Meny Stäng

Att göra på Panglao i Filippinerna – 11 tips

Vad kan man se och göra på Panglao i Filippinerna? Panglao är populär filippinsk semesterö, som ligger vid den större ön Bohol och bjuder på vackra sandstränder, restauranger och resorts. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra på Panglao!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Panglao i Filippinerna

På ön Panglao hittar du fina sandstränder, kristallklart vatten och många olika möjligheter till utflykter. Ön har blivit en populär semesterdestination för bland annat sydkoreaner, men också för andra asiater och för européer.

Att göra på Panglao i Filippinerna

Panglao ligger sydväst om den större ön Bohol i Filippinerna, och är förbunden med huvudön via två broar.

Vad kan man göra på Panglao?

Vad kan man då se och göra på Panglao? Denna härliga ö bjuder på allt från sol och bad till restaurangbesök och spännande utflykter. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Häng på Alona Beach

Den mest kända stranden på Panglao heter Alona Beach, och det är här du ska hänga om du vill uppleva sol och bad i kombination med folkliv, restauranger, butiker och möjlighet att göra utflykter.

Att göra på Panglao i Filippinerna - Alona beach

Stranden är en lång fin sandstrand, med mjuk finkornig sand, och vattnet är kristallklart. Det finns många matställen att välja på, som till exempel Trudis Place, där vi åt skaldjur med pommes frites.

2. Upplev Dumaluan Beach

Om du vill uppleva en lika fin strand, där det är lite lugnare, kan du leta upp Dumaluan Beach, som på kartan successivt övergår i White Beach. Här kan du njuta av samma mjuka sand och klara vatten, men med något mindre turister. Det finns dock möjlighet att beställa en matbit även här, till exempel på Yuken Mari Beach Haus.

3. Upptäck öns övriga stränder

Förutom Alona Beach och Dumaluan Beach finns en rad andra stränder på Panglao, såsom Doljo Beach, Momo Beach, Panglao Beach och Bikini Beach. Du kan leta runt för att hitta din personliga favorit. Vi spanade till exempel in Bikini Beach, som vi inte tyckte stack ut på något sätt. Däremot gillade vi den pyttelilla strandremsan, Tuba Beach, strax nedanför vårt hotell.

Att göra på Panglao i Filippinerna - Bikini beach
Helena på Bikini Beach

4. Dyk eller snorkla

Några saker som är populära att göra på Panglao är att snorkla eller dyka. Längs med Alona Beach ligger flera ställen som anordnar dykturer, och hyr ut eller säljer utrustning. Vattnet är kristallklart och under dyk- eller snorklingsturerna finns chans att se många sorters färggranna fiskar, men också till exempel havsormar, sjöstjärnor, krabbor och snäckor.

Att göra på Panglao i Filippinerna

5. Kliv ner i grottan Hinagdanan

I den norra delen av Panglao ligger grottan Hinagdanan, som är ett välbesökt utflyktsmål. Man får betala en avgift för att besöka grottan (och en extra avgift om man vill bada i den) och runt grottan ligger massor av små butiker som säljer kläder och accessoarer. Gången ner i grottan är relativt smal, så att man får gå en i taget, och en lång trappa leder ner till själva grottan.

Grottan Hinadanan Cave

Hinagdanan Cave är en kalkstensgrotta som är naturligt upplyst, via hål i taket, och fylld av stalaktiter och stalagmiter. I taket bor massor av småfåglar, som man då och då kan se cirkla runt. Grottan passar däremot inte för fladdermöss eftersom det är för ljust.

WIFI.se

I mitten av grottan finns en stor grönskimrande lagun. Här kan man välja att bada, om man har löst en särskild biljett för det.

6. Gör en utflykt till Virgin Island

Virgin island, eller Pungtud island som den också heter, är en liten sandtunga som sticker upp ur havet strax utanför Panglao. Sandön har en läcker form och hit arrangeras många båtutflykter.

7. Ät japanskt på Udzuki

Vi hann testa en hel rad restauranger på Panglao, och en av våra favoriter blev utan tvekan den japanska restaurangen Udzuki. Vi hade turen att bo nära detta ställe, som ligger lite avsides, men om du gillar japanskt kan det absolut vara värt att ta sig hit med moppe eller tricycle. Mysig miljö, härlig personal och fantastiskt goda maträtter lagade med omsorg. Vi kan rekommendera sushi, färska vårrullar, gyoza och yakiniku.

Sushi

8. Frossa i italiensk pizza

Om du gillar pizza har du också tur. Det finns nämligen (minst) två bra italienska restauranger på Panglao. Den ena heter Sicily och ligger längs bilvägen som går mellan Alona Beach och huvudön Bohol. Den andra är en napolitansk restaurang som heter A Tavola, och som du hittar närmare Alona Beach. Där drack vi dessutom riktigt gott vin. Nedan kan du läsa om ännu fler restauranger på Panglao:

Sicily Italian & Wood fire pizza
Peter på Sicily Italian & Wood Fire Pizza

9. Fika på Zara’s café

En sak som du inte får missa att göra på Panglao är att besöka Zara’s café. Vi blev tipsade av först ett tyskt par, och sedan av en italiensk krögare, och båda hade rätt. Fantastisk utsikt och goda bakverk!

Som svensk är det ju dessutom roligt att detta är ett svenskt café. Här hittar du kanelbullar, mandelkakor, Toast Skagen, smörgåsar på surdegsbröd, svensk flagga, dalahäst och svenska ägare. Ett måste på Panglao helt enkelt!

Zara's café

10. Spana in Tagbilaran City

Tagbilaran City är huvudort på Bohol, och ligger precis på andra sidan av broarna från Panglao. Det här är egentligen en ganska hektisk, stökig och ocharmig stad, så om du har en tidsbegränsad semester och vill njuta av lugnet gör du kanske bäst i att hålla dig härifrån. Har du mer tid på dig kan det ändå vara intressant att spana in staden.

Om du vill shoppa kläder kan du till exempel kika in i Alturas Mall. Lunch åt vi på hotellet Metrocentre, strax intill Alturas, där vi serverades god asiatisk mat.

11. Gör en dagstur till Bohol – Chokladkullarna och spökdjur

Panglao ligger förbundet med huvudön Bohol via två broar, och det är enkelt att ge sig ut på utflykter. Du kan antingen hyra moppe och ge dig av på egen hand, eller så kan du boka in dig på färdiga turer.

De största sevärdheterna, som du inte vill missa, är Chokladkullarna och de filippinska spökdjuren. Här kan du läsa mer om dessa, samt en del andra, upplevelser på Bohol:

Chokladkullarna på Bohol - Chocolate Hills
Helena och Peter vid Chokladkullarna på Bohol

Mer att se och göra på Panglao

Det finns förstås ännu mer att se och göra på Panglao, utöver våra förslag. Här hittar du ännu några tips.

 • Augustine Parish church är en kyrka på den sydvästra delen av ön, som härstammar från sent 1700-tal.
 • Balicasag island är en rund ö, omgiven av stränder, dit man kan göra olika båtutflykter.
 • Massage och andra behandlingar finns på hotell och andra ställen, bland annat runt Alona Beach.
 • Molave klipphoppning är för orädda som vill hoppa ner i vattnet från en sju meter hög klippa.
 • Panglao Watchtower är ett historiskt vakttorn i fem våningar, som byggdes år 1851.
Att göra på Panglao i Filippinerna

Var kan man bo på Panglao?

Det finns massor av olika hotell på Panglao, i olika prisklasser och med olika standard. Under vår vistelse bodde vi på Marina Point Bay Resort som är en mindre, men väldigt fin och välskött resort med danska ägare.

Marina Point Bay resort

Mer att se och göra i närheten

I närheten av Panglao hittar du den större ön Bohol, som vi redan har tipsat om ovan. Det är heller inte så långt till den stora ön Cebu, där du bland annat kan besöka Cebu City. Andra intressanta öar i närheten inkluderar Siquijor och Pandanon. Nedan hittar du ännu fler tips till Filippinerna.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra på Panglao?

Har du varit på Panglao? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra på Panglao?

Vanliga frågor om Panglao

Vad är Panglao känt för?

Panglao är känt för sina vita sandstränder och sina många resorts. Ön är en av Filippinernas mest populära semesterdestinationer.

Var ska man bo på Panglao?

Den mest kända stranden i Panglao är Alona Beach. Om du vill ha nära till restauranger, folkliv och aktiviteter vill du gärna bo nära den här stranden.

Hur tar man sig runt på Panglao?

Om du ska ta dig en enkel sträcka på Panglao är det smidigt att åka tricycle. Om du vill kunna ta dig runt på egen hand kan du hyra en moppe.

Fakta om Panglao i Filippinerna

 • Land: Filippinerna
 • Region: Central Visayas
 • Provins: Bohol
 • Kommuner: Dauis och Panglao
 • Läge: Ön ligger sydväst om den större ön Bohol, och är förbunden med denna med två broar
 • Storlek: Ön är 16 kilometer lång och 7,5 kilometer bred
 • Folkmängd: Drygt 79 000 (2015)
 • Näringar: Turism

Bra att veta

 • Betalning: Du behöver kontanter på ön, även om det går att betala med kort på finare restauranger och hotell. Det finns bankomater, men var beredd på att en avgift dras vid uttag.
 • Ta sig runt: Det är alltid enkelt att ta en tricycle för olika sträckor på ön. Det kan också vara smidigt att hyra en moppe, om du vill kunna ta dig runt på egen hand.

Ta sig till Panglao

 • Flyg: Det finns en internationell flygplats på ön, Bohol–Panglao International Airport. Hit kan man flyga från bland annat Manila och Sydkorea. Ett annat alternativ är att flyga till Cebu och ta färja därifrån.
 • Färja: Du kan ta färja från Cebu City till Tagbilaran, och därefter fortsätta därifrån med buss eller taxi.
 • Buss: Reguljär buss går från Tagbilaran på Bohol.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev