Meny Stäng

Båttur till Kuriat Islands i Tunisien – utflykt från Monastir

Annons

I somras gjorde vi en båttur till Kuriat Islands, som ligger utanför Monastir i Tunisien. Detta var en riktigt härlig tur som inkluderade allt från en underhållande båtresa på ett piratskepp till strandliv och nya lärdomar om havssköldpaddor.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kuriat Islands, utanför Monastir i Tunisien

Kuriat Islands består av två öar, varav den större är en ö med en miltärbas, medan den mindre välkomnar turister. Detta är en liten obebodd ö där turister, som kommer över dagen, samsas med havssköldpaddor och deras äggläggningsplatser. Vi besökte ön i somras under en pressresa, i samband med att det äntligen startat direktflyg mellan Stockholm och Tunisien.

Från Monastir – en båttur till Kuriat Islands

Vi reste till Monastir, som ligger vid kusten, för vår heldag till sjöss. Med oss hade vi badkläder, vatten och ett nyfiket sinne. I hamnen mötte en härlig miljö med vita hus och massor av fritidsbåtar i olika storlekar.

Monastir
Monastir hamn
Hamnen Monastir

Båttur med piratskepp

Vi var redo att kliva ombord på denna båttur till Kuriat Islands, och det var ett stort piratskepp som väntade på oss i hamnen.

Båttur till Kuriat Islands

Ombord var, utöver vår grupp med svenska och norska skribenter, ett stort gäng semesterfirare som såg fram emot en härlig dag på vattnet.

Båttur till Kuriat Islands

Båtturen tog en bra stund, kanske mellan 1,5 och 2 timmar, men vi hann aldrig få tråkigt. Vi njöt av solen och utsikten på däck, medan det spelades musik som fick alla att komma i bra stämning.

Allra bäst vy fick vi över piratskeppet när det var dags att lämna det. Strax innan vi kom fram till ön fick vi nämligen kliva över till en mindre båt, som körde alla passagerare i skytteltrafik fram till Kuriat Islands.

Båttur till Kuriat Islands - piratskepp

Sol och bad på Kuriat Islands

Så, vad gör man på Kuriat Islands? Ja, framför allt njuter man av sol och bad, och av lugnet på denna obebodda ö. Här finns en fantastiskt fin sandstrand med skuggande ”summerhuts” eller härliga hängmattor för den som önskar.

Vi spenderade den mesta tiden bara med att slappa, eller att ligga i det klara och härliga vattnet.

Båttur till Kuriat Islands
Båttur till Kuriat Islands
Ett gäng glada reseskribenter från Sverige och Norge

Havssköldpaddor på Kuriat Islands

Förutom att Kuriat Islands är känt för sin härliga paradisstrand så är ön känd för sina havssköldpaddor. Vi blev oerhört imponerade av hur väl man månar om sköldpaddorna och hur noga man är med att turisterna inte ska störa djurens naturliga liv.

På ön finns små stugor, där vi fick träffa den ideella organisationen ”Notre Grand Bleu Association”. Här utbildar de turister om havssköldpaddorna och om miljön, samtidigt som de observerar och skyddar djuren.

WIFI.se

Bland annat märker de ut med små skyltar var sköldpaddorna har lagt sina ägg, så att människor ska hålla avstånd. Dessutom finns en promenadslinga med information om fågellivet och naturen på ön och i omgivningarna.

Lunch på Kuriat Islands

Det finns inga butiker på ön, så man behöver antingen hänga med på en tur där mat är inkluderat, eller själv ta med sig det man ska äta. När man åker på en arrangerad heldagstur, så som vi gjorde, ingår lunchen och denna serveras då vid stranden.

Vi fick en härlig tallrik med grillad fisk, kyckling, ris, olika sallader och en rejäl bit baguette. Detta satt fint efter en härlig och spännande utflyksdag!

Lunch i Tunisien med grillad fisk

Båttur tillbaka till Monastir – en festlig resa

På eftermiddagen var det dags att åka tillbaka mot Monastir igen. Vi tänkte att detta kanske skulle bli en lite halvtråkig tur tillbaka, då alla bara väntar på att komma fram, men vi kunde inte ha mer fel. Nu spelades dansrytmer och nästan alla kom upp på ”dansgolvet”.

Båttur till Kuriat Islands

Ett gäng killar visade också upp vad de klarade av uppe i masten. Svårt att fånga på bild, men de visste vad de gjorde om man säger så …

Båttur till Kuriat Island
Killar i masten

Resan tillbaka gick fortare än ögat och vips var vi tillbaka i hamnen i Monastir. En mycket härlig utflyktsdag!

Hamnen i Monastir

Mer att se och göra i närheten

Om du gör en båttur till Kuriat Islands kan du också passa på att spana in staden Monastir, där det finns en historisk gammal stadskärna och där du också kan se försvarsfortet Ribat of Monastir samt Mausoleum of Habib Bourguiba.

Du kan också upptäcka den populära turistorten Sousse eller staden Mahdia. Dessutom kan du göra en utflykt till El Djem, där du hittar en av världens största amfiteatrar, som också är upptagen på Unescos världsarvslista.

Alla våra bästa tips om Tunisien. Klicka på bilden!

Fakta om båttur till Kuriat Islands i Tunisien

  • Land: Tunisien
  • Läge: Kuriat Islands ligger utanför Monastir, vid Tunisiens östkust.
  • Miljöskydd: Kuriat-skärgården är ett av fyra maritima skyddade områden i Tunisien. Öarna har betydelse för fågelfaunan och är en viktig häckningsplats för havssköldpaddor.

Bra att veta inför båttur till Kuriat Islands

  • Resa till Tunisien: Direktflyg Stockholm Arlanda – Tunis går en gång i veckan, på måndagar, med flygbolaget Nouvelair. Charterresor går till Hammamet och Sousse, med bland annat Apollo och Detur.
  • Ta sig till Kuriat Islands: Tur med ”piratbåt” alternativt hyra av motorbåt med förare.
  • Bokning: Boka via ditt hotell eller via bokningskontor på plats.
  • Ta med: Badkläder, handduk/sarong, solhatt/keps, solskyddskräm, flipflops eller liknande, vatten, eventuellt mat (om du inte åker på guidad tur med mat inkluderad), snacks samt lite kontanter (ifall det finns möjlighet att köpa drycker eller liknande på ön).
  • Tillgänglighet: Det finns en trappa mellan däck 1 och 2 ombord på båten. Man behöver ta ett kliv från den större båten till den mindre båten.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev