Här hittar du våra bästa restips om Marocko – allt från palats och dromedarer till utflykter i Atlasbergen och Sahara. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka, såsom Marrakech, Agadir och Taroudant. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Marocko.

Varför resa till Marocko?

  • Sol och bad – Längs kusten finns många hotell för den som önskar en sol- och badsemester.
  • Uppleva Sahara-öknen – Öknen är en fantastisk upplevelse, där man kan resa runt i jeep eller på kamel och kanske sova över i tält.
  • Palats – Det finns många olika palats och trädgårdar i nordafrikansk stil att besöka.
  • Myllret i Marrakech – De trånga gränderna i Marrakech och alla försäljare som säljer hantverk och kryddor är en upplevelse.
  • Exotisk mat – Här serveras olika sorters tagine och couscous med många olika kryddiga och fruktiga smaker.

Vädret just nu

booked.net

1. Marrakech

Restips om Marocko

Marocko, Marrakech

Den gamla delen av Marrakech (Medinan) är ett exotiskt myller av försäljare,  ormtjusare och åsnor. Här kan man med fördel bo i en traditionell riad och uppleva sådant som torget Djema el Fna, palatset Palais de la Bahia och trädgården Jardin Majorelle. Det finns också flera bra restauranger och man kan göra spännande utflykter till Atlasbergen eller med fyrhjuling.  (2012, 2014)

Marocko, marrakech

2. Atlasbergen

Atlasbergen

Marocko, Atlasbergen

Atlasbergen är en bergskedja i Nordafrika, som sträcker sig ca 2400 kilometer genom Tunisien, Algeriet och Marocko. Den högsta toppen, Jbel Toubkal, ligger i Marocko och reser sig över 4000 meter över havet. Atlasbergen erbjuder ett kargt men vackert landskap. Längs vägen ser man  berberbyar, och här och där finns möjlighet att stanna för att köpa arganolja eller lokalt hantverk. (2012, 2014)

Marocko, Atlasbergen

Marocko, Sahara

Marocko, Atlasbergen

3. IRocha i Tisselday

Irocha Marocko

Marocko, Irocha I Tisselday

Om du färdas genom Marocko med bil i närheten av Ouarzazate och är i behov av övernatta kan vi rekommendera det personliga hotellet IRocha i Tisselday. (2014)

Marocko, Sahara

4. Sahara

Marocko, Sahara

Sahara är världens största öken och täcker ca 8 600 000 kvadratkilometer. Öknen består av sandöken, stenöken, klippöken och torrmarksområden. Att besöka Saharas öken är en mäktig upplevelse. Man kan till exempel ta sig ut i öknen med jeep, och här kan man sedan bo i tält, rida dromedar och se solnedgången från en sanddyn. (2014)

Marocko, Sahara

Marocko, Sahara

5. Agadir

Agadirs hamn

Agadir

Agadir är en semesterstad vid kusten i södra Marocko. Här kan du sola och bada vid stränderna, hänga på restauranger i hamnen eller besöka den stora och livliga marknaden Souk El Had. Det finns också möjlighet att göra olika utflykter, till exempel till krokodilerna i Crocopark eller till staden Taroudant. (2018)

Agadir

6. Taroudant

Taroudant

Den historiska staden Taroudant kallas ofta för “Lilla Marrakech” och är en befäst stad med en lång stadsmur. Här hittar man bland annat en färgsprakande marknad fylld av hantverk och lokala delikatesser, som dadlar. Vi testade också en trevlig restaurang vid vårt besök. (2018)

Taroudant

7. Mat och kultur i Marocko

Porslin Marocko

Marocko är fyllt av färger, smaker och dofter. När man är här måste man definitivt prova de lokala maträtterna tagine och couscous, och man får inte heller missa det marockanska teet. Det finns också gott om lokalt hantverk, såsom keramik, handvävda mattor och den kända och omtalade arganoljan.

Marocko, mat

Marocko, hantverk

Väder i Marocko (Rabat)

Marocko, Rabat

Bra att veta

  • Valuta? Marockans dirham (MAD)
  • Prisläge? Billigare än Sverige
  • Språk? Arabiska (en del pratar också franska eller engelska)
  • Se upp med? Man bör vara uppmärksam i trafiken, eftersom det sker många trafikolyckor.
  • Tänka på? Marocko är ett muslimskt land och även om landet är relativt tolerant bör man till exempel inte visa alltför mycket hud. Respektera lokala lagar och undvik att till exempel kritisera kungahuset eller Islam. Alkohol serveras på vissa restauranger men inte överallt.
Helena och Peter Bergström, FREEDOMtravel

Restips om Marocko – Helena och Peter Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer