Visste du att man kan planera en resa i Glasriket med hjälp av en digital reseplanerare, som levererar en färdig rutt med aktiviteter och boende? Vi planerade en av våra dagar i det småländska Glasriket med hjälp av denna. Så här gick det!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att planera en resa i Glasriket i Småland

Vi besökte Glasriket med vår husbil för några veckor sedan, i samarbete med Destination Glasriket, som är en sammanslutning av de småländska kommunerna Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge, i Kalmar och Kronobergs län.

Under en av dagarna testade vi Glasrikets Reseplanerare, som är ett verktyg för att planera sin vistelse i området. Glasriket är ju fullt av olika besöksmål: glasbruk, gallerier, museer, butiker, älgparker, restauranger, caféer och mycket annat. Så hur lägger man upp sitt besök? Ja, till exempel med reseplaneraren!

Att planera en resa i Glasriket - Glasrikets mittpunkt
Vid Glasrikets mittpunkt, där Kalmar och Kronobergs län möts
Att planera en resa i Glasriket - Glasrikets mittpunkt
Peter och Helena från FREEDOMtravel, vid Glasrikets mittpunkt

Att planera en resa i Glasriket – med reseplaneraren

På Glasrikets hemsida finns en rolig (och väldigt användbar!) reseplanerare, som gör att du smidigt kan planera ditt besök i området. Genom att ställa in datum för resan får du automatiskt hjälp att endast lägga in aktiviteter och platser som håller öppet när just du ska göra din resa. Om du inte vet exakt vad du vill göra kan du få ett förslag utifrån dina önskade preferenser (datum, intresseområden, färdsätt och önskat boende). Gör så här:

 1. Gå till Glasrikets hemsida
 2. Håll pilen över “Resa” i menyn och välj “Skapa Turförslag”
 3. Välj datum för din resa
 4. Välj intresseområden
 5. Välj färdsätt (husbil, personbil eller husvagn/tält)
 6. Välj hur du önskar bo
 7. Klar! Visa min rutt!

Nu kan reseplaneringen vara klar! Du får en snygg karta som du kan skicka till din mejl.

Vill du modifiera, eller själv välja ut dina besöksmål? Inga problem! Du kan kryssa bort besöksmål som du inte önskar och lägga till nya genom att klicka på “Lägg till besöksmål” eller “Lägg till intresseområde”. Du kan också gå direkt via Glasrikets karta, om du vill se var olika besöksmål och boenden ligger rent geografiskt.

Att planera en resa i Glasriket - karta
Besöksmålen i Glasriket på en karta

När vi reste i Glasriket använde vi reseplaneraren en av dagarna. Vi testade först att slumpa aktiviteter och rutt utifrån intresseområden. Kul! Vi valde dock att modifiera efteråt, så att rutten passade oss. Så här blev vår rutt, som vi sedan följde:

Att planera en resa i Glasriket - rutt

Start: Ställplats Mundekulla Vildmarksby

Vi startade vår dag på Ställplats Mundekulla Vildmarksby, vilket är en kostnadsfri och naturskön ställplats, utan service.

Från ställplatsen körde vi upp till restaurangen, som ligger i ett vackert gult hus, där vi stämt träff med Mundekullas vd. Här fick vi också träffa trädgårdsmästaren, som engagerat berättade om odlingen av ätliga perenna växter, vilka sedan används i restaurangen.

Stopp 1: Mundekulla EcoTower

Restid från Ställplats Mundekulla Vildmarksby: 3 min

Vi hade bokat in en visning av Mundekulla EcoTower, vilket är en mycket originell byggnad. Det hela startade med att en ung pojke vid namn Berndt Elmberg längtade efter att se vad som fanns “bortom skogen”. En dag ska jag bygga ett torn!, tänkte pojken, och det gjorde han.

Kan man nu se vad som finns bortom skogen? Ja, det kan man, och där finns … ännu mera skog! Idag är tornet renoverat till ett hotell, och du kan boka boende i tornet här.

Carl-Johan Lindblom, som är vd på Mundekulla, visade också runt i några andra delar av det stora område som är Mundekulla. Här finns många olika boendemöjligheter, konferensverksamhet, restaurang samt café som håller öppet på lördagar på somrarna.

Förr var det mest fokus på retreats och gruppaktiviteter här, men nu har man öppnat upp för individuella besökare, och denna verksamhet kommer öka mer och mer.

Restid från Mundekulla EcoTower: 22 min

Vår resa fortsatte till Johansfors Gallery, som ligger i en vacker villa i Johansfors utanför Emmaboda.

Att planera en resa i Glasriket - Johansfors Gallery

Här fick vi träffa skotska Duncan Timms, som tillsammans med sin fru Liz, visar upp en stor och spännande samling av glas. Här kan man se glaskonst från Sverige, men också från Storbritannien. Ett väldigt trevligt besök!

Att planera en resa i Glasriket - Johansfors Gallery

Stopp 3: Erikshyttan

Restid från Johansfors Gallery: 8 min

När man ska planera en resa i Glasriket vill man förstås gärna att platserna ligger i passande ordning och på lämpligt avstånd. När vi gjorde vår planering passade Erikshyttan perfekt in i rutten, och därför blev det ett stopp här. Erikshyttan är en ganska liten hytta och ugnen var inte igång när vi var här, men vi spanade in vackert glas och fick en trevlig pratstund.

Att planera en resa i Glasriket - Erikshyttan

Stopp 4: Magma Art Glass

Restid från Erikshyttan: 8 min

Nästa stopp på vägen blev Magma Art Glass, som är en helt fantastisk studiohytta. Här görs avancerat konstglas, ofta i form av rejäla pjäser, och det är riktigt spännande att se glasblåsarna in action. Dessutom finns en fin butik samt en stor trädgård, där konstglaset visas i en läcker miljö.

Att planera en resa i Glasriket - Magma Art Glass

Stopp 5: Don Camillo Pizzeria

Restid från Magma Art Glass: 8 min

Eftersom vi (som vanligt) varit lite optimistiska när det kommer till tiden, så blev lunchen ganska sen. Men vi ville verkligen äta på Don Camillo i Kosta. Mycket god pizza här, och dessutom prisvärt!

Att planera en resa i Glasriket - Don Camillo Pizzeria

Stopp 6: Hantverkshuset och Målerås Läder

Restid från Don Camillo Pizzeria: 19 min

I Målerås ligger Målerås Glasbruk, som bland annat är känt för sina speciella djurmotiv. Men det finns mer i Målerås! Här hittar du också Hantverkshuset, som har ett stort utbud av hantverk i olika material såsom keramik, metall, skinn och textil.

I Målerås ligger dessutom Målerås Läder, som är ett genuint familjeföretag som har tillverkat väskor sedan 1947. Här hittar du till exempel damväskor och portföljer, men också plånböcker, bälten och mycket annat.

Avslut: Uvaparkens ställplatser

Restid från Hantverkshuset och Målerås Läder: 24 min

Dagen avslutades vid Uvaparkens ställplatser i Fröseke – ett väldigt fint ställe med tio platser för husbilar, precis vid Uvasjön.

Att planera en resa i Glasriket - Uvaparkens ställplatser

Här passade vi också på att gå en liten vandringstur i Hinkaryds naturreservat, och efter det satt det fint med middag i husbilen!

Att planera en resa i Glasriket – några fler tips

Vi måste säga att det är väldigt enkelt och smidigt att planera en resa i Glasriket med hjälp av reseplaneraren på Glasrikets hemsida! Vi gillar att man får en snygg resrutt att följa och det är också bra att alla öppettider är inlagda i systemet, så att man kan planera in besöksmål som säkert har öppet när man kommer dit.

Även om allt förstås inte har öppet alltid, så är Glasriket är ett resmål som med fördel kan besökas året runt! Testa gärna reseplaneraren nästa gång du planerar att rulla dit! Här hittar du flera tips om upplevelser i området:

Vi vill också avsluta med att tipsa om en liten pärla till butik som du hittar i Orrefors, inte långt från Orranäs Glasbruk: Antikt och Design Orrefors.

Antikt och Design Orrefors
En liten årstidsenlig “utställning” utanför Antikt och Design Orrefors

I den här butiken kan du hitta riktiga skatter, i form av kvalitetsglas från traktens glasbruk, som inte längre tillverkas. Stanna gärna en stund för en pratstund med Susanne – hon kan berätta historier om precis allt i butiken, och när man går därifrån känner man sig både lite klokare och lite gladare.

Fler tips för att planera en resa i Glasriket?

Har du fler tips för att planera en resa i Glasriket? Berätta gärna! Har du förresten varit i det småländska Glasriket någon gång, eller skulle du vilja åka dit?

Fakta om Glasriket i Småland

 • Landskap: Småland
 • Län: Kalmar län och Kronobergs län
 • Kommuner: Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge
 • Historia: Glasriket är sedan 1700-talet känt för sin glasproduktion. Man gör fortfarande glas här, och området har också utvecklat sitt fokus på konst och turism.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev