Meny Stäng

Några iakttagelser och reflektioner från Filippinerna

Idag tänkte vi bjuda på några iakttagelser och reflektioner från Filippinerna. Vi har ju berättat om stränder, snorkling, fiske, restauranger och sådana saker, men nu tänkte vi istället prata om lite mer vardagliga saker som vi stöter på och reflekterar över.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Några iakttagelser från vår resa i Filippinerna

När man reser är det ju intressant att uppleva natur, sevärdheter, mat och turistattraktioner, men det är ju många gånger minst lika spännande att lära sig om den lokala kulturen – och ibland jämföra och reflektera över sitt eget liv hemma.

Här listar vi några saker som vi upplever som annorlunda från Sverige och Europa. Observera att detta är våra personliga upplevelser och iakttagelser, mestadels från ön Malapascua. Vissa saker kan vara annorlunda i andra delar av Filippinerna, eller upplevas på ett annat sätt av andra människor.

1. Allting säljs i små portionspåsar

En intressant sak som vi lagt märke till i Filippinerna är att “allting” säljs i små portionspåsar. Vi har hört att amerikaner tycker att det är lustigt att vi i Sverige säljer mat (kaviar, mjukost, senap, majonnäs, tomatpuré och så vidare) på tub. Här i Filippinerna är det vår tur att reagera på att väldigt mycket säljs i små portionspåsar.

Det spelar ingen roll om vi letar efter schampo, tvättmedel, tandkräm, kaffe, iste, varm choklad, soppor, buljong eller godis. Det mesta finns till försäljning i små portionspåsar, som hänger i långa rader så att man får riva av så många påsar man vill ha.

2. Allt kan köpas styckvis

Är du van att köpa en hel ask med alvedon eller ett helt paket med cigaretter (om du är rökare förstås)? Här är det, liksom i många andra länder i världen, vanligt att man köper en huvudvärkstablett eller en cigarett. Man köper helt enkelt det man behöver, precis när man behöver det. Utanför butikerna hänger skyltar som anger priset för en cigarett, och när man vill ha medicin öppnar de paketet och frågar hur många tabletter man vill köpa.

Detta kan förstås handla om hur man är van att göra, men också om ekonomi. I Sverige tänker vi gärna att den som har det ekonomiskt knapert vill köpa billiga storpack och liknande, men så kan man ju trots allt bara göra om man har så pass mycket pengar att man har råd att planera långt framåt. Om ekonomin är ännu mer begränsad kan det vara lättare att köpa en cigarett eller en alvedon.

3. Många människor bor enkelt – och umgås utomhus

Med svenska mått mätt bor många människor enkelt här på ön Malapascua. Många små hus har väggar av korrugerad plåt och toaletterna spolas ibland genom att man skopar upp vatten ur en hink. Samtidigt kan man tänka på att människor här huvudsakligen lever utomhus, där man arbetar och umgås tillsammans, så man spenderar ju inte tid inomhus på samma sätt som vi gör i Europa.

När vi besökt de lokala byarna är stämningen oftast god och människor hälsar glatt – inte minst barnen som gärna vill praktisera sin engelska. Vi kan dock ana att de hemska tyfonerna som drar förbi ibland kan vara skrämmande, och vi har hört att en del väntar ut de värsta ovädren med hjälmar på huvudet.

På många andra sätt lever människor här på sätt som liknar vårt västerländska sätt att leva. De flesta verkar ha smartphones – ofta moderna sådana – och sociala medier används flitigt.

Som tillfällig besökare är det naturligtvis svårt att sätta sig in i alla aspekter av hur livet ser ut för lokalbefolkningen, och vilka utmaningar de möter. Samtidigt kan man inte låta blir att reflektera över om vi i västvärlden kanske gått lite för långt åt andra hållet. Behöver vi verkligen allt som vi inbillar oss att vi behöver?

4. Filippinier älskar ris

På Filippinerna älskar man ris. Man äter gärna ris på morgonen, på lunchen och till middagen. Ofta sätter filippinska familjer på en stor kastrull med ris på morgonen, så att de sedan har ris hela dagen. Det är naturligtvis så att ris är prisvärt och mättar bra, men filippinierna verkar också genuint älska sitt ris.

Det är till exempel inte ovanligt att man vill ha ris tillsammans med sina nudlar. Det finns också restauranger som erbjuder “unlimited rice”, det vill säga att man får fylla på hur mycket ris man vill tillsammans med sin kyckling- eller fläskköttsbit, och dessa restauranger är omåttligt populära.

5. Duschslang vid toaletten bidrar till att spara papper

I vissa sammanhang inbillar vi oss att vi i västvärlden är bättre på att arbeta för miljö och hållbarhet, men i andra sammanhang är man definitivt bättre i Asien. Duschslangen vid toaletten är ju både hygienisk och bidrar till spara papper.

På ställen med “mellanstandard” finns duschslang, men inget papper. På de allra enklaste ställena finns endast vattenhink och skopa. På ställen med bättre standard finns både duschslang och toalettpapper.

6. Man är bra på att återanvända produkter

Vi vet inte så mycket om hur sophantering och återvinning funkar här, men vi kan se att många produkter återanvänds istället för att slängas. Det finns förstås en ekonomisk aspekt i detta, men det gör ju också att mindre slängs. Det är till exempel vanligt att dunkar i plast används som fot till parasoll eller som blomkrukor.

En annan bild som jag passar på att visa i sammanhanget är en målning från vägg här på Malapascua, som visar hur sköldpaddor kan missta plastpåsar för maneter, som ingår i deras kost. En sorglig men viktig bild, som påminner oss alla om att plast inte har någon plats i naturen!

7. På landet hörs en konstant kakafoni av hundar, tuppar och geckos

Det är kanske annorlunda i storstäderna, men här på en mindre ö hörs en konstant kakafoni av hundar som skäller och tuppar som gal. Då och då stämmer en gecko in med sitt höga ljud som låter “ge-ko” (ja, det är därför ödlan fått detta namn).

Varje gång man äter på restaurang får man 1-4 hundkompisar
Tupparna sitter på varsin pinne, och gör sitt bästa för att överrösta varandra

8. Karaoke är omåttligt populärt

Det är inte bara hundar och tuppar som hörs. Allt som oftast överröstas båda dessa djur av högljudd karaoke, som skrålas från var och varannan bar. På Filippinerna älskar man karaoke och det finns stora karaokemaskiner precis överallt. Det är till och med så att man kan stöta på dem i människors allra mest enkla hem. Det förefaller som att en karaokemaskin står högt upp på mångas prioriteringslista.

Vilka tider karaokesången ljuder över bygden? Precis alla tider skulle vi säga. Ibland väcks vi vid 7-tiden på morgonen av att någon sjunger karaoke på högsta volym. (Fast då har i och för sig tupparna redan galt sedan 5-snåret.)

9. Sår läker långsamt – och man kan leta medicin i naturen

En sak som vi fått lära oss “the hard way” är att sår läker långsamt i det här klimatet. Både Peter och Micke fick små sår på fötterna i början av vistelsen, som bara blev större och värre för varje dag, och som krävt massor av sårtvätt, omplåstring och försiktighet, för att slutligen bli bättre.

Vi har köpt sårtvätt och annat i apoteken här, men när man frågar lokalbefolkningen kan man även få tips om naturens apotek. Här växer till exempel aloe vera och en växt som heter hagonoy, och som anses ha sårläkande egenskaper.

Brukar du också göra iakttagelser och reflektioner på resan?

Brukar du också göra iakttagelser och reflektioner när du reser i andra länder och kulturer? Har dina upplevelser på resor påverkat hur du ser på livet hemma?

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev