Sri Lanka flagga

Resa till Sri Lanka? Resan går från norr till söder genom Sri Lankas bästa resmål. Tycker du om intensivt grön natur, exotiska djur, vackra tempel och härliga stränder? Här kommer våra bästa tips för dig som vill resa till Sri Lanka! Är du med? Nu åker vi!

01 januari 2019

Vacker natur

Naturen är intensivt grön, med allt från vajande palmer till berg och teplantage.

01 januari 2019
01 januari 2018

Exotiska djur

Du kommer se apor, elefanter och exotiska fåglar, och om du har tur även leoparder.

01 januari 2018
01 januari 2017

Buddhistiskt kultur

Landet är fyllt av heliga platser för buddhister med vackra och speciella tempel.

01 januari 2017
01 januari 2016

Sol och bad

Det finns gott om långa sandstränder och den som vill kan också prova surfing i vågorna.

01 januari 2016
01 januari 2015

Låga priser

Prisläget är generellt lågt och det går att bo, äta och resa runt utan alltför hög reskassa.

01 januari 2015

Se och göra på Sri Lanka

Destinationerna presenteras från norr till söder

Sri Lanka buddism

1. Anuradhapura

I den gamla historiska staden Anuradhapura hittar man otaliga buddistiska tempel och andra heliga monument. Man kan också ta sig upp på den lilla bergstoppen Mihintale, där man hittar ännu fler religiösa platser. I Anuradhapura finns också gott om lekfulla apor. (2018)

Safari i Sri Lanka

2. Minneriya nationalpark

Det finns många olika nationalparker i Sri Lanka, och Minneriya är en av de mindre. Här möter man kanske inga leoparder, men man kan å andra sidan uppleva naturen utan att trängas med alltför många andra safaribilar. Det är mycket stor chans att se elefanter här, och man kan också se till exempel vattenbufflar, kameleonter och exotiska fåglar. Under din resa till Sri Lanka ska du passa på att uppleva åtminstone en nationalpark! (2018)

Att bestiga Sigiriya

3. Sigiriya

Berget Sigiriya i Sri Lanka kallas också Lejonberget och har en mycket speciell form där den sticker rakt upp ur landskapet. Platsen valdes en gång som huvudstad i norra Sri Lanka, och Kung Kasyapa byggde sitt palats högst upp på berget tillsammans med en enorm lejonformad port. Idag går trappor hela vägen upp, och berget är en mycket populär plats att upptäcka för turister. (2018)

Det gyllene grottemplet

4. Dambulla

Den lilla staden Dambulla i Sri Lanka ligger norr om Kandy och är framför allt känd för gyllene grottemplet. Inuti ett granitberg ligger fem grottor fyllda av Buddha-statyer och målningar, varav vissa är så gamla som från 200-talet före Kristus. Grottemplet i Dambulla togs upp på UNESCOS världsarvslista 1991. (2018)

muskotnöt

5. Kryddträdgårdar runt Matale

Norr om Kandy ligger gott om kryddträdgårdar, där man kan få guidade turer om kryddväxter och om ayurvedisk medicin. Guidningarna är intressanta och man får lära sig om till exempel
vaniljstång, kakaobönor, gurkmeja och muskotnöt. Det är bra att vara medveten om att guidningen avslutas med att man erbjuds att handla kryddor och krämer som är betydligt dyrare i kryddträdgårdarna än på lokala marknader. (2018)

Tempel i Kandy

6. Kandy

Den heliga staden Kandy är en intressant stad att besöka, även om staden i sig är ganska bullrig och kanske inte så vacker. Staden är djupt helig för buddhister och här kan man bland annat se Den heliga tandens tempel, alltså templet med Buddhas tand och med på UNESCO världsarvslista. I staden finns också marknader där man kan shoppa, samt en stor och omtalad botanisk trädgård. (2018)

Camelot beach hotel

7. Negombo

Negombo ligger strax norr om Colombo och är en vanlig destination de första eller sista nätterna under en resa till Sri Lanka, just för dess närhet till flygplatsen. Här finns en lång sandstrand samt gott om hotell och restauranger. (2019)

Tåg Kandy till Ella

8. Ella

Ella är en liten men intensiv turiststad fylld av hotell och restauranger. Staden ligger vackert omgiven av gröna berg och teplantage, och eftersom den ligger så högt är det kyligare här än på andra håll i Sri Lanka. Många reser till eller från Ella med den vackra tågbana, som bland annat går till Kandy. (2018)

Flodsafari Sri Lanka

9. Madu Ganga River

Madu Ganga River flyter nära Balapitiya söder om Colombo och förbinder havet med Madugangasjön, vilket gör att vattnet här blir bräckt. Här kan man ge sig ut på flodsafari i motorbåt, för att uppleva mangrove och djur som till exempel fåglar och varaner. Inte så långt härifrån hittar man också center som hjälper till att föda upp bebissköldpaddor och ta hand om äldre skadade sköldpaddor. (2019)

Galle Sri Lanka

10. Galle

Galle är framför allt känd för Galle fort, den befästa staden, som började byggas av portugiserna i slutet av 1500-talet. Holländarna tog över på 1600-talet, och byggde upp en vacker stad i kolonialstil. Här kan man nu strosa runt i charmiga kvarter, och njuta av utsikten mot havet. Det finns gott om restauranger och butiker och den finns även några mindre stränder för den som vill sola och bada. Besöket här var ett av de bästa under vår resa till Sri Lanka! (2019)

Weligama strand

11. Weligama

Weligama är en ort i den södra delen av Sri Lanka, och allra närmast kusten hittar man Weligama Beach. Här finns en lång sandstrand med mjuk finkornig sand och långgrunt vatten. Platsen passar för sol och bad och för den som vill prova att surfa i vågorna. Här finns gott om hotell och restauranger. (2019)

Läs mer

Freedomtravel Sri Lanka
Peter och Helena Bergström, resebloggen FREEDOMtravel

Saker du inte visste om Sri Lanka?

 • Sri Lankas tidigare namn är Ceylon som de hade mellan 1796-1972.
 • Te är verkligen en global hit för lankeserna som startade plantagen på slutet av 1800-talet. Före 1860 var kaffe en väldigt stor exportprodukt, men en sjukdom som drabbade kaffeplantan banade väg för teproduktionen. Vilken tur säger jag!
 • Man använder och utnyttjar alla vattenfall för att försörja ön på el. 50 % kommer “direkt” från vattenfallen…
 • Flaggan sägs vara en av de äldsta i världen och som dessutom har Buddhistiska, Muslimska och hinduiska motiv i samma flagga.
 • Visste du att nationalsporten är volleyboll?
 • På 1700-talet började holländarna att odla kanel och det ska man vara glada för. Idag är Sri Lanka världens tredje största kanelproducent.
 • Peppar är enormt stort på ön och den kända tamilska soppan Mulligatawny är faktiskt gjord på Peppar.
 • Konstigt nog ligger det största utbudet av hushållsmaskiner på flygplatsen. Här köper man en tvättmaskin, köksskåp eller en toalett när man kliver av planet.
 • Du ska inte bli förvånad om du blir hembjuden av din chaufför eller blir bjuden på bästa strandfesten av lokalbefolkningen. De är kända som “Nations of Smiling people” och de vill så väl till alla människor.

Hembjudna till taxichaufförens familj

 • Ja är nej och nej är troligtvis ja. När en person från Sri Lanka håller med om något så vaggar de på huvudet som ett nej. Kan bli lite förvirrande!
 • Under flera år var det hippt att ha hotel i butiksnamnet eller på affären. Det kan inträffa att du ska handla te i en affär men att du inte får checka in.
 • Sri Lanka är det andra största teproducenten i världen.
 • Här finns över 600 sorter av ris. Hur ser man skillnad?
 • Här hittar du det äldsta planterade trädet i världen från 288 f.Kr. Jaya Sri Maha Bodhi är ett fikonträd och det hittar du i Anuradhapura.
 • Om du hör Beethovens klassiska “Für Elise” så vet du att brödbilen, eller förlåt… bröd tur-tuk kommer och de kallas choon paan.
 • Stilt fiske är när fiskemännen sitter på smala pinnar längs stranden och fiskar. Det här är för att tjäna pengar när du ska fota. Det hade sin poäng när det var brist på föda och inte tillräckligt med båtar en gång för länge sedan.

Info och fakta om Sri Lanka

 • Land? Sri Lanka (tidigare Ceylon)
 • Huvudstad? Colombo (Sri Jayawardenapura)
 • Invånare? 21,4 miljoner (2017)
 • Valuta? Lankesisk rupee (LKR)
 • Pengar och kort? Ta ut pengar på ATM på flygplatsen som start, och ATM finns på många platser runt om i landet. Alla tar inte kort, även om det görs på finare restauranger och hotell.
 • Tidsskillnad? +4,5 timmar
 • Prisläge? Billigt (ca 50% billigare än Sverige)
 • Språk? Singalesiska, tamil och engelska
 • Religon? Buddhism (70 %), hinduism (15 %), islam (9 %), katolicism (7 %)
 • Nationalsång? Sri Lanka Matha (Moder Sri Lanka)
 • El? Tre raka piggar förekommer ganska ofta som våra jordade uttag i Sverige, men raka. Oftast är det tre runda, och det översta är bara en spärr utan el i, som man stoppar in en penna i för att lösgöra spärren, och då kan man använda de två understa för mobiltelefon med mera.
 • Se upp med? Det har tidigare varit politiska oroligheter i landet, och landet kan också drabbas av oväder. Kolla upp det aktuella läget på Sweden Abroad innan avresa.
 • Vatten? Ej drickbart. Säljs överallt på flaska
 • Tänka på? Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader när du reser in i landet. Det kan förekomma regnskurar eftersom det är en tropisk ö. Ta med en tunn regncape för det är varmt.
 • Vaccin? Vi fick inga förhållningsregler om vaccin. Vi passar oss alltid för is, drinkar med is, sallader på stranden eller mjukglass som kan innehålla vanligt vatten med fel bakterier.
 • Visum? Visum söker du på nätet 30 dagar före du åker och det ansöker du om här på Sri Lankas Ambassad
 • Restips? Kombinera din semester med Maldiverna som bara ligger 1,5 timmar bort med flyg från Colombo. Här hittar du mer info om 15 saker att tänka på inför din Sri Lanka resa

Resa till Sri Lanka

 • Du kan resa till Sri Lanka med flera olika flygbolag. Qatar Airlines, Sri Lanka Airlines, Air India, Finnair, Emirates, Ukraine Airlines flyger hit.
 • Det blir en mellanlandning och man bör räkna med mellan 13-20 timmar.
 • Vi flög med Ukraine Airlanes från Stockholm och mellanlandande i Ukraina. Planet var inte helt nytt och komforten var inte den bästa.

Ta sig runt på Sri Lanka

 • Om du vill hyra bil under din resa till Sri Lanka behöver du internationellt körkort och stämplar från myndighet för att köra bil (i vänstertrafik). Vi hade tänkt att köra själva men myndigheterna var stängda i två dagar när vi kom fram, så det blev chaufför, vilket är det mest vanliga när man vill resa runt i landet. En fördel med chaufför är att man som utlänning riskerar att vara den som anses skyldig vid eventuell bilolycka.
 • Att hyra bil med chaufför är otroligt vanligt på Sri Lanka. Det kan vara bra att veta att chaufförerna oftast har provision på att ta kunder till vissa platser/hotell, och att de därför föreslår just dessa.
 • Vi hyrde bil (med chaufför) på flygplatsen via en förmedlingsfirma. Ingen av oss ville inte sitta i en liten bil och trängas i 14 dagar med chaufför, därför tog vi en van för nio personer som kostade 100 kronor mer per dag, än en vanlig bil. Det kostade (runt jul då det är dyrast på året) 70 euro per dag och en vanlig bil hade kostat 60 euro. Övrig tid ligger hyrorna med chaufför och bil på ca 50-55 euro dag, och om man hyr direkt via chaufförens egen firma kan det bli ännu billigare.

Sri Lankas mat

 • Vanliga maträtter i Sri Lanka är ris och curry (som kan serveras med kött, kyckling, räkor etc), devilled chicken/prawns/fish (en kryddstark rätt i sås som serveras med ris) samt battered chicken/prawns/fish (lätt friterade råvaror som serveras med ris). I större städer och turistområden serveras dessutom utländska rätter. Läs gärna mer om maten:
  Mat i Sri Lanka – mer än bara curry och ris
 • Buffé är vanligt, åtminstone på restauranger dit chaufförerna tar en. På bufféerna finns oftast ris, grönsaksris, grytor, bönor och kanske soppa.
 • Nationalrätten är curry och ris som bas med fisk eller kött, grönsaker och stark chili samt kokosnötsolja.
 • Det är billigt och tar man en öl och en vanlig buffé till lunch så kostar det ca 40 kronor, och hoppar man på ölen kostar det 30 kronor.
 • Frukosten kan vara europeisk eller lankesisk, eller en blandning. Europeisk frukost innebär kaffe eller te, rostat vitt bröd, smör och sylt, frukt och ägg i valfri form. Lankesisk frukost kan innebära flatbrödet roti, någon kryddstark röra och kanske nudlar eller linsgryta.

några Frukter

 • Frukt finns på bordet till alla dagens rätter som de söta små extra goda bananerna, och det finns över 60 olika sorter.
 • Papaya som jag inte tycker är en höjdare är supergod i Sri Lanka.
 • Rambutan som ser ut som röda stora jordgubbar med ludd på. Super goda de med.
 • Jackfruit är världens största frukt och kan väga upp till 50 kg. De växer som kokosnötter i träd och var rädd om skallen.
 • Kokosnötter som de har överallt på ön
 • Mangosteen ser ut som ett runt plommon med en söt kvist på. Är som godis!
 • Mango och dess sorter och Karutha Colomban är drottningen av den alla och här kommer några till.
 • Dampara
 • Hingurak goda
 • Malwana Amba
 • Parrot Mango
 • Peterpasand
 • Petti Amba
 • Rata Amba
 • Vellai Colomban
 • Willard
 • Langsat är bruna som potatisar och genomskinliga i köttet. Gott som bara den.
 • Durian (stinkfrukt) som ser ut som en stor avokado.
 • Avokado som växer överallt och som alla apor livnär sig på.

Sri Lankas drycker

 • Det finns tre olika drycker som dominerar på Sri Lanka och det är te, vatten och öl.
 • Lokal öl är Lion Lager som är den dominerande, och efter det kommer Three Coins och någon importöl men det är mer ovanligt. Det finns en Lion Stout också men mer på de turistiga platserna.
 • Öl är ibland svårt att få till en måltid på de inhemska restaurangerna inåt landet, eftersom det är dyrt för restaurangerna att ansöka om alkoholtillstånd.
 • Vi provade deras Arrack som de nu kallade whiskey, men detta var inte en dryck som imponerade på oss.
 • De har också tre olika slags toddy som de tillverkar, med lite mer alkoholhalt i som är bitter i smaken. Det är saft från tre olika träd som utgör smaken. Kokospalmen, Kitulpalmen och Palmyrapalmen.
 • Vin ska man hoppa över eftersom de inte är ett vinland.

Shopping på Sri Lanka

 • Passa på att shoppa under din resa till Sri Lanka för det är billigt, och går du på marknader så kan du naturligtvis pruta.
 • Sri Lanka är känt för ädelstenar, hantverk och te.

Boende på Sri Lanka

 • Vi provade allt från hotell som för ett dubbelrum kostade runt 150 kronor till 500 kronor. I denna prisklass får man enkla men oftast fräscha rum, med WiFi och (vanligtvis) en dusch med tunn strilande stråle.
 • Naturligtvis finns också dyrare hotell med högre standard, men då ligger du runt 1000 kronor.
 • Vi reste i 16 dagar och hittade alla hotell från Booking.com, och det går lika bra med Airbnb.com.

Video från Sri Lanka

Anuradhapura

Sigiriya – Minneriya national Park

Dambulla

Kandy – Ella – Weligama

Sri Lanka

Lite mer från resan och hur det kan vara på plats.

Slået op af FREEDOMtravel i Tirsdag den 8. januar 2019

Galle – Nogombo

Mer sevärdheter på Sri Lanka

Vår bucketlist

Mirissa beach

Även fast Weligama bay som vi var på och som går ihop med Marissa, så kan vi åka ner igen och utforska mer. Härifrån går också utflykterna för att se blåval, späckhuggare, delfiner och flygfisk.

Tangalle

Stränderna bara fortsätter längs den södra kusten i Sri Lanka.

Pinnewala

I Pinnewala ligger elefantdagis där man tar hand om föräldralösa elefanter.

Colombo

Huvudstaden i Sri Lanka och som vi inte hann med. Här skulle man vilja ha minst 2 dygn för att ta in storstadspulsen.

Polonnaruwa

En stad som vi inte hann med förra gången men som finns på vår lista. Den finns på en lista till nämligen UNESCO världsarvlista.

Trincomalee

Området i nordöstra Sri Lanka har en väldigt massa hinduiska tempel i alla dess färger, och som verkligen skiljer ut sig från massan. Dykmöjligheter och vackra stränder. Hit vill jag!

Nilaveli

Östkusten och ännu en paradisstrand

Jaffna

Jaffna halvön och elefantpasset i norr. Att bara vara runt Jaffna är sjukt exotiskt och det finns säkert hidden spots där.

Delft

Nordvästra sidan och ön Delft. Hit går det bara att ta sig med båt som tar 2-3 timmar. Är det värt det? för mig lätt!

Nuwara Eliya

Mellan Kandy och Ella finns många vackra teplantage. Vi åkte förbi men vill ha mer tid här i bergen.

Hikkaduwa

Norr om Galle ligger den här stranden och de finns längst hela kusten upp mot Colombo.