Meny Stäng

Att göra i El Nido, Palawan – 12 tips till resan i Filippinerna

Vad kan man se och göra i El Nido, i provinsen Palawan i Filippinerna? Denna filippinska ort ligger vackert omgiven av sagolika bergsformationer och är mycket populär bland turister. Många kommer hit för att uppleva laguner, stränder och båtturer i förtrollande miljö.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

El Nido i Palawan

El Nido och Palawan bjuder på ett fantasifullt landskap, olikt många andra delar av Filippinerna. De speciellt formade bergen påminner kanske mer om Halong Bay i Vietnam eller om landskapet i fantasyfilmen Avatar. Därtill kommer alla dessa läckra laguner och undangömda stränder …

Vi reste i Filippinerna under tre månader tidigare i år och vi har redan berättat om båtturerna vi gjorde i El Nido. Men det finns mer att se och göra i El Nido, så nu har vi plockat fram resten av fotona och minnena.

Att göra i El Nido

El Nido ligger i den norra delen av ön Palawan, i den västra delen av Filippinerna.

Vad kan man göra i El Nido?

Så, vad kan man då se och göra i El Nido? Det finns en hel del fina ställen som du inte vill missa att besöka. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Strosa i El Nido

Först och främst vill du kanske upptäcka staden El Nido genom att strosa runt. Husen ligger omgivna av både dramatiska berg och härligt hav, vilket ramar in staden på ett väldigt vackert sätt.

Att göra i El Nido

Gatorna är lite hektiska och intensiva, som det brukar vara i Filippinerna, men i El Nido finns också en skön stämning med många butiker, caféer, restauranger och barer, samt gott om turister från hela världen.

2. Ge dig ut på äventyr med moppe

Att hyra moppe är ett utmärkt sätt att kunna se sig om på egen hand. Med moppe kan du till exempel ta dig till olika stränder runt om El Nido, och till de vattenfall som ligger i området.

moppe

3. Slappa på Nacpan Beach

Nacpan Beach är en fantastiskt vacker strand som ligger strax norr om El Nido, och dit du kan du dig smidigt med moppe. Den långa sandstranden bjuder på vackra vyer och fina möjligheter för sol, bad och avkoppling.

Nacpan beach

På stranden kan man hyra en solstol om man vill, och det finns också enklare restauranger och matställen där man kan beställa något att äta eller dricka.

4. Bada vid Bulalucau waterfalls

Runt om El Nido ligger några olika vattenfall, såsom Nagkalit-Kalit, Makalitkalit Falls och Bulalucau. Vi valde att, under vår moppetur, besöka det tredje av dessa. Vid skylten för vattenfallet stannade vi, betalade en liten slant, och fick sedan en guide som tog oss med till vattenfallet till fots.

WIFI.se
Bulalucau

Till vår hjälp, för att hålla balansen på slippriga stenar, fick vi varsin vandringskäpp. Promenaden tog kanske runt 20 minuter och var inte överdrivet ansträngande, även om man förstås påverkas av den intensiva och fuktiga värmen.

Peter

Väl framme vid vattenfallet kunde vi konstatera att det inte var så imponerande, men vi var ändå nöjda med utflykten. Det var en trevlig tur genom naturen, och vi fick ett härligt bad i det svalkande vattnet.

5. Följ med på båttur

En av de absolut mest populära sakerna att göra i El Nido är att följa med på båttur. Allra vanligast är dagsturer, så kallad ”island hopping”, då man får följa med en filippinsk båt under en heldag, med fem stopp vid olika öar, då man kan både bada och snorkla.

Det finns flera olika kombinationsturer att välja på, som tar dig med till drömmiga platser såsom Big Lagoon, Small Lagoon, Secret Lagoon, Shimizu Island, 7 Commando Beach, Hidden Beach, Helicopter Island och Matinloc Shrine. Du kan läsa mer om de olika turerna på Läs mer-länken nedan.

Om du vill ge dig ut på en flerdagstur kan du istället boka via Big Dream Boatman, som erbjuder 3-4 dagar långa utflykter runt El Nido och Coron.

Att göra i El Nido

6. Upptäck Secret Lagoon

En av de platser som du inte vill missa under en båttur i El Nido är Secret Lagoon, som ligger på ön Miniloc Island. Detta är en fantastiskt vacker plats med en liten sandstrand omringad av höga klippiga bergsformationer. För att upptäcka den hemliga lagunen får man hoppa i vattnet och simma bort till en liten ingång, som leder en vidare till den ”hemliga” platsen.

Att göra i El Nido

7. Paddla kajak i Big Lagoon och Small Lagoon

En annan speciell upplevelse är att paddla kajak i Big Lagoon eller Small Lagoon, vilket man kan göra genom att boka en av de båtturer som inkluderar något av dessa stopp. Turbåterna stannar strax intill lagunerna, där man kan hyra kanot och sedan uppleva det magiska landskapet från kanoten. Detta är något du inte vill missa att göra i El Nido!

Att göra i El Nido
Big Lagoon utanför El Nido
Att göra i El Nido
Kanotter i Small Lagoon

8. Njut av utsikten på restaurang La Salangane

Vi hängde i El Nido så länge att vi fick en favoritrestaurang: La Salangane. Denna franska restaurang ligger med fantastisk utsikt över stranden, vattnet och de blånande bergen i bakgrunden. Det är kanske inte den billigaste restaurangen i El Nido, men enligt vår uppfattning den bästa. Deras frukost har hög kvalitet, liksom de franska maträtterna. Hit kan vi längta tillbaka!

9. Besök olika barer och restauranger

Det finns förstås också många andra barer och restauranger i El Nido. Eftersom det är en väldigt turistig plats kan du hitta många ställen med lite cool och annorlunda inredning.

Att göra i El Nido

Du kan äta allt från filippinska maträtter och färsk fisk till snabbmat och internationella rätter. Eftersom vi vid den här tiden spenderat nästan tre månader på Filippinerna, och testat det mesta, blev det ganska enkla och klassiska rätter för vår del: pizza, pasta och hamburgare.

10. Upptäck El Nido på kvällen

Dagtid är det fint att sola, bada och göra båtturer i El Nido, men den här staden är också mysig att upptäcka på kvällstid. När det mörknar ute lyser alla barer och restauranger upp, butiker håller öppet och människor rör sig på gatorna. Nu är det mysigt att strosa runt, eller kanske sätta sig ner för en drink och spana på folklivet.

Att göra i El Nido

11. Gör en utflykt till den underjordiska floden i Puerto Princesa

På samma ö där El Nido ligger, alltså på Palawan, ligger också den underjordiska floden i Puerto Princesa. Denna åtta kilometer långa flod är, tillsammans med nationalparken där den ligger, upptagen på Unescos världsarvslista och väl värd att se. Att åka till floden från El Nido tar dock nästan fem timmar med bil, så du kan överväga att göra besöket före eller efter El Nido, beroende på din resrutt.

Underjordisk flod i Puerto Princesa

12. Res till ögruppen Coron

Du kan också välja att resa från El Nido till ögruppen Coron, som ingår i Palawan och ligger norr om huvudön. Du kan till exempel ta dig till Coron med färja från El Nido, vilket tar cirka fem timmar. I Coron kan du ge dig ut på båtutflykter och uppleva fantastiska platser såsom Kayangan Lake, Twin Lagoon eller CYC Beach. Du kan också snorkla eller dyka, eller kanske bada i de heta källorna Maqunit Hotspring.

Att göra i Coron Filippinerna

Mer att se och göra i El Nido

Det finns förstås mer att se och göra i El Nido, utöver våra förslag. Här nedanför hittar du ytterligare några tips.

 • Duli Beach är en strand som ligger norr om Nacban Beach.
 • Las Cabanas Beach är en strand som ligger söder om El Nido.
 • Snorkla och dyka kan du göra på flera olika platser.
 • Zipline finns på ett ställe söder om El Nido.
Att göra i El Nido

Var kan man bo i El Nido?

Det finns massor av olika hotell i El Nido, i alla olika prisklasser. Vi bodde på ett enkelt men trevligt ställe som heter Ashoka Homestay. Härifrån har man nära till allt, och ägarna är fantastiskt trevliga och hjälpsamma, vad det än gäller.

Ashoka Homestay

Mer att se och göra i närheten

El Nido ligger på Palawan, och det finns förstås mer att se och göra här. Du kan till exempel besöka det lite lugnare Port Barton, vila ut på Atremaru Jungle Retreat och upptäcka staden Puerto Princesa. Vill du ha ännu fler tips på vad man kan se och göra i Filippinerna kan du klicka på bilden nedan.

Våra bästa tips om Filippinerna. Klicka på bilden!

Fler tips på saker att göra i El Nido?

Har du varit i El Nido? Hur var din upplevelse? Har du kanske några fler bra tips på vad man kan se och göra i El Nido?

Fakta om El Nido på Palawan

 • Land: Filippinerna
 • Region: Mimaropa
 • Provins: Palawan
 • Läge: El Nido ligger i den norra delen av den långsmala ön Palawan, i västra Filippinerna
 • Folkmängd: Drygt 27 000
 • Näringar: Turism samt jordbruk och fiske

Bra att veta

 • Betalning: Du behöver kontanter på ön, även om det går att använda kort på vissa restauranger och hotell. Det finns bankomater, men observera att en avgift dras vid uttag.
 • Ta sig runt: Du kan ta dig runt med tricycle eller hyra moppe. För att ta sig till olika öar finns båtturer.

Att ta sig till El Nido

 • Flyg: Puerto Princesa International Airport är den största flygplatsen på Palawan. Härifrån kan du fortsätta med van till El Nido. Det finns också en mindre flygplats i El Nido (Lio Airport).
 • Färja: Du kan ta färja från Coron.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev