Meny Stäng

Łeba – en mysg semesterfavorit i Polen

Annons

Polackerna älskar Łeba (uttalas Weba), och det är inte så konstigt. Här hittar du långa vita sandstränder, massor av restauranger som serverar färsk fisk och dessutom en nationalpark alldeles intill. Vi stannade två nätter och fick en riktigt skön dag på stranden. Vi hann också med att prova polsk snabbmat och att kolla in hur polackerna ”bygger in sig bakom staket” på stränderna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Łeba – en mysig semesterstad

Łeba är en riktigt mysig semesterstad. Man märker att det mesta i grunden har handlat om fiske här. I hamnen ligger fiskbåtarna förtöjda och överallt runt om kan man köpa färsk  och rökt fisk, eller slinka in på någon av alla fiskrestauranger.

Krakowresor

Idag är detta dessutom en semesterort av stora mått. Här finns allt en familj på semester kan önska sig: tivoli, båtturer, glasstånd, krimskrams-butiker och massor av olika cyklar och andra fordon på hjul att hyra. Och ja just det, dessutom ligger Słowiński nationalpark alldeles intill.

Leba Polen
Restauranger, kanotuthyrning och ett liveband som spelar i bakgrunden
Rökt fisk
Fiskrökerier är populära!
Rökt fisk Polen
En bit rökt fisk att ta med sig – eller äta på plats

Łeba ligger vid den polska kusten, nordväst om de mer kända kuststäderna Gdansk, Gdynia och Sopot.

Polskt strandliv

Vi hade en riktigt härlig dag på stranden. Det var varmt i solen och ganska ok temperatur på vattnet, även om det kanske var en aning svalt. Mycket att titta på fanns det också! Polacker vill inte ha tråkigt på stranden så det kryllar av barer, serveringar, lekplatser, dragkamp, beach volley-turneringar och utklädda figurer …

Allra mest intressant är ändå hur precis alla bygger in sin familj innanför färgglada små strandstaket. Missa inte att kolla in Peters film från stranden!

Leba strand
Äntligen sommar och sol!
Strandtält Polen
Varje familj bygger in sig innanför ett staket!
Strand Polen
När man kommer upp en bit ser man att det inte är lika trångt överallt …

Polsk snabbmat – zapiekanka

Det finns många olika sorters snabbmat att köpa på stranden, och två favoriter bland polackerna verkar vara ”zapiekanka” och friterade potatissnurror på spett. Vi testade zapiekankan, som är en halv baguette som grillas i ugnen.

Enligt Caroline och bloggen Den andra resan ska den ”ursprungliga” zapiekankan serveras med svamp, ost och ketchup. Idag finns alla varianter och på vår fanns svamp, skinka, ost, ketchup och majonnäs.

Polsk snabbmat
Den här zapiekankan var så stor så vi delade på en!

Campingar i Łeba

Det finns ett helt gäng campingar i Łeba och vi bodde bra på Camping Rafael. Här fanns bland annat två saker som faktiskt är lite ovanliga på polska campingar: 1) exakt uppmärkta platser med nummer och 2) gråvattentömning. Besöket i Łeba blev en riktigt härlig avslutning på vår rundresa genom Tjeckien och Polen!

Camping Rafael
FREEDOM står bra på en numrerad plats

Video från Łeba

Om du vill se mer av den polska semesterorten Łeba kan du spana in vår film, som Peter har klippt ihop.

Mer att se och göra i närheten

I närheten av Łeba hittar du bland annat Helhalvön, som bjuder på massor av campingar och nästan exotiska sandstränder. Det är heller inte långt till mysiga Rewa eller populära Sopot. Självklart kan du också besöka de större städerna Gdynia och Gdansk. Om du klickar på bilden nedan hittar du alla våra reportage om Polen.

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev