Meny Stäng

Konst i Sverige – 12 konstupplevelser

Annons

Sugen på att uppleva konst i Sverige? Det finns gott om fantastiska konstmuseer, men också parker fyllda av konst och offentlig konst, såsom street art. Vi tipsar om 12 konstupplevelser som du inte vill missa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Konst i Sverige

Under de senaste åren har vi passat på att se en hel del konst runt om i Sverige, genom att besöka allt från museer till slott och utställningar utomhus. Det finns alltid något nytt att se, dels eftersom det finns många museer, men också eftersom det ständigt visas nya utställningar. Här är tips på tolv ställen att besöka för spännande konstupplevelser.

1. Skulpturparken i Pilane (Bohuslän)

”Skulptur i Pilane” på ön Tjörn bjuder varje sommar på en annorlunda konst- och naturupplevelse, mitt i det bohusländska landskapet. Du får med dig en karta och promenerar runt, medan du upptäcker årets konstverk. Det stora vita kvinnoansiktet ”Anna”, som skapats av den spanska konstnären Jaume Plensa, står kvar år efter år och har blivit ett landmärke.

Konst i Sverige - Skulpturparken i Pilane

2. Glasriket (Småland)

Glasriket är det område i Småland som sedan 1700-talet är känt för sina glasbruk och sitt konsthantverk. Idag hittar du Kosta här, men också ett flertal små glashyttor med fokus på konstglas. Du kan beskåda, shoppa eller själv delta i en workshop. Dessutom finns andra typer av konst, i kombination med mat- och naturupplevelser.

Konst i Sverige - Glasriket

3. Stockholms tunnelbana (Uppland och Södermanland)

Stockholms tunnelbana sägs vara världens längsta konstutställning – hela 110 kilometer lång. Sammanlagt 94 av de 100 tunnelbanestationerna i staden har smyckats med konst, av runt 250 olika konstnärer. Dessutom finns så kallade Konstväxlingar, det vill säga sju tunnelbanestationer där konsten varierar i olika tillfälliga utställningar.

Konst i Sverige - Stockholms tunnelbana

4. Mannaminne i Nordingrå (Ångermanland)

Mannaminne i Nordingrå började skapas 1980, av konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro Åberg. På området finns en samling av historiska byggnader, fordon, museer och konst. Åberg är bland annat känd för sina träskulpturer av olika sorters hus, ofta i form av fantasieggande modeller.

Konst i Sverige - Mannaminne i Nordingrå

5. Street Art i Strömstad (Bohuslän)

Artscape Lighthouse var Sveriges största gatukonstprojekt under 2022. Konstverken, som är både läckra och imponerande i sin storlek, står kvar och kan upptäckas till exempel under en cykeltur. På stadens turistbyrå kan du fråga efter en karta.

Street art i Strömstad

6. Konststaden Borås (Västergötland)

Om du gillar konst är Borås ett utmärkt utflyktsmål. Du kan besöka Borås konstmuseum och det fantastiska museet Abecita Popkonst & Foto. Du kan också spana in massor av spännande street art eller gå på skulpturvandring. Staden är dessutom känd för sina konstfestivaler: Borås Art Biennal samt No Limit. Det blir inte mer konstnärligt än så här!

Konst i Sverige - konststaden Borås

7. Albert Engströms museum i Grisslehamn (Uppland)

Konstnären Albert Engström föddes år 1869 i Småland, men hamnade så småningom i Grisslehamn, där han byggde sin konstnärsateljé vid havet. Mest känd är konstnären kanske för teckningen med texten ”Kräftor kräva dessa drycker”. Mycket mer än detta kan man lära sig när man besöker hans hem och ateljé, som visas upp vissa tider på somrarna.

Konst i Sverige - Albert Engströms museum

8. Konstverket Nimis (Skåne)

Nimis är ett fascinerande konstverk på Kullahalvön i Skåne, skapat av konstnären Lars Vilks. Verket, som är byggt utan tillstånd, mäter nästan 200 meter på längden och tar den otillgängliga platsen i besittning på ett spännande sätt. Konstverket är byggt av drivved och grenar, och är utrustat med 15 meter höga torn. Strax intill Nimis står konstverket Arx, en skulptur byggd i sten och betong.

Konstverket Nimis

9. Udden skulptur i Hunnebostrand (Bohuslän)

I det gamla stenbrottet, precis intill havet på Norra kajen i Hunnebostrand, kan du spana in konstutställningen ”Udden skulptur”. Vissa av konstverken visas upp året runt, samtidigt som man varje sommar presenterar en ny utställning med nya skulpturer. Väl värt ett besök!

Konst i Sverige - Udden skulptur

10. Street Art i Malmö (Skåne)

Gatukonstfestivalen Artscape grundades i Malmö 2014, vilket ledde till att staden fick en lång rad fantastiska väggmålningar, skapade av konstnärer från hela världen. Med tiden har konstverken blivit fler och fler, och du kan hitta dem både i Gamla stan i centrala Malmö, och i stadens olika förorter.

Street Art i Malmö

11. Stockholms konstmuseer (Uppland)

I Sveriges huvudstad finns en lång rad intressanta och spännande konstmuseer. Några av de som är värda att nämna inkluderar Liljevalchs konsthall, Nationalmuseum, Sven-Harrys konstmuseum, Fotografiska museet, Prins Eugens Waldemarsudde, Moderna museet, Thielska galleriet och Artipelag.

Moderna museet
Moderna museet i Stockholm

12. Konststaden Halmstad

Vi avslutar med att nämna Halmstad, som också har mycket konst att bjuda på. Du kan besöka Mjellby konstmuseum, Hallands konstmuseum och Halmstad konsthall. Dessutom finns en hel det street art och offentlig konst att upptäcka, runt om i staden.

Halmstad

Konst i Sverige – på vår bucketlist

I listan ovan har vi inkluderat konst i Sverige som vi själva har upplevt. Sedan finns det ju också ett gäng platser som vi skulle vilja se. Här är konst i Sverige som står på vår bucketlist att uppleva:

  • Carl Larsson-gården, Sundborn
  • Icehotel, Jukkasjärvi
  • Sandgrund Lars Lerin, Karlstad
  • Vandalorum, Värnamo
  • Wanås konst, Skåne

Ännu fler tips på konst i Sverige?

Har du ännu fler tips på konst i Sverige? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev