Meny Stäng

Fakta om lussekatter – 12 saker du (kanske) inte visste

Annons

Intressanta fakta om lussekatter! Vi gillar lussekatter, och dessutom är det ju tradition att äta dessa bakverk i Luciatid. Idag har vi grävt ner oss i lite fakta. Gillar du lussekatter? I så fall, när och hur äter du dem helst?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lussekatter i Luciatid

Lussekatter är ett gott bakverk, men också något som är starkt förknippat med tradition. Man tänker på tidiga lussemorgnar med ljus, stjärngossar och Luciasånger.

Luciatåget sjunger om Stafan Stalledräng

Fakta om lussekatter

Här har vi nu samlat en rad intressanta fakta om lussekatter. Vill du veta lite mer om detta traditionella bakverk, som äts vid Lucia? Faktum är att det varit lite utmanande att hitta tillförlitlig information – kanske för att det finns olika historier, som inte alltid stämmer överens – men vi har gjort vårt bästa för att sammanställa trovärdig fakta om lussekatter.

1. Kärt barn har många namn

Det populära bakverket heter ofta lussekatt, men kan också kallas lussebulle, lussekuse, saffransbulle, saffranskuse eller julkuse.

2. Lussekatter har kallats ”dövelskatter”

Förr i tiden, i Västsverige, kallades bakverken för dövelskatter eller dyvelskatter, där ”dövel” kan associeras med ordet djävul. När dessa bakverk började göras i samband med Luciadagen blev det så småningom att de kom att kallas lussekatter.

3. Bakverket kan ha kommit från Tyskland och Nederländerna

I Nederländerna och norra Tyskland finns ett jäst sött julbröd av vete som heter duivekater. Detta bröd exporterades troligen till Göteborg under 1600-talet. Här i Sverige försvenskade vi antagligen ordet ”duivekater” till ”djävulskatter”, även om ordet kanske egentligen inte hade med vare sig djävulen eller katter att göra.

4. Vissa historier inkluderar djävlar och katter

En förklaring är att traditionen med lussekatter kom till i Tyskland på 1600-talet. Enligt sägnen gav djävulen, i skepnad av en katt, barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn.

5. Namnet Lusse har ibland kopplats till Lucifer

Ibland hävdas det att ordet ”lusse” i lussekatt kommer från Lucifer, som är ett namn på djävulen. Det kanske inte är så, men i äldre folketymologi har Lucia ändå kopplats till Lucifer, på grund av likheten mellan namnen. Och ja, båda orden har en koppling till latinets ”lux”, som betyder ljus.

6. Saffran tillkom först på 1800-talet

Även om lussekatter (eller kanske dövelskatter) förekom tidigare, så var det först under sent 1800-tal som man kom på idén att tillföra saffran.

7. 95 procent av världens saffran produceras i Iran

Saffran kommer från saffranskrokus och är den dyrbaraste av alla kryddor i världen. Det krävs minst 100 000–150 000 krokusar för att utvinna ett kilo torkad saffran. Runt 95 procent av världens saffran produceras i dag i Iran.

8. Lussekatter kan kryddas med kardemumma

Lussekatten är en vetebulle som oftast är gulfärgad av saffran, men lokala varianter med kardemumma istället för saffran förekommer också.

WIFI.se

9. Den vanligaste formen av en lussekatt är en kuse

Lussekatter kan formas på många olika sätt. Den vanligaste formen kallas julgalt eller enkel kuse, och är helt enkelt formad som ett ”S”. Det är också vanligt att lägga två ”S” i ett kors, och denna form kan kallas gullvagn, julvagn eller julkors.

10. Prästens hår är en större variant

Man kan också baka större varianter av lussekatter, och dessa kan till exempel formas till ”såkaka” eller ”prästens hår”. Flera former har sitt ursprung i forntida mönster, som till exempel varit vanliga på smycken och bilder. Vissa mönster kan spåras ända tillbaka till bronsåldern.

11. Lussekatter kan garneras på olika sätt

Lussekatter garneras ofta med russin. Det är också möjligt att garnera saffransbröd med pärlsocker och mandel.

12. Det finns moderna varianter av lussekatter

De flesta vet hur en traditionell lusekatt ser ut, men det finns också moderna varianter. När man googlar på recept hittar man allt från lussekatter fyllda med vaniljkräm till lussebullevåffla.

Mer intressant fakta om lussekatter?

Något som var nytt för dig, eller hade du redan koll på allt? Har du kanske mer intressant fakta om lussekatter att bidra med? Eller vill du bara tips om ditt bästa serveringstips? Skriv en kommentar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev