Meny Stäng

Veckans Gäst: Jennifer Sandström, utlandsboende här och där

Jennifer Sandström är bara 24 år, men har redan hunnit med att bo i en hel rad olika länder. Hon har både pluggat och jobbat utomlands, bland annat i Nya Zeeland, Indien och Tyskland. Idag bor hon i Helsingfors där hon har funnit kärleken.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vi har frågat Jennifer om kulturkrockar och om erfarenheter av att bo i andra länder. Vi har också passat på att be om tips till andra unga människor som är sugna på att komma ut i världen och jobba eller plugga. Om du vill följa Jennifer i hennes vardag i Finland kan du läsa hennes blogg Jennifer Sandström.

Kan du berätta lite om dig själv? Vem är du och vad sysslar du med till vardags?

Tjugofyra år gammal, något rastlös och förvirrad, och ständigt sugen på att upptäcka något nytt. Uppvuxen i Lappland bland fjällen, och alltid längtat iväg till nya städer och länder längre bort.

Förutom världen så älskar jag allt som har med internet och marknadsföring att göra, och naturligtvis att skriva. Det är detta jag gör majoriteten av min vakna tid, både på jobbet och på fritiden. Blandat med min vardagliga vardag fylld av caféhäng, bloggar, böcker, pull-ups/yoga/löpning, så reser jag gärna spontant i jakt på något främmande och det som inte är typiskt turistigt.

När flyttade du utomlands första gången? Vart gick den flytten och hur gick det till?

Första “flytten” skedde då jag gjorde min första utlandstermin från min utbildning på högskolan i Jönköping våren 2012. Då åkte jag iväg till Victoria som ligger på Vancouver Island utanför Kanadas västkust. Det var visserligen bara 6 månader, men de månaderna var helt klart grunden för framtida utlandsvistelser. Efter att ha bott en stund i både Kanada och på Nya Zeeland kändes det liksom naturligt att ta nästa steg till Indien.

Du har bott i flera olika länder. Var trivdes du bäst och varför det?

Då måste jag svara Auckland och Nya Zeeland – herregud, det är ett sagoland och mitt halvår där känns idag mer som en dröm än en verklighet, så vackert var det, alltihop. Och om något land så är det just det som fastnat i mitt hjärta, det känns lite som om jag nästan hör hemma där … Dock ligger det ju så extremt långt bort, men kanske jag får chans att flytta dit något år i alla fall? Dyker den möjligheten upp kommer jag inte tacka nej.

Nya Zeeland, på hike i Abel Tasman
Nya Zeeland, på hike i Abel Tasman

Vad är det bästa respektive mest utmanande med att flytta mellan olika länder?

Det bästa är att man får upptäcka något nytt, smått som större, betydligt oftare än vad man gör hemma i sin trygga miljö som man känner utan och innan. Och att man genom detta blir mer tolerant och accepterande mot olikheter/skillnader.

Det värsta är vännerna – bästisarna (och familjen) hemma och utspridda som man är långt ifrån, och så alla nya man möter längs vägen som man först kämpar med att lära känna och komma nära för att sedan tvingas ta farväl av. Fy sjutton, det sliter i mig mest. Men finns det något alternativ? Inte egentligen, vissa uppoffringar får man helt enkelt leva med när man följer sitt hjärta och sånt där.

Kan du berätta om någon kulturkrock som du upplevt när du bott utomlands?

Att vara en frispråkig och självständig ung kvinna i Indien är nog min största kulturkrock. Hamnade i en del hätska diskussioner med män, blev tillsagd av polisen på ett tåg för att jag satt med mina bara ben i en killes famn, och hade svårt att acceptera att man inte fick kyssas offentligt … Jag hade lite svårt att bo i Indien, jo, men jag älskar landet och människorna!

Vilka är dina bästa tips till andra unga människor som vill prova att bo utomlands ett tag?

Skriv ner det som ett mål! Inte alls konkret men jag tror verkligen att det gör att du medvetet och undermedvetet kommer söka efter möjligheter som kan ta dig utomlands. En utlandstermin under en utbildning är jättebra och något många universitet erbjuder. Betald praktik utomlands under/efter sin utbildning är också något jag rekommenderar – det finns många företag som söker svensk kompetens (googla!).

Prata med andra som flyttat/varit utomlands en längre tid, leta upp facebook-grupper, läs bloggar och ta in information från olika håll. Jag kan ärligt talat säga att det för mig kändes nästan omöjligt att få ett jobb och kunna flytta utomlands, jag visste inte alls hur jag skulle gå tillväga – men jag visste att jag ville göra det och då blev det så!

Var tror du att du kommer att bo i framtiden och varför kommer du att bo där?

Jag hoppas på att bo i några fler länder och lära känna några fler kulturer, till exempel Spanien, Italien, Holland, USA och Storbritannien. Och precis som min bloggs slogan Forever abroad, always at home – så kommer även Sverige att kännas främmande och aldrig riktigt helt hemma igen, även om det kanske är där jag hamnar en dag. Men de bladen är ännu oskrivna, jag har inte och har aldrig haft någon fast plan utan alltid följt med flowet – det var så jag hamnade i Indien såväl som i Finland.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Just nu drömmer jag mest om Italien, har aldrig varit där och vill verkligen bara dit, vandra i bergen och på klippor längs havet, äta deras mat och studera italienarna. Och ja, drömmen är också att bo där ett tag, där eller i Spanien. Att få bo i ett land (om än bara några månader) är så mycket häftigare än att bara resa till det.

Jennifer Sandström i Spanien, i Barcelona under festivalen Festa Major de Grácia
Jennifer sandström i Spanien, i Barcelona under festivalen Festa Major de Grácia

Tack Jennifer Sandström för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev