Meny Stäng

Gdynia i Polen – strandliv och shopping

Gdynia i Polen bjuder på härliga sandstränder, trevliga restauranger och norra Polens största shoppinggalleria. Gdynia ingår, tillsammans med Gdansk och Sopot, i den så kallade trestaden och är en perfekt utgångspunkt för härliga dagar längs Polens riviera.

Semesterstaden Gdynia i Polen

Gdynia i Polen ligger vid Östersjökusten och tillhör ”trestaden”, som består av Gdansk, Sopot och Gdynia. Vi har varit i Gdansk och Sopot flera gånger förut, men av någon anledning har vi missat Gdynia. Och det var ju dumt har vi insett nu! Gdynia bjuder på en trevlig upplevelse med en småbåtshamn, ett stort pariserhjul, enorma shoppinggallerior, massor av fiskrestauranger och en fin sandstrand mitt i stan.

Shopping i Gdynia

Gdynia är staden för dig som gillar att shoppa! Här finns två stora shoppinggallerior. Gallerian Riviera är norra Polens största galleria. Här hittar du inte mindre än 250 butiker, vilket är långt mer än du hittar i någon svensk galleria. I Mall of Scandinavia i Solna utanför Stockholm finns till exempel ”bara” 170 butiker, som en jämförelse. En annan lite mindre galleria i Gdynia är Galleria Klif, med många lyxiga butiker i en trevlig miljö.

Folkabuss

Hamnen i Gdynia

Vi promenerade till hamnen i Gdynia, där det ligger massor av småbåtar. Här såg vi bland annat en massa barn som var ute och övade med optimistjollar. Här ser man också det stora pariserhjulet som reser sig över staden.

hamn Gdynia
Pariserhjul Gdynia

Stranden i Gdynia

På våra bilder från Rewa igår såg det kanske ut som att inte så många badar, men det beror att bilderna togs sent på eftermiddagen i en liten ort. På bilderna från Gdynia kan du se att människor badar friskt. Vi tror att det är ca 22 grader i vattnet.

Sommar i Gdynia
Strand Gdynia
strand Gdynia

Restauranger i Gdynia

Vi hittade en trevlig restaurang vid stranden och fick en riktigt god middag med laxcarpaccio till förrätt. Till huvudrätt valde jag (Helena) hälleflundra, Peter gös och våra vänner räkor. Här vid kusten i Polen serveras väldigt mycket fisk på restaurangerna. Fisken serveras ofta med någon sorts potatis samt grönsaker eller rotsaker. Relativt enkelt, men nästan alltid gott!

Laxcarpaccio
restaurang i Gdynia
Shoppingstaden Gdynia - sevärdhet i Polen

Ölprovning i Gdynia

Efter restaurangbesöket gick vi vidare till ett ställe där man kan köpa en liten bricka med fyra olika små öl för provning. Två av ölen smakade lite konstigt och de drack vi inte ens upp, men det var en kul grej och brickorna kostade 35 kronor/styck så ingen större skada var ju skedd …

Ölprovning i Gdynia i Sopot
Ölprovning

Priser i Gdynia

Förutom att Polen har fantastiskt fina sandstränder finns en annan fördel – priserna är låga. En stor stark på restaurang kostar ca 15-25 kr och även maten är betydligt billigare än i Sverige, vilket gör att det är lätt att gå ut att äta. Polacker är tokiga i att bli underhållna och jazzen ligger ömt om hjärtat på dagtid, och större konserter på nattetid då de gillar att dansa.

Strandrestaurang Gdynia

Se mer i närheten: Gdansk

Inte långt från Gdynia ligger den vackra gamla Hansastaden Gdansk. Den här staden bildades redan på 1200-talet och hade sin storhetstid på medeltiden. Staden förstördes visserligen till stor del under Andra världskriget, men har restaurerats för att återfå sin forna skönhet. Idag kan man hänga på mysiga restauranger, strosa i hamnområdet eller kanske till och med pricka in den intensiva marknaden som arrangeras i augusti varje år.

Gdansk

Se mer i närheten: Sopot

Sopot är den kanske mest exklusiva semesterorten på hela den polska rivieran. Vid den långa fina sandstranden ligger Grand Hotel och Europas längsta träpir. I Sopot hittar du också en lång fin strandpromenad samt massor av trevliga restauranger.

Grand hotel Sopot

Fler utflykter runt Gdynia i Polen

Gdynia ligger bra vid den polska kusten för att göra olika utflykter, både längs Polens riviera och inåt landet. Här följer förslag på platser att besöka:

 • Borgen Malbork är en riktigt mäktig medeltida borg, med massor av intressant historia att berätta. Ligger en dryg timme från Gdynia med bil.
 • Landtungan Hel är en lång smal landremsa, med stränder på bägge sidor. Detta semesterparadis ligger en knapp timme från Gdynia.
 • Leba ligger cirka 1,5 timme från Gdynia och är en trevlig semesterort, där man kan bada och handla färsk eller rökt fisk.
Leba strand
Helena vid stranden i Leba

Fakta om Gdynia

 • Land? Polen
 • Vojvodskap: Pommern
 • Invånare? 248 000 (2012)
 • Valuta? Zloty
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Språk? Polska (en del pratar också engelska)
 • Prisläge? Billigare än Sverige

Resa till Gdynia i Polen

 • Färjor: Du kan anlända till Polen med färja Nynäshamn-Gdansk (19 timmar, med Polferries), Karlskrona-Gdynia (drygt 10 timmar, med Stena Line) eller Ystad-Swinoujscie (6 timmar, med Polferries).
 • Bil/husbil: Det tar cirka 30 minuter att köra från Gdansk till Gdynia, och det tar ca 5 timmar att köra från Swinoujscie till Gdynia.
 • Flyg: Det går direktflyg från Skavsta till Gdansk, med Wizz Air eller Ryanair. Flygtiden är en dryg timme. I oktober 2019 öppnas två nya linjer till Gdansk från Landvetter i Göteborg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev