Meny Stäng

Parad i Stockholm på St Patrick’s Day

Annons

I helgen firades den irländska högtiden St Patrick’s Day med parad, irländsk musik och massor av gröna outfits mitt i centrala Stockholm. Vi reser till Irland på en två veckor lång rundresa med husbil i slutet av april, så vad kunde vara en bättre uppladdning för Irlandsresan än detta?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vem är St Patrick?

St Patrick’s Day är Irlands nationaldag, som firas den 17 mars varje år till minne av landets skyddshelgon Patrick. Denne Patrick föddes runt år 387 och var den biskop och missionär som förde kristendomen till Irland. Enligt legenden drev han dessutom ut ormarna ur Irland, även om det är tveksamt om det ska tolkas bokstavligt.

St Patrick och Peter i Kungsträdgården i lördags
St Patrick och Peter i Kungsträdgården i lördags

Parad på St Patrick’s Day

Nuförtiden firas inte St Patrick’s Day bara på Irland. Tack vare att en hel del irländare finns utspridda över världen firas högtiden i många olika städer. I Stockholm anordnas en parad varje år den helg som är närmast den 17 mars. Paraden arrangeras av Swedish Irish Society och lockar fler och fler människor varje år. Vi reser snart till Irland för första gången, och tyckte förstås att paraden var en perfekt uppladdning inför resan!

Samling i Kungsträdgården

Paraden startade i Kungsträdgården i Stockholm, och när vi kom dit var stämningen på topp. Den irländska musiken flödade och människor minglade runt i sina allra bästa gröna outfits. En hel del irländska hundar hade också samlats och de ville förstås inte vara sämre – många av hundarna hade också klätt upp sig i grönt.

Parad St Patrick
Stockholm St Patricks Day
St Patricks day trummor
Irländska hundar
St Patricks Day hundar

Parad till Gamla stan

Efter en stund var det dags för paraden att tåga mot Gamla stan! Det var riktigt kallt, men solen strålade!

St Patricks day Stockholm
Trumma

Avslutning i Gamla stan

Paraden på St Patrick’s Day avslutades i Gamla stan med sång, musik, dans och prisutdelning för bästa kostym, på en liten scen. Människor dansade i publiken och “hinkormen” slingrade förbi, men blev troligtvis bortmotad av St Patrick … Vi blev lite sugna på att ta en öl på en irländsk pub efter eventet, men kan säga att några till var sugna på öl, så vi gav upp den idén …

St Patrick's Day
Irländsk pub St Patrick's Day

Nyfiken på Irland?

Är du nyfiken på Irland? Vi har rest runt en stor del av Irland med husbil. Du hittar alla våra tips om platser att besöka i Irland här:

Trummor
Alla våra bästa tips om Irland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev