Meny Stäng

Thale i Harz – bland häxor och djävulsväggar

Thale i tyska Harz – hit kommer man för att uppleva dramatisk natur, blandat med inslag av häxor och andra skrämmande väsen. Välkommen till en plats fylld av skönhet och mystik!

Thale i Harz

Thale är en liten tysk ort som kanske inte är så spännande i sig självt, men som är en perfekt utgångspunkt för flera härliga äventyr i naturen. Härifrån kan du ta dig till populära ”Hexentanzplatz”, det vackra ”Rosstrappe” och det spektakulära ”Teufelsmauer”.

Thale ligger i bergsområdet Harz, cirka 7 mil sydväst om Magdeburg, i förbundslandet Sachsen-Anhalt.

Hexentanzplatz – Häxornas dansplats

Många väljer mellan att besöka ”Rosstrappe” eller ”Hexentanzplatz”, om man förstås inte bestämmer sig för att utforska båda. Vi valde Hexentanzplats, som kanske är den lite mer turistiga destinationen av dessa båda.

Oavsett vilket man väljer kan man, om man vill, börja med en tur med lift. Liftarna till Rosstrappe och Hexentanzplatz går strax intill varandra. Liften upp till Hexentanzplats bjuder på vacker utsikt, och väl uppe behöver man bara gå några hundra meter innan häxorna börjar uppenbara sig.

Varför häxor vid Hexentanzplatz?

Hexentanzplatz sägs vara en fornsaxisk kultplats, där hedniska firanden hölls för att hedra skogs- och bergsgudinnorna, särskilt på natten den 1 maj. Kulten förbjöds senare av de invaderande kristna frankerna och enligt traditionen jagades utövarna bort av saxare utklädda till häxor.

Idag möts man bland annat av en stenring med figurer: häxan, djävulen och djävulens assistent. Dessutom är denna plats idag fylld av statyer, souvernirer och prylar – precis allt i häxornas tecken.

Häxhuset

Vid Hexentanzplatz ligger också Hexenhaus (Häxhuset). Huset står uppochner och omges av en häxlik trädgård.

Man kan spana på huset utifrån, men om man vill gå in i huset och trädgården måste man betala en avgift (för närvarande 5 euro/vuxen). Det är förstås roligast att gå in här i sällskap av barn men om man är lite barnsligt lagd, som vi, så är det ändå lite underhållande.

Nyhetsbrev

I trädgården finns massor av olika figurer såsom trädet nedanför, som regelbundet viftar med grenarna och blinkar med ögonen.

När man går in i häxhuset möts man av hesa skratt och en värld där allting är uppochner.

Mer att se och göra vid Hexentanzplatz

Hexentanzplatz är idag en ganska turistig plats fylld av restauranger och små butiker som säljer häxor i allehanda former.

Här finns också en djurpark, ett litet konstmuseum (bilden nedan) samt ett häxmuseum, som dock var stängt när vi var här. Vad vi förstod höll häxmuseet under maj månad endast öppet under helgerna, medan det på sommaren har öppet varje dag.

Om man tar sig en liten bit från den mest turistiga platsen finns det också massor av natur att uppleva. Här finns flera fina utsiktplatser och du hittar också flera vandringsleder här.

Teufelsmauer – Djävulsväggen

Vi gjorde inga längre vandringar runt Hexentanzplatz, eftersom vi istället siktat in oss på att vandra runt Teufelsmauer (Djävulsväggen). Vi startade promenaden i Thale, inte långt från Klostercamping Thale, och gick längs med floden Bode mot Nienstedt.

Det var otroligt hett när vi gick den här promenaden, runt 28 grader och gassande solsken. Vi var tacksamma att gå längs floden och passade gång på gång på att hälla kallt vatten över huvudet och ansiktet …

Strax innan Nienstedt svänger gångvägen uppåt och man tar trappor för att komma upp mot sevärdheten. Slut på svalkande vatten!

Nu blev promenaden visserligen jobbigare, men också så mycket mer intressant! Det är nämligen här man kommer till, och går längs med, Teufelsmauer. Det finns fyra ”ryggar” och dessa heter Königsstein, Mittelstein, Am Schmalen Klink och Papenstein.

Klippformationen är gjord av hård sandsten och löper från Bankenburg via Weddersleben och Rieder till Ballenstedt.

Formationen ställdes under skydd redan 1833 och många myter har försökt förklara den speciella ”ryggen”.

Ur ett geologiskt perspektiv handlar det om hårda skikt som lyfts fram under kritaperioden, och erodering av mjukare sten runt om dessa.

Som vandrare kan man njuta av ett fantastiskt landskap. Promenaden är cirka 6 kilometer lång och relativt enkel. Se bara till att ha bekväma skor och vatten att dricka!

Video från Thale i Harz

Ställplatser och campingar i Thale

Om du kommer med husbil till Thale finns det flera platser att välja på:

  • Klostercamping Thale, Wendhusenstrasse 3 (bra läge för Teufelsmauer)
  • Camperplaats Kleine Mühle, Wendhusenstrasse 3 (bra läge för Teufelsmauer)
  • Parking An der Hütte, An der Hütte (bra läge för Hexentanzplatz och Rosstrappe med lift)
  • Parking, Rosstrappe 1 (bra läge för Rosstrappe)

Vi stod på Parking An der Hütte, som är en plats helt utan service, men med bra läge för Hexentanzplatz och Rosstrappe. När vi var här stod alla husbilar på en p-plats bakom ett staket, där det var gratis att stå.

När vi körde härifrån såg vi att det också fanns platser utanför staketet, och att det där fanns en betalautomat. Vi är inte helt säkra på hur det fungerar under högsäsong, men vi gillade platsen och kände oss trygga här.

Mer att se och göra i Thale

Mer att se och göra i Thale? Well, det finns några olika museer. Här finns ”DDR Museum Thale” och Hüttenmuseum. På vägen upp mot liftarna finns också höghöjdsbanor och lekplatser.

Mer att se och göra i närheten

När du är i Thale vill du inte missa Tysklands längsta hängbro! Det är också nära till fina orter som Quedlinburg, Blankenburg och Wernigerode. Vill du uppleva en storstad kan du ta dig till Magdeburg, som bjuder på flera intressanta sevärdheter.

Tysklands längsta hängbro

Har du varit i Thale? Träffade du häxorna eller promenerade du längs djävulsväggen? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Fakta om Thale

  • Land: Tyskland
  • Förbundsland: Sachsen-Anhalt
  • Kreis: Harz
  • Invånare: Drygt 17 000 (2019)
  • Läs mer: Du hittar mer information på Harzinfo.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev