Meny Stäng

Mat i Sri Lanka – mer än ris och curry

Idag handlar det om mat i Sri Lanka här på bloggen. Vi har rest runt i Sri Lanka under två veckor och har provat både det ena och det andra. Här har vi nu samlat våra upplevelser och erfarenheter av lankesisk mat.

Mat i Sri Lanka

Vad får man för mat i Sri Lanka egentligen? Vi gillar asiatisk mat och hade kanske föreställt oss stor variation, och ett kök som kanske stod lite närmare det indiska. Jodå, man kan få god mat i Sri Lanka, men maten var kanske lite mindre varierad än vi förväntat oss, och den liknade i väldigt liten utsträckning den indiska.

Om man ska säga något allmänt om maten så kan man säga att det är väldigt mycket ris, som man sedan kombinerar med kött, kyckling, fisk eller grönsaker i ett antal återkommande maträtter. Maten är ofta kryddstark, och man kan många gånger välja om man vill ha rätten ”medium” eller ”strong”. Ett tips är att börja med medium – även det kan vara lite starkt för en svensk! Mellan maträtterna finns en uppsjö av fantastiska frukter att njuta av.

Frukost

Under vår vistelse i Sri Lanka hann vi nog bo på mer än tio olika hotell (i lägre prisklass), och därigenom hann vi prova ett gäng olika frukostar. På hotellen serveras antingen europeisk frukost eller lankesisk frukost, eller en blandning av båda dessa.

Frukost Lulus resort

Europeisk frukost innebär nästan alltid rostat vitt bröd med smör och marmelad samt ägg, ofta i valfri form, och möjligtvis en korvbit. Lankesisk frukost består ofta av roti (flatbröd) och någon kryddstark röra, samt eventuellt nudlar och kanske en linsgryta. Dessutom får man ofta juice eller frukt, oavsett frukosttyp.

frukt

Buffé

Vi vet inte om bufférestaurangerna kanske mestadels riktar in sig på turister, men vi vet att det finns en hel del av dem. Ofta serveras sådant som ris, grönsaksris, olika grytor, grillade kycklingklubbor, bönor och kanske soppa och bröd samt papadam, som är ett tunt krispigt flatbröd. Vi tröttnade på bufféerna efter ett tag, men inledningsvis var det ett bra sätt att testa olika sorters mat i Sri Lanka.

Ris och nudlar

På många menyer finns gott om ris- och nudelrätter. Det kan vara grönsaksris eller nasi goreng, eller kanske nudlar med grönsaker, räkor eller kyckling.

Nasigoreng

Ris och curry

Man kan inte prata om lankesisk mat utan att prata om ris och curry. Ris och curry är basföda i många familjer och finns på alla restauranger som serverar lankesisk mat. Curryn kan vara gjord på till exempel kött, kyckling, fisk, räkor, grönsaker eller linser (dhal).

Räkcurry

Devilled chicken/prawns/fish

På menyerna finns ofta maträtter som heter ”devilled” följt av till exempel kyckling, räkor eller fisk. Detta är kryddiga och ofta starka rätter som serveras i sås, tillsammans med ris.

devilled prawns

Battered chicken/prawns/fish

En annan vanlig rätt på menyerna är de maträtter som heter något med ”battered”. Detta visade sig vara råvara med någon slags mjuk fritering, som serverades med ris och kanske sallad.

Fisk och skaldjur

Vid kusterna serveras en hel del fisk och skaldjur. Här är det till exempel vanligt med grillad tonfiskfilé, grillad hel fisk, räkor och bläckfisk. Maten serveras ofta med ris, men i turistområden är det också vanligt med pommes frites.

Utländska rätter

I större städer och i turistområden hittar man många utländska rätter, som till exempel kinesisk mat, hamburgare, pizza och pasta.

Spagetti Vongole

Fler specialiteter

En specialitet, som man ibland serveras till frukost, är flatbrödet roti. Det finns också en rätt som heter ”kottu”, som består av strimlad roti som fräses tillsammans med grönsaker, kött eller kyckling och kryddor.

Ytterligare en specialitet bland all mat i Sri Lanka är det som kallas ”hoppers”. Denna maträtt är en slags pannkaka som stekts i en rund skål, och som ibland serveras med ägg inuti. ”String hoppers” är, trots namnet, något helt annat – nämligen ångade risnudlar.

Mat i Sri Lanka

Vågar du prova? Eller har du kanske redan varit i Sri Lanka? Berätta gärna i så fall om dina erfarenheter av maten!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev