Meny Stäng

Polen

Resa till Polen? Resan går från norr till söder genom Polens bästa resmål. Tycker du om långa sandstränder, historiska städer eller kanske vällagad mat till bra priser? Här kommer våra bästa tips för dig som vill resa till Polen! Är du med? Nu reser vi!

22 januari 2019

Vackra städer

Bland annat Gdansk och Krakow är mycket fina städer att upptäcka.

22 januari 2019
22 januari 2018

Intressanta sevärdheter

Det finns gott om intressanta sevärdheter, allt från borgar och gruvor till minnen från andra världskriget.

22 januari 2018
22 januari 2017

Långa sandstränder

Längs Östersjökusten finns fantastiskt fina sandstränder. Sopot är mest känt, men det finns fina stränder överallt.

22 januari 2017
22 januari 2016

Bra mat

Maten i Polen är inte exklusiv, men man kan få rustik och god husmanskost som smakar hemlagat.

22 januari 2016
22 januari 2015

Låga priser

I många fall är priserna bara hälften jämfört med Sverige.

22 januari 2015

Se och göra i Polen

Destinationerna presenteras från norr till söder

1. Leba

I Łeba (uttalas Weba) hittar du långa vita sandstränder, massor av restauranger som serverar färsk fisk och dessutom en nationalpark alldeles intill. Här finns också gott om både hotell och trevliga campingar.

2. Landtungan Hel

Missa inte landtungan Hel under din resa till Polen på sommaren! Hel är en 3 mil lång smal strandremsa med sandstrand på båda sidor, där du kan sola och bada eller testa kite-surfing. Här finns också gott om strandnära campingar.

3. Rewa

Rewa har fantastiska sandstränder som framför allt passar för vindsurfing och kite-surfing. Här finns också flera hotell, restauranger och glassbarer.

4. Mechelinki

Mechelinki har varit en obetydlig liten fiskeby, men efter att de fått EU-bidrag har de byggt en fin pir, och det kommer fler och fler restauranger. Här finns en strand där man kan sola och bada, eller kanske ägna sig åt andra vattenaktiviteter.

5. Gdynia

Gdynia är en trevlig stad vid den polska kusten, som tillsammans med Gdansk och Sopot bildar storstadsområdet Trójmiasto. Här finns gott om restauranger, en fin småbåtshamn och en populär sandstrand mitt i stan.

6. Sopot

Sopot är Polens mest kända och mest exklusiva badort. Här finns en lång sandstrand och en lika lång strandpromenad. Inne i Sopot finns gott om caféer, restauranger och även ett livligt nattliv för den som är intresserad av det.

7. Gdansk

Gdansk är en vacker stad med fin arkitektur och gott om restauranger med mysiga uteserveringar. Varje år arrangeras en stor marknad här, med anor från 1200-talet. Strax utanför stan finns också fina stränder för sol och bad.

8. Krynica Morska

Krynica Morska är den största orten på den landtunga som sträcker sig mot Kaliningrad. Här hittar du fina sandstränder, avslappnad semesterkänsla och några campingar.

9. Dziwnow

Vi hamnade i Dziwnow av misstag, och upptäckte en trevlig liten semesterort med badstrand, restauranger, krimskrams-försäljning och diverse lekgrejor för barnen.

10. Swinoujcsie

Swinoujscie är en semesterpärla vid Östersjökusten med en fantastisk sandstrand, fina promenadstråk och livligt nattliv. Här hittade vi också till en trevlig camping, inte långt från stranden.

11. Borgen Malbork

I Malbork ligger Polens största och mest berömda borg. Borgen i Malbork uppfördes av Tyska orden på 1300-talet och är idag förklarad som ett UNESCO världsarv . Borgen är väl värd ett besök under din resa till Polen!

12. Masuriska sjöarna

De Masuriska sjöarna består av runt 3000 sjöar i nordöstra Polen. Här hittar du gott om restauranger, campingar och riktig semesterkänsla. Framför allt kan du njuta av avslappnande kanalbåtturer på kanalerna och sjöarna.

13. Slottet Mierzecin

Slottet Mierzecin, om ligger i Dobiegniew, erbjuder bland annat hotellvistelse, SPA och hästridning. Här finns också en vacker park och en av Polens största vinodlingar. Du som reser med husbil hittar en enkel ställplats precis intill.

14. Bialowiesa National Park

Bialowiezaskogen I östra Polen ligger en nationalpark med Europas enda återstående urskog, och här är skogen bevarad så som den såg ut innan människan kom till kontinenten. I skogen finns många vilda djur, varav kungen är visenten, som också kan kallas europeisk bison. Bialowiezaskogen är med på UNESCOS världsarvslista sedan 1979.

15. Warszawa

Warszawa är en spännande och varierad stad med allt från en charmig “Gamla stan” till ett område med skyskrapor och med på UNESCOS världsarvslista. Här kan du passa på att bo på lite lyxigare hotell, och om du är här i juletider ska du absolut inte missa den fina julmarknaden.  

16. Palatset Kozlowka

Palatset Kozlowka är ett mycket vackert slott i Rokoko från 1735 där man kan få guidade visningar, och här finns också en konstutställning. Inte så långt härifrån finns en trevlig och personlig liten camping med hotell och tama djur. Zamoyski Palace efter polska aristokratiska Zamoyski-familjen.

17. Slottet Baranow Sandomierski

Slottet Baranow Sandomierski (lilla Wawel), mellan 15-1600-tal är ett vackert slott i den sydöstra delen av landet. På slottet kan man kan få guidade visningar, och här finns också en restaurang. Byggd till adelsätten Leszczyńscy.

18. Krakow

Krakow är en fin stad, som är värd att besöka under din resa till Polen. I Krakow kan man strosa runt i den gamla stadsdelen, som också finns med på UNESCOS världsarvslista. Besöka slottet Wawel, se de judiska kvarteren eller kanske ge sig i kast med en rejäl polsk måltid. Härifrån kan kan också göra utflykter för att besöka saltgruvan i Wielizcka eller kanske Auschwitz.

19. Saltgruvan i Wielizcka

Från Krakow kan man göra ett besök i saltgruvan i Wielizcka, antingen med egen bil eller till exempel med buss. Gruvan är imponerande med fantastiska kyrkorum uthuggna i salt på 135 m djup. Är med på UNESCOS världsarvslista

20. Zakopane

Zakopane är framför allt känt för skidåkning, men man kan också åka hit på sommaren och vandra i vackra Tatra National Park. Den lilla staden är fylld av turister och försäljning av allehanda krimskram. Zakopane ligger i Tatrabergen med det högsta berget Rysy på en höjd av 2499 meter.

Läs mer om Polen

Specialiteter i det polska köket!

Vi har gått på djupet med den polska maten!

Recept på polska soppan Zurek

Vi lagar nationalrätten Zurek och smakar av Polen

Marknaden St. Dominic’s Fair

Polens stora marknad som är de 3 första veckorna i augusti varje år

Bo på lyxhotell i Warszawa

Passa på att bo lyxigt i ett billigt land som på Polonia Palace i Polen

Julmarknad i Warszawa

Sagolik juldekoration i hela Warszawa som måste ses

Peter & Helena Bergström med resebloggen FREEDOMtravel

Saker du inte visste om Polen?

 • Polen är det sjätte största landet i Europa.
 • Polackerna har en egen “påvekanal”. Slå på tv:n, ställ in kanalen och se alla sändningar från påven.
 • I Lodz ligger Europas största judiska kyrkogård
 • Som katoliker gifter sig polackerna sig tidigt, och de har den lägsta snittåldern för giftermål som ligger på 27 år.
 • Krakow var Polens huvudstad från år 1038-1596.
 • film regissören Roman Polanski kommer härifrån, liksom fotbollsspelaren Robert Lewandowski. Izabella Scorupco och Danny Saucedo har sina rötter från Polen.
 • Pola Negri är artistnamnet av Apolonia Chalupec som lyckades bli den första världsstjärnan i Hollywood på 1920-talet. Hon var förlovad med Charlie Chaplin och senare med Rudolph Valentino. Senare gift med en greve då Valentino dog och en Georisk prins. En galet stor glamourdrottning på sin tid.
 • I Krakow finns judiska kvarter och de serverar traditionella maträtter, och varför inte prova något nytt?
 • Polen betalar sina 2 % av BNP till NATO för att få fullt stöd och slippa ryssen, och alltid ha beskydd. Tummen upp för den!
 • Universitetet i Krakow är det näst äldsta i Centraleuropa som grundades 1634 av kung Casimir den stora.
 • Frederic Chopin är född utanför Warszawa i byn Zelazowa Wola 1 mars 1810 och var pianist och kompositör.
 • Restaurangen Piwnica Swidnicka i Wroclaw öppnade 1275 och var den äldsta restaurangen i Europa tills den stängde 2017.
 • Polen är det tredje största ölkonsumerande landet i Europa. Om du vill dricka öl på semestern kan du alltså med fördel resa till Polen!

Info och fakta om Polen

 • Land? Polen
 • Huvudstad? Warszawa
 • Språk? Polska (en del pratar också tyska eller engelska)
 • Invånare? 38 miljoner (2017)
 • Valuta? Zloty
 • Prisläge? Billigare än i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart
 • Religion? Kristendom (katolicism)
 • Nationalsång? Mazurek Dabrowskiego (Jeszcze Polska nie Zginela – Än är Polen ej förlorat)
 • Se upp med? Det kan vara bra att iaktta viss försiktighet på vägarna under din resa till Polen, bland annat händer det att vissa förare gör oförsiktiga omkörningar.
 • Tänka på? Vädret är ungefär som i Sverige, men kan vara aningen varmare. Yngre personer är ofta bättre på engelska än äldre personer.

Resa till Polen

 • Flyg från Arlanda till Krakow direkt görs bäst med Norwegian och tar ca 2 h
 • Arlanda till Warszawa med flyg direkt görs bäst med polska LOT och tar ca 1 h 45 min.
 • Flyg från Skavsta till Gdansk direkt görs bäst med Wizz eller Ryanair och tar 1 h 5 min.
 • Ryanair flyger Från Landvetter i Göteborg till Warszawa som tar 1 h 35 min, och till Krakow som tar 1 h 50 min. I oktober 2019 öppnas två nya linjer till Gdansk och Katowice från Landvetter i Göteborg.
 • Nynäshamn till Gdansk med nya färjan (2018) M/F Nova Star tar 19 timmar (Polferries)
 • Ystad till Swinemunde (Swinoujscie) tar ca 6 timmar (Polferries)
 • Karlskrona till Gdynia som tar 10 h 15 min (Stena Line)

Polsk mat

 • Ska man äta finare någonstans så kan man passa på i Polen som har ett lågt kostnadsläge. Det är trevligt att få mycket för sina pengar, de lagar bra mat i de större städerna, och du får mycket på tallriken. Beställ inte tre rätter för du kommer inte orka att äta upp allting. Tänk förrätt-efterrätt eller huvudrätt-efterrätt.
 • Husmanskosten är ofta väldigt bra, och det finns många små charkuterier, rökerier och många restauranger lägger in sin egen gurka, pastej med mera.
 • Nationalrätten i Polen kan vara två olika rätter. Vissa säger att det är grytan Bigos som har sin grund i surkål, torkad svamp, kött och korv. Andra påstår att den mer kända soppan Zurek (Barszcz Bialy) gjord på syrad mjölbas, ägghalvor, rökt skinka eller korv och som är väldigt god. Den kan serveras i bröd och i tallrik.

Lite mer smått och gott

 • Längs norra kusten hittar vi vit fisk som hälleflundra och torsk t.ex.
 • Pierogi eller ångkokta dumplings är vanligt i Polen. fyll dem med vad du har hemma som svamp, något kött eller bara kål.
 • I övrigt använder man väldigt mycket anka, gås och rödkål sedan länge tillbaka i historien.
 • Obwarzanek Krakowski är en kringla i svenska mått mätt. Den har huvudnamnet Pretzels med flera hundra år på nacken. Man bakar in lite allt möjligt i den här som ost, nötter, choklad, frön m.m.
 • Sötsaker finns det massor av i Polen och prova Paczki som är polska syltmunkar.
 • Pepparkakor från Torun med honung och örter, eller varför inte smaka deras Sernik-cheesecake.
 • Piernik Gingerbread är ännu mer sylt i bakverk.
 • Godiset Krowki och engelska Fudge är nästan samma smörkola med krowki är lite mjukare.
 • Ptasie Mleczko som var och varannan polack springer och äter.
 • Sliwka w czekoladzie är choklad med plommon i. De älskar att doppa frukter i choklad.
 • Prince polo är enormt känt på Island och är den mest sålda chokladkakan i flera årtionden. Det är en kexchoklad som startade 1955 och den är även stor i Ungern, Slovakien, Tjeckien, Litauen och Ukraina.
 • Makowiec är en liknande rulle i choklad som vi har i sverige.

Polska drycker

 • Polacker älskar sin Pino öl som är väldigt god tycker vi, och så har de självklart sin vodka. Man tror att vodkan har sitt ursprung från Polen och här kommer några tips.
 • Soplica är Polens äldsta vodka och likörmärke från 1891, och varför inte prova smaksatt vodka när man är på plats? De har förutom hundratals sorter en extra fin “ultimat vodka”.
 • Spriten Zubrowka och Wyborowa kommer härifrån.
 • Bli inte förvånad om du ser att de dricker ren vodka till mat med ett glas juice bredvid.

Shopping I Polen

 • Visst är det kul att shoppa när man kommer till ett billigt land? Shoppingvaruhus finns det gott om, och modet är nästan detsamma som hemma.
 • Om du har tagit färja för att resa till Polen och har bil med dig, är det oftast billigare att köpa öl och sprit på Lidl eller motsvarande, istället för på båten.

Boende i Polen

 • Den enda gången det kan vara problem med boende är juli och augusti längs med norra kusten. 40 miljoner polacker ska ha semester samtidigt och alla ska till kusten.
 • Booking.com är polackernas största sajt som de bokar på. du kan också kolla Airbnb.com.

Videos från Polen

Leba och norra Polen

Masuriska sjöarna i Polen

vilda Bison i Bialowieza nationalpark

Kozlowka slott i östra polen

Slottet Baranow Sandomierski

Gamla huvudstaden Krakow

Slottet Mierzecin


Mer sevärdheter i Polen

Vår bucketlist

Medeltidsstaden Lublin

Lublin är känt för det gröna och de har en hög levnadsstandard. Gamla stan och Krakows port, musikaliska teatern, Lubin slott och Plac Po Farze upptäcker vi gärna.

Rzeszow

Öster om Krakow ligger Staden Rzeszow med pampiga byggnader som Rzeszow slott, stadshuset och Siemiaszkowa teatern. Här kan du också gå turisttur i underjordiska källare från medeltiden.

Wroclaw

Även kallad Breslau sedan medeltiden och ser ut som en riktig pärla. Den fjärde största staden och var även kulturhuvudstad 2016. Se Stortorget Rynek Ratusz, över 300 hundra dvärgar i miniatyr (går det?), med 200 broar och 12 öar. Barockmålningar i universitetet, Wroclaws Katedral på Ostrow Tumksi, och glöm inte UNESCO världsarvet Hala Stulecia, upptagen 2006

Kamienczuk och Szklarka vattenfall

I området Szklarska Poręba i sydvästra Polen och som gränsar till Tjeckien ligger vattenfallen. Här finns även en grotta Golden Pit ( Zlota Jama) som man pratar mycket om. Det finns två campingstäder som man kan bo på när man besöker vattenfallen som heter “Kamieńczyk” och “Szałas Sielanka”.

Bialystok

Gå på en Slottstur och spana in Branicki Palatset, Lubomirski-slottet, Hasbach-slottet och Nowik-palatset. Här görs också bisongräs vodkan som heter Zubrowka.

Ogrodzieniec slottet

Vi ska nog kalla slottet för ruin men det verkar supercoolt, och precis som de gamla ruinerna på Irland och Skottland. Det ligger 66 km (ca 1 h 12 min) nordväst om Krakow.

National Park Ojcow & Pieskowa

Utanför Krakow finns en cool nationalpark som man inte ska missa, som vi gjorde.

Katowice

Polens svarta pärla eftersom det är en gruvstad. Det finns alltid något mer när man gräver och här ligger ärkeängeln Mikaels kyrka i trä.

Auschwitz-Birkenau

Platsen man blir arg och lessen av, men man ska besöka dessa platser för att inte glömma hur det kan gå. Finns med på UNESCO världsarvlista sedan 1979.

Torun

Staden Torun (svenska Thorn) är sedan 1997 uppsatt på Unesco världsarvlista tack vare alla gotikbyggnader. Staden har två teatrar, Dąbskipalatset, en mäktig bro ovan floden Wisla och jungfru Maria-kyrkan. Nicolaus Copernicus är född här som var en känd astronom, korsriddare och riktiga pepparkaksrecepten från 1300-talet.

Hamnstaden Szczecin

Det svenska namnet är Stettin och var huvudstad i svenska pommern mellan 1630-1720, alltså i 90 år i svensk ägo. Här ska man se Sankt Jakobskatedralen, de pommerska furstarnas slott, stadshuset, Wały Chrobrego, boulevarderna vid floden och nationalmuseet.

Poznan

En gång var Poznan rikets huvudstad. Här ska du se rådhuset från 1500-talet, (Stary Rynek) stora torget, (Teatr Wielki) stora teatern och (Ostrow Tumski) domkykoön med Peter Paulkatedralen. Härifrån kommer också Wyborowa spriten som en gång var enormt stort i Europa.

Slowinski Sanddyner

Välkomna till Polens Sahara! Det här är idag en national Park nära Leba i norra Polen. Vi letade efter den här 2018 men fick tidsbrist och åkte vidare, men nästa gång.

Zamosc

Ett UNESCO Världsarv sedan 1992 och en enastående renässansstad med den italienske arkitekten Bernardo Morando. Se även synagogan, Den galet stora Zamosc fästningen, det äldsta apoteket i Polen sedan 1609 Apoteka Rektorska. Stora torget betraktas som en av de vackraste torgen i Europa från 1600-talet. Helt galet och vi måste dit!!!

Bydgoszcz

En stad i norra Polen och två timmar söder om Gdansk. Missa inte (Stare Miastro) gamla stan, eller det du ser på bilden ovan Śródmieście- distriktet och The eagle hotel. Brdafloden går igenom staden och det är ganska häftigt att Pomeranian Philharmonic Orchestra House, alltså konserthuset är en av de bästa i Europa.

Karpacz

En ort i Sydvästra Polen och gränsen till Tjeckien. En häftig spastad och skidort. Polackerna är katoliker och familjerna är stora. Funparks är det bästa för dem och här finns också en stor Fairytale Park i skidorten Karkonosze.

Niedzina slottet

Slottet är även känt för Dunajec Castle, och känt för att det byggdes med de polsk-ungerska relationerna år 1320-1326. Hur charmigt är det här på en skala?????

Ksiaz-slottet i Walbrzych

Det är här man letar efter Hitlers gömmor och allt guld. Det finns flera tunnlar under slottet och här råder mystik.

Ortodoxa kyrkan Beskid Niski

Mellan Polen och Slovakien finns flera träbyggda kyrkor i låglandet Beskid. Är du ute efter natur så har du kommit rätt! Ingår i UNESCO världsarv sedan 2013.

Lodz

Spännande staden Lodz med Piotrkowsgatan i art décohus och jugendstil. Europas största judiska kyrkogård, Izrael Poznanskis palats och Mickiewiczavenyn.

Tack för att du hälsade på!

Kommentera gärna här nedan!

5 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. Helena säger:

  Väldigt bra och överskådlig information. Man vill iväg genast:).

 2. Arne Lindh säger:

  Det blir nog en sväng ner igenom Polen till Tjeckien och Prag m m i sommar. Läser in oss på era tips nu. Har ni kvar planerna på “sällskapsresor” på det hållet?
  PS. Vi kanske ses på mässan i Kista. Funderar på att ta oss dit.

  • Helena säger:

   Vad kul att ni planerar en tripp i Polen och Tjeckien Arne! 🙂 Planerna på gruppresor ligger på is … vi har haft för mycket att göra, och det är en hel del jobb för att få till det …

 3. Pernilla säger:

  Tack för bra guide om Polen! Vet ni var de säger om hundar? På campingar, stränder och restauranger?
  Tyskarna är väldigt vänligt inställda till hund, håller tummarna att Polackerna är det med.. 🙂

  • Helena säger:

   Kul att du gillar vår guide Pernilla! Vi har inte själva rest med hund, men vi har mött många hundar på campingarna i Polen så det verkar inte vara något problem. När det gäller stränder och restauranger vågar jag inte svara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.