Meny Stäng

Chokladkullarna på Bohol i Filippinerna

Chokladkullarna, eller Chocolate Hills som de heter på engelska, är ett udda geologiskt fenomen på ön Bohol i Filippinerna, med över tusen toppiga kullar. Platsen är idag en populär sevärdhet och vi hyrde moppe för att undersöka området.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Chokladkullarna

Chokladkullarna har fått sitt namn efter den chokladfärgade nyans de får under torrperioden. Men hur har de kommit till? Det verkar som att de lärde tvistar om detta, och det finns olika hypoteser om hur kullarna uppstått. Det kan exempelvis handla om erosion eller explosiva vulkanutbrott.

Om man ska tro lokala gamla legender, då förklaras kullarna istället av jättar som kastat sten, avföring från en gigantisk jättebuffel eller gråt från en olycklig jätte. Oavsett hur de tillkommit så bjuder de på ett väldigt speciellt och annorlunda landskap.

Chokladkullarna på Bohol - Chocolate Hills

Chokladkullarna ligger mitt på den filippinska ön Bohol, bland annat runt en liten stad med namnet Carmen.

Att besöka Chokladkullarna – tre olika stopp

Vi utgick från Tubigon, som ligger på Bohols västkust, och hyrde moppe för att besöka Chokladkullarna. Det blev tre olika stopp, som alla var fina på olika sätt. Att stanna flera gånger på vägen var inte dumt för övrigt, eftersom vi sammanlagt spenderade mer än två timmar på moppen, och det kändes i kroppen …

Moppe i Filippinerna

1. Sagbayan Peak

Vårt första stopp blev vid Sagbayan Peak, som är en utsiktsplats och turistattraktion i ena änden av området med ”chokladkullar”. Vi möttes av ett turistkomplex som var väldigt ambitiöst uppbyggt, men kanske inte så väl underhållet.

Mot en mindre avgift kunde vi gå upp på en plattform, där det fanns restaurang och därefter uppbyggda gångar till ännu en utsiktsplattform.

Sagbayan Peak

Sagbayan Peak är kanske inte riktigt i ”centrum” av Chokladkullarna, men trots det kunde vi se de charmiga toppiga kullarna i flera riktningar.

Sagbayan Peak

2. Captain’s Peak Garden

Nästa stopp blev vid Captain’s Peak Garden (eller Captain’s Peak Resort), som ligger vid en av Chokladkullarna. Här har någon låtit bygga upp en stor trädgård med blommor och fantasifulla skulpturer, som kan besökas mot en liten avgift.

Skulpturerna är fantasifulla och föreställer allt från hjärtan och flipflops till fjärilar och spökdjur. Många inbjuder till foton och selfies.

Några hantverkare arbetade med att färdigställa ytterligare en skulptur i form av en tupp. Imponerande arbete!

WIFI.se
Captain's Peak Resort

På platsen finns också några små trädkojor, som man kan ta sin tillflykt till.

Captain's Peak resort

Vi promenerade runt en stund och avslutade sedan besöket med en kall iste i ”båtrestaurangen”. Man blir törstig i värmen!

3. Chocolate Hills

Det sista stoppet på moppeturen blev den huvudsakliga besöksplatsen för Chocolate Hills, som ligger strax utanför staden Carmen. Här möttes vi av en stor parkering och en effektiv hantering av turister. Vi fick köpa biljett och vänta en kort stund på transfer, varefter vi blev körda i en minibuss till besöksmålets centrum.

Chokladkullarna på Bohol - Chocolate Hills

Här kan man ta trappor upp på en av kullarna. Det är inte jättelångt egentligen, men i den intensiva värmen kan man ändå behöva pausa några gånger, och kanske spana in den lilla ”minigrottan” på vägen, med en Mariastaty. Om man vill kan man låna paraplyer mot solen.

På toppen har man fantastisk utsikt över Chokladkullarna i området. Här uppe tas förstås också många, många selfies.

Om man spanar neråt åt andra hållet ser man ut över den stora turistanläggningen som byggts upp. Eftersom det var hög tid för lunch för oss åt vi här. Det blev citronkyckling med ris, vilket smakade riktigt bra. Därefter blev det transfer ner till parkeringen igen. En riktigt trevlig utflykt som vi varmt kan rekommendera, om du besöker Bohol!

Var kan man bo när man besöker Chokladkullarna?

Man kan bo på många olika ställen på ön Bohol, och sedan göra en utflykt till Chokladkullarna. Det finns en del vandrarhem, guesthouses och bed & breakfasts runt om Carmen. Det är också möjligt att göra en utflykt från den mer turistiga ön Panglao. Vi utgick från Tubigon, där vi bodde på hotell Seeya, vilket innebar en resa på ungefär en timme.

Seeya hotel i Tubigon
Hotellet Seeya i Tubigon

Mer att se och göra i närheten

I närheten av Chokladkullarna vill du inte missa att se filippinska spökdjur, vilket du kan göra på Philippine Tarsier Sanctuary eller Tarsier Conservation Area. Du kan också spana in Sikatuna’s Mirror of the World eller ta dig till ön Panglao, där det finns gott om stränder och resorts. Här hittar du alla våra tips om Bohol.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Vanliga frågor om Chokladkullarna

Vad är chokladkullarna kända för?

Chokladkullarna är kända eftersom de bjuder på ett annorlunda landskap, och ett geologiskt udda fenomen, med över tusen toppiga små kullar.

Hur har Chokladkullarna fått sitt namn?

Chokladkullarna har fått sitt namn eftersom de får en brun färg under torrperioden.

Vad finns det för legender om Chokladkullarna?

Enligt en legend bildades Chokladkullarna när jättar kastade sten. och enligt en annan är kullarna avföring från en gigantisk jättebuffel. Ytterligare en legend berättar att kullarna bildades när en jätte grät, efter att hans kärlek hade dött.

Fakta om Chokladkullarna – Chocolate Hills

 • Land: Filippinerna
 • Region: Visayaöarna
 • Ö: Bohol
 • Läge: Chokladkullarna ligger mitt på den filippinska ön Bohol, runt städerna Carmen, Batuan och Sagbayan.
 • Namn: Chocolate Hills på engelska, Mga Bungtod sa Tsokolate på cebuano och Mga Tsokolateng Burol på tagalog.
 • Antal: Mellan 1260 och 1776 kullar
 • Höjd: Ofta mellan 30 och 50 meter. Den högsta kullen är 120 meter.
 • Bergart: Kalksten
 • Yta: Kullarna är utspridda över ett område på mer än 50 kvadratkilometer.

Praktisk info

 • Priser: Inträde 30 peso/person (cirka 6 kronor) vid Sagbayan Peak, 34 peso/person (cirka 7 kronor) vid Captain’s Peak Garden och 100 peso/person (cirka 20 kronor) vid Chocolate Hills.
 • Ta sig hit: Du kan ta dig till Chokladkullarna med hyrd moppe eller med van eller buss, till exempel från Tagbilaran City. Guidade turer arrangeras också.
 • Att ta med: Vatten, kontanter och bekväma svala kläder, samt eventuellt regnkläder beroende på väder.
 • Aktiviteter: Chocolate Hills Adventure Park och turer med mountainbike.
 • Läs mer: Du hittar mer info om Bohol på turistbyråns webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev