Meny Stäng

Att göra i Gdynia i Polen – våra 9 bästa tips

Vad kan man se och göra i Gdynia i Polen? Gdynia bjuder på härliga sandstränder, trevliga restauranger och goda möjligheter för shopping. Här hittar du våra bästa tips på saker att göra i Gdynia.

Gdynia i Polen

Gdynia ingår, tillsammans med Gdansk och Sopot, i den så kallade trestaden och är en perfekt utgångspunkt för härliga dagar längs Polens riviera. Staden bjuder på en trevlig upplevelse med en småbåtshamn, ett stort pariserhjul, enorma shoppinggallerior, massor av fiskrestauranger och en fin sandstrand mitt i stan.

Att göra i Gdynia i Polen

Gdynia ligger vid den polska Östersjökusten, 22 kilometer norr om Gdansk.

Vad kan man göra i Gdynia?

Så, vad kan man då göra i Gdynia i Polen? Den här staden bjuder på många möjligheter, inte minst på sommaren. Här hittar du våra bästa tips.

1. Strosa i hamnen

Vi promenerade till hamnen i Gdynia, där det ligger massor av småbåtar. Här såg vi bland annat en massa barn som var ute och övade med optimistjollar. Här ser man också det stora pariserhjulet som reser sig över staden.

Att göra i Gdynia i Polen - hamnen
Att göra i Gdynia i Polen - pariserhjul

2. Spana in museifartyg

I en annan del av hamnen kan du hitta museifartyget ORP Błyskawica som deltog i andra världskriget, och museifartyget Dar Pomorza som är en fullriggare från början av 1900-talet.

3. Sola och bada på Gdynia City Beach

Mitt inne i centrala Gdynia hittar du stadens citystrand. Detta är en fin sandstrand, men härlig finkornig sand, och eftersom du hittar den mitt i stan är den förstås populär. En solig sommardag kan du räkna med att det är trångt både på stranden och i vattnet.

Att göra i Gdynia i Polen - strand
Att göra i Gdynia i Polen - strand

4. Shoppa

Gdynia är staden för dig som gillar att shoppa! Här finns två stora shoppinggallerior. Gallerian Riviera är norra Polens största galleria. Här hittar du inte mindre än 250 butiker, vilket är långt mer än du hittar i någon svensk galleria. I Mall of Scandinavia i Solna utanför Stockholm finns till exempel ”bara” 170 butiker, som en jämförelse. En annan lite mindre galleria i Gdynia är Galeria Klif, med många lyxiga butiker i en trevlig miljö.

Folkabuss

5. Njut av polsk mat på restaurang

I Polen är det ofta trevligt att gå på restaurang, eftersom maten ofta smakar bra samtidigt som den är prisvärd. I Gdynia hittade vi en trevlig restaurang vid stranden och fick en riktigt god middag.

Nyhetsbrev
Att göra i Gdynia i Polen - restauranger

Till förrätt valde vi båda laxcarpaccio. Till huvudrätt valde jag (Helena) hälleflundra, Peter gös och våra vänner räkor. Här vid kusten i Polen serveras väldigt mycket fisk på restaurangerna. Fisken serveras ofta med någon sorts potatis samt grönsaker eller rotsaker. Relativt enkelt, men nästan alltid gott!

Laxcarpaccio
restaurang i Polen

6. Prova öl

Efter restaurangbesöket gick vi vidare till ett ställe i närheten, där man kan köpa en liten bricka med fyra olika små öl för provning. Två av ölen föll oss inte riktigt i smaken, men det var en kul grej. Dessutom var det prisvärt!

Att göra i Gdynia i Polen - ölprovning
Ölprovning

7. Besök ett museum

Gillar du museer? Då vet du vad du kan göra i Gdynia. Det finns nämligen en lång rad museer att välja bland. Spana till exempel in något av dessa:

 • Centrum Nauki Experyment, Aleja Zwycięstwa 96/98
 • Gdynia City Museum, Zawiszy Czarnego 1
 • Gdynias motormuseum, Żwirowa 2C
 • Museum of Emigration, Polska 1
 • Naval Museum, Zawiszy Czarnego 1B
Att göra i Gdynia i Polen

8. Gör en utflykt till Gdansk

Inte långt från Gdynia ligger den vackra gamla Hansastaden Gdansk. Den här staden bildades redan på 1200-talet och hade sin storhetstid på medeltiden. Staden förstördes visserligen till stor del under Andra världskriget, men har restaurerats för att återfå sin forna skönhet.

Idag kan man hänga på mysiga restauranger, strosa i hamnområdet eller kanske till och med pricka in den intensiva marknaden som arrangeras i augusti varje år.

Gdansk

9. Gör en utflykt till Sopot

Sopot är den kanske mest exklusiva semesterorten på hela den polska rivieran. Vid den långa fina sandstranden ligger Grand Hotel och Europas längsta träpir. I Sopot hittar du också en lång fin strandpromenad samt massor av trevliga restauranger.

Grand hotel Sopot

Mer att se och göra i Gdynia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Gdynia, utöver våra förslag. Här hittar du ännu några tips.

 • Adventure Park Gdynia erbjuder olika äventyrliga aktiviteter för alla som gillar adrenalin. (Bernadowska 1)
 • Aquapark Reda är ett stort vattenland i Reda, strax utanför Gdynia. (Morska 5, 84-240 Reda)
 • Gdynia Aquarium är ett akvarium där du kan se olika sorters fiskar, havslevande djur och reptiler. (al. Jana Pawła II 1)
 • Kamienna Gora är en exklusiv stadsdel som ligger på en höjd, dit man kan ta linbana.
 • Kępa Redłowska är en stor grön park vid havet, söder om Gdynia.
 • Orłowo Pier är en lång träpir i en södra delen av staden.
Att göra i Gdynia i Polen

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Vi har aldrig stannat över natten i Gdynia, men det finns en camping med namnet Wypoczynek ”U Wnuka”. Det finns också många olika hotell och andra boendealternativ i stan.

Mer att se och göra i närheten

Förutom de andra städerna i trestaden, Gdansk och Sopot, finns det många andra fina platser att besöka i närheten. Du kan till exempel besöka den historiska borgen Malbork, uppleva den härliga Helhalvön eller ta din tillflykt till semesterorten Łeba. Ännu fler tips om platser att besöka i Polen får du om du klickar på bilden nedan.

Fler tips på saker att göra i Gdynia?

Har du varit i Gdynia? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i Gdynia?

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Fakta om Gdynia i Polen

 • Land: Polen
 • Vojvodskap: Pommern
 • Invånare: 248 000 (2012)
 • Valuta: Zloty
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Språk: Polska
 • Prisläge: Billigare än Sverige

Resa till Gdynia

 • Färjor: Du kan anlända till Polen med färja Nynäshamn-Gdansk (19 timmar, med Polferries), Karlskrona-Gdynia (drygt 10 timmar, med Stena Line) eller Ystad-Swinoujscie (6 timmar, med Polferries).
 • Bil/husbil: Det tar cirka 30 minuter att köra från Gdansk, och det tar cirka 5 timmar att köra från Swinoujscie.
 • Flyg: Det går direktflyg från Skavsta till Gdansk, med Wizz Air eller Ryanair. Flygtiden är en dryg timme. Du kan också flyga från Landvetter i Göteborg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev