Meny Stäng

Manila i Filippinerna – spännande stad trots dåligt rykte

Annons

Manila i Filippinerna är en huvudstad där många landar med flyg, bara för att resa vidare till landets alla vackra öar. Lite synd! Det är sant att man i Manila hittar fattigdom och otrygga kvarter, men detta är också en spännande stad fylld av myllrande marknader, enorma shoppinggallerior och intressant historia.

Semester i Filippinerna

Vi besökte Filippinerna vintern 2013/2014, då vi förutom Manila besökte Sabang och Puerto Galera på ön Mindoro samt ön Boracay, där man bland annat kan njuta av White Beach. Andra ställen som många verkar gilla är till exempel Cebu och Palawan, med El Nido.

Filippinerna bjuder på över 7000 öar med magiskt vackra sandstränder, båtturer, tät grön vegetation och mysiga strandrestauranger med låga priser. Kanske är det inte så konstigt att människor snabbt skyndar sig bort från huvudstaden Manila?

Boracay
Stranden på Boracay i Filippinerna

Manila i Filippinerna

Huvudstaden Manila i Filippinerna ligger på ön Luzons västra kust och har runt 1,7 miljoner invånare, eller runt 11,5 miljoner invånare om man väljer att räkna hela huvudstadsregionen (Metro Manila). I huvudstadsregionen inkluderas ett antal större städer såsom Quezon City, Kalookan City och Pasig.

Manila har inget bra rykte. Andra asiatiska huvudstäder, som Bangkok och Kuala Lumpur, utövar betydligt större lockelse på turister. Manila är en vidsträckt stad som är svår att få grepp om. Fattigdomen är på sina håll tydlig, och det finns flera områden som anses som osäkra. Detta betyder inte att du behöver känna dig orolig, men du bör kolla upp vilka områden som det är klokt att röra sig i, och du bör inte vifta med dyra smycken eller dyr kamerautrustning.

Manila i Filippinerna

Manilas dramatiska historia

Namnet Manila är en förvrängning av ”Maynilad”, som betyder att det finns mangrove. Staden grundades en gång av malajer och erövrades på 1500-talet av spanjorer. Manila var sedan huvudstad i den spanska kolonin Filippinerna, från 1565 till 1898.

I sjuårskriget mellan Frankrike och Storbritannien valde Spanien att stödja Frankrike, vilket resulterade i att Storbritannien ockuperade Manila. Därefter ockuperades staden av USA, som behöll den ända fram till 1946. Under andra världskriget ockuperades staden av Japan och förstördes nästan helt. Väldigt sorgligt!

Filippinerna

Shopping i Manila

Greenhills shoppingcenter i Manila är verkligen galet stort, och här hittar man det mesta. Eller tja, om man är ute efter kvalitet är det kanske inte hit man ska gå. Men om man vill göra några fynd i form av billiga kläder, väskor eller inredning – ja, då är det här ett mecka! Om det blev någon shopping för oss? Jepp, en svart handväska till mig som jag blev riktigt nöjd med. Sedan blev det en sushi också!

Shopping-Flippinerna
Shopping Manila
Sushi Manila

Galen restaurangupplevelse

På kvällen fick vi en helt galen upplevelse på restaurangen The singing cooks and waitors, tillsammans med Anders och Anita som vi träffade på flyget till Filippinerna. När vi kom tyckte vi först att det kändes som ett lite omysigt ställe eftersom det var ljust som i ett kontor på dagtid, men efter ett tag rycktes vi med i den galna stämningen. Och att det var så ljust? Ja, det är tydligen helt normalt i den här delen av världen …

restaurang Manila
Restaurang i Manila

Kockarna sjöng med hysterisk entusiasm, trummade på kastrullerna och bjöd upp gästerna till dans, medan servitriserna dansade omkring i långa kjolar och bandet spelade. Kvällens avslutningsnummer blev ”Dancing Queen” med ABBA. All personal dansade tillsammans med oss och de entusiastiska japanska gästerna. Vilken avslutning på resan!

Singing cooks Filippinerna
Manila restaurang

Hur var maten då? Ja, det var riktigt gott! Vi fick både grytor och friterade godsaker och allt serverades fräscht på gröna blad. Om vi först kände oss lite tveksamma, så ändrade vi oss. Ett ställe vi absolut kan rekommendera om du vill uppleva en rolig och annorlunda kväll!

Restaurang Filippinerna

Att bo i Manila

Många säger att man ska bo i Makati, som verkar vara ett av de tryggaste områdena. Vi bodde på två olika hotell, ett i början och ett i slutet av vår vistelse, men vi minns inte namnet på det första. Det andra hotellet heter Greenstone hotell och ligger i Makati.

Här fick vi en 50 kvadratmeter stor lägenhet och det kändes hur lyxigt som helst att bo så här stort. Fördelen med det låga prisläget är att man kan unna sig lite extra lyx utan att det blir alltför dyrt. För det stora och lyxiga rummet betalade vi 700 kronor per natt (vintern 2013/2014).

Greenstone hotel

Badrummet var stort och fräscht, och vi hade ingenting att klaga på. Det är inte så ofta vi bor såhär lyxigt, så vi passade på att njuta av det! Det var nästan så att vi hade kunnat hänga på hotellrummet hela dagen, men det gjorde vi förstås inte.

Hotell i Manila

Att resa till Manila

Det är inte svårt att resa till Filippinerna. Flera olika bolag flyger till Manila i Filippinerna, som till exempel Qatar Airways, men också många andra. Du kommer till Manila Ninoy Aquino International Airport, och härifrån kan du enkelt ta dig till något av stadens hotell.

Om du redan befinner dig på någon av öarna i Filippinerna är det möjligt att resa till Manila med båt. Vi reste med båt från Boracay till Manila vilket var ett billigt och hyfsat bekvämt sätt att resa. Genom att boka första klass (inte dyrt) fick vi både hytt och ett varmt mål mat.

Färja Filippinerna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev