Meny Stäng

Marockanskt hantverk – arganolja, mattor och keramik

Annons

Om du är intresserad av hantverk finns det mycket att se och shoppa i Marocko. Vi besökte flera tillverkningsställen för marockanskt hantverk, bland annat olika kvinnokooperativ.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Marockanskt hantverk som du inte vill missa

Under en resa i Marocko är det intressant att ta del av marockanskt hantverk. Här görs bland annat den omtalade arganoljan, som är känd för sina fina egenskaper. Andra exempel på hantverk är handvävda mattor och keramik.

Det är ofta intressant både att se processen och det färdiga resultatet. Marocko är ett land fyllt av starka färger och dofter, långt från det skandinaviskt återhållsamma.

Försäljare

Arganolja

Arganolja görs av arganfrukt. Skalen slås sönder med en sten, fröna rostas och mals sedan till olja. Oljan används till olika kosmetiska produkter för håret, huden och naglarna, eller för matlagning. Vi bjöds bland annat på en god röra med arganolja och mandel, att doppa brödet i.

Arganolja

Mattor

Att knyta mattor är ett tidsödande marockanskt hantverk: en meter tar ungefär tre månader. Färgen kommer från saffran, mynta och henna, och mönstren varierar beroende på om det är nomad, berber eller tuareg. Vi besökte Coopérative de Tissage des Tapis et Hanbal, utanför Ouarzazate. Här var det tydligen bra priser på mattorna, enligt guiderna.

knyta mattor
Mattor

Keramik

Vi besökte också tillverkningen av keramikprodukter, som skålar, krukor och… förstås tagine. Killen sitter i en öppning i marken, där han kan trampa runt skivan som snurrar. Krukor, fat och skålar säljs precis överallt. Färgerna kommer bland annat från saffran, mynta och henna, och mönstren kan vara nomad, berber eller tuareg.

keramik
Porslin Marocko
Alla våra bästa tips om Marocko. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev