Här hittar du våra bästa restips om Österrike – allt från vacker natur med dramatiska alper till skidåkning och klassisk musik. Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka, såsom Salzburg och Zell am See. Vi listar alla platser från norr till söderÅrtalet inom parentes anger när vi var där. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och mer restips om Österrike.

Varför resa till Österrike?

  • Vacker natur  – Österrike är magiskt vackert med gröna skogar och klara sjöar och höga alptoppar som slickar himlen.
  • Vandring och friluftsliv – Det finns gott om möjligheter för att vandra kort eller långt, inte minst genom att ta lift upp på alperna sommartid.
  • Skidåkning – Det finns flera kända skidorter, som St Anton, Bad Gastein och Sölden, samt Alpbachtal som vi tyckte mycket om.
  • God mat – I Österrike hittar du vällagad husmanskost som gulaschsoppa, men också fine dining och lokalt producerade delikatesser
  • Vackra städer – Österrike bjuder på flera vackra städer, såsom Mozarts födelsestad Salzburg.

Vädret just nu

booked.net

1. Salzburg

Utsikt över Salzburg

Salzburg

Salzburg är en vacker stad, med en flod som rinner rakt igenom och höga berg runt om. Här föddes bland annat Mozart och här spelades också filmen Sound of Music in. Du kan besöka borgen Hohensalzburg, som ligger på en höjd med vacker utsikt över staden. Här kan du om du vill också uppleva en riktig “Mozart Candle Light Dinner”. (2018)

Salzburg

Untersberg

2. Isgrottan Eisriesenwelt

Världens största isgrotta

Eisreisenwelt

I Werfen, straz söder om Salzburg, hittar man världens största isgrotta. Man tar sig upp till grottan med hjälp av bil eller shuttle-bus och därefter linbana och vandring. Medan man tar sig uppåt mot grottan har man helt fantastisk utsikt över landskapet. Själva grottan är en fascinerande upplevelse, och man spenderar ungefär en timme i den enorma isgrottan. (2018)

Eisriesenwelt

3. Alpbachtal

Alpbachtal i Österrike

Österrike, Alpbachtal

Alpbachtal är ett stort och fantastiskt fint område för skidåkning på vintern, med nerfarter i olika svårighetsgrader. Ett lugnt område som passar bättre för familjer och par, än för festgänget. (2017)

Österrike, Alpbachtal

Österrike, Alpbachtal

Österrike, Alpbachtal

Österrike, Alpbachtal

4. Reith im Alpbachtal

restips om Österrike

Reith im Ampbachtal är en mysig liten alpby i skidområdet Alpbachtal, med små hotell, restauranger och bagerier. Direkt från byn finns tillgång till ett antal liftar, och resten av skidsystemet nås med buss på tio minuter. (2017)

Österrike, Alpbachtal

Österrike, Alpbachtal

Österrike, Alpbachtal

5. Zell am see

Grand hotel Österrike

Zell am See

Zell am See ligger fint vid Zellersjön, omgivet av de dramatiska Alperna. Detta är en populär skidort på vintern, men det är också fint att komma hit på sommaren. Man kan ta lift upp på topparna, till exempel till dramatiska Kitzsteinhorn, bara för utsikten eller för vandring eller sommarskidåkning. Man kan också ta en båttur på vackra Zellersjön eller njuta av sol och bad.

Zell am see

Kitzsteinhorn

Campingar runt Innsbruck

Camping Innsbruck

Österrike, Innsbruck

Runt Innsbruck finns flera olika campingar som passar när man är på genomresa. Samtidigt är flera av dem en upplevelse i sig, eftersom bergen är så vackra att man nästan tappar andan. (2009, 2011, 2015)

Österrike, Innsbruck

Österrike, Innsbruck

Väder i Österrike (Innsbruck)

Österrike, Innsbruck

Bra att veta

  • Valuta? Euro
  • Prisläge? Som i Sverige ungefär
  • Språk? Tyska (många pratar också engelska)
  • Se upp med? Om man planerar skidsemester under vintersäsongen bör man respektera skyltar och varningar för lavinrisk.
  • Tänka på? Om man ska köra på motorväg eller mototrafikled måste man betala avgift och fästa ett klistermärke, en vignette, på rutan. Märket kan köpas vid större gränsövergångar samt på bensinstationer.
Skidresa till Österrike

Peter och Helena Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer