Meny Stäng

Vi provar belgiska våfflor i Belgien

Annons

Man kan ju inte vara i Belgien utan att prova belgiska våfflor, eller hur? Så, hur ska man äta våfflor i Belgien egentligen, och vilka våfflor är de absolut bästa? Vi har testat våfflor både på belgarnas vis och på klassiskt turistvis. Vilka våfflor blir du mest sugen på?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Belgiska våfflor ”på riktigt”

Det finns i grunden två sorters våfflor i Belgien: ”Brussels waffle with sugar” och ”Gaufre de Liege”. Den första varianten är fyrkantiga med florsocker på, och den andra varianten är mer oval, och utan synligt socker ovanpå.

Dessa båda varianter av våfflor kan köpas naturella lite överallt och kostar 2 eller 2,50 euro (åtminstone här i centrala Bryssel). Enligt belgarna själva är det just såhär våfflorna ska ätas, alltså naturella. De varianter man ser med massor av topping – det är turistvarianterna.

Belgiska våfflor i Belgien
Brussels waffle with sugar och Gaufre de Liege
Gaufre de Liege
Gaufre de Liege på en utomhusmarknad
belgiska våfflor
Här står belgarna i kö för att köpa naturella belgiska våfflor

Turistvåfflor i Belgien

Det man kanske framför allt ser i centrala Bryssel, och i andra belgiska turistorter som till exempel Brygge, är ”turistvåfflorna” med massor av olika topping. Detta är i grunden klassiska belgiska våfflor, antingen ”Brussels waffle with sugar” eller ”Gaufre de Liege”.

Man kan sedan välja en eller flera toppings, såsom grädde, glass i olika smaker, olika frukter, chokladsås, kolasås eller kanske nutella. Dessa våfflor kostar betydligt mer än de naturella varianterna, kanske runt 5,50 euro.

Våfflor Bryssel
Turistvåfflor i Bryssel med olika toppings
Våfflor med topping
Ännu fler varianter på topping!

Överallt och på olika sätt

Våfflor säljs verkligen överallt och på olika sätt. I centrala Bryssel finns massor av små butiker och stånd som säljer våfflor. Dessutom finns små söta ”våffelbilar”. Och vill du kanske ha din våffla på ett annat sätt? Ja, då kan du välja att äta den i en strut!

Våffelbil
Våffelbil på plats i centrala Bryssel
våfflor i strut
Bitar av belgiska våfflor serverat i en strut

Vi provar våfflor i Belgien

Vi ville naturligtvis prova våfflor i Belgien! Peter provade en ”turistvåffla” med jordgubbar och glass. Jag (Helena) provade en klassisk ”Gaufre de Liege” utan topping. Våfflorna hittade vi på Rue de l’Etuve/Stoof straat, nära Grand Place/Grote Markt.

Vad vi tyckte? Glass och jordgubbar var en riktigt god topping och den våfflan kändes ju lite ”lyxigare”. Det var å andra sidan också gott med en varm, krispig och naturell våffla. Fördelen med den naturella våfflan (förutom att den är betydligt billigare) är att man enklare kan hålla den i handen och att man får i sig något värmande när vädret är ruggigt.

Våfflor i Belgien
Peter testar våffla med vaniljglass och jordgubbar
klassisk belgisk våffla
Helena testar en traditionell naturell våffla

Hur får våfflorna plats?

Våfflorna är rejäla, så hur får man plats med dem i magen egentligen? Jo, man springer runt och turistar väldigt mycket! Vi har inte bara hängt på barer i Bryssel, utan vi har också promenerat runt en hel del …

Stegräknaren (som finns som en app i iPhone) är ett bevis på detta! I lördags blev det till exempel 17, 6 kilometers promenad, 24 700 steg och 41 våningar. Bra med en våffla alltså! Vad vi hunnit se? Vi berättar snart mer!

stegräknare
Mat och dryck i olika länder. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev