Meny Stäng

Att besöka Zorngården och Zornmuseet i Mora – fascinerande!

Annons

Hur är det att besöka Zorngården och Zornmuseet i Mora? Vi gjorde ett besök här i förra veckan och blev otroligt fascinerande. Det är inte bara konsten som är imponerade, utan också det speciella huset och, förstås, berättelsen om Anders och Emma Zorn.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Zorngården och Zornmuseet i Mora

Zorngården är det hem som paret Anders och Emma Zorn byggde upp i Mora, och strax intill ligger Zornmuseet där man kan ta del av Anders Zorns konst.

Att besöka Zorngården och Zornmuseet i Mora
Peter och Helena från FREEDOMtravel, på besök vid Zorngården

Zorngården ligger mitt i Mora, i Siljansbygden, i Dalarna.

Anders och Emma Zorn – en fascinerande saga

Anders Zorn föddes i Mora år 1860. Modern kom från en enkel familj och Anders växte upp tillsammans med henne och sina morföräldrar. Han träffade aldrig sin pappa, en tysk bryggare vid namn Leonard Zorn. Pappan erkände dock sonen, och Anders fick till och med ett arv när pappan dog.

Arvet hjälpte Anders ekonomiskt och som 15-åring antogs han vid Konstakademien i Stockholm. Vid elevutställningen 1880 slog han igenom med akvarellen I sorg. Rika stockholmare började upptäcka hans talang och beställde porträtt av honom, och det var i samband med en sådan beställning han träffade Emma Lamm.

Emma kom från en rik judisk köpmannafamilj och hon och Anders fick till en början förlova sig i hemlighet. Anders hade vid den här tiden ingen säker inkomst, och han behövde bevisa att han kunde försörja sin blivande hustru.

Anders och Emma Zorn, 1885. Foto: Zornsamlingarna

Framtiden hade dock guld i sina fickor, och det gick mycket bra för Anders Zorn. Han blev bland annat en populär porträttmålare, och i USA såldes hans porträtt till industrimagnater, bankirer, politiker och presidenter, för astronomiska summor.

I slutet av 1880-talet började Zorn utveckla den genre som han idag kanske är allra mest känd för – naket i naturen. Paret Zorn bodde i Paris under åtta år, men år 1896 flyttade de hem till Zorngården i Mora. Därmed blev motiv från Siljansbygden, med allmoge och gamla traditioner, alltmer framträdande i Zorns konstverk.

Akvarellen Törnsnåret (1886), av Anders Zorn, föreställer Emma. Det sägs att hon fastnade med kjolen i snåret, men istället för att hjälpa henne loss gick Anders och hämtade sitt staffli. Foto: Lars Berglund Mora

Anders och Emma Zorn bidrog också till hembygden på många sätt, och med deras stöd startades bland annat Det Zornska barnhemmet och Mora Folkhögskola. Efter Anders död såg Emma till att uppföra Zornmuseet.

Självporträtt i rött, 1915, olja på duk, Anders Zorn. Foto: Zornsamlingarna.
Anders Zorn står staty i Mora
Anders Zorn står staty i centrala Mora

Att besöka Zornmuseet

Vi började med att besöka Zornmuseet, där man kan titta runt på egen hand under museets öppettider. Här visas ett urval av Zorns målningar, skulpturer och etsningar liksom konst ur konstnärens egna samlingar.

Att besöka Zorngården och Zornmuseet i Mora

Man behöver inte vara speciellt konstnärligt bevandrad för att känna igen Zorns stil, och en del av hans mest kända målningar. Detta gör förstås att det är extra roligt att se dessa konstverk, och samtidigt få lära sig lite mer om konsten och konstnären.

Att besöka Zorngården

För att besöka Zorngården måste man boka in sig på en guidad visning, vilket varmt rekommenderas. Vi följde med på en guidad tur genom huset, vilket var mycket intressant och fascinerande. I huset handlar det inte enbart om konst, utan också om dåtidens ideal när det kommer till inredning, och om tekniska bekvämlighetslösningar i framkant.

Att besöka Zorngården och Zornmuseet i Mora

Anders och Emma Zorn hade det gott ställt, vilket märks med all tydlighet. Anders lät till exempel skeppa hem en varmvattenberedare från USA – och när det inte finns installatörer att tillgå så skickade han helt enkelt över en installatör till USA för utbildning.

Man tvekade inte heller att beställa hem ett enormt biljardbord från kontinenten, trots att en specialbyggd tågvagn krävdes för transporten.

Att besöka Zorngården och Zornmuseet i Mora

Paret Zorn umgicks i samhällets översta konstnärsskikt, och i deras umgänge ingick bland annat Erik Axel Karlfeldt, Prins Eugen, Albert Engström, Bruno Liljefors och makarna Carl och Karin Larsson. Det är intressant att försöka föreställa sig kvällarna i detta hus, på den tid då det begav sig!

Att besöka Zorngården och Zornmuseet i Mora

Det är inte tillåtet att fotografera inne i huset, och därför visar vi en pressbild från matsalen. Det finns mycket mer att se i detta fascinerande hus kan vi lova, varför du inte ska missa att besöka Zorngården!

Matsalen i Zorngården, Mora. Foto: Åke Eson Lindman.

Strax utanför huset, i en mindre byggnad, kan man också kika in i Zorns ateljé. Några ytterligare besöksmål, som är knutna till Zorngården, innefattar Zorns gammelgård (friluftsmuseum, grundat av Anders Zorn), Tidsresan (levandegörande visningar på Zorns gammelgård) och Gopsmor (konstnärens bevarade fristad vid Österdalälven).

Matservering och service på Zorngården

Precis utanför Zorngården, i det gamla stallet, hittar du Café Zorn, som erbjuder både mat och fika. Vid Zornmuseet hittar du också en museibutik, med böcker, konsthantverk och inredningsprylar. 

Café

Mer att se och göra i Mora

Utöver att besöka Zorngården och Zornmuseet så finns det förstår mer att se och göra i Mora. Till exempel kan du ta dig till Nusnäs för att se dalahästtillverkningen och kanske köpa med dig någon dalahäst-souvenir.

Du kan förstås också spana in Vasaloppsmålet eller njuta av bad och camping på First Camp Moraparken. Eller varför inte göra en avstickare till fina Orsa?

dalahästar
I Mora handlar mycket om dalahästar, inte minst i Nusnäs.

Har du besökt Zorngården och Zornmuseet?

Har du besökt Zorngården och Zornmuseet i Mora? Hur var din upplevelse av besöket?

Fakta om Zorngården och Zornmuseet

 • Landskap: Dalarna
 • Län: Dalarnas län
 • Kommun: Mora kommun
 • Läge: Zorngården och Zornmuseet ligger i centrala Mora, i Siljansbygden, i Dalarna.

Bra att veta när du ska besöka Zorngården och Zornmuseet

 • Öppettider: Zornmuseet håller sommartid öppet varje dag, medan det resten av året håller öppet tisdag – söndag. Zorngården håller sommartid visningar varje dag, och övriga delar av året ges visningar vissa tider per vecka. (Informationen gäller för 2024)
 • Guidade visningar: Guidade visningar ges dagligen under sommarsäsongen, och vissa tider under andra delar av året. Se museets webbplats för tider och bokning.
 • Pris: Zornmuseet kostar 100 kr/vuxen medan barn/ungdom upp till 18 år har fri entré. Zorngården kostar 150 kr/vuxen medan barn/ungdom upp till 18 år betalar 75 kronor. (Priserna gäller för 2024)
 • Service: Café Zorn samt museibutik
 • Parkering: På Vasagatan mitt emot Zornmuseet finns en stor parkeringsplats.
 • Tillgänglighet: Zornmuseet har hiss till samtliga våningsplan. Tillgänglig toalett finns i Zornmuseets entré. Zorngården är inte tillgänglighetsanpassad och passar dessvärre ej för rullator, rullstol eller barnvagn. Stolar finns att låna för den som behöver sitta ner under visningen.
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev