Meny Stäng

Shopping i Uzbekistan – marknader, hantverk och shoppingtips

Annons

Shopping i Uzbekistan – ett sant nöje! Vi brukar inte shoppa så mycket på våra resor, men i Uzbekistan är det omöjligt att låta bli. Siden, mattor, broderier och porslin … Man möts av fantastiska färger och härliga mönster.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Marknader i Uzbekistan

Det finns gott om marknader i Uzbekistan, och här är det kanske allra roligast att shoppa. Dessutom finns det butiksgator, butiker och marknadsstånd på många andra håll i städerna. Vi besökte tre marknader, i Samarkand, Buchara och Tasjkent.

Siab Bazaar i Samarkand

I Samarkand finns en stor, härlig marknad som heter Siab Bazaar. Här finns allt från mat och kryddor till kläder, hantverk och cyklar. Förra gången vi var här handlade vi allt möjligt: torkad frukt, nötter och broderade jackor. Den här gången nöjde vi oss med att kika runt, fota och köpa en flaska med färskpressad granatäppeljuice. Oj, så gott!

Shopping i Uzbekistan
Siab Bazaar Samarkand

Farmers Market i Buchara

I Buchara besökte vi Farmers market, som är en spännande matmarknad fylld av kött, grönsaker, frukt, kryddor, bakverk, nötter och allt möjligt annat. Här testade vi bland annat ”kurt” – små bollar av fermenterad mjölk – som inte alls blev favoriter. Men intressant var det ju! För shopping av kläder och hantverk är det istället den gamla stadsdelen i Buchara som gäller.

Chorsu Bazaar i Tasjkent

I huvudstaden Tasjkent besökte vi en enorm marknad med namnet Chorsu Bazaar. Här finns precis allt, i olika avdelningar: kött, grönsaker, kläder, skor, smycken … Här spanade vi in traditionellt brödbak, provade friterad snabbmat (för 3 kronor) och shoppade ett broderat klädesplagg.

Shopping i Uzbekistan

Shopping i Uzbekistan – detta kan du shoppa

Så, vad kan du då shoppa som turist i Uzbekistan? Allra mest populärt är det att handla produkter av siden och olika sorters hantverk. Här hittar du några tips!

Produkter av siden

Uzbekistan ligger längs den omtalade Sidenvägen, som under medeltiden fungerade som ett nätverk av karavanvägar mellan Kina och Europa, genom Centralasien. Fortfarande idag är produkter av siden mycket populära här.

Vi besökte bland annat Samarkand Bukhara Silk Carpets, där man kan köpa fantastiska mattor och sjalar. Här är produkterna ofta lite dyrare än på marknaderna, men gissningsvis är det också bättre kvalitet. Första gången vi var här köpte vi en sidensjal för cirka 55 euro, som är helt fantastisk.

Shopping i Uzbekistan - siden
Förevisning av sjalar på Samarkand Bukhara Silk Carpets

Sidensjalar är en av de vanligaste produkterna, men det finns också många olika klädesplagg tillverkade av siden.

I Uzbekistan är det oerhört populärt bland kvinnor att bära ett långt plagg som ser ut som en lång tunn ”rock”, utan knäppning, vanligtvis i vackra färger. Plagget (som kan vara av siden eller av tjockare tyg) kan bäras ovanpå en klänning, eller kanske kombineras med något enkelt såsom jeans och t-shirt. I vår grupp shoppades ett helt gäng av dessa!

Shopping i Uzbekistan - siden

Handvävda mattor

En annan grej som är stor i Uzbekistan är handvävda mattor, det vill säga äkta mattor. Om man vill lära sig lite mer om mattvävandets ädla konst är det värt att besöka Samarkand Bukhara Silk Carpets i Samarkand, där man också kan köpa små eller stora mattor.

Vi fick en ”lektion” i hur man kan se skillnad på äkta vara och fusk, vilket var väldigt intressant. Detta är inte helt enkelt kan vi säga, men handlar om att studera knutarna på baksidan av mattan. Vi kan i alla fall säga att man runt om i världen bör ha en sunt skeptisk inställning …

Textilier med broderier

En annan sak man kan shoppa i Uzbekistan är textilier med broderier. Mönstren och färgerna är ofta fantastiska och du kan botanisera bland dukar, kuddfodral, klädesplagg och mycket annat.

Hattar och mössor

Här och där ser du de traditionella uzbekiska huvudbonaderna, som finns i olika varianter för män respektive kvinnor.

I Buchara säljs också massor av härligt fluffiga pälsmössor.

Keramik

En av de absolut mest populära sakerna att shoppa i Uzbekistan är keramik. Överallt säljs fat, skålar, koppar, tekannor och andra produkter i keramik. Färgerna och mönstren är fantastiska.

Övrigt hantverk: trä och metall

Det finns också en hel del övrigt hantverk, i framför allt trä och metall. Man kan till exempel köpa vackert målade produkter i trä, såsom schackspel, askar, smyckesskrin och liknande.

Det finns också föremål i metall, såsom knivar och vackra saxar. En i vårt sällskap köpte också flera ”brödstämplar”, det vill säga runda stämplar med mönster som används när man bakar de vackra lokala bröden (se recept på bröden obi non här).

Kryddor, te, nötter, torkad frukt och sötsaker

Det kan också vara roligt att handla med sig lokala delikatesser såsom kryddor, te, nötter, torkad frukt och olika sötsaker. Bland annat så hittar du billiga nötter och goda russin, som är stora och blå.

Traditionella sötsaker i Uzbekistan inkluderar bland annat halva (konfektyr gjord av tahini) och navat (kristalliserat socker). 

Souvenirer

Sist men inte minst finns det gott om souvenirer i form av exempelvis prydnadssaker, mjukiskameler och kylskåpsmagneter.

Shopping i Uzbekistan – detta handlade vi!

Med tanke på att vi varit i Uzbekistan en gång förut så har vi redan en massa uzbekiska grejor i vårt hem: sidensjal, broderad jacka, keramikfat, smyckesskrin och allt möjligt annat. Ändå kunde vi inte låta bli att handla! Denna gången handlade jag (Helena) en broderad sjal och en broderad kofta, medan Peter shoppade en ny vit vintermössa …

Peter i sin nya mössa med Helle från HellesKitchen.org

Shopping i Uzbekistan – några saker att tänka på

Så, vad behöver du tänka på när det kommer till shopping i Uzbekistan?

Den lokala valutan heter som. Denna valuta kan du ta ut i bankomat eller växla till dig. I butiker kan du ofta använda kort, men på marknader är det vanligen kontanter som gäller.

På marknader är det normalt att pruta. Hur mycket du vill pruta beror helt på vilket pris du är beredd att betala.

Är du nyfiken på att se vad fler shoppade? I vår grupp tyckte många att det var väldigt roligt att handla. Om du vill kan du spana in Danielas shopping och Gunillas shopping.

Mer att se och göra i Uzbekistan

Utöver shopping i Uzbekistan finns det mycket mer att se och uppleva i detta härliga land. Du kan till exempel uppleva den vackra naturen i Uzbekistan. Läs gärna också vårt reportage om att våga resa till Uzbekistan, där du får många praktiska tips. Nedan hittar du ännu fler reportage med restips.

Alla våra bästa tips om Uzbekistan. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev