Meny Stäng

Att göra i Hunnebostrand – 19 tips till en skärgårdsidyll

Annons

Vad kan man se och göra i Hunnebostrand? Denna härliga skärgårdsidyll bjuder på dramatisk natur, pittoreska vyer och en och annan överraskning. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser i Hunnebostrand med omnejd.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hunnebostrand i Bohuslän

Hunnebostrand har en historia som fiskeläge, men också som plats för stenbrott och stenhuggeri. Idag är detta en riktig semesteridyll.

Göra i Hunnebostrand

Hunnebostrand ligger på västkusten i Bohuslän, strax norr om Smögen och strax söder om Hamburgsund.

Vad kan man se och göra i Hunnebostrand?

Vad kan man då se och göra i Hunnebostrand? Förutom att man kan ta det lugnt och njuta av den härliga idyllen så finns det en hel del att hitta på. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa i Hunnebostrands hamn

Många gamla fiskelägen på västkusten är otroligt charmiga, och ändå tillhör Hunnebostrand ett av de allra mest pittoreska. Här ligger de röda sjöbodarna tätt och utanför, i det grönskimrande vattnet, trängs fritidsbåtarna.

Göra i Hunnebostrand

När man promenerar i hamnen kan man kika i butiker som säljer allt från fisk och skaldjur till kläder och accessoarer, och det finns också gott om restauranger och caféer. Dessutom hittar du många skyltar som berättar om ortens historia, som fiskeläge och som viktig plats inom stenindustrin.

Göra i Hunnebostrand - hamnen

2. Promenera runt Sankt Görans ö

Strax intill hamnen i Hunnebostrand ligger Sankt Görans ö, som du kan promenera över till via en liten bro. Runt hela ön går en promenad, delvis på spångar och delvis på klippor, som är fantastiskt fin. På ön finns också fina badplatser.

Längs vägen hittade vi också en jättegryta, det vill säga en fördjupning, som bildats genom att strömmande vatten, vanligtvis under istiden.

Jättegryta

3. Klättra upp på en höjd för fantastiska vyer

Strax intill hamnen i Hunnebostrand finns en höjd där du kan klättra upp, för att få en fantastisk vy över hamnen, havet, båtar och öar.

Göra i Hunnebostrand

På höjden finns också en del av de konstverk som ingår i ”Udden skulptur”. Bland annat kunde vi spana in konstverket ”Nålen” på nära håll.

Göra i Hunnebostrand - nålen

Man har också en fin vy över området med konstverken nedanför.

WIFI.se

4. Spana in Udden skulptur

I det gamla stenbrottet, precis intill havet på Norra kajen, kan du spana in konstutställningen ”Udden skulptur”. Vissa verk finns att beskåda året runt, samtidigt som man varje sommar presenterar en ny utställning med nya skulpturer. När vi var här, sommaren 2022, visades den tolfte upplagan av Udden skulptur. Riktigt läckert!

5. Bada vid Hästedalens badplats

Om du vill bada kan du exempelvis ta dig till Hästedalens badplats, som är en populär badplats med sandstrand, brygga och en liten kiosk som har öppet sommartid vid fint väder.

Göra i Hunnebostrand - Hästedalens badplats

Strax intill ligger också ett högt hopptorn.

hopptorn

6. Paddla kajak

Att ge sig ut på kajaktur kan vara ett härligt sätt att uppleva naturen runt Hunnebostrand. Du kan hyra kajak vid Sjömacken Hunnebostrand eller vid KAYAKOMAT vid Hästedalen.

kayakomat

7. Njut av fisk och skaldjur

En sak som du inte vill missa att göra i Hunnebostrand är att njuta av fisk och skaldjur. Du kan handla i den anrika Fiskaffären Hunnebostrand eller i den lite mindre Räkboden (bilden). Dessutom finns det gott om restauranger som serverar havets läckerheter, såsom Hummerkrogen, Henriks Sjökrog och Perssons på Kajen.

Göra i Hunnebostrand - räkboden

8. Ät en måltid på Bella Gästis

Vi valde att äta lunch på Bella Gästis och efter lång tid på västkusten, med mycket fisk och skaldjur, varierade vi med en pizza. Fast nåja, lite räkor var det ju på pizzan …

Bella Gästis är en trevlig restaurang, där man kan sitta med fin vy över havet. Vi gillade också den innovativa utformningen på menyn, som kom i form av en tidning, som förutom meny innehöll artiklar och quiz.

9. Se Hunnebostrands kyrka

Grunden till Hunnebostrands kyrka lades sommaren 1910, och året därpå uppfördes byggnaden. Byggmästare var Ernst Gustafsson och arkitekten hette Sigfrid Ericson. En vacker liten kyrka som är värd att spana in!

10. Fascineras av Hunneboklyftan

Det är lite oklart om det heter klyfta, klåvor, klovor eller klövor. Faktum är att det står olika överallt, men det betyder förstås samma sak. Naturen bjuder på djupa och väldigt dramatiska klyftor. Bakgrunden till de speciella formerna är att vittringsprocesser har nått djupt ner i bohusgraniten.

Om du vill besöka denna plats kan du ställa in gps:en på ”Hunnebo klåvor” eller köra mot Stenhuggerimuseet, som ligger lite högre upp längs samma väg. En skylt och en stig leder in i skogen, där du kan upptäcka ett landskap som nästan känns som taget ur en saga. En riktigt fascinerande plats!

11. Besök Stenhuggerimuseet

Om du vill veta mer om stenhuggeriets historia kan du besöka Stenhuggerimuseet. Här får du en inblick i stenhuggarnas arbete och liv samt olika tekniker och produktionsprocesser. Det är också möjligt att boka en guidad tur.

Göra i Hunnebostrand - Stenhuggerimuseum

12. Gå en guidad tur på Smögen whisky

Smögen Whisky produceras i Hunnebostrand och under de mest intensiva sommarveckorna arrangeras guidade turer några gånger per vecka. För 100 kronor per person (2022) får man under en timme hänga med på guidning i produktionslokalerna.

Grundaren själv, Pär Caldenby, berättade engagerat och förklarade på ett väldigt begripligt sätt. Ett besök här är en annorlunda och mycket intressant sak att göra i Hunnebostrand!

Turen avslutas med att den som vill, mot en extra slant, kan prova någon av whiskysorterna. Vi provade inte (lite tråkigt när den ena måste köra bil), så vi får istället handla någon av sorterna på Systemet vid tillfälle för att testa. En lång rad olika sorter finns att välja på, och dessutom tillverkar destilleriet gin.

Smögen Whisky
Pär Caldenby är grundare av Smögen Whisky

13. Följ med på fisketur

Om du gillar fiske kan du hänga med på fisketur, krabbfiske eller hummerfiske. Hunnebostrands Fiske och Skärgårdsturer arrangerar turer med båten Martina, som tar upp till 12 passagerare. Företaget arrangerar dessutom sälsafari och andra skärgårdsturer.

Göra i Hunnebostrand

14. Spana in Sotekanalen

Sotekanalen byggdes för att skapa en skyddad led mellan Hunnebostrand och Smögen/Kungshamn, och stod klar 1935. Idag trafikeras kanalen varje år av runt 50 000 båtar. Om du inte har egen båt finns möjlighet att följa med på en tur med passagerarbåt. Kanalen trafikeras sommartid av M/S Soten och av Hållöfärjan. Dessutom är det trevligt att spana in kanalen från land.

Sotekanalen

15. Vandra på Ramsvikslandet

Ramsvikslandet är en ö, avskuren från fastlandet via Sotekanalen, samt ett naturreservat som fått smeknamnet ”Klippornas rike”. Här finns en lång rad vandringsleder i olika längd, där man kan ströva i fantastiskt vacker natur. Här finns också campingen ”Ramsvik Stugby & Camping” samt en del sevärdheter, i form av grottor, lämningar från istiden samt den mäktiga ”Kung Tryggves grav”.

Göra i Hunnebostrand - Ramsvikslandet

16. Fascineras av Kung Tryggves grav

Kung Tryggves grav är ett stort och imponerande röse, högt beläget på ön Tryggö på Ramsvikslandet. Graven kan ha en historia från bronsåldern, men enligt berättelserna är också vikingakungen Tryggve begravd här. Graven kan besökas genom ett kort vandring från Nötö, men var beredd på att du kan behöva vada i grunt vatten för att ta dig mellan öarna.

Kung Tryggves grav

17. Besök Bovallstrand

Bovallstrand, som ligger strax norr om Hunnebostrand, är ett rofyllt kustsamhälle med anor som sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet. Här har man bland annat fiskat skarpsill, och orten har dessutom fungerat som utskeppningshamn för granit.

Idag finns bland annat badplats, glasskiosk och Bryggcafét, som serverar fiskrätter och vin. Strax norr om Bovallstrand ligger också Gerlesborgsskolan, som är ett viktigt kulturcentrum.

För vår del blev det ett kortare stopp här för glass och inhandling av skaldjur för kvällens middag. Trevligt!

18. Gör en utflykt till Nordens Ark

Från Hunnebostrand är det inte så långt om du vill göra en utflykt till djurparken Nordens Ark. I parken arbetar man för att bevara utrotningshotade arter, och du kan se ett 60-tal olika arter från hela världen. Parken håller öppet året runt, och här finns även restaurang och hotell.

Nordens Ark

19. Upptäck hällristningar i Åby och Torsbo

I Bohuslän finns många fascinerande hällristningar från vår forntid. Strax sydväst om Åby säteri, i anslutning till Nordens ark, finns Åbyhällen som är en av Bohusläns mest kända hällristningar.

Vi såg inte dessa, men däremot spanade vi in Torsbo hällristningsområde, som ligger närmare Hamburgsund. Riktigt spännande att se! Här finns bland annat massor av skepp, varav det största är hela 4,5 meter långt.

Mer att göra i Hunnebostrand för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås mer att se och göra i Hunnebostrand, utöver det vi beskrivit ovan. Här är ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia:

 • Alma af Hunnebostrand är en förlist skonare som står staty i Hunnebostrand.
 • Gammelgården är ett museum med historiska byggnader från 1700-talet och föremål från förr. (Museivägen 3)
 • Skansen Lahälla visar upp den återstående försvarsskansen från Andra världskriget.
Skansen Lahälla
Skansen Lahälla

Mer att göra i Hunnebostrand för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Hunnebostrand här, som kan passa för dig.

 • Anneröd Hogsäm är ett naturreservat med lövskog, cirka fyra kilometer nordost om Bovallstrand.
 • Ekoparken vid Nordens Ark bjuder på allt från hällmarker till blomsterängar.
 • Soteleden är även en del av Kuststigen, som sträcker sig från Tjörn i söder till Strömstad i norr och även in i Norge.
 • Åbyfjorden är en smal fjord med branta granitstränder, där du bland annat kan vandra.
Göra i Hunnebostrand

Mer att göra i Hunnebostrand för dig som gillar evenemang

Gillar du evenemang och happenings? För dig finns också saker att göra i Hunnebostrand. Håll utsikt efter följande händelser.

 • Hornbore Ting är en vikingamarknad som arrangeras varje år i Hamburgsund, den första helgen i augusti.
 • Scandinavian Wildlife Film Festival är Nordens största festival med inriktning naturdokumentär och hålls varannat år i Hunnebostrand.
 • Segeltävlingar anordnas flera gånger under året, av Sotefjordens Segelsällskap.
Göra i Hunnebostrand

Mer att göra i Hunnebostrand med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Hunnebostrand här.

 • Bangolf finns i södra hamnen samt på Hunnebostrands camping och stugor.
 • Bio visas på Kulturhuset Hav och Land. (Parkgatan 1)
 • Krabbfiske är populärt bland barn längs hela västkusten.
 • Seglarskola arrangeras av Sotefjordens segelsällskap. (Lilla Gåsholmen)
 • Tennisskola arrangeras på Bovallsstrands Tennisklubb om somrarna. (Finnhagegaten, Bovallstrand)
Minigolf

Var kan man bo i Hunnebostrand, eller stå med husbilen?

I Hunnebostrand finns förstås många olika hotell och andra boenden att välja bland. Vi reser med husbil och stannade på en av de två ställplatser som ligger relativt centralt. Den som har bäst läge och bäst service, Lökholmens ställplats, var full när vi kom.

Vi ställde oss därför på den plats som ligger strax ovanför denna. På båda platserna betalar man med en app, och på den plats som ligger närmast vattnet finns el, färskvatten, toaletter samt möjlighet att tömma grå- och svartvatten.

Ytterligare alternativ är Hunnebostrands Camping samt Ramsvik Stugby & Camping på Ramsvikslandet.

Hinnebostrand ställplats
Husbilsparkeringen där vi stod
Ställplats i Hunnebostrand
Lökholmens ställplats, där det finns service

Att göra i Hunnebostrand – på film

Mer att se och göra i Hunnebostrand – i närheten

I samband med att du besöker Hunnebostrand kan du förstås också passa på att uppleva mer av västkusten. Söderut hittar du Smögen, Kungshamn och ön Malmön. Om du istället åker norrut kan du upptäcka fina Hamburgsund.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Fler förslag på saker att göra i Hunnebostrand?

Har du varit i Hunnebostrand? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Hunnebostrand?

Fakta om Hunnebostrand

 • Landskap: Bohuslän
 • Län: Västra Götalands län
 • Kommun: Sotenäs kommun
 • Invånare: Drygt 2000 (2020)
 • Distrikt: Hunnebostrands distrikt och Askums distrikt
 • Läs mer: Du hittar mer information på Västsveriges webbplats.

Hunnebostrands historia

 • 1200-talet: Föremål från denna tid finns på Gammelgården.
 • 1863: Det första stenbrottet anlades av Carl Strömman på Skalbergen ovanför Hunnebostrand.
 • 1884: Lüttens stenbrott öppnade på Ramsviks norra del.
 • 1903: Stenbrott startades i Stensvik, Uleberg och Ellene.
 • 1905: De fyra stenpelarna till Göteborgs universitet höggs och utformades på Knivsholmen av företaget Karl O Mattsson.
 • 1900-talet: Under stora delar av detta århundrade var Hunnebostrand en av huvudorterna för den svenska stenindustrin, med flera stora stenbrott där man bröt granit.
 • 1950 – 1970-talet: Det var populärt att på badhuset bada karbad med salt hett havsvatten, och skrubba sig med blåstång.
 • 1978: Stenbrottet på Lahälla stängde.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev