Sri Lanka flagga

Resa till Sri Lanka? Resan går från norr till söder genom Sri Lankas bästa resmål. Tycker du om intensivt grön natur, exotiska djur, vackra tempel och härliga stränder? Här kommer våra bästa restips om Sri Lanka! Är du med? Nu åker vi!

Varför resa till Sri Lanka?

08 januari 2019

Vacker natur

Naturen är intensivt grön, med allt från vajande palmer till berg och teplantage.

08 januari 2019
08 januari 2018

Exotiska djur

Du kommer se apor, elefanter och exotiska fåglar, och om du har tur även leoparder.

08 januari 2018
08 januari 2017

Buddhistiskt kultur

Landet är fyllt av heliga platser för buddhister med vackra och speciella tempel.

08 januari 2017
08 januari 2016

Sol och bad

Det finns gott om långa sandstränder och den som vill kan också prova surfing i vågorna.

08 januari 2016
08 januari 2015

Låga priser

Prisläget är generellt lågt och det går att bo, äta och resa runt utan alltför hög reskassa.

08 januari 2015
Sri Lanka buddism

1. Anuradhapura

I den gamla historiska staden Anuradhapura hittar man otaliga buddistiska tempel och andra heliga monument. Man kan också ta sig upp på den lilla bergstoppen Mihintale, där man hittar ännu fler religiösa platser. I Anuradhapura finns också gott om lekfulla apor. (2018)

Safari i Sri Lanka

2. Minneriya nationalpark

Det finns många olika nationalparker i Sri Lanka, och Minneriya är en av de mindre. Här möter man kanske inga leoparder, men man kan å andra sidan uppleva naturen utan att trängas med alltför många andra safaribilar. Det är mycket stor chans att se elefanter här, och man kan också se till exempel vattenbufflar, kameleonter och exotiska fåglar. (2018)

Att bestiga Sigiriya

3. Sigiriya

Berget Sigiriya i Sri Lanka kallas också Lejonberget och har en mycket speciell form där den sticker rakt upp ur landskapet. Platsen valdes en gång som huvudstad i norra Sri Lanka, och Kung Kasyapa byggde sitt palats högst upp på berget tillsammans med en enorm lejonformad port. Idag går trappor hela vägen upp, och berget är en mycket populär plats att upptäcka för turister. (2018)

Det gyllene grottemplet

4. Dambulla

Den lilla staden Dambulla i Sri Lanka ligger norr om Kandy och är framför allt känd för gyllene grottemplet. Inuti ett granitberg ligger fem grottor fyllda av Buddha-statyer och målningar, varav vissa är så gamla som från 200-talet före Kristus. Grottemplet i Dambulla togs upp på Unescos världsarvslista 1991. (2018)

muskotnöt

5. Kryddträdgårdar runt Matale

Norr om Kandy ligger gott om kryddträdgårdar, där man kan få guidade turer om kryddväxter och om ayurvedisk medicin. Guidningarna är intressanta och man får lära sig om till exempel
vaniljstång, kakaobönor, gurkmeja och muskotnöt. Det är bra att vara medveten om att guidningen avslutas med att man erbjuds att handla kryddor och krämer som är betydligt dyrare i kryddträdgårdarna än på lokala marknader. (2018)

Tempel i Kandy

6. Kandy

Den heliga staden Kandy är en intressant stad att besöka, även om staden i sig är ganska bullrig och kanske inte så vacker. Staden är djupt helig för buddhister och här kan man bland annat se Den heliga tandens tempel, alltså templet med Buddhas tand. I staden finns också marknader där man kan shoppa, samt en stor och omtalad botanisk trädgård. (2018)

Camelot beach hotel

7. Negombo

Negombo ligger strax norr om Colombo och är en vanlig destination de första eller sista nätterna i landet, just för dess närhet till flygplatsen. Här finns en lång sandstrand samt gott om hotell och restauranger. (2019)

Tåg Kandy till Ella

8. Ella

Ella är en liten men intensiv turiststad fylld av hotell och restauranger. Staden ligger vackert omgiven av gröna berg och teplantage, och eftersom den ligger så högt är det kyligare här än på andra håll i Sri Lanka. Många reser till eller från Ella med den vackra tågbana, som bland annat går till Kandy. (2018)

Flodsafari Sri Lanka

9. Madu Ganga River

Madu Ganga River flyter nära Balapitiya söder om Colombo och förbinder havet med Madugangasjön, vilket gör att vattnet här blir bräckt. Här kan man ge sig ut på flodsafari i motorbåt, för att uppleva mangrove och djur som till exempel fåglar och varaner. Inte så långt härifrån hittar man också center som hjälper till att föda upp bebissköldpaddor och ta hand om äldre skadade sköldpaddor. (2019)

Galle Sri Lanka

10. Galle

Galle är framför allt känd för Galle fort, den befästa staden, som började byggas av portugiserna i slutet av 1500-talet. Holländarna tog över på 1600-talet, och byggde upp en vacker stad i kolonialstil. Här kan man nu strosa runt i charmiga kvarter, och njuta av utsikten mot havet. Det finns gott om restauranger och butiker och den finns även några mindre stränder för den som vill sola och bada. (2019)

Weligama strand

11. Weligama

Weligama är en ort i den södra delen av Sri Lanka, och allra närmast kusten hittar man Weligama Beach. Här finns en lång sandstrand med mjuk finkornig sand och långgrunt vatten. Platsen passar för sol och bad och för den som vill prova att surfa i vågorna. Här finns gott om hotell och restauranger. (2019)

Läs mer

Freedomtravel Sri Lanka
Peter och Helena Bergström, resebloggen FREEDOMtravel

Info och fakta

 • Land? Sri Lanka (även kallad Ceylon som kända Ceylon-te)
 • Huvudstad? Columbo (Sri Jayawardenapura)
 • Invånare? Ca 20 milj
 • Valuta? Lankesisk rupee (LKR) 1000 Rupie – ta bort en nolla och halvera = ca 50 Kr.
 • Pengar och kort? Ta ut pengar på ATM på flygplatsen som start, och ATM finns på många platser runt om i landet, men det används mest sedlar. Alla tar inte kort, utom på finare restauranger och Hotell.
 • Tidsskilldnad? +4,5 timmar – i Sverige kl 12.00 – I Sri Lanka kl 16.30
 • Prisläge? Billigt (ca 50% billigare än Sverige)
 • Språk? Singalesiska, tamil och engelska
 • Religon? Buddism till 70 %, Hinduism 15 %, Katolicism och Islam.
 • Nationalsång? Sri Lanka Matha (moder Sri Lanka)
 • El? Tre raka piggar förekommer ganska ofta som våra jordade uttag i Sverige, men raka. Oftast är det tre runda, och det översta är bara en spärr utan el i, som man stoppar in en penna i för att lösgöra spärren, och då kan man använda de två understa som i Sverige, för datorer, biltele m.m.
 • Se upp med? Det har tidigare varit politiska oroligheter i landet, och landet kan också drabbas av oväder. Kolla upp det aktuella läget på Sweden Abroad innan avresa.
 • Vatten? Ej drickbart. Säljs överallt på flaska
 • Tänka på? Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader när du reser in i landet. Det kan förekomma regnskurar eftersom det är en tropisk ö. Ta med en tunn regncape för det är varmt.
 • Vaccin? Vi fick inga förhållningsregler om vaccin. Vi passar oss alltid för is, drinkar med is, sallader på stranden eller mjukglass som kan innehålla vanligt vatten med fel bakterier.
 • Visum? Visum söker du på nätet 30 dagar före du åker och det ansöker du om här på Sri Lankas Ambassad
 • Restid? Ca 13-20 timmar
 • Restips? Kombinera din semester med Maldiverna som bara ligger 1,5 timmar bort med flyg från Colombo. Här hittar du mer info om 15 saker att tänka på inför din Sri Lanka resa

Resa hit

 • Qatar airlines, Sri Lanka airlines, Air India, Finnair, Emirates, Ukraine airlines flyger hit. Det blir en mellanlandning och man bör räkna med mellan 13-20 timmar. Vi flög med Ukraine Airlanes från Stockholm och mellanlandande i Ukraina. Det är inte så roligt med 20 år gammalt plan för komforten och servicen är inte det bästa. Vi valde mellan Emirates som var dyrare och tog längre tid, och som vi skulle ha tagit idag. Ukraine blev dessutom försenat både dit och hem.

Hyra bil

 • Du behöver internationellt körkort och stämplar från myndighet för att köra bil i vänstertrafik på Sri Lanka. Jag hade tänkt att köra själv men myndigheterna var stängda i två dar när vi kom fram, så det blev chaufför som är det mest vanliga när man vill åka runt. Att tänka på om man krockar är det oftast utlänningen som får betala, för att olyckan hade aldrig hänt om jag inte hade kommit dit, eller hur!
 • Att konka runt med utlänningar är otroligt stort på Sri Lanka, och det är chaufförernas egna bilar som följer med dig överallt. De har oftast provision på att ta kunder till vissa platser/hotell och sovplatser, som de har gjort upp i förväg. Vår chaufför blev lite putt för att vi letade upp egna hotell i Google, men det är vi som betalar och han sov i bilen flera gånger.
 • Hyra bilen gjorde vi på flygplatsen med en förmedlare. Vi var fyra och vi ville inte sitta i en liten bil och trängas i 14 dagar med chaufför. Vi tog en van för nio personer som kostade 100 kronor mer per dag, än en vanlig bil. Vi betalade runt jul (dyraste på året) 70 euro per dag och en liten hade kostat 60 Euro. Övrig tid ligger hyrorna med chaufför och bil på ca 50-55 Euro dag.

Mat och dryck

 • Det finns alltid chillikryddor till maten i flytande vid sidan om eller i maten morgon, lunch och middag. Det är alltid samma smak på allting. Buffé är otroligt vanligt och det är samma på alla restauranger, men Sri Lanka är heller inte känt för sitt kök. Som variation kan man göra det då och då, men jag äter inte heller samma smak varje dag när jag är hemma.
 • Det är billigt och tar man en öl och en vanlig buffé till lunch så kostar det ca 40 kronor, och hoppar man på ölen kostar det 30 kronor. Det finns många olika restauranger med allt från pizza till kinesiskt och det är billigt.
 • Frukosten är normalt kaffe eller te, rostat vitt bröd i massor, smör och sylt, frukt och ägg. Det brukar ingå i priset per rum.
 • Mat i Sri Lanka – mer än bara curry och ris

Boende

 • Vi provade allt från hotell som kostade för ett dubbelrum runt 150 kronor till 500 kronor. Vi tycker det är små marginaler som skiljer rummen åt. Det är inte hög standard och det är bara att gilla läget, om man inte vill betala 1500 kronor per natt, men då tappar det lite charm tycker vi.

Shopping

 • Passa på att shoppa för det är billigt och går du på marknader är det bara att pruta till ditt pris. De vet att du ska göra det och priset är upphöjt till det dubbla från början. Tycker du ändå att det är billigt från början är det bara att betala och vara nöjd