Meny Stäng

Att göra i Filippinerna – 30 sevärdheter och upplevelser

Vad kan man se och göra i Filippinerna? Detta asiatiska land bjuder på allt från exotiska sandstränder med vajande palmer till båtturer, grottor och festivaler. Vi presenterar alla våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att göra i Filippinerna – våra bästa tips

Vi har besökt Filippinerna två gånger. Den första gången reste vi runt under några veckor, och den andra gången under tre månader. Nu tänkte vi att det är dags att dela med oss av våra samlade tips – om vad du kan se och göra i Filippinerna.

1. Sola och bada

En sak som de flesta turister vill göra i Filippinerna är att sola och bada. Klimatet är varmt och det finns gott om fantastiska sandstränder, liksom möjlighet att göra båtutflykter då du kan bada direkt från båten. Du kan sola och bada nästan överallt, till exempel på Boracay, Mindoro, Malapascua, Cebu, Bohol, Palawan och Coron.

Att göra i Filippinerna - sola och bada
Nacpan Beach utanför El Nido, Palawan

2. Semestra på ön Boracay

Ön Boracay är känd för sina långa tropiska paradisstränder och är idag en plats som lockar mängder av turister. Hit ska du åka om du vill sola och bada, och om du uppskattar att det finns gott om restauranger, barer, butiker och aktiviteter för turister.

Att göra i Filippinerna - Boracay

3. Segla i solnedgången

En sak som du kan göra på Boracay, men inte på så många andra ställen i Filippinerna, är att segla med traditionella båtar med segel. Allra mest populärt är det att ge sig ut precis innan solnedgången och göra en ”sunset sail”.

Att göra i Filippinerna - segla i solnedgången

4. Testa skärmflygning efter båt

Boracay är också platsen för allehanda fartfyllda aktiviteter på vattnet, med allt från jetski till bananbåt. En av de mest populära aktiviteterna är att testa skärmflygning (parasailing) efter en båt.

5. Lev stadsliv i huvudstaden Manila

Som turist är det sällan de hektiska storstäderna man söker sig till i Filippinerna, men det är ändå intressant att göra ett besök i huvudstaden Manila. Här kan du shoppa i stora shoppingkomplex, testa restaurangutbudet och bo på hotell bland höghusen.

Greenstone

6. Upptäck den stora ön Mindoro

Mindoro är en stor ö, som bland annat kan nås med buss och båt från Manila. Här kan du till exempel upptäcka orten Puerto Galera, som är mycket populär bland dykare. Dessutom kan du upptäcka härlig natur med vattenfall.

Mindoro

7. Shoppa i Cebu City

Cebu City är en storstad på ön Cebu, och är en plats där du kan ta dig vidare med flyg eller båt. Det finns några sevärdheter i stan som kan vara intressanta att spana in, och det finns också gott om stora shoppingcentra.

Att göra i Filippinerna - Cebu

8. Upplev festivalen Sinulog

Sinulog festival, eller Santo Niño Festival som den också heter, är en kulturell och religiös festival som hålls i Cebu City, varje år i januari. Förvänta dig musik, dans och färgsprakande dräkter! Bilden och berättelsen nedan är från en mindre variant av festivalen, på ön Malapascua.

Att göra i Filippinerna - Sinulog festival

9. Häng på storstadsön Mactan

Ön Mactan är förbunden med Cebu City via flera broar, och består huvudsakligen av staden Lapu-Lapu City, där du också hittar Mactan-Cebu International Airport. Detta är en ö fylld av höghus, där det kan passa att stanna en natt eller två, på väg till eller från flygplatsen.

WIFI.se
Mactan

10. Åk på utflykt till ön Pandanon

Pandanon är en pytteliten ö som ligger mellan Cebu City och den stora ön Bohol, dit man kan göra båtutflykter. I den ena änden av ön ligger en liten by och i den andra änden hittar du en fin sandstrand, och de båda delarna förbinds av en smal landtunga, som översköljs av havet under högvatten.

Att göra i Filippinerna - Pandanon

11. Slappa på ön Malapascua

Malapascua är en liten avslappnad ö som ligger strax norr om den stora ön Cebu. Här kan du sola och bada, hänga på mysiga strandrestauranger eller kanske ge dig ut för att dyka med rävhajar, vilket är populärt just här.

Att göra i Filippinerna - Malapascua

12. Snorkla eller dyk

Att snorkla och dyka är en mycket populär sak att göra i Filippinerna, på grund av det klara vattnet och möjligheterna att se allt från färgglada fiskar till skeppsvrak. Du kan snorkla och dyka på många ställen, till exempel på Mindoro, Malapascua, Cebu, Bohol och Palawan.

Att göra i Filippinerna - snorkla

13. Gör en utflykt till ön Kalanggaman

Kalanggaman är en fantastisk liten paradisö i Filippinerna, med vita sandstränder, kristallklart vatten och vajande palmer. Ön är obebodd, men det finns en liten kiosk för turister, och du kan göra dagsturer hit från från Malapascua eller Leyte. 

Att göra i Filippinerna - Kalanggaman

14. Upptäck ögruppen Camotes Islands

Ögruppen Camotes Islands består av tre öar: Pacijan, Poro och Ponson, som ligger mellan de större öarna Cebu och Leyte. Utanför Pacijan hittar du dessutom den charmiga lilla ön Tulang Diot. På öarna finns fina sandstränder, och dessutom ett flertal spännande grottor.

Beach rules

15. Bada i grottor

På flera håll i Filippinerna finns grottor som du kan besöka, och i flera av dessa kan du också bada. Två exempel är Timubo Cave på ön Pacijan och Hinagdanan Cave på ön Panglao.

Att göra i Filippinerna - bada i grottor
Timubo Cave på ön Pacijan, Comotes Islands

16. Besök ögruppen Cuatro Islas

Om du vill upptäcka några öar dit väldigt få utländska turister hittar – då kan du ta dig till ögruppen Cuatro Islas, som består av fyra öar: Apid, Digyo, Himokilan och Mahaba. Här kan du bland annat hitta vackra stränder, små byar, grottor och kokoskrabbor.

Digyo
Ön Digyo i ögruppen Cuatro Islas

17. Res runt på ön Bohol

Bohol är en stor ö som har massor att bjuda på. Här kan du sola och bada, men också uppleva sevärdheter såsom Chokladkullarna och städer såsom Tagbilaran City. Dessutom kan du ta dig till semesterön Panglao.

18. Bestig en av Chokladkullarna

Chokladkullarna, eller Chocolate Hills som de heter på engelska, är ett udda geologiskt fenomen med över tusen toppiga kullar, som du hittar på ön Bohol. I närheten av staden Carmen finns ett besökscentrum, och du kan ta dig upp på en av kullarna via trappor.

Att göra i Filippinerna - Chokladkullarna

19. Bekanta dig med filippinska spökdjur

Filippinskt spökdjur, eller tarsier som arten heter på engelska, är ett pyttelitet djur med enormt stora ögon, som lever i Filippinerna. På ön Bohol finns två ställen där du kan se dessa fascinerande varelser.

Att göra i Filippinerna - se spökdjur

20. Kryssa på Loboc River

En lite annorlunda sak att göra i Filippinerna är att kryssa på floden Loboc River på ön Bohol. Kryssningsbåtarna fungerar som flytande restauranger, och du äter buffet medan åker längs med floden.

Att göra i Filippinerna - kryssa på Loboc river

21. Koppla av på ön Panglao

Panglao är populär filippinsk semesterö som ligger vid den större ön Bohol. Här kan du sola och bada på vackra sandstränder, äta mat på restauranger med mat från olika delar av världen och koppla av på fina resorts.

Panglao

22. Hyr moppe och ge dig ut på äventyr

Nästan överallt i Filippinerna kan du hyra moppe, och detta är ofta ett utmärkt sätt att ta sig runt på egen hand. Med moppe kan du göra dagsutflykter och upptäcka sådant som städer, stränder, vattenfall och grottor i din omgivning.

Att göra i Filippinerna - hyr moppe

23. Fascineras av den dramatiska naturen i Palawan

Palawan bjuder på dramatisk natur, med höga sagolika berg, drömska laguner och kristallklart grönskimrande vatten. Naturen kan bland annat upplevas i Port Barton, El Nido och Coron.

El Nido i Palawan

24. Se den underjordiska floden i Puerto Princesa

En av de största sevärdheterna i Palawan är en underjordisk flod i Puerto Princesa. Floden, som är 8,2 kilometer lång, är listad som en av världens sju naturliga underverk och är, tillsammans med nationalparken den ligger i, upptagen på Unescos världsarvslista.

Underjordiska floden i Puerto Princesa

25. Vandra till vattenfall

Vattenfall finns på flera håll i Filippinerna, bland annat på öarna Cebu, Luzon, Siquijor och Palawan. Ofta ligger vattenfallen inneslutna av vacker natur och man kan behöva göra en liten vandring för att nå dem, vilket kan göra det hela till en trevlig utflykt.

26. Prova ”island hopping” i El Nido

En aktivitet som är mycket populär i El Nido, i Palawan, är det som kallas ”island hopping”, det vill säga öhoppning mellan öar i den omgivande skärgården. Under dessa heldagsturer gör man vanligen runt fem stopp vid fantastiska öar, stränder och laguner, där man kan bada, snorkla och kanske paddla kajak.

Båtturer i El Nido Palawan Filippinerna

27. Paddla kajak i laguner

I ögruppen Palawan, bland annat utanför El Nido och Coron, finns många makalöst vackra laguner där det är fantastiskt att paddla kajak. Ofta kan man följa med på en båttur, för att sedan hyra kajak och paddla runt i de fantastiska miljöerna.

Att göra i Filippinerna - paddla kajak i laguner

28. Bada i sjöar i Coron

Coron ligger i den norra delen av Palawan, en bit norr om den stora huvudön. Här möts du av ett fantastiskt landskap med dramatiska klippor och vackra laguner, och det är vanligt att ge sig ut på olika båtturer. Dessutom finns sjöar här med bräckt vatten, såsom Kayangan Lake och Barracuda Lake, där du kan bada.

Kayangan Lake Coron
Kayangan Lake i Coron

29. Prova filippinsk mat

När man reser är det alltid intressant att prova den lokala maten. I Filippinerna vill du kanske äta fisk och skaldjur samt testa lokala rätter såsom pancit (nudelrätt), Chicken Adobo (kycklingrätt), lechon baboy (helgrillad gris) och lumpia (vårrullar).

fisk och skaldjur

30. Njut av spa och massage

En sak som du kan göra i Filippinerna om du vill, är att njuta av spa och massage. Eftersom prisläget är lågt kan du unna dig denna lyx till ett helt annat pris än vad som är möjligt hemma i Sverige.

Spa Malapascua

Fler förslag på vad man kan se och göra i Filippinerna?

Har du fler förslag på vad man kan se och göra i Filippinerna? Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet!

Att se och göra i Filippinerna – bra att veta inför resan

  • Huvudstad: Manila
  • Invånare: Drygt 113 miljoner (2021)
  • Språk: Filipino, engelska
  • Valuta: Filippinsk peso (PHP)
  • Nationaldag: 12 juni
  • Religion: Kristendom (katolicism)
  • Prisläge: Prisläget är lägre än i Sverige
  • Tidsskillnad: Tidsskillnad mellan Sverige och Filippinerna är 7 timmar när vi har vintertid och 6 timmar när vi har sommartid.
  • Visum: Svenska medborgare behöver inget visum till Filippinerna, så länge man stannar kortare än 30 dagar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev