Meny Stäng

Fakta om Sverige – 30 saker du (kanske) inte visste

Annons

Fakta om Sverige! Vi har nosat upp och samlat intressant information om vårt eget land som du kanske, eller kanske inte, hade koll på. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Innehållsförteckning

Fakta om Sverige

Vi inleder först med lite allmän bakgrundsfakta om vårt land, som du som svensk förmodligen redan har koll på:

Sverige är en konstitutionell monarki och vår Kung Carl XVI Gustaf har ingen reell politisk makt, eftersom riksdagen är landets högsta myndighet. Sverige är medlem i EU, men har behållit svenska kronan som valuta. Landet är inte medlem i Nato (ännu), maj-2022.

Sverige är historiskt uppdelat i de tre landsdelarna Svealand, Götaland och Norrland. Insjöar och stora älvar utgör nästan tio procent av ytan i landet och 69 procent är skog. Sverige delar landsgräns med Norge i väst och till Finland i nordost. Sverige har också kust mot de nordiska grannarna Danmark, Norge, Åland och Finland.

1. Svenskar har särskilda dagar för många saker

Du ska hålla reda på många speciella dagar, men det beror också på vart i landet du befinner dig. Här är några dagar du inte ska glömma.

 • våffeldagen
 • chokladbollens dag 
 • Semmeldagen
 • allahjärtans dag
 • Lussebullsdagen
 • kvinnodagen
 • Kanelbullens dag
Fakta om Sverige

2. Svenska överklassen pratade inte bara svenska under många hundra år

 • För att visa att man var välutbildad på 1500- och 1600-talet så var det tyska språket som gällde, och då kunde de snabbt sortera ut bönderna.
 • På 1700- och 1800-talet var franskan språket för överklassen
 • på 1900-talet blev engelskan det stora språket.
Fakta om Sverige

3. Kiruna är Sveriges största kommun

Hela 20 000 kvm är Kiruna kommun, som ligger i Lappland högst upp i norra Sverige. Kommunen är lika stor som landskapen Skåne, Blekinge och Halland tillsammans

Fakta om Sverige

4. I Motala ligger den längsta insjöstranden i Norden

Varamobaden i Motala i Östergötland är Nordens längsta insjöbad, med 5 km lång finkornig och långgrund sandstrand. Vi har självklart besökt stranden och den har högsta klass.

Fakta om Sverige

5. Ibland är det bara natt eller bara dag i Kiruna

I Kiruna är det ljust dygnet om i två månader på sommaren , vilket kallas midnattssol. Från cirka 12 december till 31 december finns det ingen sol alls, vilket då kallas polarnatt. Halva Lappland ligger ovanför polcirkeln och har därav polarnätter.

Fakta om Sverige

6. Vasaskeppet som var Sveriges stolthet sjönk efter 1300 meter år 1628

Arkitekten och skeppsbyggmästaren Henrik Hybertsson dog under bygget av Vasaskeppet, så det fanns ingen att anklaga för att det var felbalanserat. All bly som skulle ligga i botten valde man att minska för att kanonerna skulle kunna vara många. Vid första vind la sig Vasaskeppet på sidan. Man försökte bärja skeppet på 1600-talet men misslyckades, och först 1961 fick man upp Vasaskeppet som nu ligger på Djurgården i Stockholm.

Fakta om Sverige

7. Du kan få skydd av kråkbär

Det finns kråkbär och nordkråkbär , varav den senare är från Norrland och lite sötare. Kråkbäret är syrligt och lite speciellt i sin smak men i sylt och saft är den väldigt god. Kråkbäret är rik på fibrer, och har mer skyddande antioxidanter  än något annat bär i Sverige.

Fakta om Sverige
H.Zell via Wikimedia Commons

8. Göta kanal är Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna

Göta kanal är en 190,5 kilometer lång kanal från år 1832, som går genom Götaland i Sverige. Kanalen grundades av Baltzar von Platen och byggdes av 58 000 soldater. Sammanlagt 87,3 kilometer av kanalen har grävts för hand eller sprängts. Nivåskillnaden är sammantaget 91,8 m i kanalen med totalt 58 slussar och 2 akvedukter. Idag är kanalen ett känt besöksmål och mer än 3 miljoner människor gästar kanalen årligen.

Fakta om Sverige
Bergs slussar som är en del av Göta kanal

9. Norrköping har flest hällristningar i världen inom sin stadsgräns

I Himmelstalund i Norrköping hittar du inte mindre än ca 7000 hällristningar som är från ca 1500 år före Kristus. Här kan du hitta skepp, vapen, människor, fotsulor och liknande som är inristade i bergshällar.

Fakta om Sverige

10. Surströmming som man skämtar om i hela världen … Kan man äta den?

Surströmming är strömming som konserverats genom jäsning. När Gustav Vasa på 1500-talet förde krig var det saltbrist och salt behövdes för att frysa in mat lång tid under vintern. Man fick komma på en ny metod för att inte svälta ihjäl och då uppstod surströmming. Många tycker att lukten och smaken är äcklig, men en del älskar den. De som äter specialiteten (främst runt Höga kusten) gör den i en klämma med smörade bitar av tunnbröd, mosad mandelpotatis och surströmming.

Fakta om Sverige

11. Sverige har många olika dialekter

Den vanligaste indelningen av dialekter görs i sex större områden: sydsvenska mål, götamål, sveamål, gotländska mål, norrländska mål, östsvenska mål. Människor från andra länder frågar om vi förstår varandra i de nordiska länderna, men vi förstår inte ens oss själva i Sverige?

12. Karlsborg fästning blev ett omodernt fiasko

Karlsborgs fästning skulle byggas på 10 år, men bygget drog ut på tiden och tog hela 90 år att färdigställa. När fästningen äntligen stod klar 1909 var den redan omodern eftersom vapen och teknologi hade utvecklats. Idag används fästningen för militär utbildning – och man kan också besöka fästningen som turist.

Fakta om Sverige

13. Sverige är det älgtätaste landet i hela världen!

Cirka 300 000 – 400 000 älgar finns i Sverige. Årligen skjuts det 100 000 och tillväxten är cirka 100 000 per år. Älgen lever ensam nästan hela sitt liv.

Fakta om Sverige

14. Nobelpriset delades ut för första gången 1901

Den mest kända svenska uppfinnaren är Alfred Nobel (1833–1896) som revolutionerade sprängtekniken. Han uppfann dynamiten 1866 och han tog sammanlagt patent på 355 uppfinningar under sin livstid. Som en av sin tids rikaste personer lämnade han ett testamente där han gav Sverige Nobelpriset. Det är idag världens mest kända pris och som har delats ut över 500 gånger.

15. Det var inte en svensk kung bakom Stockholms blodbad år 1520

Sten Sture den yngre bekämpades och dog i ett slag mot Kristian II av Danmark, och han blev kung av Danmark och Sverige. Sex månader senare, när Kristian (kallad Kristian Tyrann) kröntes i Gamla stan år 1520 i Stockholm, låste han alla portar och halshögg 84 svenska personer som mest var från adeln. Gustav Vasa som inte var i Stockholm samlade personer och mandat och den 6 juni 1523 valdes han till kung av Sverige och Sveriges storhetstid började.

16. Äntligen är “svenska” det officiella språket 2009

Det svenska språket var inte lagstadgat som Sveriges officiella språk förrän år 2009. I den språklag som infördes 1 juli 2009 anges svenska som huvudspråk. I lagen används både begreppen huvudspråk och officiellt språk.

Nationella minoritetsspråk: Finska, meänkieli, samiska, romani och jiddisch

Fakta om Sverige

17. Svenska Sveaborg i Finland och det största sveket i svensk historia?

När bygget av den enorma sjöfästningen Sveaborg i Helsingfors inleddes av Augustin Ehrensvärd år 1748 var Finland en del av Sverige. 1788 testades fästningen på riktigt, då den fick fungera som bas i Sveriges sjökrig mot Ryssland. Under den svenska perioden hängde adeln på öarna, och de exklusiva festerna avlöste varandra.

Sveaborg är en av världens största borgar och här finns världens äldsta och dåvarande världens största torrdocka. Sveaborg var ointaglig och år 1808 öppnade Kommendant Cronstedt portarna och släppte in ryssarna och sålde sin själ till Ryssland. 7000 man, 2000 kanoner, skärgårdsflottan på 200 båtar, tonvis med mat och 50 års byggande. Det är kanske det största förräderiet i svensk historia. Idag ett UNESCO världsarv sedan 1991.

Fakta om Sverige
Kungsporten

18. Sverige var först att förbjuda barnaga 1966

Sedan 1966 är det förbjudet att aga (slå) sina barn och det innebar att vi var det första landet i världen som lagstiftade mot aga. Efter det har ytterligare 59 länder gjort detsamma, där Frankrike var senast 2019.

19. Sveriges första hamburgare serverades i Helsingborg 1955

Den första hamburgaren i Sverige serverades på H55-utställningen i Göteborg 1955. Den första permanenta hamburgerbaren var Burger-Grill i Helsingborg, som invigdes 1956 av ingen mindre än Prins Bertil.

20. Sverige har 15 Unesco världsarv

I vårt avlånga land finns inte mindre än 15 världsarv. Här listas UNESCO världsarven i Sverige:

21. Wrångebäcksosten är Sveriges äldsta registrerande ostvarumärke

Hårdosten “Wrångebäck Sweden” från Almnäs registrerades den 8 april 1889 och finns fortfarande att köpa, framför allt i Västergötland men också på Östermalm i Stockholm. Osten är fantastiskt god!

Fakta om Sverige

22. Sverige har det enda James Bond-museet i världen

Om någon tror att det är en liten samlingsbod så är det väldigt fel. Gunnar Schäfer, som idag också bär namnen James Bond i sitt pass började som 8-åring och samla på James Bond-saker. Idag finns det mesta i museet från filmerna såsom gondoler, svävaren, motorcyklar, flygplan, bilar från filmerna, klänningar från bondbrudarna, badbyxor, champagne, och hundratalet saker till, i Nybro i Småland.

Fakta om Sverige

23. Nordkorea är skyldiga Sverige över 3 miljarder

1974 beställde Nordkorea 1000 Volvo-bilar modell 144 och borrmaskiner från Altlas Copco, fartygsutrustning från Asea samt flera bastu från Tylö på kredit. De har fortfarande inte betalat och fodran växer, och Sverige har inga planer på att göra några eftergifter.

Fakta om Sverige

24. Nationaldagen 6 juni till ära, men varför?

 • 1983 blev den 6 juni officiellt Sveriges nationaldag. Innan dess var denna dag endast ”Svenska flaggans dag”.
 • Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 6 juni år 1523 .
 • Sverige blev ett enat land och bröt Kalmarunionen och antog en regeringsform 6 juni och 1809.
Fakta om Sverige

25. Kosterhavets nationalpark är den enda marina nationalparken i Sverige

Kosterhavets nationalpark i Bohuslän är Sveriges första marina nationalpark. Här finns många djurarter och ett av två svenska korallrev, men också öar, holmar och skär. Förutom Kosterhavet finns ytterligare 29 nationalparker i Sverige

Fakta om Sverige

26. Svenska medborgare har lätt att resa

Sverige, Japan, Singapore och Tyskland är några av de länder i världen där invånarna har tillgång till flest länder i världen med sitt pass utan att behöva söka visum. Just nu är det svenska passet sjätte bäst i världen och ger oss inresetillstånd i 188 länder utan visum. Japan toppar med möjlighet att resa utan visum till 193 länder.

Fakta om Sverige

27. Sverige har flest patent per capita i Europa

Några av Sveriges mest kända uppfinningar är …

Kylskåpet

Drömmaren Baltzar von Platen (1898–1984) (som inte ska förväxlas med den berömde kanalbyggaren med samma namn) mest kända uppfinning var kylskåpet. Kylskåpet blev en succé och Electrolux anställde von Platen och hans kollega Carl Munters för att vidareutveckla kylskåpet. Försäljningen tog fart och var en av orsakerna till att Electrolux blev ett känt varumärke.

Fakta om Sverige

Agafyren

AGA-fyren är en typ av automatisk fyr som uppfanns av Gustaf Dalén (1869–1937) i början av 1900-talet. Namnet kommer från hans bolag AB Gas-ackumulator (Aga AB) som tillverkade fyrar. Under sin livstid tog Gustaf Dalén fram hela 99 patent och 1912 fick han nobelpriset i fysik.

Fakta om Sverige

Torrmjölken

Maria Johanna ”Ninni” Kronberg (1874–1949) var en svensk uppfinnare vars patent på mjölkpulver lade grunden till barnmatsföretaget Semper AB. Torrmjölken uppfanns i början av 1900-talet men Ninni förbättrade tekniken och fick sitt första egna patent 1927 och det andra 1937.

Temperaturskalan Celsius

Anders Celsius (1701–1744) var en svensk vetenskapsman och astronom verksam i Uppsala där han grundade Sveriges första astronomiska observatorium 1741. Men mest känd är han dock för den 100-gradiga Celsius-temperaturskalan som används i termometrar över hela världen. Förutom i USA, där man använder Fahrenheit-skalan.

Fakta om Sverige

Tetra pack

Tetra Pak är känt över hela världen och den mest sålda dryckesförpackningen. Företaget grundades 1951 av Ruben Rausing (1895–1983) och har fått sitt namn efter den tetraformade mjölkförpackningen som ofta fortfarande finns i miniformat vid kaffeautomater. Dryckesförpackningar har gjort att Ruben Rausing blev en av Sveriges rikaste personer.

Sfäriska kullagret

Det sfäriska kullagret uppfanns av Sven Wingquist (1876–1953). Han patenterade konstruktionen och 1907 startade han bolaget Svenska Kullagerfabriken, SKF, som idag har över 43 000 anställda världen över.

Fakta om Sverige

Pacemaker

Världens första pacemaker som opererades in i en människa tillverkades 1958 i Sverige av Rune Elmqvist (1906–1996) och opererades in samma år av hjärtkirurgen Åke Senning (1915–2000). Arne Larsson som patienten hette hade ett svårt hjärtfel men tack vare pacemakern blev han 86 år gammal.

Fakta om Sverige

Skiftnyckeln och rörtången

Två av Johan Petter Johanssons (1853–1943) uppfinningar var rörtången och skiftnyckeln. Dessa båda har gjort honom världsberömd och de säljs över hela världen än idag. Tills idag har 100 miljoner skiftnycklar tillverkats och sålts under varumärket Bacho.

Fakta om Sverige

Säkerhetständstickan

Säkerhetständstickans uppfinnare heter Gustaf Erik Pasch (1788–1862). Hans tändsticka kunde inte tändas mot vad som helst, utan var tvungen att tändas mot ett särskilt plån. Svenska Tändsticks AB som grundades av Ivar Kreuger (Tändstickskungen) tog nästan hela världen innan han tog livet av sig i Paris. Företaget blev långt senare (1992) Swedish Match AB. 

Fakta om Sverige

28. Europas längsta Zipline finns i Småland

Europas längsta Zipline bana finns i Sverige. Vid Little Rock Lake djupt inne i de småländska skogarna ligger en 4,6 kilometer bana. Sweden Zipline besår av fyra olika banor som ligger vid Klavreström 5 mil nordost om Växjö.

Fakta om Sverige

29. Astrid Lindgrens böcker har sålts i 165 miljoner exemplar

Astrid Lindgrens (1907- 2002) böcker har översatts till 107 olika språk och sålts i 165 miljoner exemplar, och tillhör de mest översatta böckerna i världen. Här hittar du Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Barnen i Bullerbyn, Karlsson på taket, Madicken, Saltkråkan, Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter.

30. Ishotellet i Jukkasjärvi är världens största och även världens första

Varje år tar man is från Torne älv för att skapa ny design och arkitektur till nytt ishotell. Varje år när hotellet är färdigt, hittar du en bar, en kyrka, samt rum och sviter för över 100 gäster. Man lagrar 10 000 ton is i block och 30 000 ton snö i lagerhallar för bygget. Här vigs över 100 par varje år och barn döps på Ishotellet i kyrkan. Gå till baren och få vodkan serverad i glas gjorda av is från Torne älv, nu har du en drink ”in the rocks”.

Fakta om Sverige och några kända företag från Sverige

IKEA

Första IKEA öppnade 1958 i Älmhult (Småland) och idag (2020) finns 420 IKEA varuhus i 50 länder. Det säljs också förutom möbler 1 miljard köttbullar och 100 miljoner korvar årligen på olika IKEA runt om i världen. Företaget IKEA registrerades 1943 och namnet IKEA kommer från IK-Ingvar Kamprad själv, gårdens namn där han växte upp E-Elmtaryd och byn A-Agunnaryd.

H&M

Hennes & Mauritz AB startade redan 1947 och säljer kläder med filosofin ”mode och kvalitet till bästa pris på ett hållbart sätt”. Om man räknar alla butiker är H&M världens största kedja för konfektion. Från början sålde man bara damkläder och företaget hette Hennes. Med tiden köpte ägaren också ett företag som sålde herrkläder och jaktutrustning. Detta företag hette Mauritz Widforss Handels AB. Efter det bytte Hennes namn till Hennes & Mauritz.

Ericsson

Ericsson grundades 1876 och är ett världsledande företag inom kommunikationsteknik och olika kringtjänster. Företaget har 115 000 anställda. Kunderna finns spridda i cirka 180 olika länder men huvudkontoret finns i Stockholm.

Spotify

Spotify Technology S.A. är ett svenskt multinationellt företag som sedan 2008 tillhandahåller en tjänst för att lyssna till strömmad musik och poddradioprogram över Internet. Sedan 2015 är Spotify världens största musiktjänst på internet och i december 2020 hade Spotify 345 miljoner månatligt aktiva användare.

Volvo

Volvo har drivits sedan 1927 och är, med sina lastvagnar, truckar och bussar, det största företaget i Sverige. Med huvudkontor i Göteborg ger företaget sysselsättning åt 95 000 personer runtom i arton olika länder.

Skanska

Skanska är ett gammalt projektutvecklings- och byggföretag från 1887. Företaget är idag en multinationell koncern med cirka 40 600 anställda. Huvudkontoret finns i Stockholm.

Fakta om Sverige med stora idrottsmän/kvinnor från Sverige

 • Boxning: Ingemar Johansson
 • Brottning: Mikael Ljungberg, Frank Andersson
 • Curling: Anette Nordberg
 • Cykel: Jenny Rissveds
 • Golf: Annika sörenstam, Henrik Stenson
 • Formel-1: Ronnie Peterson
 • Handboll: Isabelle Gulldén, Magnus Wislander
 • Fotboll: Pia Sundhage, Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic, Gunnar Nordahl, Lotta Schelin
 • Friidrott: Patrik Sjöberg, Carolina Clüft, Stefan Holm, Daniel Ståhl, Ricky Bruch, Gunder Hägg, Christian Olsson, Kajsa Bergqvist
 • Ishockey: Peter Forsberg, Mats Sundin, Niklas Lidström, Henrik Lundqvist, Börje Salming, Håkan Loob
 • Kampsport: Alexander Gustavsson
 • Kanot: Gert Fredriksson, Agneta Andersson
 • Längdskidåkning: Charlotte Kalla, Gunde Swan, Sixten Jernberg, Thomas Wassberg, Torgny Mogren
 • Orientering: Annichen Kringstad
 • Pingis: Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson, Stellan Bengtsson
 • Pistolskytte: Ragnar Skanåker
 • Ridsport: Rolf-Göran Bengtsson, Peder Fredricson, Malin Baryard-Johnsson
 • Simhopp: Ulrica Knape
 • Simning: Sarah Sjöström, Therese Alshammar
 • Slalom: Ingmar Stenmark, Anja Persson, Pernilla Wiberg, Frida Hansdotte
 • Skidskytte: Magdalena Forsberg
 • Skridskor: Thomas Gustafson, Nils van der Poel
 • Speedway: Toni Rickardsson
 • Tennis: Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander
 • Trav: Stig H Johansson, Olle Goop

Lite mer korta fakta om Sverige

 • Sverige är 5:e största landet i Europa med en landyta på 45 miljoner hektar
 • Sverige har 48 000 km lång kustlinje och 270 000 öar
 • I Sverige tar vi av oss skorna inomhus
 • I Sverige går man på “Systembolaget” för att köpa alkohol över 3,5 %
 • En svensk måste fyllt 20 år för att få köpa alkohol på Systembolaget
 • Av den svenska befolkningen bor 52 % i småhus och 42 % i lägenhet
 • I Sverige får man 480 dagars betald föräldraledighet med sitt barn
 • Det finns mellan 20-40 000 samer i norra Sverige
 • Sverige har 95 700 sjöar som är större ännu 100 x 100 meter
 • Allemansrätten innebär att du får gå på privat mark
 • På 1850- talet var livslängden för män 20 år och kvinnor 26 år
 • Sverige har en rymdstation som heter Esrange och ligger i Jukkasjärvi
 • Sveriges äldsta stad heter Sigtuna som grundades cirka år 980
 • Sverige har näst mest McDonalds-restauranger per invånare i världen
 • Sverige har vunnit Eurovision Song Contest 7 gånger (2023)
Charmiga Sigtuna

Mer roliga fakta om Sverige

 • Falu koppargruva AB grundades 1288 och är världens äldsta aktiebolag
 • Världens äldsta orgel finns på Sundre kyrka på Gotland från år 1370
 • Snus är typiskt svenskt och 1 miljon svenskar snusar upp 6200 ton/år
 • Kullagatan i Helsingborg är Sveriges äldsta gata
 • Svenskar äter 78 kilo kött/år och favoriten är griskött
 • Svenskar äter cirka 15 kilo godis/år med 500 % ökning vid påsk
 • Svenskar äter 60 korv med bröd/år
 • Svenskar äter 40 miljoner semlor/år
 • Svenskar älskar vin, vilket står för 45 % av alkoholförsäljningen
 • Att fika (dricka kaffe) är självskrivet när man träffas och på möten
 • De20 vanligaste efternamnen slutar på “son”, förutom Lindberg
 • Sveriges längsta bänk är 267 meter lång och invigs våren 2022 i Hjo
 • Världens största Luciatåg genomfördes 2004 på Sundsvallsbron med 10 500 personer
 • Det svenska ordet “lagom” har ingen direkt översättning till andra språk
 • Ordet “smörgåsbord” har lånats till engelskan
Här är världens äldsta orgel byggd av Verner från Brandenburg år 1370

Fakta om Sverige med känd musik

Här kommer några av våra mest kända grupper/artister från Sverige Zara Larsson, Avicii, Swedish House Mafia, Alesso, Robyn, Måns Zelmerlöw, Lykke Li, Abba, Roxette, Europe, Alcazar och Ace of Base

Från ABBA museum på Djurgården i Stockholm

Fakta om Sverige och den historiska tidsaxel

Förhistorien c:a 12 000 f.Kr.–1050 e.Kr.
Äldre medeltiden 1050–1250
Folkungatiden 1250–1389
Kalmarunionen 1389–1520
Äldre vasatiden 1521–1611
Stormaktstiden 1611–1721
Frihetstiden 1719–1772
Gustavianska tiden 1772–1809
Union och ny konstitution 1809–1866
Industrialiseringen 1866–1905
1900-talets början 1905–1914
Första världskriget 1914–1918
Mellankrigstiden 1918–1939
Depressionen 1929–1939
Andra världskriget 1939–1945
Efterkrigstiden 1945–1967
Slutet av kalla kriget 1968–1991
Nutiden 1991–

Några historiska fakta om Sverige

 • 3200 f.Kr åkte man skidor och i Skellefteå hittades Världens äldsta skida Kalvträskskidan.
 • 100-700 f:Kr byggs stora gravrösen längs Sveriges kust
 • 776 f.Kr går första olympiska spelen
 • 400 f.Kr fick Sverige en riktig köldperiod
 • 500 e.Kr Uppsala högar görs eller gravar
 • 790-1050 reser vikingar runstenar i syd och Mellansverige och vikingarna bygger kåsabergskeppet Ale stenar
 • 800 birka i mälaren grundas
 • 850-1080 startas gruvbrytning av Stora Kopparberg i Falu gruva
 • 1008 döpts Sveriges första kristne kung Olof Skötkonung.
 • 1104 inrätts Lunds ärkestift
 • 1143 byggs Alvastra och Nydala kloster
 • 1200 kommer det nya byggmaterialet till Sverige
 • 1248 införs celibat för präster i Sverige vid Skänninge möte
 • 1250 bildas Hansan
 • 1252 grundas Stockholm
 • 1285 blir Gotland svenskt
 • 1317 fängslar Kung Birger sina bröder vid Nyköpings gästabud
 • 1335 avskaffas träldomen i Sverige genom Skarastadgan
 • 1347 får världens äldsta bolag Stora Kopparberg privilegiebrev
 • 1435 bildas Sveriges första riksdag och Engelbrekt blir rikshvötisman
 • 1477 bildas Uppsala universitet
 • 1483 öppnas Sveriges första boktryckeri
 • 1500 börjar silver brytas i Sala silvergruva
 • 1526 kommer nya testamentet ut på svenska
 • 1541 ges bibeln ut på svenska
 • 1609 blir Petrus Kenicius från Baggböle svensk ärkebiskop
 • 1618-1648 pågår 30-åriga kriget
 • 1622 grundläggs Umeå stad
 • 1668 öppnas Sveriges och världens äldsta riksbank
 • 1697 brinner Stockholms slott Tre Kronor
 • 1714 bränns Umeå för första gången av Ryssarna
 • 1721 går svenska östersjöväldet förlorat vid freden i Nystad
 • 1732 besöker Linné Umeå under sin Lapplandsresa
 • 1808 förlorar Sverige landet Finland vid slaget vid Oravais
 • 1837 uppfinner John Ericsson propellern i Sverige
 • 1862 uppfinner Alfred Nobel dynamiten i Sverige
 • 1888 brinner Sundsvall och Umeå ner
 • 1914-1918 pågår första världskriget
 • 1939-1945 pågår andra världskriget

Sveriges största städer 2021

Information och fakta om Sverige

 • Land: Sverige
 • Huvudstad: Stockholm
 • Invånarantal 2023: 10.521.990 invånare
 • Invånarantal huvudstaden 2021: 2.391.990 i Stockholm
 • Landsdelar: Norrland, Svealand, Götaland
 • Län: 21 län i Sverige
 • Landskap: 25 landskap
 • Högsta Berg: Kebnekaise på 2 106 meter
 • Längsta vattendrag: Göta älv med 746 kilometer
 • Landyta: 447 435 km2
 • Gränser: 2 205 km (gräns till Finland: 586 km, Norge: 1 619 km)
 • Istäcke och glaciärer: 283 km²
 • Sjöar och vattendrag: 40 124 km²
 • Kustlinje, fastlandet: 11 530 km
 • Största sjö: Vänern – 5 648 km2
 • Högsta byggnaden: Turning Torso 190 meter hög
 • Största sporterna: Fotboll och golf
 • Jordbruksmark och trädgårdar: 25 970 km²
 • Skog och planteringar: 280 640 km²
 • Djupaste insjö: Hornavan i Lappland med 221 meter
 • Djupaste plats: Bratten i Skagerrak med 560 meter 
 • Valuta: Svenska kronor (SEK)
 • Officiellt språk: Svenska. Det finns även ett par officiella minoritetspråk (finska, jiddisch, meänkieli (tornedalsfinska), romani och samiska)
 • Medlem i EU: Sedan 1995
 • Medlem i Nato: Nej
 • Nationalsång: “Du gamla du fria“
 • Tidszon: CET (UTC +1), sommartid CEST (UTC +2)
 • Landsnummer: +46
 • Landskod: SE, SWE
 • Sveriges flagga: Den består av färgerna gul och blå, där den rektangulära bakgrunden är blå och korset i gul färg.
 •  Nationaldag: 6 juni (nationaldagen)
 • Styrelseskick: Konstitutionell monarki
 • Parlament: Riksdagen (349 platser)
 • Medlemskap i EU: Sedan 1 januari 1995
 • Medlemskap i Nato: Nej
 • Statsöverhuvud: Kung Carl XVI Gustaf
 • Regeringschef (november 2021): Statsminister Magdalena Andersson(Socialdemokraterna)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev