Meny Stäng

Bastuflotte i Småland – en magisk upplevelse på Ödevata gårdshotell

Annons

Vi har testat bastuflotte i Småland, på Ödevata Gårdshotell i Glasriket, och det var en absolut magisk upplevelse. Drönarbilderna visar en flotte som ser ut att sväva tyngdlöst bland molnen, och det var precis så det kändes där ute på sjön.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ödevata Gårdshotell

Ödevata Gårdshotell är ett mysigt, enkelt och naturnära hotell, och samtidigt en ställplats för husbilar, för alla som gillar natur, fiske, bastubad och hållbarhet.

Ödevata gårdshotell i Glasriket
Ödevata gårdshotell i Glasriket

Gårdshotellet ligger tio minuter med bil från centrala Emmaboda, mitt i de småländska skogarna, precis bredvid en idyllisk sjö.

Vi besökte Ödevata Gårdshotell med vår husbil redan i november 2021. Den gången visade ägarna, Malin och Magnus, oss runt och berättade om sina projekt för hållbarhet: växthus med akvaponisk odling och produktion av biokol. Vi blev otroligt fascinerade av parets drivkraft och engagemang. Du kan läsa vårt reportage om Ödevata Gårdshotell här.

Ödevata Gårdshotell i Glasriket

Bastuflotte i Småland – en magisk upplevelse

Nu var vi tillbaka igen, under en ny resa i samarbete med Glasriket. Den här gången besökte vi Ödevata Gårdshotell av en specifik anledning: Vi ville testa bastuflotte i Småland!

Bastuflotte i Småland

På Ödevata Gårdshotell kan man boka en bastuflotte, som man sedan drar ut på sjön med hjälp av en lina.

Bastuflotte i Småland

Vi hade med oss badkläder och fick låna handdukar och morgonrockar. Vi hade dessutom turen att bli bjudna på en supergod päronkaka och juice från ett lokalt musteri. Inte så dum idé att ta med sig lite fika faktiskt!

Det var milt i majluften och det gick fint att sitta ute en liten stund i badkläder, åtminstone med vetskapen om att vi snart skulle krypa in i en het bastu!

Bastuflotte i Småland

Utsikten vid sjön är fantastisk, och vi kände att vi hade en magisk stund framför oss.

Sjö i Glasriket

Bastuflotte i Småland – med bastu och bad

Så var det då dags att kliva ombord på bastuflotten! Längs med flotten löper ett rep, och man drar sig utåt i sjön, tills man kommer fram till en vit boj.

Bastuflotte i Småland

Nu låg flotten fint mitt i sjön, och vi kröp in i bastun för att värma oss. Jag (Helena) har lite svårt för hettan i en bastu, och kan bara sitta där inne en liten stund i taget. Peter njöt av värmen desto längre!

Peter i bastun

Så, vad gjorde jag? Jo, när jag värmt mig en liten stund satte jag mig utomhus på flotten, med ryggen med bastun, och bara njöt av utsikten och lugnet. Detta var verkligen avkoppling för mig, och kanske den bästa bastuupplevelse jag haft någonsin.

Bastuflotte i Småland

Peter skickade upp sin drönare i luften, och genom displayen kunde vi se hur vår flotte drev till synes fritt (nåja, den satt ju fast i bojen!) på den stilla sjön, som snarare såg ut som en himmel fylld av moln.

Bastuflotte i Småland - drönarfoto

Faktum var att bilden på displayen väldigt väl beskrev känslan. Som om vi rörde oss viktlöst bland molnen, helt frikopplade från stress och måsten …

Bastuflotte i Småland - drönarfoto

Eftersom jag inte bastade så länge, utan istället satt länge ute i friska luften, blev jag inte särskilt badsugen. Peter gjorde däremot ett djärvt hopp, rakt ner i det uppfriskande vattnet.

Hoppet fångades både av min mobilkamera och av drönaren, som ljudlöst hovrade ovanför oss.

Bastuflotte i Småland - drönarfoto

Om det var skönt? Kanske lite kyligt för Peters smak, men så är vi inga vinterbadare heller. Uppfriskande var det!

Över huvud taget var hela upplevelsen, med bastuflotte i Småland, helt fantastisk, och något av det mest avkopplande vi gjort på länge!

Uppfriskande i vattnet

Bra att veta om att bada bastuflotte i Småland – på Ödevata Gårdshotell

Är du också sugen på bastuflotte i Småland, på Ödevata Gårdshotell? Du kan passa på att boka bastuflotten när du ändå bor på hotellet eller ställplatsen, eller så kan du åka hit bara för att bada bastu, och sedan fortsätta vidare.

Du kan alltid ringa och boka i förväg om du vill. På sommaren är bastun oftare upptagen (varför det är mer viktigt att ringa och boka!), medan det generellt är mer ledigt på höst, vinter och vår. Upplevelsen passar dock lika bra året runt!

Tänk på att det inte finns någon matservering på Ödevata Gårdshotell, så om du vill ha fika eller något att äta är det bäst att ta med!

Bastuflotte i Småland

Mer att se och göra i närheten

Ödevata Gårdshotell ligger i Glasriket, och här duggar upplevelserna tätt. Du kan besöka Kosta och olika glashyttor i området. Om du gillar naturupplevelser kan du till exempel besöka Glasrikets Älgpark, Sweden Zipline eller det hundvänliga boendet Vidinge Gård. Här hittar du ännu fler tips om saker att se och göra i Glasriket och i Småland (på bilden nedan).

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Gillar du bastu och bad?

Gillar du bastu och bad? Har du provat en upplevelse med en bastuflotte någon gång?

Fakta om Ödevata gårdshotell – med bastuflotte i Småland

 • Landskap: Småland
 • Län: Kalmar län
 • Kommun: Emmaboda
 • Plats: Ödevata Gårdshotell
 • Läge: Ödevata ligger drygt 9 kilometer öster om centrala Emmaboda i Småland.

Boende och aktiviteter på Ödevata Gårdshotell

 • Hotell: Boende finns i gårdshotell, återbrukslägenhet eller stuga. Möjlighet till självhushåll finns.
 • Ställplats: Det finns 6 ställplatser för husbilar på Ödevata. El, vatten, dusch och toalett finns. Latrintömning finns inte. Pris 200 kr/dygn utan el eller 250 kr/dygn med el. (2024)
 • Aktiviteter: Fiske, bastu, kanot och vandring.
 • Pris för bastu: 500 kronor om man eldar själv. 650 kronor för uppvärmd bastu. (2024)
 • Bokning: Boka gärna online, eller via mejl eller telefon. Du hittar alla kontaktuppgifter på gårdshotellets webbplats.
 • Mat: Det finns ingen restaurang på Ödevata Gårdshotell. Närmaste mataffär nås på 8 minuter med bil. Runt om i Glasriket finns olika restauranger.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev