Meny Stäng

Polen

Resa till Polen? Resan går från norr till söder genom Polens bästa resmål. Tycker du om långa sandstränder, historiska städer eller kanske vällagad mat till bra priser? Här kommer våra bästa restips om Polen! Är du med? Nu åker vi!

Varför resa till Polen?

09 januari 2019

Vackra städer

Bland annat Gdansk och Krakow är mycket fina städer att upptäcka.

09 januari 2019
09 januari 2018

Intressanta sevärdheter

Det finns gott om intressanta sevärdheter, allt från borgar och gruvor till minnen från andra världskriget.

09 januari 2018
09 januari 2017

Långa sandstränder

Längs Östersjökusten finns fantastiskt fina sandstränder. Sopot är mest känt, men det finns fina stränder överallt.

09 januari 2017
09 januari 2016

Bra mat

Maten i Polen är inte exklusiv, men man kan få rustik och god husmanskost som smakar hemlagat.

09 januari 2016
09 januari 2015

Låga priser

I många fall är priserna bara hälften jämfört med Sverige.

09 januari 2015
Restips om Polen

1. Łeba

I Łeba (uttalas Weba) hittar du långa vita sandstränder, massor av restauranger som serverar färsk fisk och dessutom en nationalpark alldeles intill. (2017)

Polen Hel

2. Landtungan Hel

Missa inte landtungan Hel om du besöker Polen på sommaren! Hel är en 3 mil lång smal strandremsa med sandstrand på båda sidor. Här finns också gott om strandnära campingar. (2010, 2012, 2014)

Rewa

3. Rewa

Rewa har fantastiska sandstränder som framför allt passar för vindsurfing och kite-surfing, och flera restauranger och hotell. (2014, 2016)

Piren i Mechelinki

4. Mechelinki

Mechelinki har varit en obetydlig liten fiskeby, men efter att de fått EU-bidrag har de byggt en fin pir, och det kommer fler och fler restauranger. Här finns en strand där man kan sola och bada, eller kanske ägna sig åt andra vattenaktiviteter. (2014, 2016, 2017)

Gdynia

5. Gdynia

Gdynia är en trevlig stad vid den polska kusten med många restauranger, en fin småbåtshamn och en populär sandstrand mitt i stan. (2016)

Grand hotel Sopot

6. Sopot

Sopot är Polens mest kända och mest exklusiva badort. Här finns en lång sandstrand och en lika lång strandpromenad. Inne i Sopot finns gott om caféer, restauranger och även ett livligt nattliv för den som är intresserad av det. (2010, 2012, 2016)

Gdansk Neptun

7. Gdansk

Gdansk är en vacker stad med fin arkitektur och gott om restauranger med mysiga uteserveringar. Varje år arrangeras en stor marknad här, med anor från 1200-talet. Strax utanför stan finns också fina stränder för sol och bad. (2010, 2012, 2014, 2016)

Strand Polen

8. Krynica Morska

Krynica Morska är den största orten på den landtunga som sträcker sig mot Kaliningrad. Här finns fina sandstränder, semesterkänsla och några campingar. (2017)

dziwnow

9. Dziwnow

Vi hamnade i Dziwnow av misstag, och upptäckte en trevlig liten semesterort med badstrand, restauranger, krimskrams-försäljning och diverse lekgrejor för barnen. (2010)

Swonoujscie Polen

10. Swinoujcsie

Swinoujscie är en semesterpärla vid Östersjökusten med en fantastisk sandstrand, fina promenadstråk och livligt nattliv. (2017)

malbork

11. Borgen Malbork

I Malbork ligger Polens största och mest berömda borg. Borgen i Malbork är väl värd ett besök under din resa till Polen! (2014)

Mikolajki Masuriska sjöarna

11. De masuriska sjöarna

De Masuriska sjöarna består av 3000 sjöar i nordöstra Polen. Här hittar du båtturer i kanalerna, restauranger, campingar och riktig semesterkänsla. (2017)

Mierzecin Palac

13. Slottet Mierzecin

Slottet Mierzecin, om ligger i Dobiegniew, erbjuder bland annat hotellvistelse, SPA och hästridning. Här finns också en vacker park och en av Polens största vinodlingar. (2017)

Bisonoxe

14. Nationalparken Bialowieza

I östra Polen finns en nationalpark med Europas enda återstående urskog, och här är skogen bevarad så som den såg ut innan människan kom till kontinenten. I skogen finns många vilda djur, varav kungen är visenten, som också kan kallas europeisk bison. (2017)

Kulturpalatet i Warszawa

15. Warszawa

Warszawa är en spännande och varierad stad med allt från en charmig “Gamla stan” till ett område med skyskrapor. Här kan du passa på att bo på lite lyxigare hotell, och om du är här i juletider ska du absolut inte missa den fina julmarknaden.  (2016)

Kazlowka castle

16. palatset Kozlowka

Palatset Kozlowka är ett mycket vackert slott där man kan få guidade visningar, och här finns också en konstutställning. Inte så långt härifrån finns en trevlig och personlig liten camping. (2017)

17. Slottet Baranow Sandomierski

Slottet Baranow Sandomierski är ett vackert slott, där man kan få guidade visningar. Här finns också en restaurang. (2017)

Krakow Wawel

18. Krakow

Krakow är en fin stad, som är värd att besöka under din resa till Polen. I Krakow kan man strosa runt i den gamla stadsdelen, besöka slottet Wawel, se de judiska kvarteren eller kanske ge sig i kast med en rejäl polsk måltid. Härifrån kan kan också göra utflykter för att besöka saltgruvan i Wielizcka eller kanske Auschwitz. (2009, 2017)

saltgruvan i Wieliczka

19. Saltgruvan i Wielizcka

Från Krakow kan man göra ett besök i saltgruvan i Wielizcka. Gruvan är imponerande med fantastiska kyrkorum uthuggna i salt på 135 m djup. (2009)

Zakopane

20. Zakopane

Zakopane är framför allt känt för skidåkning, men man kan också åka hit på sommaren och vandra. Den lilla staden är fylld av turister och försäljning. (2017)

Läs mer

Polen
Peter och Helena Bergström, resebloggen FREEDOMtravel

Info och fakta

 • Valuta? Zloty (PLN)
 • Prisläge? Billigt (billigare än Sverige, ibland halva priset)
 • Språk? Polska (en del pratar engelska eller tyska)
 • Se upp med? Det kan vara bra att iaktta viss försiktighet på vägarna, bland annat händer det att vissa förare gör oförsiktiga omkörningar.
 • Tänka på? Vädret är ungefär som i Sverige, men kan vara aningen varmare. Yngre personer är ofta bättre på engelska än äldre personer.

5 kommentarer

Skriv kommentar →

 1. Helena säger:

  Väldigt bra och överskådlig information. Man vill iväg genast:).

 2. Arne Lindh säger:

  Det blir nog en sväng ner igenom Polen till Tjeckien och Prag m m i sommar. Läser in oss på era tips nu. Har ni kvar planerna på “sällskapsresor” på det hållet?
  PS. Vi kanske ses på mässan i Kista. Funderar på att ta oss dit.

  • Helena säger:

   Vad kul att ni planerar en tripp i Polen och Tjeckien Arne! 🙂 Planerna på gruppresor ligger på is … vi har haft för mycket att göra, och det är en hel del jobb för att få till det …

 3. Pernilla säger:

  Tack för bra guide om Polen! Vet ni var de säger om hundar? På campingar, stränder och restauranger?
  Tyskarna är väldigt vänligt inställda till hund, håller tummarna att Polackerna är det med.. 🙂

  • Helena säger:

   Kul att du gillar vår guide Pernilla! Vi har inte själva rest med hund, men vi har mött många hundar på campingarna i Polen så det verkar inte vara något problem. När det gäller stränder och restauranger vågar jag inte svara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.