Meny Stäng

Filippinskt spökdjur – 2 ställen att se dem på ön Bohol

Filippinskt spökdjur, eller tarsier som de heter på engelska, är ett pyttelitet djur med enormt stora ögon, som lever i Filippinerna. På ön Bohol finns två ställen där man kan se djuren, och vi har besökt båda.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Filippinskt spökdjur

Filippinskt spökdjur är en art av spökdjur, vilket är en sorts högre primat, men inte en apa. Djuren är pyttesmå och de filippinska spökdjuren mäter bara 117-127 millimeter, om man inte räknar svansen. De väger 110-153 gram, vilket alltså är ungefär som ett äpple …

Mest karakteristiskt är de gigantiskt stora ögonen, som är anpassade för att se i mörker. Ögonen kan inte röra sig i sina hålor, men däremot kan spökdjuret vrida hela sitt huvud i 180 grader.

Filippinskt spökdjur
Spökdjuren är pyttesmå, men har stora ögon

Djuren, som är nattaktiva och sover på dagtid, lever på olika sorters insekter och andra smådjur, såsom ödlor och småfåglar. De får en unge åt gången, som mamman bär i magen i sex månader. En annan intressant sak är att man upptäckt att de kommunicerar med varandra med ultraljud, på frekvenser som vi människor inte kan uppfatta.

Dessa små varelser är skygga och känsliga, och arten har status som ”nära hotad”. Djuren blir bland annat lätt stressade och om de utsätts för stress finns risken att de tar sitt eget liv genom att dunka huvudet hårt mot en trädstam.

Filippinskt spökdjur
Filippinskt spökdjur är en nattaktiv primat, som sover på dagtid

Två ställen på Bohol där man kan se filippinskt spökdjur

Filippinskt spökdjur lever på flera platser i Filippinerna, främst på öarna Bohol, Dinagat, Leyte, Samar, Palawan och Mindanao. Om du besöker Bohol finns två platser att se dem:

 • Philippine Tarsier Sanctuary, Corella
 • Tarsier Conservation Area, Loboc

Med tanke på att arten är nära hotad och att djuren är så känsliga är det förstås viktigt att de tas om hand på rätt sätt, och att man arbetar för deras bevarande. Vi kan inte bedöma alla aspekter, men vår känsla är att Philippine Tarsier Sanctuary är det bästa stället ur detta perspektiv. Här var miljön betydligt lugnare och tystare, och vi fick mycket mer information om djuren och deras behov.

Vi tog moppe till båda ställena, som ligger ungefär 40 minuter ifrån varandra, och berättar om båda besöken.

Flod på ön Bohol
Utsikt över flod på vägen, under vår moppefärd

1. Philippine Tarsier Sanctuary

Vi började med att besöka Philippine Tarsier Sanctuary, vilket är det mindre och minst turistiga av de två ställena. Redan en bit innan vi kom fram möttes vi av en skylt där vi ombads vara tysta. De filippinska spökdjuren bor i skogarna runt omkring!

Filippinskt spökdjur

När vi kom fram välkomnades vi, fick betala inträde (cirka 30 kronor/person) och fick en egen guide som tog med oss ut på en stig där vi skulle få se de filippinska spökdjuren. Vi var inte de enda turisterna här – två andra par guidades på stigen samtidigt – men alla ansträngde sig för att vara så tysta som bara möjligt.

Se Filippinskt spökdjur på Philippine tarsier Sanctuary

I träden kunde vi kika på de filippinska spökdjuren. De är verkligen otroligt små, och att fota på avstånd med en mobilkamera är inte det lättaste, så du får hålla till godo med lite gryniga bilder.

WIFI.se

Det fanns bara fyra spökdjur längs stigen enligt guiden, varav vi kunde se tre. Eftersom de är nattaktiva sov de, eller kikade lite sömnigt på oss.

Efter den korta rundturen, som gjordes under tystnad, gick vi tillbaka till huvudbyggnaden, där det finns en liten utställning med text, bilder och några interaktiva moment. Guiden följde med oss runt och berättade om djuren, och vi kunde också ställa frågor om allt vi ville. Det blev ett relativt kort, men trevligt och lärorikt besök.

Se Filippinskt spökdjur på Philippine tarsier Sanctuary
På utställningen visas hur spökdjurens skelett ser ut

2. Tarsier Conservation Area

Nästa stopp gjorde vi på Tarsier Conservation Area, som är ett betydligt mer turistigt ställe. Här möttes vi av en stor entré och många turister, gissningsvis från bland annat Sydkorea, men också från Europa.

Tarsier Conservation area Bohol

Vi betalade entréavgift (cirka 25 kronor/person), gick förbi en souvenirshop, fotade oss vid en ”I love Bohol”-skylt, och gick ut på stigen där vi skulle få se spökdjur. Här gick man på egen hand, utan guide, men man såg snabbt var spökdjuren satt eftersom stora klungor samlades där.

Även här stod det skyltar om att man skulle vara tyst, men det respekterades inte på samma sätt. En asiatisk turist gjorde massor av ljud för att få ett stackars djur att titta upp, vilket inte kändes bra med tanke på att de normalt sett sover på dagen.

Man kunde också köa för att ta en selfie framför ett spökdjur, men det gjorde vi inte. Vi fick inte lära oss så mycket om djuren här, men däremot var gången betydligt längre och det fanns fler spökdjur att se.

Filippinskt spökdjur
Ett spökdjur på Tarsier Conservation Area

Bilar Man-Made Forest

Alldeles i närheten av Tarsier Conservation Area ligger Bilar Man-Made Forest, som också är värd att spana in. Detta är en tät skog som sträcker sig två kilometer i närheten av städerna Loboc och Bilar. Skogen består huvudsakligen av vita och röda mahognyträd, och är en del av ett återplanteringsprojekt som startade för över 50 år sedan.

Bilar Man-made forest Bohol

Bilar Eco Park

Vi gjorde ett oplanerat stopp vid Bilar Eco Park, som också ligger här.

Bilar Eco Park Bohol

Mot en pytteliten inträdesavgift (ungefär två kronor) promenerade vi runt i den fina skogen. Enligt kvinnan som tog betalt skulle det finns någon liten grotta längre bort, men vi började bli trötta, och eftersom vi hade en ganska lång moppetur framför oss stannade vi inte så länge.

Mer att se och göra i närheten

I närheten av dessa platser för att se filippinskt spökdjur kan du se de omtalade Chokladkullarna. Du kan också besöka temaparken Sikatuna’s Mirror of the World eller ta en båttur på floden Loboc. Det är heller inte alltför lång till den turistiga ön Panglao, där du hittar flera fina stränder. Här hittar du alla våra tips om Bohol.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Har du sett filippinskt spökdjur?

Hur du sett filippinskt spökdjur någon gång, eller kanske någon annan variant av spökdjur? Var i så fall? Berätta gärna!

Vanliga frågor om Filippinskt spökdjur

Finns spökdjur endast i Filippinerna?

Spökdjur finns i Filippinerna, Indonesien, Malaysia och Brunei. Arten filippinskt spökdjur (Tarsius syrichta) finns endast i Filippinerna.

Är spökdjur en apa?

Spökdjur är inte en apa. Spökdjur (Tarsius) tillhör, liksom apor, gruppen högre primater.

Vad heter spökdjur på engelska?

Spökdjur heter tarsier på engelska. Filippinskt spökdjur heter Philippine tarsier.

Fakta om filippinskt spökdjur

 • Namn: Tarsius syrichta på latin, mawmag på det lokala språket cebuano
 • Systematik: Primater (högre primater), släkte: spökdjur
 • Bevarandestatus: Nära hotad
 • Utbredning: Främst på öarna Bohol, Dinagat, Leyte, Samar, Palawan och Mindanao i Filippinerna
 • Storlek: 117-127 mm lång utan svans
 • Vikt: 110-153 gram
 • Utseende: Gråbrun päls, nästan hårlös svans, mycket stora ögon, ett huvud som kan vridas i 180 garder.

Så lever filippinskt spökdjur

 • Aktivitet: På natten, mellan skymning och gryning.
 • Kommunikation: Med ultraljud
 • Föda: Insekter och andra smådjur, som ödlor och små fåglar
 • Fortplantning: En unge åt gången, som vanligtvis föds mellan april och juli. Honan är dräktig i cirka 6 månader.
 • Livslängd: 2-12 år
 • Självmord: Filippinska spökdjur kan ta livet av sig om de blir stressade, genom att banka sitt känsliga huvud mot en stam.
 • Hot: Katter, människor och förstörelse av deras livsmiljöer.

Philippine Tarsier Sanctuary

Tarsier Conservation Area

 • Adress: Loay Interior Road, Loboc, Bohol
 • Pris: 120 peso/person (cirka 25 kronor) 2023

Prenumerera på vårt nyhetsbrev