Meny Stäng

Vad äter man i Filippinerna? – 15 filippinska specialiteter

Vad äter man i Filippinerna? Vi har spenderat tre månader, på 30 olika öar, i Filippinerna. Här har vi samlat våra erfarenheter om filippinsk mat, samt om specialiteter, efterrätter och drycker.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad äter man i Filippinerna?

Om vi ska svara väldigt snabbt på frågan om vad man äter i Filippinerna blir svaret ris och nudlar, samt gärna kyckling och fläskkött. Och så frukt förstås! Men vi ska utveckla det lite mer. Här följer en lista på 15 filippinska maträtter och specialiteter.

Vad äter man i Filippinerna? - filippinsk mat

1. Ris

Det går inte att prata om filippinsk mat utan att nämna ris. Ris är basvaran i det filippinska köket och många familjer inleder dagen med att koka en enorm kastrull ris, som ska räcka hela dagen. Man äter ofta ris till frukost, lunch och middag, och kanske även till mellanmål.

På restauranger betalar man ofta för “en kopp” ris, vilket på ett ungefär motsvarar en portion. En del restauranger erbjuder även, för en extra peng, att man kan få “unlimited rice” och alltså äta så mycket ris man vill.

Om man vill smaksätta riset erbjuds ofta soja, chili och citrusfrukten calamansi. Ris kan för övrigt ätas ihop med precis allt, även tillsammans med nudlar och pommes frites.

ris och kyckling

2. Pancit

Nudlar är också mycket vanligt på Filippinerna och inte minst nudelrätten pancit. Denna rätt finns i massor av olika lokala varianter, men i grunden kan man säga att det är nudlar tillsammans med små bitar av grönsaker, ofta morot och vitkål, och ibland även små bitar av kyckling.

Vad äter man i Filippinerna? - filippinsk mat - pancit

3. Chicken Adobo

Kyckling är mycket populärt i Filippinerna och kan till exempel ätas i form av det traditionella grytan Chicken Adobo. Rätten tillagas bland annat med soja och vitlök, och serveras med ris.

Adobo är för övrigt namnet på en gryta som även kan tillagas med andra huvudingredienser än kyckling. Du kan till exempel serveras adobo gjord på fläskkött eller bläckfisk.

Vad äter man i Filippinerna? - filippinsk mat - chicken adobo

4. Chicken Inasal

En annan populär kycklingrätt är “Chicken Inasal”, som i stort sett innebär marinerad och grillad kyckling som (förstås) serveras med ris. Maträtten finns på många restauranger, inklusive många snabbmatställen.

Vad äter man i Filippinerna? - filippinsk mat - chicken inasal

5. Lechon Baboy

Baboy betyder gris eller fläskkött och lechon innebär att rätten är grillad. Djuret grillas i sin helhet och styckas sedan till alla som ska äta. Hos lokala familjer är detta festmat, som man tillreder när man har anledning att fira. Hela grisar grillas dock även på restauranger, där man kan köpa en portion av rätten.

Om det istället står “Lechon Manok”, då är det en helgrillad kyckling istället för gris, vilket också är mycket uppskattad filippinsk mat.

Vad äter man i Filippinerna? - filippinsk mat - lechon baboy

6. Sisig

Sisig är en filippinsk maträtt som är relativt vanlig på filippinska restauranger, och påminner om någon slags “pytt i panna”. Rätten innehåller bland annat fläskkött, fläskmage och kycklinglever. Vi tyckte inte att ingredienserna lät så goda och beställde aldrig denna maträtt, men du kanske är modigare!

7. Lumpia

Lumpia, det vill säga vårrullar, är också populär filippinsk mat. Vårrullarna kan antingen vara vegetariska eller innehålla kött och serveras ofta med ris och en sötsur sås.

lumpia

8. Fisk och skaldjur

Filippinerna är en önation och precis överallt är man omringad av vatten och fiskebåtar. Det är med andra ord ganska naturligt att det finns gott om fisk och skaldjur. Många restauranger visar upp de färska råvarorna på isbädd, och man kan sedan välja vad man önskar få grillat.

Det brukar finnas många olika sorters fisk, såsom röd snapper och tonfisk. Dessutom finns ofta bläckfisk, räkor, små krabbor och olika sorters musslor. På privata tillställningar har vi också bjudits på marinerad sjögurka.

9. Spaghetti med bananketchupsås

En av de utländska rätter som fått ordentligt fäste i Filippinerna är italiensk pasta. Filippinierna sätter dock sin egen prägel på rätten och vill gärna ha en tomatsås som är sötare och smaksatt med bananketchup.

Vi är inte säkra på om denna maträtt finns ett beställa på restauranger, men om du handlar i butiker kan du välja filippinsk pastasås istället för italiensk pastasås för att få den “rätta” smaken. Denna maträtt ska också vara extra populär på kalas och när någon fyller år.

spaghetti

10. Silog

Silog är en grupp av filippinska frukosträtter, som innehåller ris, ägg samt någon form av kött eller fisk. Det är typen av kött eller fisk som ger maträtten dess fullständiga namn. Till exempel innehåller “hotsilog” hot dog, medan “longsilog” innehåller korven longganisa och “cornsilog” innehåller corned beef.

Vad äter man i Filippinerna? - filippinsk mat - silog

11. Longganisa

Longganisa är en korv av spansk typ, som finns i massor av olika varianter. Korven kan köpas i olika enkla matställen och ingår ibland i den filippinska frukosten.

12. Balot

En av de mest kända specialiteterna i Filippinerna är det ägg som kallas balot eller balut. Denna maträtt består av ett ägg med ett ankfoster inuti, som kan vara 16 eller 18 dagar gammalt.

Man kan ibland se lokalbor som säljer dessa ägg i små lådor, och en av våra filippinska vänner köpte ett för att äta och för att visa oss. Vi gillar att prova exotiska saker, men här gick vår gräns. Både utseendet och lukten gav oss kväljningar. Vad vi förstår är rätten dock mycket uppskattad bland många filippinier.

Vad äter man i Filippinerna? - filippinsk mat - balot

13. Calamansi

Calamansi är en god och fräsch liten citrusfrukt som är väldigt vanlig i Filippinerna, istället för citron eller lime. Frukten kan serveras som calamancijuice eller som smaksättning till te. Det är också vanligt att man får frukten tillsammans med chili och soja, som smaksättning till maten.

Vad äter man i Filippinerna? - filippinsk mat - calamansi

14. Färsk frukt

Något som man kan njuta av i Filippinerna är fantastiskt god färsk frukt. Några frukter som är vanliga är kokosnöt, mango, små bananer och melon av olika sorter. Frukten kan serveras till frukost, som efterrätt eller i form av juice.

15. Halo-Halo

Om du vill prova en typiskt filippinsk efterrätt ska du prova halo-halo. Denna all in one-efterrätt kan köpas i speciella halo halo-stånd, men också på restauranger och snabbmatsrestauranger.

Ingredienserna i denna färgstarka efterrätt kan variera, men bland annat brukar det ingå glass, is, gelé, färsk frukt och bönor. Rätten smakar sött och inte så dumt!

Vad äter man i Filippinerna? - filippinsk mat - halo-halo

Filippinsk mat på restaurang – mat från hela världen

Här har vi presenterat ett antal filippinska specialiteter, men vad äter man i Filippinerna – på restaurang? Man kan självklart få filippinsk mat, men det finns också ofta ett relativt stort utbud av annan asiatisk mat samt västerländsk mat. Under våra tre månader i landet såg vi ofta följande internationella rätter på menyerna.

Asiatisk mat

 • Chicken Curry
 • Kyckling/fläsk i sötsur sås
 • Citronkyckling
 • Friterad kyckling/fläsk
 • Fried rice
 • Sushi och sashimi
 • Yakiniku och andra japanska rätter
 • Sizzling kyckling/fläsk

Västerländsk mat

 • American Breakfast (ägg, bacon, rostbröd, smör och sylt)
 • Pizza
 • Spagetti Carbonara och andra pastarätter
 • Hamburgare
 • Pommes frites
 • Chicken Cordon Bleu
hamburgare med pommes

Filippinska drycker

Så, vad dricker man på Filippinerna då? Först och främst behöver man dricka mycket, av sånt som vatten, läsk och iste, eftersom det är så varmt. Här är några andra vanliga drycker som kan vara värda att nämna.

Öl i Filippinerna

Öl är en populär dryck i Filippinerna och i första hand finns tre sorter, som alla bryggs av det filippinska bryggeriet San Miguel Brewery: San Miguel Pilsen, San Miguel Light och Red Horse. Vi gillade både San Miguel Pilsen och Red Horse men valde oftast den första, eftersom den andra har extra hög alkoholhalt.

San Miguel Pilsen

Rom och gin

Både rom och gin tillverkas lokalt i Filippinerna, vilket gör att dessa spritdrycker är väldigt prisvärda jämfört med andra spritsorter.

rom

Kokosnötsvin

Om man vill prova en lokal festdryck kan man testa kokosnötsvin. Detta dricks av lokalbefolkningen när man har något att fira, och blandas ibland med coca cola.

kokosnötsvin

Fruktjuice

När du är på Filippinerna vill du också passa på att dricka färskpressad fruktjuice, vilket kan vara fantastiskt gott här. Mest känt är kanske buko juice, det vill säga kokosnötsjuice, samt mangojuice. Vår favorit blev vattenmelonjuice – helt fantastiskt gott!

vattenmelonjuice

Vilka är dina erfarenheter av filippinsk mat?

Har du varit i Filippinerna? Vilka är dina erfarenheter av filippinsk mat? Gillar du asiatisk mat i allmänhet?

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev