Meny Stäng

Test av julöl – och julmat på nytt sätt

Annons

Är julen redan här? Nej, inte riktigt ännu, men hösten är här och i förra veckan var vi inbjudna till Spendrups för test av julöl. Samtidigt fick vi prova julmat på nytt sätt, vilket var både gott och spännande. Här bjuder vi på inspiration till julens drycker och julens mat.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

På event med Spendrups i veckan

Det var i slutet av förra veckan som vi var inbjudna till ett event med Spendrups, för att testa julöl och smaka julmat i modern tappning. Företaget hade dukat upp som en ”julmarknad” på sin gård, och det blev tveklöst årets första julmarknad för vår del …

Test av julöl och julmat på nytt sätt

Test av julöl – med en favorit

Vi fick chans att testa tre julöl, som alla var mycket goda, även om en av de tre blev en klar favorit för oss.

Vi inledde med att testa Melleruds Prima Julöl, som är en ekologisk mörk lager. Detta är en fyllig och samtidigt lätt kryddig julöl som passar fint på julbordet. Från Melleruds finns även Melleruds alkoholfria julöl, som vi dock inte testade vid detta tillfälle.

Test av julöl

Mariestads Julebrygd är en en mörk och fyllig lager, bryggd på fem olika maltsorter. Denna öl har en lätt sötma och lite inslag av citrus i doften, och finns både med alkohol (5,8) och i alkoholfri variant.

Enligt bryggeriet gifter smaken sig extra väl med just laxen på julbordet. Vi testade den tillsammans med en liten piffig rätt med gravad lax och rom och vi är benägna att hålla med. Mycket gott tillsammans!

Test av julöl

Vår absoluta favorit bland julölen vi testade var Wisby Jul från Gotlands Bryggeri. Detta är en klassiskt nordisk julöl och receptet är detsamma från år till år, även om råvarorna från årets skörd kan göra att smaken varierar något. Ölen finns med alkohol (6,0) eller i alkoholfri variant.

Varför vi gillade denna bäst? Det kanske beror på att den bryggs på lite mörkare malt. Ölen har en fyllig smak, och vi upplevde kanske också att den var lite mindre söt.

Test av julöl

Glögg – på traditionellt eller nytt sätt

Till julen hör ju inte bara julöl, utan också glögg. Vi testade Grythyttan Skogsglögg från Spring Wine and Spirits. Detta är en kryddig och härlig juldryck med inslag av bär och julkryddor. Receptet är unikt eftersom drycken görs på bär och äpple, istället för vindruvor.

Test av julöl och glögg

Glöggen kan naturligtvis serveras på traditionellt sätt, det vill säga varm med russin och mandel.

Test av julöl och glögg

Om man vill hitta på något annat kan man servera den som en kall aperitif med is och en tunn skiva apelsin. Vi fick också en spännande variant, där glöggen serverades varm med grädde och lite polkagrisströssel. Kul och festligt, även om det kanske var lite för sött för vår smak.

WIFI.se
Test av julöl och glögg

Julmat på nytt sätt

På eventet serverades vi julmat på nytt sätt, i form av moderna smårätter inspirerade av traditionell julmat. Rätterna var komponerade av kocken David Lundqvist, som vann Årets kock 2018, och vi blev själva inspirerade till att tänka nytt kring julmaten. Kanske kan du också hitta lite inspiration?

Vi serverades bland annat krustader med små omeletter, tillsammans med sill och svart rom. Mycket gott!

Julmat på nytt sätt - krustader med omelett

En annan liten rätt serverades i små plåtburkar. Burkarna innehöll bland annat gravad lax, rom och gräslök. En naggande god och krämig liten röra, som man kan mumsa på med en tesked, tillsammans med julölen.

Julmat på nytt sätt - gravlax i burk

Ytterligare en spännande rätt var struvor med mandelkräm, kantareller samt karamell & salt, enligt skylten. Ojoj, så goda dessa var!

Julmat på nytt sätt - struvor

Smårätterna fortsatte med kål- och fläskbuljong, som serverades med rågbrödschips samt svensk coppa (lufttorkad karré) och persiljeemulsion. Kanske en variant på dopp i grytan? Denna rätt blev inte vår favorit faktiskt, men en intressant variation på julmaten.

Julmat på nytt sätt - kål- och fläskbuljong

En rätt vi verkligen gillade var Janssons frestelse i modern tappning. Frestelsen var lite krämigare än vanligt och serverades i små portionsformar. Ett väldigt trevligt sätt att äta gratängen på.

Julmat på nytt sätt - Janssons frestelse i portionsform

Vi var också mycket förtjusta i rätten med hälleflundra, som nog ska ses som en modern variant av lutfisk. Hälleflundran serverades tillsammans med ärtcrème, skummig sås och baconnubb. Mycket, mycket gott!

Julmat på nytt sätt - hälleflundra med ärtcreme

Sist men inte minst var det dags för efterrätter. Här hade kocken experimenterat två traditionella rätter, varav den första var bohuslänsk äggost.

Julmat på nytt sätt - äggost

Rätt nummer två var en upphottad variant på risgrynsgröten. Den moderna och snygga serveringen gör ju mycket, eller hur?

Julmat på nytt - variant på risgrynsgröt

Gillar du julöl och julmat?

Gillar du julöl och julmat? Gillar du att experimentera och laga nya varianter av traditionella rätter? Kan du berätta om något du lagat på temat julmat som blev bra … eller kanske om något som blev mindre bra?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev