Meny Stäng

Eisriesenwelt i Österrike – världens största isgrotta

Annons

Vi har precis besökt Eisriesenwelt i Österrike – världens största isgrotta! Flera läsare tipsade oss om denna mycket speciella grotta, och den ville vi förstås inte missa. Vi kan säga att det var helt rätt beslut. Detta är en väldigt speciell grotta!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Till Eisriesenwelt i Österrike

Efter att vi fått tips om isgrottan Eisriesenwelt kunde vi inte riktigt släppa det. Hur spännande lät inte det? Grottan ligger i Werfen, cirka 40 minuter söder om Salzburg med bil. Vi parkerade husbilen vid ett biljettkontor, tog en shuttle-bus uppåt genom snirkliga vägar och påbörjade vandringen uppåt … Sååå fantastiskt vackert!

Eisriesenwelt
Utsikt under vägen uppåt

Linbana … igen

Om du läste gårdagens inlägg, om att åka linbana till toppen av Untersberg, så vet du att jag (Helena) inte är alltför förtjust i linbanor (läs: vettskrämd). Men skam den som ger sig! Nu var det alltså dags igen. Denna linbanan var som tur var lite snällare. Eller så håller jag redan på att vänja mig …?

Linbana till isgrotta
Linbana på väg mot isgrotta

Fortsatt vandring mot isgrottan

Efter att linbanan stannat (vid en station med restaurang och toaletter) fortsatte vi vandringen uppåt. Och det blev bara vackrare och vackrare. Den här miljön känns ju nästan overklig!

Världens största isgrotta
Ice cave Österrike
vandra i alper
Österrike
Freedomtravel isgrotta
Besöka isgrotta i österrike

Världens största isgrotta i Österrike

Isgrottan Eisriesenwelt är en labyrint med en total längd på över 42 (!) kilometer. Som turist går man bara genom en liten, liten del av detta, och ändå går man 134 meter uppåt i vindlande trappor.

På väg in i grottan!
På väg in i grottan!

Vissa av salarna är så stora att ett jumbojet skulle få plats där inne och överallt är grottan täckt av is, i form av issjöar, isformationer och enorma ispelare. På många ställen är isen 25 meter (!) tjock. Det var absolut förbjudet att fota inne i grottan, så vi får istället visa bilder från Eisrisenwelts webbsida.

Eisriesenwelt i Österrike
Foto: Eisriesenwelt

Naturentusiasten och upptäckaren Anton von Posselt-Czorich från Salzburg upptäckte isgrottan 1879, men trots att han publicerade en artikel om den glömdes den snart bort. Först 1913 intresserade sig grottutforskaren Alexander von Mörk för grottan och gjorde den känd för världen. Redan 1920 började turister komma hit, men då var man tvungen att gå hela vägen till fots, och det fanns heller inga trappor. Idag är det betydlig enklare att besöka grottan!

Isgrotta
Foto: Eisriesenwelt

Vem kan besöka isgrottan?

Inne i grottan går man 134 meter uppför trappor, vilket motsvarar höjden på ett 40-våningshus. Det är ingen svår vandring och den går heller inte särskilt fort, men var och en måste själv bedöma vad han eller hon klarar av. Enligt information avråds människor med allvarliga gångsvårigheter samt människor med hjärtproblem från att besöka grottan.

Föräldrar bestämmer själva om grottbesöket passar deras barn, men man skriver att besöket ofta inte passar barn upp till 3-4 år. Om barn följer med ska de ha varma kläder, inklusive mössa och vantar. Grottan är öppen för djur, men besöket rekommenderas inte på grund av det stora antalet trappsteg.

Ice cave Austria
Foto: Eisriesenwelt

Vad ska man ta på sig/med sig?

Det är en relativt lång vandring i uppförsbacke för att ta sig fram till isgrottan, så ta på dig dina bästa vandringsskor! Inne i grottan är det 0-gradigt och man befinner sig där mellan 60-70 minuter, så ta också med dig varma kläder.

Fotografering är inte tillåtet inne i grottan, men man ska förstås ta med sig kamera/mobil för att föreviga de fantastiska vyerna längs vägen fram till grottan! Det finns en lite matservering vid stationen där linbanan stannar. Eventuellt kan man ändå vilja ta med sig dryck och matsäck eller någon snabb energi.

WIFI.se
Kläder i isgrotta

Att ta sig till Eisriesenwelt i Österrike

Isgrottan ligger på Eishöhlenstrasse 30 i Werfen, strax söder om Salzburg. Du kan köra hit med egen bil/husbil eller åka på arrangerad tur. Du kommer först till en stor parkering, där du kan lämna bilen/husbilen och ta en shuttle-bus närmare grottan.

Det går också att köra den sträckan som shuttle-bussen åker, men då får du vara beredd på branta och slingrande vägar. När bussen stannat blir det lite vandring, sedan blir det linbana, och sedan blir det vandring igen. Därefter är du framme vid den fantastiska grottan!

Världens största isgrotta
Vid ingången till världens största isgrotta
Vi tittar ut från Eisriesenwelt i Österrike
Vi tittar ut från Eisriesenwelt i Österrike
Freedomtravel
Hälsningar från Helena och Peter, FREEDOMtravel

Film från världens största isgrotta

Peter har klippt ihop en film från Eisriesenwelt, världens största isgrotta. Missa inte att kolla in den!

Alla våra bästa tips om Österrike. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev