Resa till Österrike? Resan går från norr till söder genom Österrikes bästa resmål. Tycker du om höga och dramatiska berg, vacker natur eller kanske skidåkning? Här kommer våra bästa restips om Österrike! Är du med? Nu åker vi!

Varför resa till Österrike?

09 januari 2019

Vacker natur

Österrike är magiskt vackert med gröna skogar och klara sjöar och höga alptoppar som slickar himlen.

09 januari 2019
09 januari 2018

Vandring och Friluftsliv

Det finns gott om möjligheter för att vandra kort eller långt, inte minst genom att ta lift upp på alperna sommartid.

09 januari 2018
09 januari 2017

Skidåkning

Det finns flera kända skidorter, som St Anton, Bad Gastein och Sölden, samt Alpbachtal som vi tyckte mycket om.

09 januari 2017
09 januari 2016

God mat

I Österrike hittar du vällagad husmanskost som gulaschsoppa, men också fine dining och lokalt producerade delikatesser

09 januari 2016
09 januari 2015

Vackra städer

Österrike bjuder på flera vackra städer, såsom Mozarts födelsestad Salzburg.

09 januari 2015
Utsikt över Salzburg

1. Salzburg

Salzburg är en vacker stad, med en flod som rinner rakt igenom och höga berg runt om. Här föddes bland annat Mozart och här spelades också filmen Sound of Music in. Du kan besöka borgen Hohensalzburg, som ligger på en höjd med vacker utsikt över staden. Här kan du om du vill också uppleva en riktig “Mozart Candle Light Dinner”, eller kanske ta dig med linbana till toppen av Untersberg. (2018)

Världens största isgrotta

2. Isgrottan Eisriesenwelt

I Werfen, straz söder om Salzburg, hittar man världens största isgrotta. Man tar sig upp till grottan med hjälp av bil eller shuttle-bus och därefter linbana och vandring. Medan man tar sig uppåt mot grottan har man helt fantastisk utsikt över landskapet. Själva grottan är en fascinerande upplevelse, och man spenderar ungefär en timme i den enorma isgrottan. (2018)

Mysig alpby

3. Reith im Alpbachtal

Reith im Ampbachtal är en mysig liten alpby i skidområdet Alpbachtal, med hotell, restauranger och lokala delikatesser. Direkt från byn finns tillgång till ett antal liftar, och resten av skidsystemet nås med buss på tio minuter. Här finns ett stort och fint område för skidåkning, med nerfarter i olika svårighetsgrader. Ett lugnt område som passar bättre för familjer och par, än för festgänget. (2017)

Grand hotel Österrike

4. Zell am See

Zell am See ligger fint vid Zellersjön, omgivet av de dramatiska Alperna. Detta är en populär skidort på vintern, men det är också fint att komma hit på sommaren. Man kan ta lift upp på topparna, till exempel till dramatiska Kitzsteinhorn, bara för utsikten eller för vandring eller sommarskidåkning. Man kan också ta en båttur på vackra Zellersjön eller njuta av sol och bad. (2018)

Läs mer

Skidresa till Österrike
Peter och Helena Bergström, resebloggen FREEDOMtravel

Info och fakta

  • Valuta? Euro
  • Prisläge? Som i Sverige ungefär
  • Språk? Tyska (många pratar också engelska)
  • Se upp med? Om man planerar skidsemester under vintersäsongen bör man respektera skyltar och varningar för lavinrisk.
  • Tänka på? Om man ska köra på motorväg eller mototrafikled måste man betala avgift och fästa ett klistermärke, en vignette, på rutan. Märket kan köpas vid större gränsövergångar samt på bensinstationer.