Meny Stäng

Belgien

Resa till Belgien? Tycker du om medeltid, öl, choklad eller möjligen våfflor? Här kommer våra bästa restips om Belgien! Är du med? Nu åker vi!

Varför resa till Belgien?

01 januari 2019

Charmiga städer

Välkommen till medeltiden!

01 januari 2019
01 januari 2018

Konst och kultur

Diamanter och design.

01 januari 2018
01 januari 2017

Belgisk öl

Ölens mecka finns här!

01 januari 2017
01 januari 2016

Moules frites

Musslor/frites kommer härifrån!

01 januari 2016
01 januari 2015

Belgisk choklad

Vad väntar du på? Åk!

01 januari 2015

1. Se och göra i Belgien!

Resmål från norr till söder

Antwerpen

Antwerpen

Antwerpen är en livlig och intressant stad som framför allt är känd för diamanter.

Här hittar du också konst, historia och museer som Rubens hus, Museum han de Stroom, Diva och bryggeriet De Koninck.

Museet Plantin-Moretus är ett UNESCO världsarv. Cykla längs floden Schelde och gör ett besök på chokladaffären The Chocolate Line.

Brygge

Brygge

Brygge är en otroligt charmig stad i Flandern, fylld av kanaler och charmiga medeltidshus. Strosa runt i gamla staden är uppsatt som UNESCO världsarv och se staden från båt i kanalerna.

Besök “The Church of Our Lady” och se Michelangelos “Madonna and Child”, Jerusalem-kapellet eller den enorma katedralen St Salvator’s.

Här finns också lokala bryggeriet Halve de Man och massor av butiker som säljer belgisk god choklad.

Mitt i stan står även ett högt torn som kallas beffroi som finns med på UNESCO världsarvlista, med 366 trappsteg till toppen för dina bästa foton.

Gent

Gent

Gent lockar inte lika många turister som Brygge, men är oerhört charmig med medeltida hus och hela kanalsystemet genom medeltidsstaden.

Se borgen Gravensteen, St. Nichola’s Church, St Baaf’s Cathedral eller UNESCO världsarvet Klocktornet Beffroi.

Här kan man paddla kajak, kanalbåttur, dricka belgisk öl och dessutom njuta av god mat. Hyr en cykel och upptäck museer som S.M.A.K, SMK eller stadsmuseet STAM.

Mechelen i Belgien

Mechelen

Mechelen är en trevlig och historisk liten stad som ligger 25 minuter från Bryssel med tåg.

Upplev den pampiga St Rumbolds katedral, där du kan gå de 538 trappstegen upp till “the Sky walk”, eller vinterträdgården Ursuline eller Hof van Savoye.

I Mechelen finns också bryggeriet Het Anker och det fina och moderna museet Hof van Busleyden. Besök Grote Markt och upplev marknaderna och kanske ta ett glas bubbel i något av stånden.

Hasselt i Belgien

Hasselt

Hasselt är en mysig liten stad med knappt 70 000 invånare i provinsen Limburg i nordöstra Belgien.

I den här lilla staden hittar du charmiga kvarter samt trevliga små butiker. När vi var där bröt staden dessutom ut i en livlig och färgstark karneval!

Bryssel

Bryssel

Belgiens huvudstad är en spännande och intressant stad som har det mesta för alla. Spana in Grote Markt som nog är ett av de vackraste torgen i världen och som ingår i UNESCO världsarv.

mysiga barer, choklad, våfflor och kanske framför allt belgisk öl. Här hittar du också Moof museum med Tintin, Asterix, smurfarna och många fler.

Gå ner under slottet Coudenberg och upplev hela Bryssel under jord i alla gångar, eller spana in kloakmuseet.

Besök bryggeriet Cantillon som ligger på samma plats sedan 100 år tillbaka, kungliga palatset eller värdens största justitiepalats i Brussel. PS. Glöm inte manecken Pis!

2. Upplevelser i Belgien

atomium

Atomium och Mini-Europa

Wow, vilka roliga och intressanta platser! Bryssel expo 1958 där man byggde en förstoring av en järnkristall som är uppförstorad 165 miljarder gånger. Upplev mini-europa och modeller av Europas kändaste platser eller destinationer.

Bra restauranger i Bryssel

Bra restauranger i Bryssel

Vi har provat runt och här blir du inte besviken! Här presenterar vi 4 restauranger och några platser på var du köper din choklad.

Unika barer i Bryssel

Unika barer i Bryssel

Vi har gått barrundan för att se vad man inte vill missa? Belgarna kan det här med öl och det finns massor av barer i Bryssel. Följ med!

Våfflor i Belgien

Belgiska våfflor i Belgien

Vi provsmakar och utvärderar hur de är på riktigt? Vi gick till Rue de l’Etuve/Stoof straat, nära Grand Place/Grote Markt. Vi provade Brussels waffle with sugar och Gaufre de Liege som är orginalwåfflorna.

Flandern

Flandern i Belgien

Upplev allt vad regionen Flandern har att bjuda på! Flandern är den norra delen av Belgien (Vlaanderen) där man pratar nederländska (Flamländska).

Resa till belgien

Följ med på bryggeriet i Brygge

Rundvandring och guidning på och i bryggeriet De Halve Maan, öl, senap och ost. beställ guidning och köp den billigaste och godaste ölen i Brygge.

Resa till belgien foodie

Bra restauranger och matguide genom Gent

Charkuterier och restauranger i Gent – missa inte det här! Vi har gått på guidad tur genom Gent genom kötthallen, charkuteri med sylta och pastej från Gent, ostbutik och bakverk.

Resa till Belgien

Följ med till bryggeriet De Koninck!

En superbra dagsutflykt med god mat och öl! Guidad tur på bryggeriet De Koninck är verkligen att rekommendera och stanna och ät på bryggeriets egna häftiga restaurang efter besöket.

3. Saker du inte visste om Belgien?

Adolphe Sax

Så tidigt som 1840 ville musikproducenten Adolphe från staden Dinant, ha ett nytt coolt instrument. En saxofon blev det!

Många slott i Belgien

Belgien är särskilt bra på slott, och har kanske flest slott i världen per kvadratkilometer. Hela landet är en värld från medeltiden.

Belgiens 3 språk

Det gula (norr) är Flandern som talar nederländska. Det röda (södra) är Vallonien och språket är franska, och det blå (öst) är en liten grupp tyskspråkiga i Belgien.

Plantin-Moretus Museum

Christophe Plantin publicerade sin första bok 1555. Boktryckeriet var centrum för tryckta böcker på 1500-talet och ligger i Antwerpen

Belgiens spårvagnslinje

Världens längsta spårvagnslinje som förbinder alla städerna längs kusten i Belgien. Njut av havet och åk med längs 68 kilometer.

Galeries St Hubert

Shoppinggallerian i Bryssel är den första som byggdes i Europa 1846. Det här får man inte missa när man besöker Belgien. Modehus och konditori Neuhaus.

Världens största domstol i Belgien

Belgien kan skryta med den mäktiga justitiebyggnaden i Bryssel. Den byggdes 1866-1883 och är 26.0000 kvm. Verkligen sevärd!

Belgien

Palais Stoclet i Belgien

UNESCO världsarv i Bryssel är arkitekten Josef Hoffman som byggde den mest genomarbetande och lyxiga privata bostaden mellan 1905-1911.

Gayäktenskap är ok i Belgien

Liberala Belgien var tidigt ute med att legalisera gayäktenskap i Europa, och gjorde det redan 2003. Bra där Belgien!

Belgiens Peter Paul Rubens

Målaren Rubens kommer från Belgien och gjorde världen finare mellan 1577-1640. Han ansågs som den bäste nordeuropeiske barockmålaren.

Belgiens UNESCO världsarv

Belgien har 13 fantastiska UNESCO världsarv och man vill se dem alla. Vi har sett en del som vi har skrivit om, och resten kommer.

Staden Spa

I Vallonien ligger staden Spa i Belgien. 1899 startades det första spat just här. Är det här allting började?

Bryssels flygplats

Flygplatsen i Bryssel är den plats i världen som säljer mest choklad (800 ton per år), även fast Belgien är lika stort som Småland.

Tintin är från Belgen

Dom sköna killarna Asterix och Obelix kommer härifrån. Du hittar också Tin Tin (Hergé), Smurfarna, Gaston, Lucky Luke och många till.

Belgiens Claude Van Damme

Actionskådisen som härjade på biodukarna i 20 år och kommer från Belgien. Han gick ner i spagat i den berömda volvoreklamen för lastbilar

Ölskola i Belgien

Världens första öl skola öppnades år 1999 i Herk-de-Stad, Belgien. Inte konstigt att de har och kan utveckla öl på en väldigt hög nivå.

Beginergård i Belgien

Flamländska beginergårdar

UNESCO världsarvet med 13 stycken Beginergårdar i Belgien. De ligger i Hoogsraten, Lier, Mechelen, Turnhout, Sint-truiden, Tongeren, Dendermonde, Gent, Sint-Amandsberg, Diest, Leuven, Brygge och Kortrijk.

Fotboll i Belgien

Eden Hazard, Romelu Lukaku är kända fotbollsspelare 2018. Belgien vann OS-guld 1920, EM-silver 1980, 4:a i VM 1986 och 3:a i VM 2018.

BMI uppfanns i Belgien

BMI: Body mass index uppfann vetenskapsmannen Adolphe Quetelet mellan 1830-1850. Det är hur man mäter kroppsmassa.

Europeiska Unionen i Belgien

EU:s högkvarter ligger I Brussel och närmare bestämt i Quartier Léopold, och upprättades 1 november 1993. 2019 uppgår de demokratiska länderna till 28 stycken.

Belgien

Belgiens Victor Horta

Den kända arkitekten som har sina verk beskyddade i Bryssel på UNESCO världsarvslista. Du hittar dem på Hotel Tassel, Hotel Solvay, Hotel van Eetveld och Maison & Atleter Horta (Hortamuseet).

Moules frites-museum

Ni vet väl att det var här Moules frites startade en gång i tiden. Självklart finns här ett museum som ligger i Brygge. Oj, såååå gott

Världens största ölproducent finns i Belgien

Företaget heter anheuser-Busch Inbev och har hela 206 000 anställda, helt galet. De kontrollerar 14 % av den globala marknaden, och ligger i Leuven

Audrey Hepburn

Den enormt kända stjärnskådisen som har mottagit så mycket priser. Emmy, Oscar, Tony och Grammy awards. Audrey 1929-1993

Belgien

Belgisk trappistöl

Trappistölen tillverkas idag bara av 6 trappistkloster i Belgien, och i världen finns bara 12 som har lov. Om påven har godkänt klostret och de tre krav som ingår, får de tillverka ölen. Godkännandet inkluderar en ITA logga på flaskan -Authentic Trappist Product

Waterloo ligger i Belgien

Du vet väl att Waterloo som ABBA sjöng om ligger i Belgien. Det stora slaget som Napoleon förlorade slaget 1815 med 200 000 man.

Belgien

Parc du Cliquantenaire

Belgiens egna triumfbåge hittar du i Bryssel

Belgien

Belgiens Jean Neuhaus

1502 kom chokladen till Europa men först 1857 öppnades den första chokladbutiken i Belgien av Jean Neauhaus. Idag finns fler än 1500 butiker i hela världen som säljer hans choklad.

Belgiens Diamanter

Diamanthuvudstaden i världen heter Antwerpen och är Belgiens näst största stad, och här ligger också Europas näst största hamn.

Polen

833 Michelin restauranger i Belgien

God mat är väl aldrig fel. Det här är rekommenderade restauranger från Michelin guiden.

Manneken pis

Landmärket i Belgien. Bronsstatyn av en liten pojke som urinerar och den första från 1619. Se den i korsningen Rue de l’Étuve och Rue du Chê i Bryssel

Jeanneke Pis

Jeanneke Pis är systern till Manneken Pis som avtäcktes 1985. Du hittar henne på 10 impasse de la Fidélité i Gamla stan i Bryssel

Zinneke Pis

Deras hund som visades första gången 1998. Du hittar den i korsningen Rue des Chartreux och Rue du Vieux-aux-Grains i Bryssel

NATO högkvarter i Belgien

Natos högkvarter ligger i Brussel. Nato har varit avgörande för säkerhet och fred i Europa i nästan sjuttio år, och så vill vi ha det.

Belgien

Belgiens Beffroirer

UNESCO världsarv finns det gott om i lilla Belgien, och dessa torn eller klocktorn som skulle varna befolkningen för fara. Det finns 32 stycken Beffroier i Belgien.

Delirium Café – Belgiens stolhet

I gamla stan i Bryssel ligger baren som har världsrekord i ölsorter, enligt Guinness rekordbok. De har över 3000 sorter.

4. Resa till Belgien

resa till Belgien flyg

Flyga till Belgien

Med Brussels Airlines kan du flyga från Bromma (Stockholm) till Bryssel tar 2 h 20 min, eller från Landvetter i Göteborg tar 1 h 45 min. Du kan också flyga med SAS från Arlanda till Bryssel.

Resa till Belgien med bil

Köra bil till Belgien

Ta färjan Göteborg-Kiel med Stena Line. Från Kiel till Antwerpen kör du A1 genom Holland, det är 650 km och tar ca 6 h.

5. Belgisk mat

Belgisk mat

Restauranger i Belgien

 • Belgien har en 3-stjärnig Michelin restaurang och 17 stycken 2-stjärniga Michelin restauranger. Det finns massor av god mat i Belgien och vi vet inte om man kan få dålig mat i det här landet. Här kommer några restauranger som vi har provat och som vi rekommenderar.

Antwerpen

 Fritkot Max på Groenplaats 12 är det äldsta pommes frites-stället i Antwerpen. Damen som serverar är väldigt bestämd med hur allt ska vara. Det är kultur att äta här!

 Roest på Sint-Aldegondiskaai 64 ligger strax intill MAS i Antwerpen. Läcker inredning med hängande gröna växter och riktigt goda sallader!

 köttrestaurangen Black Smoke på Boomgaardstraat 1 i samma lokaler som De Koninck på femte våningen. “Black’s BBQ Bonanza”, som är en stor köttplatta med allt olika kött som legat i fantastiska ölmarinader. Det du inte orkar äta upp får du ta med hem, och vi hade för en stor lunch till dagen efter.

Brygge

Old Bruges på Vismarkt 7 som ligger vid den kända fiskmarknaden i Brygge. Här åt vi Moules Frites som vi bara älskar.

Republiek på St Jakobstraat 36 i Brygge. En riktigt god hamburgare, med belgisk ost, på den mysiga uteserveringen på restaurangen. 

Restaurang De Halve Maan på Walplein 26 i Brygge. Bryggeriet har en egen restaurang och här tog vi en stor bit ost med senap och sedan räkkroketter med frites som var väldigt gott.

Gent

Restaurang Lepelblad på Onderbergen 40 9000 i Gent. Prova deras  supergoda sallad med chèvre, rödbetor, björnbär och granola. Mums!!!

Restaurangupplevelsen Souvenir på brabantdam 134
9000 i Gent, som drivs av islänningen Vilhjalmur Sigurdarson. 10 rätters avsmakningsmeny (carte blanche) med väl valda viner till är en fantastisk matupplevelse. Här kommer en Michelin-stjärna framöver.

Mechelen

Sister Bean ligger på Vismarkt 26 i centrala Mechelen och är ett mysigt, avslappnat och lite ungdomligt café. Chill med inriktning på hållbarhet.

Restaurang Het Anker Guido Gezellelaan 49 2800 Mechelen. Vi provade Flamländsk gryta med Gouden Carolus Classic (öl), endivesallad och pommes frites för Peter, och Mechelen “chicken supreme” med grönsaker, potatis Gouden Carolus Triple (öl) och timjan för Helena. Vi var båda väldigt nöjda!

Bryssel

Popup Sablon på Place du Grand Sablon 15-16 i Bryssel ligger denna pärla. Peter blev det lamm med potatiskroketter, medan jag (Helena) valde lax med spenat, lättkokta grönsaker, duchessepotatis och sås. Gott och trevligt!

Resturang Resto Henri på Vlaamsesteenweg 113 i centrala Bryssel. Vi inledde måltiden genom att dela på lite musslor och några svampkroketter. Till huvudrätt valde vi seabass och till efterrätt delade vi på en crème brûlée med choklad och kastanjer. Härlig stämning och bra personal.

Café Europa på Belliardstraat 135 i Bryssel. Ett café i samma byggnad som museet “House of European history”. För Peter blev det vegetarisk risotto på någon slags gryn, och jag (Helena) valde fisk med ugnsbakade rotfrukter och pumpa. Gott och trevligt!

Victor Bozar café på Ravensteinstraat 23 i Bryssel där lokalerna är. Hit hittar inte så många turister och här tar vad man är sugen på. Vi stannade för en lätt lunch och valde varsin “dagens soppa” till förrätt och laxtartar med bearnaisesås och stråpotatis.

Snabbmatsrestaurangen Pistolet på Joseph Stevensstraat 24 i Bryssel när man är på språng. Stället är avslappnat och erbjuder ett trevligt koncept med enkla smårätter, som soppor, sallader och mackor. Vi beställde varsin soppa och varsin macka (cordon bleu respektive rökt lax).

Belgiens nationalrätt

Belgiens nationalrätt

Belgiens nationalrätt är Waterzooi  (kyckling eller fisk med strimlade grönsaker) samt stoofylees på nötkött marinerat i mörkt öl.

Musslor och öl

Moules frites

Moules frites, det vill säga musslor med pommes frites, är en klassiker. Många tror att det är nationalrätten och kanske är det så idag? Tider förändras …

Brysselkål

Belgisk husmanskost

 • Vad finns i affärerna i Belgien? Vi gjorde en Guidad tur med fokus på lokala specialiteter. Väldigt kul! Turen heter “Sneukelen Met Stijl” och arrangeras av företaget VIZIT i Gent för att lära oss om husmanskosten i Belgien.

Charkuteriet Slagerij Zwaenepoel, på Donkersteeg 33. Här fick vi smaka “gentse kop”, som påminner om sylta, samt leverpastej och lokala korvar i Gent.

Ostbutik Het mekka van de kaas på Koestraat 9 – 9000 i Gent om du vill prova lokala ostar.

Konditorit Aux Merveilleux de Fred på 38 Mageleinstraat 9000 I Gent som gör både vackra och lyxiga bakverk. Gott? Verkligen!

Alice Magasin, som ligger på Sint-Michielsstraat 3 och som har en design från början på 1900-talet och härliga bakverk.

Grote Markt (stora torget) i Mechelen kan du upptäcka vad en belgare äter i veckorna. Vi sprang runt bland stånden och kollade försäljningen av fåglar (Poulet de Bresse) med huvuderna och halsar kvar som vi inte gör i Sverige, samt tog ett glas bubbel och några ostron, som vi inte heller har på marknader i Sverige.

Endivesallad är populärt och därför vanligt på tallriken under din resa till Belgien.

Belgarna äter gärna en fyllig smörgås till lunch.

Grodlår med vitlök och tomater finns på många restauranger.

6. Belgiska drycker

belgisk öl

Öl i Belgien

Belgien har över 800 olika sorters öl och ca 130 bryggerier och använder dessutom gärna öl i matlagning. Öl i Belgien är som champagne i Frankrike.

Det ska vara rikligt med skum högst upp i ölen för att alla smaker ska stanna i ölen. Alla sorter på alla pubar har egna glas och det är superviktigt för en belgare.

Lagerölen är sjukt god, Klosteröl … Jättegott, Veteöl, Spontanjäst öl, Fruktöl som vi har druckit många gånger men inte riktigt fastnat för och Gueuze-Lambic som var väldigt unikt.

Godkända trappistklostren för ölbryggning

 • Achel från klostret Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis
 • Chimay från klostret Notre-Dame de Scourmont
 • Orval från klostret Abbaye de Notre-Dame
 • Rochefort från klostret Abbaye de Notre-dame de Saint-Rémy
 • Westmalle från klostret Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart
 • Vestvleteren från klostret Sint-Sixtusabdij

4 Bryggerier

De Koninck som startade 1833 i Antwerpen i Belgien. 3 sorters öl som alltid finns- de Koninck, De Koninck triple d’Anvers och De Koninck blond. De har även wild Jo och Lost in space.

De Halve Maan från 1856 i Brygge och det var då familjeföretaget startade sin resa. Här brygger de Brugse Zot, Brugse Zot Double, Hendrik Hendrik, Hendrik Hendrik Quadrupel, Hendrik wild.

Het Anker från 1872 i Mechelen som även gör malt whiskey. De tå trotjänarna och som är riktigt kända från Het Anker är Gouden Carolus Classic och Tripel och Cuvée van de Keiser Imperial Blond (2009).

Cantillon från Cantillon från år 1900 på Brewery/Brussels Museum of the Gueuze rue Gheude 56 1070 Bryssel (Anderlecht). Här är ett helt unikt bryggeri i världen. Det här bryggeriet har legat på samma plats sedan år 1900 och man brygger bara öl på vintern för att kyla ner ölen på samma sätt som för hundra år sedan. Här görs äkta Gueuze-Lambic, och även fruktöl som körsbärsöl.

Några härliga och genuina pubar som vi kan rekommendera!

Pubar/café

 • ölpuben ‘t Brugs Beertje på Kemelstraat 5, 8000 i Brugge som har 300 olika ölsorter från just Belgien. Kunnig personal som hjälper dig att upptäcka alla smaker i olika sorts öl.
 • Ölpuben Delirium Café på Impasse de la Fidélité 4 i Bryssel. Med i Guinness rekordbok och med hisnande 3000 olika ölsorter från 60 länder så har de världens största urval av öl. Två våningar och flasköl på nedervåningen och fat på övervåningen. Ett måste när man besöker Bryssel.
 • Puben Poechebellekelder på Rue du chêne 5 i Bryssel. En gammal dockteaterlokal som är från 1806 med över 150 sorters öl och många från mikrobryggerierna i Belgien. Stamkunderna har egna metallskyltar fastsatta i borden med deras namn på.
 • Cafét/puben La Fleur en papier Doré på Rue des Alexiens 53-55 (Cellebroerstraat 55) i Bryssel. Det här är historia och man bör besöka detta om man ska till Bryssel. Fleur en papier, som är en av de äldsta och mest kända caféerna i Bryssel.
 • Man kommer hit för den goda ölen och för den nostalgiska känslan. Det här konstnärscaféet öppnades av poeten Geert van Bruaene 1944, och ingenting är rört sedan dess.
 • Café/pub Le Cirio på Rue de la Bourse 18-20 I Bryssel. Nostalgiskt plats med dekorationer från 1909 och där börsfolket gick för länge sedan. Förr i tiden gick börsfolket hit för en drink, och den som inte hade gjort så lyckade affärer beställde gärna “en halv och en halv”.
 • Den här drinken serverades i ett champagneglas, med bestod av hälften bubbel och hälften vitt vin – alltså en betydligt billigare drink än ett glas champagne. Det går fortfarande bra att beställa den klassiska mixade drycken, vilket vi provade och vi kan rekommendera drinken till dig.
genever

Sprit i Belgien

Genever tycker de mycket om, men inte som oss från norden. Vi häller vår genever i ölen som “ubåt” och det skulle en belgare aldrig göra. Ölen är god och genevern är också god men man blandar inte i samma glas.

Whiskey från Belgien

 • The Belgian Owl by Jove
 • Belgian Owl 3 years 36 Maanden
 • The Belgian Owl Passion
 • The Belgian Owl Intense

Gin från Belgien

 • Copperhead Gin
 • X Gin Aphrodisiac
 • Uppercut Dry Gin
 • Gin Filliers Pine Blossom

Likörer från Belgien

 • Elixir D’Anvers
 • Ponche Kuba Cream
 • Elixir de Spa
resa till Belgien vin

Vin i Belgien

De älskar viner och varför inte när de är sååå nära Frankrike. Belgarna är lika mycket finsmakare som deras grannar. 90 % är vita viner och den mest populära är Chardonnay, som man har fått fram ett vitt vin som påminner om ett smörigt Chabli.

Gröna druvor: auxerrois, bacchus, bronner, chardonnay, chasselas, chenin, johanniter, kerner, madeleine angevine, merzling, muscat, müller-thurgau, optima, ortega, pinot blanc pinot gris, riesling, seibel, sieger, siegerrebe, traminer och würzer.

Blå druvor: dornfelder, gamay, limberger (blaufränkisch), merlot, muscat bleu, pinot meunier, pinot noir, pinot noir précoce och regent.

Vitt vin: De Kluizen Cuvée
Vlaamse Landwijn. Druvsorter: Siegerrebe, Schönburger och Reichensteiner.

Waes Wit Vlaamse Landwijn

Crutzberg Barrique Chardonay

Chateau Bon Baron Pinot Gris

Rött vin: De Kluizen Dornfelder/Zweigelt
Vlaamse Landwijn. Druvsorter: Dornfelder och Zweigelt.

Aldeneyck Pinot Noir Barrique 

Mousserande: Schorpion Zwart Métode Traditionelle Brut

Belgisk rosécider: Cidrerie Stassen Cidre Cuvée Rosé som även finns på systembolaget.

7. Shopping i Belgien

belgisk choklad

Belgisk choklad

Belgarna kan det här med choklad, så handla därför gärna belgisk choklad, och var noga så att du får tag på äkta vara. Handla inte på flygplatsen om du vill ha äkta vara.

Vi deltog i en chokladworkshop hos Laurent Gerbaud på 2D Rue Ravenstein. Vi fick först lära oss en hel del om choklad och olika kakaobönor, och sedan fick vi göra våra egna chokladbitar och smaksätta dem med olika frukter, nötter och frön. Kul!

Chokladbutiken Home sweet home på Katelijnestraat 34 i Brugge

Choco Holic på Katelijnestraat 30 Brugge

Neuhaus, Mary och Godiva som alla ligger i Galerie St Hubert/Koninginnegalerij i Bryssel. Alla tre har fler butiker runt Belgien.

Berömda Leonidas håller hög klass och levererar också till kungahuset. De har över 1300 butiker världen över.

Vi kan rekommendera Wittamer på Place du Grand Sablon i Bryssel. Wittamer levererar choklad till självaste kungahuset i Belgien.

shoppping

Belgisk design

I gamla stan i Bryssel bredvid torget Grote Markt finns en super rolig galleria Agoda på Rue de la Colline/Heuvelstraat. Riktigt bra priser och härlig design och det blev två vinterjackor denna gång för 700 SEK styck.

8. Boende i Belgien

hotell

I Belgien hittar du lägenheter, villor och hotell i olika storlekar och prisklasser. Landet har också gott om designhotell och rummen har dessutom ofta olika teman. Airbnb och Booking.com är två riktigt bra sajter för att boka boende i Belgien.

De Groene Hendrickx på Zuivelmarkt 25, 3500 Hasselt är ett modern och prisvärt hotell.

hotell i Bryssel

Hotell Hygge i Bryssel

Hygge är ett bra hotell på rätt gata och nära tunnelbanan Louiza/Louise och bara 15 min till gamla stan. Ligger på Rue des Drapiers 31-33 Ixelles i Bryssel.

Resa till Belgien och bo i kyrka

Bo i kyrka i Belgien

Bo i en kyrka är väl coolt! Martin’s Paterhofs ligger i Mechelen och är ett 4-stjärnigt hotell som är en gammal medeltidskyrka. Ligger på Karmelietenstraat 4.

Camping i Belgien

Om du tar ett mobilt fordon till Belgien och inte ska bo på hotell, då har vi en en sida som heter campingar och ställplatser i Belgien.

9. Videos från Belgien

Antwerpen city


Charmiga Brygge


Coola Gent


Härliga Bryssel


10. Mer sevärdheter i Belgien

Vår bucketlist och dina restips

resa till Belgien

Lejonkullen – La Butte de Lion

Slaget vid Waterloo som var 18 juni 1815 då Napoleon förlorade det stora slaget med över 200 000 soldater.

Gå upp 226 steg till det stora 28 ton tunga bronslejonet och spana ut över slagfältet.

Belgien

Leuven

Leuven stadshus som du ser på bilden är otroligt mäktigt. Här finns Belgiens äldsta och största universitet och gamla torget Ode Markt.

Ölen Stella Artois sedan 1717 som du dricker bäst på Café Allée och Europas längsta bardisk. Flera UNESCO världsarv i staden.

Belgien
Källa: Belgie 190 Cermivelli – All Creative Commons

Villers Abbey

Drömplats för foton från det gamla klostret Villers-la-ville som ligger 50 km söder om Bryssel.

Klostret är från 1146 och ligger i Vallonska Brabant, och är enormt stort. Hit ska vi!

Belgien
Källa : 8 Remouchamps 06-2010, Valere Daniels – All Creative Commons

Grottorna i Remouchamps

För 8000 år sedan fanns det människor i dessa grottor. I en guidad tur ingår en promenad och åka båt. Floden Rubicon som är den längsta undervattensfloden i världen.

Här lever också en genomskinlig räka (niphargus) som är blind.

Belgien

Dinant

Den vackra staden Dinant i Vallonien som ligger vid floden Meuse. Ta linbanan upp eller gå 408 steg till Citadellet från 1100 talet.

Huvudpunkten för staden är den gotiska katedralen Collégiale Notre Dame de Dinant. Belgiens kända öl Leffe kommer härifrån.

Belgien

De Haan

Belgiens vackra kust i västliga Flandern. Allt vi har sett ännu på bilder verkar sååå charmigt.

Kilometer av stränder och stadskärnor med en mix av medeltid och Belle Époque. Det här vill vi uppleva!

Belgien

Damme

Utanför Brygge ligger staden Damme med sin pittoreska kanal Damse Vaart.

Hit åker man för kanalbåtar som tar dig längs en trädplanterad charmig resa med väderkvarnar och gamla hus. Damme är även känd för sin måttliga bokmarknad.

Belgien

Vattenstaden Spa

Var det här det startade? Staden Spa med sina mineralkällor från 1300-talet och med alla kändisar och kungar som har varit där.

Alexander Dumas som skrev “De fyra musketörerna” Victor Hugo och många fler i Ardennes pärla. Concours de Beauté var den första skönhetsfestivalen i världen 19 september 1888 i staden Spa.

Resa till Belgien
Källa: Le tombeau du Géant Eric Huybrechts – All Creative Commons

Tombeau du Géant

Vid staden Botassart och Boullion i Vallonien ligger Semoisfloden och Semoisdalen, vackert med slott, gravar, spana in Han-sur-Lesse grottorna om du törs och vandringsleder.

Här kan du också paddla kanot och flotte väldigt nära gränsen till Frankrike.

belgisk stad
Källa: Veurne by night visitflanders – All Creative Commons

Veurne

Den gamla medeltidsstaden Veurne med Walburga-park och kolosala St. Walburga- kyrkan samt Torget Grote Markt.

Klostret och stadshuset (Landhuis) är med på UNESCO:s världsliga sedan 1999. Se den spanska paviljongen och precis utanför staden Veurne ligger slottet Beauvoorde som ser väldigt häftigt ut.

Belgien
Källa: Tyne Cot Cemetery Visitflanders – All Creative Commons

Kyrkogården Tyne Cot

35 000 soldater, kvinnor och barn miste livet under första världskriget, och de flesta har inget namn. Det här var en frontlinje och det är mest britter som ligger här från 1915-1917.

Detta är det brittiska samväldets krigskyrkogård Tyne Cot som ligger söder om Brygge.

Belgien

Ieper

Ieper som ligger väldigt nära kyrkogården Tyne Cot. På 1300-talet var Ieper, brygge och Gent ledande i textilindustrin.

Det här gotiska palatset som har en 140 meter lång fasad och ett 70 meter högt torn, var då en av de häftigaste skapelserna i Belgien.

Resa till Belgien
Källa: Durbuy castle Patrick Ahles All Creative Commons

Durbuy

Jag har spanat runt på den här charmiga medeltidsstaden och den är verkligen någonting speciellt. Den här staden ligger mitt i Vallonien och har kullerstensgator och spetsiga tak.

Det är också den minsta staden i Belgien med Durbuy slott från 1700-talet och en vacker flod som heter Ourthe. Hit ska man ta sig en dag!

resa till Belgien
Källa: La Chateau Féodal Bert Remmerswaal – All Creative Commons

La Roche en Ardenne

Här har tiden stått stilla som i många städer Vallonien. Staden är en av de mest populära turistmålen i Ardennerna.

Floden Ourthe flyter genom staden och borgen som har anor från 850 F.Kr. Hit kommer man för naturen och mountainbike, kajakpaddling och vandring står högt på programmet.

Resa till Belgien

Celles

Här låg spökslottet fram till 2017 då det revs och är nu försent för oss.

Hela den här stan verkar vara lite spök för det finns flera slott som Chateau Veves och gamla tivolin som stått flera hundra år. Måste åka förbi!

Belgien
Källa: SNCV-NMVB Jean Phillippe Dheure Coll All Creative Commons

Liège

Staden Liège i Vallonien är både supermodern, metropolen och med alla gamla medeltida byggnader som krävs. Jag får inte riktigt kläm på vad jag ska leta efter eller hur jag ska tycka?

Leta efter Perronen, det stora palatset, Liège-katedralen, kyrkan Saint-James. Museer som La Boveire och Vallonska museet och efter det så kommer man in i staden.

Resa till belgien
Källa: Ratusz, Place Charles II Magro_Kr – All Creative Commons

Charleroi

Valloniens näst största stad som ligger 60 km söder om brussel i Belgien. Rådhuset/stadshuset (eller hotell De Ville) är ett charmigt hus, Charleroi aka Musee De La Photographie är det största fotograferingsmuseet i Europa.

St. Christopher kyrkan är den vackraste byggnaden i hela Charleroi och UNESCO arvet Belfryen som du behöver en halv dag för att ta dig upp. Cuve A Biére är en av stadens livligaste barer.

Belgien

Slottet i Bouillion

Ett fantastiskt slott/borg som jag inte hittar några foton på att visa i Vallonien. Det här måste ses och det ligger 60 km från Bryssel, och det här är staden Bouillion.

Belgien
Källa: Strépy-Thieu boat lift John Williams – All Creative Commons

Canal du Centre

Floden meuse skulle förbindas med floden Scheldt i mitten av 1800-talet. Stigningen var 96 meter och det var helt orimligt med slussar.

Beslutet var att bygga båtlyftar till 4 platser, men den första ut var Stréply-Thieu som lyfte 73 meter, och var den högsta i sitt slag när den invigdes 4 juni 1888.

De tre andra blev klara till 1917 och alla fyra ingår i ett UNESCO världsarv.

Belgien
Källa: Tournai Belgique Isamiga 76 – All Creative Commons

Notre Dame-Katedralen i Tournai

I södra delarna år 300 stod här en liten kyrka, men mellan 1146-1325 byggdes här en enorm katedral med 5 torn och två halvcirkelformade ändar.

Kyrkan började byggas i romansk stil och avslutades i gotisk. Det här UNESCO världsarvet bör man se om man besöker Belgien, som också är Vallonernas stolthet.

Resa till Belgien
Källa: mines Préhistoriques de Spiennes Ines s. – All Creative Commons

De neolitiska flintgruvorna i Spiennes

Mellan 4200-2500 f. Kr. grävdes det här efter flinta, och nu pratar vi vääääldigt länge sedan. I det här UNESCO världsarvet finns också bevis på människor från den palæolitiska perioden, alltså 35 000-11 000 år f. Kr.

Man måste boka för att man släpper bara in vissa tusen personer per år. Det kallas också SILEX’S Mons.

resa till Belgien festival

Belgiens stora Musikfestivalen Tomorrowland

I juli mellan 19-21 i staden Boom utanför Antwerpen går årligen en av världens största festivaler. 400 000 människor deltar i en galen musikfest. Join the Joyride!

Resa till Belgien
Källa: Belgian Beer Weekend Visitflanders – All creative Commons

Belgisk ölweekend

Varje år hålls den stora ölweekend i alla de stora städerna. Håll utkik på brussel, Antwerpen, Gent och Brygge. 6-8 september hålls den i Brussel 2019 och det är bara att boka på.

Resa till Belgien

Bibliotek Solvay i Belgien

För er som älskar stämningen i ett häftigt bibliotek. Passa på att besöka detta på Rue Belliard 137 om du är i Brussel.

Belgien

Hendrik Conscience Heritage Library

I Antwerpen ligger detta häftiga bibliotek med Harry Potter känsla.

11. Info och fakta om Belgien

Belgien karta

Belgien

Belgiens Landsfakta

 • Land? Belgien (Konungariket Belgien), kung Philippe
 • Huvudstad? Bryssel
 • Valuta? Euro
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Invånare? 11,35 miljoner (2017)
 • Landsnummer 32
 • Nationaldag 21 juli
 • Nationalfågel? Tornfalk
Resa till belgien

Religion och språk i Belgien

 • Religion? Kristendom (mestadels katolicism)
 • Språk? Här pratas nederländska (flamländska), franska (mest i Bryssel och södra Belgien, Vallonien) och tyska (östra Vallonien). Dessutom är många bra på engelska.

Belgiens UNESCO världsarv

 • Flamländska beginkloster
 • Grand Place i Bryssel
 • De fyra slussarna i Canal du centre med omgivningar, La Louvière och Le Roeulx (Hainault)
 • Beffroier i Belgien och Frankrike (utvidgat 2005)
 • Brygges gamla stadskärna
 • Betydande verk av arkitekten Victor Horta i Bryssel
 • Neolitiska flintgruvor i Spiennes (Mons)
 • Notre-Dame-katedralen i Tournai
 • Plantin-Moretus museum
 • Stoclets palats
 • Kolgruvorna Blegny i Vallonien
 • Chapelle notre-Dame du Haut i Ronchamp
Belgien

Belgien flagga

Flagga? Belgiens flagga är från vänster och vertikalt svart, gul och röd. Du kommer säkert också se en vapensköld (Brabants) med svart bakgrund/ gul, med ett lejon i guld/svart med röd tunga om du besöker Belgien. flaggan presenterades för första gången 1931.

Belgien

Belgiens nationalsång

Belgiens nationalsång heter Brabanconne och finns på tre officiella språk: franska, tyska och nederländska.

Resa till Belgien

Bra att veta om Belgien

 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Prisläge? Lite billigare än i Sverige
 • Akutnummer? 112
 • Tänka på? Vissa kommuner och städer har infört miljözoner, och därför kan man antingen undvika att köra i städerna eller anmäla bilen på städernas webbsidor.
Belgien

Kunskap om Belgien

 • Belgiens högsta punkt/berg heter signal de Botrange och är hela 694 meter hög.
 • Den största floden är schelde
 • Största stad efter huvudstaden är Antwerpen
 • Högsta byggnaden i Belgien. South Tower i Bryssel som är 486 meter hög i 38 våningar. Den byggdes 1967.
 • 4 st Nobelpristagare kommer från Belgien
 • Den största sporten är utan tvekan fotboll
 • Det är lagstadgad skolgång till 18 års ålder
 • Belgien har Legaliserad dödshjälp

Geografi över Belgien

Belgien gränsar mot Nederländerna i norr, Tyskland i öst, Luxemburg i sydost och Frankrike i syd.

Det är ett lågland med en kust mot Nordsjön och engelska kanalen i väst. Landet är lite regnigt med mildra vintrar.

Belgien

Belgiens historia

Belgiens historia börjar för ca 8000 år sedan f.Kr, då man hittat lämningar i grottorna i Remouchamps.

Flintgruvorna i spiennes 4200-2500 f.Kr, visar att det grävdes upp Flinta för tillverkning av verktyg och byteshandel.

På år 50 f.Kr hamnade provinsen Gallia Belgica under det romerska riket, och folket kallades belgare efter ett keltiskt folkslag. Romarna var främst i Gallien som då låg i dagens Vallonien.

Efter Kristus

Vid år 400 e.Kr fördrev frankerna från norr romarna söderut. Under flera hundra år var det nya franska kungar som ville styra över landet.

Runt år 700 började sjöfarare och handelsmän knyta nya kontakter med medelhavsområderna. Från år 1000 utvecklades vävnadsindustrin och Flandern växte.

I början av 1400-talet var Flandern med Brygge, Gent och Antverpen Europas viktigaste punkt, och de var enormt rika handelsstäder.

Textiler, cacao och diamanter var några av de viktigaste handelsvarorna. Vid den här tiden flyttade många Valloner till Flandern för arbete.

På den senare delen av 1400-talet blev Belgien en del av det Habsburgska styret. De såg sin chans och beskattade de rika från Flandern som inte var så populärt, men det var bättre än det som skulle komma.

Sämre tider

Mitten av 1500-talet delades Haburska styret och Belgien hamnade under Det spanska-nederländska styret. Det här uppskattades inte och Flandern med Tyskland tog hand om Flandern, men spanjorerna gjorde hela Vallonien Katolskt.

Det här innebar internt krig och det är aldrig bra för handel, och samtidigt ville fransmännen driva ut dem alla och gjorde många försök att ta makten.

Under första delen av 1600-talet utvandrade många Valloner till Sverige och Finspång (Norrköping), för de kunde det här med järn.

Det fortsatte många år där Sverige behövde kunnig arbetskraft. Den spanske kungen Philip IV förbjöd detta 1624 men lyckades inte stoppa utvandringen.

1713 efter spanska tronföljdskriget kom Belgien att hamna under Österrikiska-Nederländska styret, och det var inte populärt i Frankrike.

Under flera år samlade sig Frankrike och 1795 gick de in med sina styrkor under ledning av Napoleon Bonaparte. De ville att alla skulle tänka franskt och tala franskt som i Vallonien.

Flamländarna var väldigt arga och 1798 kom ett flamländskt bondeuppror som enade nationen. Det gick så långt att det slutade i ett stort krig i Waterloo där Napoleon Bonaparte förlorade 1815.

Det i sin tur innebar att man fick ett eget styre som hette Kungariket Nederländerna, och där ingick även Belgien och Luxemburg.

Belgarna var inte så nöjda med avtalet och 15 år senare i augusti 1830, gjorde belgarna uppror mot den Nederländske kungen och 10 november 1830 utropades Belgiens självständighet.

21 juli 1831 valdes prins Leopold till kung av Belgien under namnet Leopold I, som även blev Belgiens nationaldag. 1839 fastställdes den nuvarande gräns mellan Nederländerna och Belgien.

Bättre tider

Rika Flandern hade förlorat mycket på alla krig och konflikter, och uppgången kom till det tidigare fattiga Vallonien (södra Belgien).

Under 1800-talets mitt började en ekonomisk blomstringstid. Med hjälp av brittiska ingenjörer blev Belgien det första landet på den europeiska kontinenten som industrialiserades.

Landets ekonomiska tyngdpunkt kom att ligga i Valloniens stenkolsdistrikt, dit järnindustrin förlades. Nu flyttade flamländarna till rikare Vallonien istället för att arbeta.

1900-talet

Första världskriget tog plats och Tyskland ockuperade hela Belgien. Det obehagliga skyttegravskriget utkämpades i Flandern, och efter kriget kom också ekonomiska svårigheter. 1930-talets depression som drabbade hela Europa.

Andra världskriget startade och nu var Belgien ockuperat av tyskarna igen mellan 1940-1944. Kung Leopold III valde att stanna i landet och hölls som fången av tyskarna. Den övriga regeringen gick i exil i London.

Efter kriget har det blivit omvänd ordning igen. Flandern är den rikare delen av Belgien och Vallonerna har förlorat de en gång hade.

Det finns också en språkbarriär som stör de interna uppgörelserna i landet Belgien än idag 2019. Belgien är en federal stat och med de tre olika regionerna innebär det att alla lagar måste göras i fler språk.

Belgien är en konstitutionell monarki där en kung eller regerande drottning är landets statschef.

Resa till Belgien cykel

Ta sig runt i Belgien

Det vanligaste i städerna att ta sig runt på är med cyklar och spårvagnar.

Resa till Belgien

Åka tåg i Belgien

Köp Hi Belgium Pass i din flygbiljett så åker du tåg utan extra kostnad, och desssutom får du gratis inträde till några sevärdheter i en stad under din vistelse. Tåg är bra!

Tack för att du hälsade på!

Resa till Belgien
Peter & Helena Bergström med resebloggen FREEDOMtravel

Kommentera gärna här nedan om sidan var ok, eller om du saknar något!

FREEDOMtravel

Innehållsförteckning

2 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. En eloge till Freedomtravel som har gjort största möjliga intryck på mig och maken som söker med ljus och lykta på nätet efter råd och tips inför vår europaresa med start nu i april. Dock blev jag en smula besviken att läsa om Belgien där ni inte skriver något om Brugge som erbjuder den medeltida stadskärnan som blev upptagen år 2000 på Unescos världsarvslista. Det om något är väl värt ett besök !?

  • Helena säger:

   Hej Marlene! Tack för din kommentar! Naturligtvis har du helt rätt i att Brugge är värt ett besök. På våra sidor om länder tipsar vi bara om ställen vi har besökt själva, och tyvärr har vi inte haft möjligheten att besöka Brugge ännu. Förhoppningsvis blir det av framöver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.