kostar 16 euro/person för vuxna och 9 euro/person för barn 4-18 år (2022). Det går också att köpa två eller tre guidade turer, samt familjebiljett.
 • Matservering: Restaurang Casino serverar både maträtter och sötsaker.
 • Kläder under guidad tur: I gruvan är det konstant 12 grader och fuktigt. Det kan vara bra att välja bekväma skor, samt kläder som är lagom för temperaturen.
 • Tillgänglighet: Cirka 70 procent av området kan besökas av personer med rullstol eller nedsatt rörlighet. Tillgängliga toaletter finns och restaurangen är tillgänglig. Den guidade turen ”Mine train” är tillgänglig för personer med rullstol. Detaljerad information finns på gruvans webbplats.

Ta dig till gruvan i Rammelsberg

 • Bil/husbil: Du kan köra hit med eget fordon. Gratis parkering finns i närheten av gruvan.
 • Buss: Ta buss 803 från Goslar eller ”The world heritage shuttle” (linje 809). Observera att den senare linjen stannar på ett flertal olika ställen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev