Meny Stäng

Semester i Vietnam – Hanoi och Halong Bay

Annons

Nyfiken på semester i Vietnam? Idag tar vi dig med på en “resa” till Hanoi och Halong Bay, som vi besökte under vår resa i Vietnam i juni 2007. Vi kan berätta om den avancerade konsten att korsa gatorna i Vietnams huvudstad. Om att gifta sig på svenska ambassaden i Hanoi. Att glida runt bland grottor och sandstränder, i den magiskt vackra bukten Halong Bay.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Konsten att korsa en gata i Hanoi

Hanoi ligger i norra Vietnam och är landets huvudstad. Den här staden är full av trånga kvarter där husen och butikerna ligger tätt, tätt. Vissa hus är extremt smala, och vi fick höra att detta är relaterat till det dyra priset för att ha fasad mot gatan, ju bredare fasad desto dyrare helt enkelt.

Varenda människa i Hanoi verkar ha en moppe, och när vi var där såg vi precis allt transporteras på moppar. På vissa moppar satt tre generationer tillsammans, och på andra hade man surrat fast grisar eller långa metallrör som släpade flera meter efter fordonet. På de stora gatorna körde fem till tio moppar i bredd i en aldrig sinande ström, och utan några trafikljus som gav luckor …

Så här gör man!

Hur skulle man bära sig åt för att ta sig över gatan? Jo, tipset som vi fick vara att gå rakt ut och i lugn och jämn takt, utan att tveka, gå rakt framåt. På det sättet tvingas mopparna att köra runt om en. Och ja, även om det var läskigt får vi säga att det funkade!

Hanoi
Hanoi gränder
Den ena fasaden är smalare än den andra!

Gifta sig på svenska ambassaden i Hanoi

Hur är det att gifta sig på svenska ambassaden i Hanoi? Vi hade inte berättat för någon hemma i Sverige att vi skulle gifta oss under vår semester i Vietnam. Det hade vi behållit det som vår lilla hemlighet … Vi hade ordnat alla papper från Sverige och bokat en tid för vår ceremoni. Vi tog in på ett fint hotell i Hanoi och när tiden för vigseln närmade sig tog vi oss till “Embassy of Sweden”.

Vill ni ha den korta eller den långa eller den korta vigselakten? Den långa är en minut, och den korta är en halv minut.

Den svenska ambassadören undrade om vi önskade den långa (en minut) eller den korta (en halv minut) vigselakten, och vi slog till på den långa! Vigseln ägde rum i trädgården utanför ambassaden, med ambassadören som vigselförrättare och med ett enda vittne.

Man och hustru

Ambassadpersonalen hade ordnat med vackra blommor till dagens ära och efter förrättad vigsel bjöds vi på bubbel. En vigsel i all enkelhet, och ett väldigt fint minne för oss! Är du också intresserad av att gifta dig på en ambassad utomlands? I så fall kan du läsa på Regeringskansliet om vilka ambassader som förrättar vigslar.

Svenska ambassaden Hanoi
Att gifta sig på svenska ambassaden i Hanoi
Gifta sig utomlands
Vigsel i Hanoi
Så var vi då gifta!

Smekmånad i Halong Bay

Dagen efter vigseln i Hanoi reste vi vidare till Halong Bay, där vi hade bokat en tur med båt i den omtalade bukten. Det är kanske lite överdrivet att tala om “smekmånad” eftersom vi bara var här i två dagar, men om inte annat så var detta starten på vår smekmånadsresa. Och Halong Bay passade verkligen utmärkt för ändamålet.

Att glida fram i en vietnamesisk trädbåt bland de magiska sockertoppsbergen är som gjort för en romantisk semester. Båtarna tar sig ljudlöst fram på vattnet och de höga gröna bergen ser ut som tagna ur någon fantasyfilm. Detta måste vara en av Vietnams bästa platser! Strax öster om Halong Bay ligger förresten det lite mer okända Bai Tu Long Bay, som vi missade den här gången, men gärna skulle se en annan gång!

Halong bay Hanoi
Sockertoppsbergen
Vietnam berg
Båttur Vietnam
Landskapet är magiskt. lite som i en sagovärld!

Livet ombord på båten

Livet ombord på den vietnamesiska segelbåten var behagligt och rofyllt. Vi hade en egen bekväm hytt där vi spenderade en natt. Ombord på båten fanns en restaurang där alla måltider serverades av kypare som tyst smög runt och passade upp. Tiden mellan måltiderna spenderade vi på däck där vi njöt av utsikten, och ibland stannade båten till för möjligheter till bad eller besök i en grotta.

Halong bay
Helena Halong bay
Peter Vietnam
Grotta-halong-bay

Fortsatt semester i Vietnam

Efter båtturen i Halong Bay fortsatte vi vår resa i Vietnam genom att flyga till Hoi An, som ligger ungefär i mitten av det avlånga landet. Hoi An är en riktigt charmig liten stad med en gammal stadskärna som är upptagen på Unescos världsarvslista, och här hade vi en riktigt fantastisk semestervecka med besök på marknader, matlagningskurser, strandliv och olika utflykter. Dessutom sydde vi upp fina och prisvärda kläder hos stadens skräddare.

Semester i Vietnam

Se mer av Vietnam?

Vi har själva “bara” besökt Hanoi, Halong bay och Hoi An, men det finns förstås mycket mer att se och uppleva i Vietnam. I söder ligger till exempel den stora staden Ho Chi Minh City, som tidigare hette Saigon. Hit vill vi gärna resa vid tillfälle, för att till exempel se de livliga marknaderna, takbarerna och de omtalade Cu Chi tunnlarna. Andra lockande orter är Phu Quoc på västkusten samt Nha Trang, Phan Thiet och Mui Ne och Da Nang på östkusten.

I Vietnam kan du bland annat besöka charmiga fiskebyar, se vackra tempel och göra härliga båtturer. Du kan också njuta av sol och bad, och om man bara vågar sig lite utanför de mest turisttäta orterna är det lätt att få en lång strand nästan för sig själv.

Det går utmärkt att resa till Vietnam året runt, men eftersom landet är långt bör man kolla upp vädret i olika delar innan man åker. I de norra delarna kan det på vintern bli riktigt kyligt på kvällarna. Om man söker värme är det bättre att resa till denna delen på sommaren, medan det i söder är varmt hela året.

Strand Hoi An
Kilometerlångt med fin sand! I Vietnam finns många vackra stränder

Prenumerera på vårt nyhetsbrev