Meny Stäng

Till toppen av Kitzsteinhorn i Österrike

Vi har tagit oss till toppen av berget Kitzsteinhorn i Österrike, närmare bestämt i Zell am See. Det innebar inte mindre än tre (!) linbanor och en bergbana. På toppen fick vi njuta av en helt fantastisk utsikt över alptopparna runt om oss. Dessutom fick vi en överraskande och helt galen upplevelse i pulkabacken, högst upp på Kitzsteinhorn.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Werfen Till Zell am See

Efter besöket i den spännande isgrottan i Werfen fortsatte vi till Zell am See. Den här orten är ju framför allt känd som skidort, men vi har förstått att den också ska ha mycket att erbjuda på sommaren. Så det tänkte vi utforska! Vi startade med att besöka toppen på berget Kitzsteinhorn.

Till Zell am see

Tre liftar till toppen av Kitzsteinhorn

För att ta sig upp till toppen av berget Kitzsteinhorn måste man åka tre (!) kabinliftar och därefter en liten bergbana. Du som följer bloggen vet att jag (Helena) är livrädd för linbanor, men nu tror jag faktiskt att jag började vänja mig!

På vägen ner vågade jag till och med titta ut genom fönstren, vilket är ett stort framsteg för mig. Å andra sidan kan jag ju konstatera att de här liftarna var relativt snälla, det vill säga de går ganska nära marken, om man jämför med den höga och läskiga linbanan vid Untersberg i Saltzburg.

Kitzsteinhorn
Här startar resan upp mot toppen
Linbana Österrike
Den första röda liften
På väg mot Kitzsteinhorn
I början av resan är landskapet grönt
Alpincenter kitzsteinhorn
Ett alpincenter på vägen upp – landskapet blir kargare och kargare!
Kabinlift kitzsteinhorn
Fortsatt resa upp med kabinlift
Linbana Kitzsteinhorn
Jag vågar fota utsikten från linbanan!!!
Österrike linbana kitzsteinhorn
Nästan uppe på toppen!
Bergbana Kitzsteinhorn i Österrike
Den sista lilla biten får man åka en slags kort bergbana

Utsikt från Kitzsteinhorn i Österrike

Till slut var vi då uppe på toppen, på en höjd av 3029 meter. Eller nja, detta är inte riktigt toppen. Den allra högsta punkten på berget är strax över 3200 meter, men vi var helt nöjda med att nå toppstationen på 3029 meters höjd. Alltså, vilken utsikt! Det känns nästan helt overkligt att stå här. Luften är klar och kall och allt man ser är alptoppar och åter alptoppar.

Kitzsteinhorn Österrike
Fantastisk utsikt!

Toppstationen är för övrigt ett stort center med flera utsiktsplatser, restaurang, biograf (!) som visar läckra filmningar av skidåkare och örnar, samt en tunnel ner till pulkabacken. I tunneln kan man dessutom se olika utställningar om naturen på den här höjden.

Kitzsteinhorn
Det är svårt att se sig mätt på de här vyerna
Österrike alper
Till höger ser du pulkabacken

Vi kikade först på pulkabacken och skidbacken från ovan. Sedan tog vi oss ner till pulkabacken via tunneln. Att komma hit var en upplevelse utöver vad vi väntat oss!

Österrikiska alperna
Här ser du pulkabacken (till vänster) och skidbacken (till höger)
Skidor sommar
Här kan man åka skidor mitt i sommaren!

Pulkabacke på toppen

Vi startade med att fira att vi befann oss på den högsta toppen hittills, och att jag vågat åka alla linbanor. Hur vi firade? Med bubbel förstås!

Bubbel i alperna
Vi firar att vi är på toppen!
Freedomtravel Kitzsteinhorn
Det är viktigt att ha vätska med sig när man ska ut i naturen!

Att titta på pulkaåkningen var en härlig upplevelse! Zell am See lockar på sommaren människor från hela världen. Här möts européer, araber, indier och sydostasiater. Européerna har gärna vandringskläder, araberna är traditionellt muslimskt klädda och många av de yngre sydostasiaterna har tagit sina snyggaste outfits för att kunna ta coola selfies högst upp på berget. Men i pulkabacken spelar det ingen roll var man kommer ifrån eller hur man är klädd. Alla har lika roligt och i backen tjuter det av skratt.

I pulkabacken
I toppen av pulkabacken möts människor från hela världen

En del åkte nog pulka, stjärtlapp eller snowracer för första gången i sitt liv, och det var gott om krockar och vurpor i backen. Samtidigt höll alla hårt i sina mobiler och filmade sig själva ända in i vurporna. Imponerande! Vi tittade på en lång stund och skrattade tillsammans med dem som nästan körde rakt in i oss, eller som vi fick hjälpa på benen igen. Det var längesedan vi hade såhär roligt! Vilken härlig stämning!

Pulkaåkning
Barn och vuxna roar sig i pulkabacken
I backen Österrike
En del hakar ihop sig till en lång ”orm” …
Pulka Zell am See
Full fart i pulkabacken i Zell am See
I pulkabacken
Det blir många krockar i backen, men humöret är på topp!
Baren vid pulkabacken i Kitzsteinhorn
Skönt häng i baren vid pulkabacken i Kitzsteinhorn

Bra att veta inför besöket i Kitzsteinhorn

Om du är i Zell am See på sommaren rekommenderar vi absolut att åka upp till toppen av Kitzsteinhorn. Det är en härlig upplevelse och utsikten är fantastisk!

WIFI.se

Du åker enkelt till berget genom att ta bussen mot Kitzsteinhorn i Kaprun. Toppen håller öppet året runt 8:15 – 16:30 och priset upp och ner för en vuxen (2018) är 42 euro. Om du skaffar ett Zell am See-Kaprun Summer Card (kan endast fås genom att boka boende genom vissa boendeförmedlare) ingår liftarna utan extra kostnad. Det kan vara bra att beräkna ungefär en halvdag för besöket. Klä dig efter väder, men tänk på att det är betydligt kallare på toppen än på marken. Du kan också läsa mer på Zell am See Kapruns webbsida.

Har du varit i Zell am See, eller någon annanstans i Alperna på sommaren? Vad gör du helst under en sommarsemester i Alperna?

Österrike bergstopp

Alla våra bästa tips om Österrike. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev