Meny Stäng

Att göra i Strömstad – 17 tips till Sveriges västligaste stad

Vad kan man se och göra i Strömstad? Denna stad i Bohuslän, som är Sveriges allra västligaste stad, bjuder på allt från konst till utflykter på havet. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser i Strömstad med omnejd.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Strömstad i Bohuslän

Strömstad är en stad som, på grund av sitt läge nära den norska gränsen, alltid varit präglad av att ligga i ett gränsland. Dessutom är detta en västkuststad, där man förstås genom tiderna ägnat sig åt fiske. Idag är detta en trevlig och spännande plats att besöka, och vi rullade hit med vår husbil.

Att göra i Strömstad

Strömstad ligger vid Skagerack, inte långt från gränsen till Norge, i Bohuslän.

Vad kan man se och göra i Strömstad?

Vad kan man då se och göra i Strömstad? Faktum är att det finns en hel del att se och uppleva, oavsett om du gillar natur, kultur, historia eller härliga upplevelser till havs. Vi har spenderat ett gäng intensiva dagar i och runt Strömstad, och har nu samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Upptäck Strömstad till fots

Strömstad är en trevlig stad att upptäcka till fots, eller med cykel. Du kan till exempel spana in stadshuset, som uppfördes i jugendstil 1912-1917. Det är också fint att strosa längs med vattnet, där det ligger fullt av båtar och restauranger, såsom The Dubliner at Skagerack

Göra i Strömstad

2. Se konst på konsthallen Lokstallet

En sak att göra i Strömstad, om du gillar konst, är att besöka konsthallen Lokstallet. Här arrangeras olika utställningar och kulturevenemang.

3. Gå på konstrunda

Du kan också ge dig av på konstrunda i stan, för att upptäcka stadens skulpturer. På turistbyrån i Strömstad kan du hämta en broschyr med en karta över alla offentliga konstverk.

4. Kolla in street art

En annan konstrunda du kan gå på egen hand är en runda för att upptäcka stadens street art. Sommaren 2022 målades elva väggar under projektet ”Artscape Lighthouse”, på temat ”människans samspel med havet”.

Street art i Strömstad

5. Besök Strömstads museum

Strömstads museum ligger i ett gammalt kvarnmagasin från 1880-talet, strax intill Strömsån. Museet är helt gratis att besöka och du får möjlighet att lära dig mer om krigstider, hur det är att leva i ett gränsområde och mycket annat.

6. Häng vid Strömsdalen och friluftsmuseet

Inte långt från Strömstad centrum hittar du parkområdet Strömsdalen, där du kan promenera i vacker miljö. I parkens östra del ligger friluftsmuseet Fiskartorpet, där du hittar olika äldre byggnader och torp.

7. Beundra utsikten vid Svinesundsbroarna

Svinesundbroarna består av Gamla Svinesundsbron och Svinesundsbron. Båda broarna går över sundet Svinesund, och förbinder Sverige med Norge. Den gamla bron byggdes 1939–1942, är 420 meter lång och har en segelfri höjd på 58 meter. 

WIFI.se

Bron är riktigt vacker, och man har fin utsikt både från sidan mot bron och från själva bron. Här finns också skyltar med information om bron och dess historia.

Gräns Sverige Norge

Den nya Svinesundsbron stod klar 2005, är 704 meter lång och har en segelfri höjd på 55 meter.

Svinesundsbron

8. Fascineras av Blomsholm fornminnesområde

Vid Blomsholm finns Bohusläns största domarring och en av Sveriges största skeppssättningar. Här finns dessutom sju gravfält från Järnåldern samt storhögen Grönehög. En promenadslinga går runt området och du hittar ett flertal skyltar med information. Det är fascinerande att försöka föreställa sig de människor som en gång skapade detta!

9. Spana in Masslebergs gånggrift

Om du gillar forntida historia kan du också göra ett besök i Massleberg norr om Skee, där man hittar många spår efter våra förfäder. Här finns bland annat en stor gånggrift, men också flera gravhögar samt en häll med spännande hällristningar.

10. Gör en utflykt till Kosteröarna

Kosteröarna består av de två öarna Nordkoster och Sydkoster, vilka skiljs åt av ett smalt sund. De natursköna öarna ligger strax utanför Strömstad, och bjuder på fina möjligheter för bad, vandring, cykelturer och restauranghäng. Till öarna kan du enkelt ta dig med Kosterbåtarna från kajen i Strömstad.

Att besöka Kosteröarna

11. Upplev Kosterhavets nationalpark

Kosterhavets nationalpark är Sveriges första marina nationalpark. Området omfattar nästan 400 kvadratkilometer, varav den största delen utgörs av hav. Här finns havsmiljöer och arter som är helt unika för Sverige.

Bland annat finns den djupa Kosterrännan, som på sina djupaste ställen är 247 meter djup, med brant sluttande bergsväggar och korallrev. Nationalparken har fem entréer, där du hittar information:

 • Huvudentré Naturum Kosterhavet (Ekenäs, Sydkoster)
 • Entré Rossö (hamnmagasinet i Rossö hamn)
 • Entré Saltö (parkeringen Saltö naturreservat)
 • Entré Strömstad (Torget, norra hamnen)
 • Entré Resö (Resö hamn)
Kosterhavet

12. Lär dig mer om naturen på Naturum

Naturum Kosterhavet ligger i Ekenäs på Sydkoster. Här hittar du en stor utställning där du kan lära dig om Kosterhavets flora och fauna. Naturum arrangerar också guidningar och föreläsningar året om.

Naturum Kosterhavet

13. Semestra på Daftö Resort och Daftöland

Daftö Resort, som ligger strax söder om Strömstad, är en femstjärning camping och resort med stugor, pirathotell, campingtomter, restauranger och massor av aktiviteter såsom pooler, äventyrsgolf, padel och wellness.

Daftö resort

Strax intill ligger nöjesparken Daftöland med massor av olika åkattraktioner, underhållning, restauranger och annat för hela familjen.

Daftöland

14. Besök Öddö, Tjärnö, Rossö och Saltö

I närheten av Daftö hittar du öarna Öddö, Tjärnö, Rossö och Saltö. Detta är fina öar som bjuder på vacker natur. På Tjärnö finns Tjärnö marina laboratorium, och här finns också ett akvarium som håller öppet för allmänheten på sommaren.

Spegling
Spegling

På Saltö hittar du Saltö naturreservat, och här finns också en av entréerna till Kosterhavets nationalpark. Vid Hasslebukten hittar du dessutom en snorkelled, det vill säga en slags naturstig under vattnet.

15. Gör en utflykt med Selin Charter eller Kust Event

En sak som du inte vill missa att göra i Strömstad är att uppleva kusten och havet på olika sätt. Selin Charter anordnar olika båtturer i Kosterhavet såsom fisketurer, hummersafari, sälsafari, skaldjurskryssningar och turer till Alaska sten- och blomsterträdgård.

Kust Event anordnar också många olika turer i form av guidade skärgårdsturer. En av de mest populära turerna är ”Smuggeltur i skärgården” då man får höra historien om smuggelkungen Bremer och hans äventyr.

Göra i Strömstad

16. Frossa i fisk och skaldjur

Strömstad ligger vid västkusten och här fiskas allt från makrill till hummer och krabba. Varför inte passa på att frossa i fisk och skaldjur? Du kan antingen besöka någon av alla fiskrestauranger, eller shoppa fisk och skaldjur i de olika butikerna i hamnområdet.

Göra i Strömstad

17. Kryssa mellan Strömstad och Sandefjord

Rederiet ColorLine trafikerar sträckan mellan Strömstad och Sandefjord i Norge. Ombord finns restaurang, café och taxfree-shopping.

ColorLine

Mer att göra i Strömstad för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås mer att se och göra i Strömstad, utöver det vi beskrivit ovan. Här är ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia:

 • Alaska sten- och blomsterträdgård är en park och stenträdgård i Norra Långöns naturreservat. (Nord Långö)
 • Skee kyrka är en kyrka som uppfördes redan på 1100-talet. (Skee-Tjärnö församling)
 • Strömstad kyrka yggdes 1817–1820 efter ritningar av Jacob Wilhelm Gerss. (Södra Kyrkogatan 10)
Skee kyrka
Skee kyrka i Strömstad kommun

Mer att göra i Strömstad för dig som gillar natur

Trivs du bäst i naturen? Då hittar du ännu fler tips på saker att se och göra i Strömstad här, som kan passa för dig.

 • Bohusleden är en 34 mil lång vandringsled som går genom Bohuslän, från Lindome i söder till Strömstad i norr.
 • Dynekilen Golf är en golfanläggning med en 18-hålsbana. (Dyne Gård 1)
 • Exkursion med forskningsfartyg är ibland möjligt att hänga med på, med fartyget Nereus.
 • Fiske av bland annat havsöring, makrill och torsk kan göras i Kosterhavets nationalpark, så länge man följer fiskeregler.
 • Kajak kan hyras på flera ställen, bland annat Lagunen Camping, Daftö Resort och Kayakomat vid Kungsvik Camping.
 • Kallbadhuset erbjuder sommarbad, vinterbad och bastu. (Strandpromenaden)
 • Nötholmens naturreservat är ett naturreservat på en ö, med vandringsleder.
 • Segling kan göras, exempelvis med Gränsland Båtcharter.
 • Ursholmen fyrplats ligger på Ursholmen, som är Kosterhavets utpost i väster, och nås endast med båt.
Göra i Strömstad
Kallbadhuset i Strömstad

Mer att göra i Strömstad för dig som gillar mat och shopping

Det finns förstås också mycket att göra i Strömstad för dig som gillar mat och shopping. Här är ytterligare några tips.

 • Kosters Trädgårdar är en restaurang, ekologisk trädgård och en gårdsbutik på Sydkoster. (Långegärde, Sydkoster)
 • Nordby Supermarket är ett stort shoppingcenter, norr om Strömstad.
 • Ostronsafari på Tjärnö, med ostronskola, ostronfiske och avsmakning.
 • Strömstad shoppingcenter är ett stort köpcentrum. (Oslovägen 50)
Nordby supermarket

Mer att göra i Strömstad med barn

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du ännu fler tips på saker att göra i Strömstad här.

 • Bada kan man göra på många platser, till exempel vid Skurveskär, Hålkedalen, Capri havsbad och Seläter havsbad.
 • Bowling i Strömstad FoodCourt, Strömstad shoppingcenter. (Oslovägen 50)
 • Djungelland Nordby shoppingcenter är ett stort lekland med klätterställningar, bollhav och rutschkanor.
Göra i Strömstad med barn

Var kan man bo i Strömstad, eller stå med husbilen?

I Strömstad finns förstås många olika hotell, resorts och andra boenden att välja bland, såsom Daftö Resort. Relativt centralt i Strömstad hittar du First Camp City – Strömstad, där du kan bo i stuga eller i egen husbil eller husvagn.

First Camp

Om du kommer med husbil och vill ha en enklare parkering för natten kan du välja ställplatsen på Bojarparkeringen (utan el). För tillfället kan man också stå gratis med husbil, utan service, på Trädgårdsgatan.

Ställplats i Strömstad
Parkering över natten på Trädgårdsgatan i Strömstad

Mer att se och göra i närheten

I samband med att du besöker Strömstad kan du förstås också passa på att uppleva mer av västkusten. Om du åker lite söderut kan du besöka charmiga Grebbestad och de Unescos-skyddade hällristningarna i Tanum.

Alla våra bästa tips om semester i Bohuslän

Fler tips på saker att se och göra i Strömstad?

Har du varit i Strömstad? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Strömstad?

Fakta om Strömstad

 • Landskap: Bohuslän
 • Län: Västra Götalands län
 • Läge: Vid Skagerack, med riksgränsen till Norge 20 kilometer norrut och österut.
 • Invånare: Cirka 7400 (2020)
 • Läs mer: Du hittar mer information på Västsverige webbplats.
Alla våra bästa tips om Sverige! Klicka på bilden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev