Meny Stäng

10 saker att göra i Hoi An, Vietnam

Vad kan man göra i Hoi An i Vietnam? Vi besökte den här charmiga vietnamesiska staden i samband med vår bröllopsresa 2007, och blev så förtjusta att vi stannade i nästan två veckor.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Den ursprungliga planen var att fortsätta rundresan runt landet, men Hoi An uppfyllde alla våra önskemål varför vi helt enkelt blev kvar. Här är tio tips på saker att göra i Hoi An, tillsammans med bilder från vår resa.

En stad med lång historia

Hoi An är en av Vietnams allra äldsta städer. Stadens historia är starkt sammankopplad med det gamla kungariket Champa, som bildades mellan år 200 före Kristus och år 200 efter Kristus. I detta kungarike var My Son den andliga huvudstaden, Tra Kieu den politiska och Hoi An den kommersiella.

Nguyenfamiljen etablerade Hoi An som en handelshamn omkring 1595, och under en period var hamnen den största i Sydostasien. Människor från Kina, Japan, Nederländerna och Holland slog sig ner i enklaver i staden. Ett minne av detta är ”den japanska bron”, som fått sitt namn av att man behövde passera den för att komma till stadsdelen där japanerna bodde.

Efter ett uppror i slutet av 1700-talet föll Nguyenfamiljen, men en av familjemedlemmarna (Gia Long) tog tillsammans med fransk hjälp tillbaka makten 1802. Fransmännen belönades med handelsprivilegier och än idag finns franska influenser i form av till exempel baguetter och äldre vietnameser som hoppfullt frågar ”Parlez vous francais?”

Hoi An
Den japanska bron i Hoi An

Att göra i Hoi An

Hoi An är en relativt liten stad. Enligt Wikipedia bodde knappt 90 000 människor här 2009. Men trots att staden är liten, och trots att den ligger nästan mitt emellan de stora städerna Hanoi och Ho Chi Minh City är detta en populär ort för turister. Och det är inte svårt att förstå varför – det finns mycket att se och göra i Hoi An!

Det finns mycket att se och göra i Hoi An!
Det finns mycket att se och göra i Hoi An!

1. Strosa runt i stan

Hoi An är en otroligt charmig stad med en vacker gammal stadskärna från härstammar från perioden mellan 1400-talet och 1700-talet. Staden finns upptagen på Unescos världsarvslista, och för att bevara stadskärnans utseende finns restriktion för hur högt man får bygga, och dessutom är flera gator i den centrala delen avstängda för motortrafik.

Hoi An Vietnam
moppe Hoi An

2. Sy upp kläder hos skräddare

Hoi An är känt för den stora mängden skräddare, och här kan man sy upp kläder till bra priser. Till skillnad från i Thailand är nästan alla skräddare kvinnor, och förutom att sy upp kläder går det också bra att beställa tillverkning av skor.

Skräddare i Vietnam

3. Besök marknaden

Marknaden i Hoi An är intensiv och livlig. Här säljs frukt och grönsaker, kryddor och örter, fisk och kött. Bland annat. Försäljningen är intensiv och fisken, som kommer direkt från båtarna strax intill, är pinfärsk.

Hoi An marknad
Marknad Hoi An

4. Gå en matlagningskurs

Många restauranger erbjuder matlagningskurser för en kväll. Vi bokade in oss på en sådan här kurs, vilket började med ett besök på marknaden där vi köpte på oss alla varor. Därefter fick vi vara med och laga alla möjliga rätter, inklusive färska vietnamesiska vårrullar.

Att göra i Hoi An: Matlagningskurs

5. Ät cau lao

En maträtt som man nästan inte kan missa i Hoi An är den traditionella nudelrätten Cau Lao, som säljs i nästan varenda hörn. Detta är en enkel och billig maträtt som är överraskande god. Förutom risnudlar innehåller maträtten skivat fläskkött, någon slags riskrisp, kryddor, örter och lite buljong.

WIFI.se

6. Sola och Bada

Stränderna i Hoi An är långa och fina. Om man bor inne i staden kan man ta sig till stranden med moppe eller taxi eller liknande. Ett annat alternativ är att bo på något av hotellen vid stranden. Då kan man njuta av att ha gångavstånd till solstolarna, men istället måste man transportera sig för att ta sig till stan. Varför vi är ensamma på stranden förresten? Ja, vietnameserna själva badade bara innan solen gick upp eftersom de inte vill bli solbrända …

Vietnam sol och bad
Strand Hoi An

7. Åk på utflykt till Cham Island

Strax utanför Hoi An ligger ön Cham Island, som är ett populärt utflyktsmål för vietnameser. Här finns fina stränder och goda möjligheter för snorkling. Vi åkte hit på en guidad båttur, som visserligen var guidad på vietnamesiska (!) men ändå väldigt trevlig.

Cham Island Vietnam
Mussla Vietnam
Snorkla

8. Besök templet My Son

En bit ifrån Hoi An ligger My Son, ett gammalt hinduiskt palats som är lika gammalt som det mer kända Angkor Vat i Kambodja. Palatset blev tyvärr delvis sönderbombat av amerikanarna under Vietnamkriget, och nu kan man både titta på resterna av templet och på de kvarlämnade bomberna.

My Son Vietnam
My Son Vietnam
My-son-vietnam

9. Umgås med lokalbefolkningen

Ta gärna chansen att umgås med lokalbefolkningen om du får möjlighet! Vår upplevelse var att vietnameser är väldigt öppna och välkomnande. Vi lärde känna våra skräddare, systrarna Lena och Anh, och gick tillsammans med dem på barer, karaoke och vietnamesisk buskisteater. Dessutom blev vi hembjudna på middag, vilket förstås blev ett minne för livet!

Bar Vietnam
Middag hemma hos i Vietnam

10. Häng i poolen på hotellet

Sist men inte minst, häng och slappa i poolen på hotellet. Vi valde ett hotell som låg mitt i stan, och eftersom stranden inte ligger intill såg vi till att hitta en hotell med pool. Härligt att hänga här efter en intensiv dag på stan!

Hotell Hoi An

Prenumerera på vårt nyhetsbrev