Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Man tänker kanske mest på soliga stränder, golf och god mat när man pratar om Tunisien men det lilla landet har så otroligt mycket mer att erbjuda. Vi tar en titt på deras öl och vinkultur.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Det har odlats vin i regionen redan innan Jesu födelse men de senaste 20 åren har mycket hänt. Det odlas vin på runt 30 000 hektar vilket ger en ansenlig mängd men är en droppe i havet jämfört med de gamla vinländernas produktion.

Vinrankor i väntan på våren

Tunisien blev självständigt från Frankrike 1956 men mycket av de franska traditionerna och kulturen finns kvar. Fransmännen har influerat den tunisiska vinkulturen en hel del och det är många populära franska druvor som odlas. Klassikerna syrah och merlot samt carignan, mourvèdre, cinsault och grenache odlas liksom de gröna druvorna chardonnay och muscat. Rosé är stort i Tunisien och de flesta restaurangerna har ofta några rosé att välja på.

Den lite ovanliga vinstilen är däremot grått vin eller “ vin gris” som det kallas på franska vilket är ett mellanting mellan rosé och vitt. Det är vin som görs på röda druvor men kontakten med druvskalen är väldigt kort så de hinner inte färga av sig och vinet får en väldigt ljus ton. 

Det finns en handfull vinregioner men den mest kända regionen är Cap Bon och vinerna därifrån säljs både lokalt och på export. Den stora konkurrensfördelen med tunisiska viner är att de har en hög standard samtidigt som skatterna och priserna är låga. Lägger man runt 70 svenska kronor på en flaska i butiken får man ett gott vin.

En av många vingårdar strax utanför Rabat

De flesta större matbutikerna har en liten butik vid sidan av eller “cave” som de kallar det, där man säljer alkohol. Den har egna öppettider och kan vara stängd över religiösa helger. Man får googla på “cave du vin” så hittar man butikerna enkelt.

Det finns många restauranger med bra utbud av vin och särskilt vid La Marsa, Carthage, Gammarth och La Golette utanför Tunis finns många alternativ. Det finns många bra fiskrestauranger för alla prisklasser men vill man ha vin till fisken får man ofta besöka någon av de lite finare restaurangerna.

La Marsa är en populär destination utanför Tunis, ett mysigt centrum vid havet där de flesta restaurangerna serverar lokala viner och god mat
Provsmakning av lokala viner i La Marsa

På grund av ekonomin och den svaga dinaren så är det väldigt billigt oavsett var man äter så här bör man passa på att glassa lite extra. Det är väldigt populära områden på somrarna när både turister och tunisier trängs på barer och restauranger i väntan på solnedgången. 

Exempel på priser på ett femstjärnigt hotell, runt 100 kronor för en flaska lokalt vin

Befinner man sig i Tunis finns det flera vingårdar runt som erbjuder guidade turer och vinprovningar. Man kan också själv kontakta mindre vingårdar och be om ett besök.

Spontan provning och besök på en vingård bland tankarna där vin lagras

Jämfört med andra nya vinländer får man ändå ge Tunisien beröm då deras viner håller en generellt hög standard. Det produceras relativt lite bulkvin men betraktar man flaskorna som slängs vid stränderna så hittar man ofta de billigaste märkena där man får en flaska vin för 30 kronor.

De vita gör sig väldigt bra men även flera röda viner, exempelvis de från chateau Mornag håller en väldigt bra nivå. Andra bra vinproducenter är Domaine Phenicia, Domaine Shadrapa, Domaine Neferis och Les Vignerons de Carthage. 

Två klassiska och prisbelönta tunisiska viner
Nattklubben Carpe Diem utandför Tunis. Även på klubbarna serveras lokala viner och nattlivet i Tunis är väldigt trevligt

Ölkulturen i Tunisien

Tunisien har också en ölkultur och det finns många pubar i huvudstaden men även på alla större turistorter. Både stora strandbarer till små gömda ölhak där man kan ta en öl i smyg utan att grannarna märker det.  Det är fortfarande lite hysch hysch med att dricka offentligt så många av dem har tonade rutor eller väl dolda innergårdar där man kan dricka i godan ro. Är man nyfiken av sig kan man enkelt känna igen de lokala barerna på de svarta dörrarna och tonade rutorna.

Puben Daisy Joe utanför Tunis är en klassisk pub med mörka rutor där det dricks öl och vin från sen förmiddag fram till småtimmarna
Många av de nya barerna i Tunisien har en tydlig framtoning och man behöver inte leta efter dem som förr

Turister är givetvis välkomna så det är bara att traska in och beställa. Inne i Tunis finns många pubar som funnits i decennier där tunisierna svalkar sina strupar under de varma somrarna. Men på större hotell och vid de populära stränderna finns större barer och klubbar som håller hög klass. Priserna på öl är väldigt bra, runt 20 kronor för en öl på de enklare barerna medan man får räkna med det dubbla på bättre ställen. 

En ölbutik i en småstad i Tunisien. Räckena är till för att skapa tydliga köer när det blir rusning.

Det första landet med IPA i Nordafrika

Alla länder i Nordafrika har egna bryggerier som tillverkar egen lager men Tunisien är det första att erbjuda en IPA. Även om ölkonsumtionen är utbredd i både Marocko och Egypten så är det bara ljus lager som bryggs.

Den tunisiska ipan heter Legend by Celtia och har bryggts sedan 2019 och är dessutom bryggd med fem olika humlesorter. Celtia är det största lokala ölmärket i landet vid sidan av klassiska importerade lageröl. Det fanns tidigare två mikrobryggerier i landet så möjligheterna finns men då turismen är blygsam är det svårt att sälja specialöl.

Det finns flera kommersiella bryggerier i landet men även mikrobryggerier. Bryggpubarna Golfbräu och Brauhaus Yasmine brygger tyska ölstilar med blandade betyg. Det har varit lite osäkert om de är öppna eller inte och hur mycket de brygger men utrustningen är kvar och de brygger med jämna mellanrum. 

En ölbutik i Tunis som förberett sig inför helgens anstormning. Butiken finns i anslutning till en stor matbutik men har egen entré.

Hur är det att besöka Tunisien idag ?

Tunisien är nog det mest öppna landet av alla i Nordafrika och det var där den arabiska våren startade. Det var en sak att besöka Tunisien för 15 år sedan och mycket har hänt sedan dess. Landet har varit under konstant förändring sedan den arabiska våren tog fart 2010.

På väg genom Tunisien genom öppna landskap
Reser man runt med bil är det bästa att stanna längs vägen där de grillar lammkött. Köttet serveras med bröd, grillade paprikor och enkla tillbehör. Fantastiskt gott!

När det gäller den politiska utvecklingen så gick den från optimistisk till lite mer pessimistisk de senaste åren men folk protesterar och den tunisiska våren känns fortfarande levande i luften. Det kan vara demonstrationer lite då och då men främst inne i centrala Tunis. Annars märks det inte av så mycket mer än att ekonomin går trögt och att optimismen bland folk man pratar med är lägre.

Utsikt över de bergen i norra Tunisien mot gränsen till Algeriet

För den som vill öva sin skolfranska och gillar äventyr så är Tunisien utmärkt. Utbildningen har varit bättre än i en del andra länder i regionen och franskan har varit en naturlig del av undervisningen. De franska tv-kanalerna är populära och har bidragit till att det franska språket hålls levande. Så oavsett var man reser finns det alltid folk som pratar franska.

Efter att ha besökt Tunsien regelbundet sedan 2005 kan jag varmt rekommendera en resa dit för den som älskar att bila runt, äta och dricka gott samt träffa trevliga människor.

En småbåtshamn vid Medelhavet
Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev