Meny Stäng

Malaysisk mat i Malaysia – våra upplevelser

Annons

Malaysisk mat, idag är det dags att berätta om våra upplevelser! När man reser är det spännande att prova de lokala maträtterna. Malaysia är ett mångkulturellt samhälle med matinfluenser från många delar av världen, och som turist var det ibland lättast att hitta kinesisk, thailändsk eller indisk mat. Men naturligtvis hittade vi också malaysiska maträtter.

Vanliga ingredienser i malaysisk mat

Så, vad är typiska ingredienser i malaysisk mat? Det som var vanligt i de malaysiska maträtter vi beställde var att de 1) inkluderade ris eller nudlar, 2) ofta innehöll kokosmjölk och 3) ofta var rejält kryddstarka. Vid ett tillfälle frågade servitörerna oss om ifall vi ville ha stark mat, och Peter nickade glatt. Det skulle han kanske inte ha gjort. Stark mat i Malaysia kan vara något helt annat än hemma i Sverige. Men det finns fantastiskt mycket god och smakrik mat i Malaysia!

Malaysisk mat
Malaysisk mat på restaurang Nam, BonTon Resort, Langkawi

Malaysiska marätter

Så, vilka malaysiska maträtter brukar man stöta på? Här är några malaysiska maträtter som vi ofta såg på restauranger på Langkawi:

  • Satay – kycklingspett med jordnötssås, gurka, rödlök och riskuber
  • Rendang – mustig biffgryta med kokosmjölk
  • Nasi Lemak – risrätt med kokosmjölk
  • Laksa – nudelsoppa med kokosmjölk

Utöver dessa typiskt malaysiska rätter kan man förvänta sig asiatisk mat i allmänhet, som kinesisk, japansk och indisk mat. På många håll kan man också beställa europeisk mat, till exempel italiensk, även om ordningen på rätterna eller formerna för att servera dem inte alltid är vad man är van vid.

Malaysisk mat på BonTon Langkawi
De malaysiska efterrätterna kan exempelvis innehålla kokosmjölk, röda bönor, svart ris eller frukt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev