Meny Stäng

7 saker att göra i Mechelen i Belgien

Annons

Vad kan man göra i Mechelen i Belgien? Under vår resa till Bryssel tog vi en dag tåget till Mechelen, som ligger mellan Bryssel och Antwerpen. Här möttes vi av en överraskande trevlig stad fylld av kanaler och historisk bebyggelse. Här gjorde vi också besök på ett trevligt bryggeri och hittade vårt drömhotell.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad kan man göra i Mechelen?

Mechelen är liten stad med drygt 85 000 invånare, som ligger ca 25 minuter med tåg från Bryssel. Man kan kanske tänka att det finns mindre att göra i Mechelen än i Bryssel, men å andra sidan var det riktigt skönt att komma till en lite mindre stad.

Den här staden hade dessutom överraskande mycket att bjuda på! Om man flyger med Brusells Airlines och bokar Hi Belgium Pass ingår dessutom både tåget och tre utvalda sevärdheter i Bryssel samt i valfri extra stad (till exempel Mechelen) i priset.

1. Häng vid Grote Markt

Grote Mark (Stora torget) kan sägas vara hjärtat i Mechelen. Här ligger det pampiga stadshuset (översta bilden i inlägget) och den imponerande kyrkan St Rumbold. När vi var här hölls en livlig marknad på torget, med försäljning av fisk och kött, grönsaker, delikatesser och belgiska våfflor (utan topping eftersom det mest verkar hänga lokalbor och andra belgare här). På torget fanns också ett stånd där människor kunde beställa bubbel och ostron. Läckert!

2. Gå en guidad tur

Ett bra sätt att uppleva en ny stad är att gå en guidad tur! Mechelen bjuder på många imponerande byggnader, vackra kyrkor och intressanta kvarter, som kommer till liv med en bra guide. Fråga på turistbyrån, som ligger i Schepenhuis, på Vleeshouwersstraat, strax intill Grote Markt. Under vår tur fick vi bland annat se de äldsta husen i stan, som från början bara hade namn, men inga nummer. Precis bredvid ”Djävulens hus” ligger huset ”Paradiset”. 

De äldsta husen i Mechelen – Djävulens hus i mitten och ”Paradiset” till höger

Vi promenerade också runt bland trånga mysiga gränder, och i de kvarter där de som kallades ”beguins” levde. Detta var en sammanslutning av religiösa kvinnor, som inte var nunnor. Livet påminde kanske en aning om livet i ett kloster, men kvinnornas löften om lydnad gällde bara under den tid de levde i ett ”beguinage”, och det fanns heller inget krav på fattigdom.

Idag finns dessa områden kvar, och även det inte längre finns några ”beguins”, så finns det både sammanhållning och speciella traditioner i de här områdena. Många av gränderna har dessutom religiösa namn.

3. Klättra upp i St Rumbolds torn

I centrala Mechelen, precis intill Grote Markt, ligger St Rumbolds katedral. Det 97 meter höga och bastanta tornet reser sig mäktigt över hela staden, och är en av de första byggnaderna man lägger märke till i staden. Kyrkan började byggas 1452 och är idag upptagen på Unescos världsarvslista. Till att börja med kan du kolla in kyrkan invändigt, men det mest intressanta är kanske ändå att ta sig upp i tornet!

Det finns ingen hiss, så om man vill se utsikten högst uppifrån får man snällt gå de 538 trappstegen. Peter tog sig ända upp till ”The Skywalk”, medan jag (Helena), fick för mycket svindel några våningar ifrån toppen. Som tur var kunde man vända och gå neråt igen … 

Utsikt över Mechelen i Belgien

4. Ät brunch på Sister Bean

Sister Bean ligger på Vismarkt 26 i centrala Mechelen och är ett mysigt, avslappnat och lite ungdomligt café. Här hittar man gott om olika läckra bakverk. En trappa upp kan man på helgerna äta brunch för 20 euro (2018). Brunchen står uppdukad som en buffé, och här hittade vi bland annat en god grön ärtsoppa, vegetarisk paj med valnötter, nudelsallad med stora räkor, halloumisallad, hummus, pumparöra och fattiga riddare. Och lite bakverk förstås!

5. Se museet Hof van Busleyden

Museet Hof van Busleyden är väl värt ett besök! Förutom att byggnaden i sig är imponerande finns det flera fina utställningar här, som bland annat visar upp belgisk konst och historia. Trots att Mechelen är en liten stad lyckas de visa upp ett modernt och snyggt museum, med flera interaktiva delar.

Bland annat bjuder de på en riktigt snygg berättelse som projiceras på väggar och möbler, med en figur som bläddrar i en sagobok och där varelserna i boken plötsligt får liv i rummet. Svårt att förklara – måste upplevas!

6. Besök bryggeriet Het Anker

I Mechelen i Belgien ligger bryggeriet Het Anker, där gick en guidad tur. Vår guide var enormt engagerad och berättade entusiastiskt om bryggeriets historia och dess öl. Mycket intressant! I Mechelen fanns förr (precis som i alla belgiska städer) ett flertal bryggerier.

Idag är det bara Het Anker som finns kvar, och anledningen är att detta bryggeriet vågade satsa på annorlunda öl med karaktär, medan alla andra bryggeriet producerade populär pilsner. Detta beslut hade kunnat bli bryggeriets död, men istället var det detta som gjorde att de överlevde i längden. Guidade turer ges varje dag, på flamländska, franska och engelska.

På bryggeriet finns också en restaurang, som är mycket populär. När vi var här var det nog fullt vid vartenda bord, och stämningen i lokalen var hög. Vi valde varsin klassisk rätt: Flamländsk gryta med Gouden Carolus Classic (öl), endivesallad och pommes frites för Peter, och Mechelen ”chicken supreme” med grönsaker, potatis Gouden Carolus Triple (öl) och timjan för Helena. Vi var båda väldigt nöjda!

7. Bo i en kyrka

Vi bodde inte i Mechelen utan i Bryssel, men om vi skulle bo i Mechelen vet vi precis var vi skulle vilja bo. Det 4-stjärniga hotellet Martin’s Patershof ligger i en före detta kyrka. Det finns tydligen ytterligare något ”kyrkohotell” i världen, men vad vi förstår är detta det enda där man faktiskt bor inuti själva kyrkan. Frukostmatsalen ligger vid altaret och rummen ligger runt om i kyrkan. Vi fick kika in i det allra lyxigaste rummet, och nu är detta vår hotelldröm!

Bo i kyrka
Jag vet vad jag ska göra i Mechelen i Belgien nästa gång – bo i kyrka!

Fler saker att göra i Mechelen

En av de saker vi inte hann med var att besöka Kazerne Dossin som ligger på Goswin de Stassaertstraat 153. Detta är en speciell minnesplats från andra världskriget, där tusentals judar och romer inväntade döden.

En annan plats som vi gärna hade besökt om vi hade haft mer tid är vinterträdgården Ursuline, som byggdes 1900 och tillhör Ursuline-nunnorna. Däremot hann vi kika på Hof van Savoye, där Margeret of Austria bodde på 1500-talet. Häftigt ställe!

Hof van Savoye

Läs mer om Belgien

Vill du läsa mer om vad man kan se och göra runt om i Belgien? Det finns många fina och trevliga städer att upptäcka i Belgien:

Alla våra bästa tips om Belgien. Klicka på bilden!

Fakta om Mechelen

 • Land: Belgien
 • Språk: Flamländska och franska (och engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Som i Sverige
 • Invånare: Drygt 85 000 (Mechelen)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom (främst katolicism)
 • El: Som i Sverige
 • Vatten: Drickbart
 • Turistbyrå: Visit Mechelen, Schepenhuis, på Vleeshouwersstraat

RESA till Mechelen

 • Flyg: Flyg till Bryssel (t.ex. Brussels Airlines) och därefter tåg till Mechelen
 • Bil: 16 timmar med bil från Stockholm till Mechelen, eller 35 minuter med bil från Bryssel
 • Tåg: Ca 25 minuter med tåg från Bryssel

MAT OCH DRYCK

 • Sister Bean, Vismark 26 serverar bakverk och på helgerna brunch
 • Brasserie Het Anker, Guido Gezellelaan 49 serverar traditionella belgiska rätter
 • Brasserie ‘t Vlietje, IJzerenleen 16 serverar traditionella belgiska rätter

SHOPPING

 • Torghandel på Grote Markt med fisk, kött, grönsaker och våfflor
 • Schoeckaert säljer ost och vin på Ljzerenleen 28
 • Matthys bakery säljer bröd, kakor och bakverk på Sint-Katelijnstraat 59

GUIDE: ÖPPETTIDER OCH PRISER

 • Hi Belgium Pass kan köpas via Brussels Airlines och inkluderar tåg samt vissa sevärdheter i flygbiljetten.
 • Öppettider St Rumbolds katedral: alla dagar 8:30 – 17:30. Tornet kan besökas mellan 13:00 och 17:00, samt mellan 10:00 och 17:00 på lördagar (2018).
 • Priser St Rumbolds katedral: att besöka tornet kostar 8 euro för vuxna och 3 euro för barn och ungdomar (2018).

BOENDE

 • Martin’s Patershof är ett hotell i en kyrka och ligger på 
  Karmelietenstraat 4
 • Novotel Mechelen centrum ligger centralt på Beethovenstraat 1
 • Mercure Mechelen Ve ligger på Vismarkt 14, i ett före detta fiskrökeri

STÄLLPLATSER OCH CAMPING

 • Parking Nekkerhal är en ställplats med gångavstånd till centrum, helt utan service. GPS: N 51.02685, E 4.50048, N 51°01’37”, E 4°30’02”
 • Ställplatser och campingar i Belgien: Lista över ställplatser och campingar i Belgien vi besökt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev