Annons

Hur är det att besöka Kosta i Glasriket? Vi har återigen besökt denna pärla i Småland, som bjuder på glas, konstglas, shopping, mat och dryck, men också på härliga djur- och naturupplevelser. Här är våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kosta i Glasriket

Kosta är en ort i Kronobergs län i Småland. Här ligger Kosta Glasbruk, som har en historia som sträcker sig bakåt ända till år 1742. Glasbruket är fortfarande i allra högsta grad aktivt och drivs idag, under namnet Destination K0sta, som mer än ett glasbruk.

Kosta är idag en plats man besöker för glas, konst och shopping, men också för mat och naturupplevelser. Kosta kan sägas vara hjärtat, och den största aktören, i det större område i Småland som kallas Glasriket. Vi har precis varit här, på årets första husbilstur, i samarbete med Glasriket.

Att besöka Kosta i Glasriket

Kosta ligger knappt 50 kilometer öster om Växjö i Småland.

Att besöka Kosta Glasbruk

Kosta Glasbruk är platsen där allting händer. Dagtid går ugnarna varma här, och flera olika team jobbar parallellt för att färdigställa glas och konstglas som har beställts, eller som ska ställas ut.

Att besöka Kosta i Glasriket - guidad tur i glasbruket

Att få se arbetet är fascinerande. Som turist kan du kika in i hyttan eller boka in dig på en guidad visning, då en kunnig guide tar med dig i glasbruket och berättar om arbetet, som samtidigt pågår. Vi följde med på en sådan här visning i år, vilket var mycket intressant!

Det är också möjligt att själv testa på. Man kan boka in sig på en prova på-glasblåsning, vilket vi gjorde för några år sedan. En speciell upplevelse, som avslutas med att man får ta med sin egentillverkade produkt hem.

Strax intill Kosta Glasbruk ligger Kosta Art Gallery. Detta konstgalleri vill du absolut inte missa när du är i Kosta. Här kan du se den mest fascinerande glaskonsten, från de allra största konstnärerna och mästarna.

Att besöka Kosta i Glasriket

Utställningarna här varierar, och byts två eller tre gånger per år. Just nu visas en utställning med namnet Palace Garden, som tidigare har visats i den kungliga slottsparken i Sollidens slottspark.

Kosta Art Hotel

Oavsett om du bor på hotellet eller inte kan det vara värt att spana in Kosta Art Hotel. Det finns en hel del glaskonst i lobbyn och du kan också passa på att ta en drink i den omtalade Glasbaren. Här möter en riktigt läcker miljö!

Glasbaren

Kosta Delikatess

Kosta erbjuder som sagt inte bara glas och konstglas, utan också mat och dryck. Strax intill Kosta glasbruk ligger Kosta Delikatess, vilket är en inbjudande delikatessbutik med sånt som pasta, oljor, ostar, kryddor och viltkött från Kosta Safaripark. Väl värt ett besök!

Att besöka Kosta i Glasriket - delikatessbutiken

Kosta Ginbar

Visste du att du hittar en av Sveriges (eller Skandinaviens) största ginbarer i Kosta? Vi pratade med dem som driver stället, och de vågade inte med säkerhet säga att de är störst, men utan tvekan är de en av de största. Här finns mer än 400 olika sorters gin att välja på.

Kanske Sveriges största ginbar?

På Kosta görs också öl, och du kan välja bland ett flertal lokala sorter. Bland annat har man ett samarbete med Leif GW Persson, vilket resulterat i ölsorter med hans namn, både med och utan alkohol.

Öl

Om du vill kan du beställa in en ölprovningsbricka.

Ölprovningsbricka

Hyttsill

En annan sak som vi måste nämna, även om vi inte bokade in oss på det denna gång, är konceptet hyttsill. Hyttsill är en gammal tradition i Glasriket, och handlar om att man efter arbetets slut använde glasugnarna för att tillaga mat såsom salt sill i grädde, samt isterband, saltfläsk och potatis. 

Idag erbjuds liknande maträtter som förr, tillsammans med underhållning i form av glasblåsning och trubadurer, och ibland även stora välkända artister. Hyttsill erbjuds på Kosta, men också på andra glasbruk runt om i Glasriket.

Hyttsill vid vårt förra besök, i november 2021

Kosta Outlet

Kosta Outlet är ett shoppingområde som bjuder på massor av shopping. Här kan du fynda glas och glaskonst, i form av exempelvis dricksglas, skålar, vaser, prydnadsföremål och juldekorationer.

Att besöka Kosta i Glasriket - outlet

Man kan också handla en hel del annat, såsom kläder, skor, fritidsutrustning och inredning. För vår del blev det inget glas, men vi shoppade en del andra behövliga prylar till husbilen, såsom en visp och en ugnsform.

Att besöka Kosta i Glasriket

Att besöka Kosta Lodge

Inte långt från Kosta Glasbruk hittar du Kosta Lodge. Här kan du bo något enklare än på hotellet, men desto mer naturnära. Boenden finns i huvudbyggnad, annex och stugor.

Vid Kosta Lodge finns uppvärmda pooler, bubbelbad, bastu och badtunnor. Det finns också en à la carte-restaurang samt, under sommartid, glassbar, minigolf och ett RentalCenter, där du kan hyra sånt som cyklar, kanoter och fiskeutrustning.

Kosta Lodge

Det finns också en året runt-öppen ställplats för husbilar, och denna har nu byggts ut så att det finns fler platser än tidigare. Platsen kostar 280 kr/dygn och här finns all service man behöver. En trevlig plats för övernattning!

ställplats på lodgen

Att besöka Kosta Safaripark

Vill du ha ännu mer natur? Då kan du passa på att uppleva Kosta Safaripark. Här kan du se vilda nordiska djur av sex arter: älgar, kronhjortar, dovhjortar, visenter, vildsvin och mufflonfår.

Parken har öppet året runt och du bokar din biljett digitalt. Du kör sedan in med din egen bil, med hjälp av din digitala biljett, och tar dig runt på egen hand. Du kan köra hur många varv du vill, under den dag du har löst biljett, så det finns god chans att se alla djur du vill.

Under högsäsong finns det personal på plats, och då håller också souvenirbutiken öppet. Då kan du också välja att åka runt i det lilla Hälge-tåget, istället för i din egen bil.

Runt safariparken går en mountainbike-led, som är utmanande (det vill säga ganska tuff!), men naturskön och rolig för den som vill ha lite äventyr.

Mountainbikeled

Vid Kosta Safaripark finns också en relativt ny ställplats för husbilar. Vi gillade den här platsen, som har öppet året runt och erbjuder all service man behöver för 200 kr/dygn. Precis framför platserna tittar man in i parken, genom ett galler, och härifrån såg vi både vildsvin och visenter. Mysigt!

Kosta safaripark ställplats

Trädhusen i Kosta safaripark

Den som vill ha en ännu lite mer exklusiv naturupplevelse kan välja att bo i ett av trädhusen i Kosta safaripark. Tre olika hus, till största delen byggda av glas, ligger på upphöjda altaner, mitt i parken.

Att besöka Kosta i Glasriket - trädhusen / glashusen i safariparken

Vi fick titta in i den största, som har sammanlagt fyra sovplatser. Så otroligt läckert! Inifrån huset har man utsikt rakt upp mot himlen, men också ut mot parken, där älgarna, kronhjortarna och visenterna strövar omkring …

Unikt boende i trädhus

Det finns möjlighet att grilla och laga lite enklare mat, eller också kan man beställa mat som serveras vid boendet. En mulltoa har man också tillgång till. På sätt och vis enkelt, och samtidigt extremt exklusivt. Att bo en natt här måste vara en speciell upplevelse!

Unikt boende i trädhus

Att besöka Kosta – mer att uppleva runt om i Glasriket

Kosta är det absolut största besöksmålet i Glasriket, men det finns också många mindre glasbruk och glashyttor runt om i området. Glasriket bjuder dessutom på museer, konstgallerier, mysiga caféer och olika härliga naturupplevelser, i form av exempelvis älgsafari, vandring och bastuflotte. Här kan du läsa mer om vad du kan se och uppleva i Glasriket:

Mundekulla i Småland
Vacker natur i Glasriket! Fotot är från Ställplats Mundekulla
Alla våra bästa tips om semester i Småland

Så, hur är det att besöka Kosta i Glasriket?

Detta var andra gången vi besökte Kosta, och vi måste säga att detta är ett fantastiskt fint besöksmål. Det finns flera olika boendealternativ, oavsett om man reser med husbil eller inte, och mycket att se och uppleva. Vi kan varmt rekommendera ett besök här!

Har du kanske också besökt Kosta och Glasriket? I så fall, hur var ditt besök? Berätta gärna!

Fakta om Kosta i Glasriket

  • Landskap: Småland
  • Län: Kronobergs län
  • Kommun: Lessebo kommun
  • Läge: Knappt 50 kilometer öster om Växjö i Småland.
  • Glasbrukets start: Idén kom 1736, byggnationen inleddes 1741 och 1742 stod glasbruket klart. De första glasblåsarna kom från Thüringen i Tyskland.
  • Namnet: Namnet Kosta kommer från initialerna i glasbrukets första ägares namn. KO från Anders Koskull och STA från Georg Bogislaus Staël von Holstein.
  • Att se och göra i Kosta: Guidad tur i Kosta Glasbruk, Kosta Art Gallery, Outlet med shopping, Kosta Art Hotel med Glasbaren, delikatessbutik med ginbar, safaripark, naturupplevelser och mycket mer.
  • Läs mer: Du hittar mer info på Destination Kostas egen webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev