Meny Stäng

Belgien

Annons

Resmål i Belgien! Tycker du om medeltiden, god öl, belgisk choklad, moules frites, diamanter, design eller möjligen våfflor? Här kommer våra bästa restips om Belgien!

Varför resa till Belgien?

Belgien är ett spännande land att upptäcka. Huvudstaden Bryssel bjuder på många historiska sevärdheter. I Flandern hittar du också charmiga och intressanta städer som Gent, Brygge och Antwerpen. Dessutom finns det lite mindre omtalade, fransktalande Vallonien.

I Belgien kan du med fördel besöka bryggerier och testa många olika sorters öl. Du kan också prova de klassiska belgiska våfflorna, göra båtturer på kanaler eller besöka museer som inte finns någon annanstans. Låt dig inspireras av Belgien!

Resmål i Belgien – inspirerande läsning

resmål i Belgien
Helena Bergström i Belgien, resemagasinet FREEDOMtravel

Fler resmål i Belgien – bucket list

resa till Belgien

Lejonkullen – La Butte de Lion

Slaget vid Waterloo som var 18 juni 1815 då Napoleon förlorade det stora slaget med över 200 000 soldater. Gå upp 226 steg till det stora 28 ton tunga bronslejonet och spana ut över slagfältet.

resmål i Belgien

Leuven

Leuven stadshus som du ser på bilden är otroligt mäktigt. Här finns Belgiens äldsta och största universitet och gamla torget Ode Markt. Ölen Stella Artois sedan 1717 som du dricker bäst på Café Allée och Europas längsta bardisk. Flera UNESCO världsarv i staden.

Belgien
Källa: Belgie 190 Cermivelli – All Creative Commons

Villers Abbey

Drömplats för foton från det gamla klostret Villers-la-ville som ligger 50 km söder om Bryssel. Klostret är från 1146 och ligger i Vallonska Brabant, och är enormt stort.

Grottorna i Remouchamps

För 8000 år sedan fanns det människor i dessa grottor. I en guidad tur ingår en promenad och åka båt. Floden Rubicon som är den längsta undervattensfloden i världen. Här lever också en genomskinlig räka (niphargus) som är blind.

resmål i Belgien

Dinant

Den vackra staden Dinant i Vallonien som ligger vid floden Meuse. Ta linbanan upp eller gå 408 steg till Citadellet från 1100 talet. Huvudpunkten för staden är den gotiska katedralen Collégiale Notre Dame de Dinant. Belgiens kända öl Leffe kommer härifrån.

resmål i Belgien

De Haan

Belgiens vackra kust i västliga Flandern. Allt vi har sett ännu på bilder verkar sååå charmigt. Kilometer av stränder och stadskärnor med en mix av medeltid och Belle Époque. Det här vill vi uppleva!

Damme

Utanför Brygge ligger staden Damme med sin pittoreska kanal Damse Vaart. Hit åker man för kanalbåtar som tar dig längs en trädplanterad charmig resa med väderkvarnar och gamla hus. Damme är även känd för sin måttliga bokmarknad.

Belgien

Vattenstaden Spa

Var det här det startade? Staden Spa med sina mineralkällor från 1300-talet och med alla kändisar och kungar som har varit där.

Alexander Dumas som skrev “De fyra musketörerna“, Victor Hugo och många fler i Ardennes pärla. Concours de Beauté var den första skönhetsfestivalen i världen 19 september 1888 i staden Spa.

resmål i Belgien
Källa: Le tombeau du Géant Eric Huybrechts – All Creative Commons

Tombeau du Géant

Vid staden Botassart och Boullion i Vallonien ligger Semoisfloden och Semoisdalen, vackert med slott, gravar, spana in Han-sur-Lesse grottorna om du törs och vandringsleder. Här kan du också paddla kanot och flotte väldigt nära gränsen till Frankrike.

Veurne

Den gamla medeltidsstaden Veurne med Walburga-park och kolossala St. Walburga- kyrkan samt Torget Grote Markt. Klostret och stadshuset (Landhuis) är med på UNESCO:s världsliga sedan 1999. Se den spanska paviljongen och precis utanför staden Veurne ligger slottet Beauvoorde som ser väldigt häftigt ut.

Kyrkogården Tyne Cot

35 000 soldater, kvinnor och barn miste livet under första världskriget, och de flesta har inget namn. Det här var en frontlinje och det är mest britter som ligger här från 1915-1917. Detta är det brittiska samväldets krigskyrkogård Tyne Cot som ligger söder om Brygge.

resmål i Belgien

Ieper

Ieper som ligger väldigt nära kyrkogården Tyne Cot. På 1300-talet var Ieper, brygge och Gent ledande i textilindustrin. Det här gotiska palatset som har en 140 meter lång fasad och ett 70 meter högt torn, var då en av de häftigaste skapelserna i Belgien.

Durbuy

Den här charmiga medeltidsstaden verkar vara någonting speciellt. Staden ligger mitt i Vallonien och har kullerstensgator och spetsiga tak. Det är också den minsta staden i Belgien med Durbuy slott från 1700-talet och en vacker flod som heter Ourthe.

La Roche en Ardenne

Här har tiden stått stilla som i många städer Vallonien. Staden är en av de mest populära turistmålen i Ardennerna. Floden Ourthe flyter genom staden och borgen som har anor från 850 F.Kr. Hit kommer man för naturen och mountainbike, kajakpaddling och vandring står högt på programmet.

resmål i Belgien

Celles

Här låg spökslottet fram till 2017 då det revs och är nu försent för oss. Hela den här stan verkar vara lite spök för det finns flera slott som Chateau Veves och gamla tivolin som stått flera hundra år.

Liège

Staden Liège i Vallonien är både supermodern, metropolen och med alla gamla medeltida byggnader som krävs. Jag får inte riktigt kläm på vad jag ska leta efter eller hur jag ska tycka?

Leta efter Perronen, det stora palatset, Liège-katedralen, kyrkan Saint-James. Museer som La Boveire och Vallonska museet och efter det så kommer man in i staden.

Resa till belgien
Källa: Ratusz, Place Charles II Magro_Kr – All Creative Commons

Charleroi

Valloniens näst största stad som ligger 60 km söder om brussel i Belgien. Rådhuset/stadshuset (eller hotell De Ville) är ett charmigt hus, Charleroi aka Musee De La Photographie är det största fotograferingsmuseet i Europa.

St. Christopher kyrkan är den vackraste byggnaden i hela Charleroi och UNESCO arvet Belfryen som du behöver en halv dag för att ta dig upp. Cuve A Biére är en av stadens livligaste barer.

resmål i Belgien

Slottet i Bouillion

Ett fantastiskt slott/borg som jag inte hittar några foton på att visa i Vallonien. Det här måste ses och det ligger 60 km från Bryssel, och det här är staden Bouillion.

Källa: Strépy-Thieu boat lift John Williams – All Creative Commons

Canal du Centre

Floden Meuse skulle förbindas med floden Scheldt i mitten av 1800-talet. Stigningen var 96 meter och det var helt orimligt med slussar. Beslutet var att bygga båtlyftar till fyra platser. Den första ut var Stréply-Thieu som lyfte 73 meter, och var den högsta i sitt slag när den invigdes 4 juni 1888. De tre andra blev klara till 1917 och alla fyra ingår i ett UNESCO världsarv.

resmål i Belgien
Källa: Tournai Belgique Isamiga 76 – All Creative Commons

Notre Dame-Katedralen i Tournai

I södra delarna år 300 stod här en liten kyrka, men mellan 1146-1325 byggdes en enorm katedral med fem torn och två halvcirkelformade ändar. Kyrkan började byggas i romansk stil och avslutades i gotisk. Det här UNESCO världsarvet är värt att se under din resa till Belgien.

Källa: mines Préhistoriques de Spiennes Ines s. – All Creative Commons

De neolitiska flintgruvorna i Spiennes

Mellan 4200-2500 före Kristus grävdes det här efter flinta. I det här UNESCO världsarvet finns också bevis på människor från den paleolitiska perioden, alltså 35 000-11 000 år före Kristus. Man måste boka för att man släpper bara in vissa tusen personer per år. Det kallas också SILEX’S Mons.

Info och fakta om Belgien

 • Huvudstad: Bryssel
 • Språk: Nederländska, franska och tyska
 • Invånare: 11,5 miljoner (2020)
 • Valuta: Euro
 • Religion: Kristendom (mestadels katolicism)
 • Flagga: Flaggan består av tre lika breda vertikala fält i svart, gult och rött.

Geografisk indelning i Belgien

Belgien är indelat i tre gemenskaper och Bryssel. I norr ligger den flamländska gemenskapen (Flandern) med fem provinser:

 • Antwerpen
 • Flamländska Brabant
 • Limburg
 • Västflandern
 • Östflandern

I söder ligger den franska gemenskapen (Vallonien), också med fem provinser:

 • Vallonska Brabant
 • Hainaut
 • Liège
 • Luxenburg
 • Naur

I öst ligger den tyskspråkiga gemenskapen utan provinser.

Bra att veta om Belgien

 • Prisläge: Som i Sverige ungefär
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • El: Som Sverige

Resa till Belgien

 • Flyg: Du kan till exempel flyga med Brussels Airlines from Bromma i Stockholm till Bryssel.
 • Bil: Res exempelvis Göteborg-Kiel med Stena line, vilket tar cirka 14 h 30 min.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

2 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. En eloge till Freedomtravel som har gjort största möjliga intryck på mig och maken som söker med ljus och lykta på nätet efter råd och tips inför vår europaresa med start nu i april. Dock blev jag en smula besviken att läsa om Belgien där ni inte skriver något om Brugge som erbjuder den medeltida stadskärnan som blev upptagen år 2000 på Unescos världsarvslista. Det om något är väl värt ett besök !?

  • Helena säger:

   Hej Marlene! Tack för din kommentar! Naturligtvis har du helt rätt i att Brugge är värt ett besök. På våra sidor om länder tipsar vi bara om ställen vi har besökt själva, och tyvärr har vi inte haft möjligheten att besöka Brugge ännu. Förhoppningsvis blir det av framöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *